Komeettakuvaus mustavalkoisella CCD-kameralla

Aloittaja Timpe, 31.07.2011, 21:43:52

« edellinen - seuraava »

Timpe

Kenties tyhmä kysymys, mutta kertokaapas tulevaa syksyä ajatellen kuinka liikkuvia komeettoja kannattaa kuvata mv-CCD kameroilla? Lähelle tulevat komeetat liikkuvat taivaalla pitkän LRGB-setin aikana, joten lopputuloksena on kuvasarja jossa komeetta on eri paikassa jokaisella RGB-osavärillä ja luminanssilla. Jos ottaa pelkkää luminanssia pääsee komeetan liikkeeseen mukaan sangen mukavasti, jos pinoamisohjelma osaa laskea komeetan liikkeen muutaman referenssipisteen mukaan. Tässä touhussa hukkaa tietysti komeetan värit... :undecided:
Kuinka siis tuollaisen LRGB-härdellin hanskaa parhaiten CCD-kameralla, kun digijärkkärirungollakin piti kiirettä edellistalven nopealiikkeisten komeettojen kanssa?
- Timo Inkinen

Lauri Kangas

Veikkaan ettei puuhaan ole järkevämpää tapaa kuin pinota LRGB-kanavat kukin mediaanilla ja kuvata tähtitaivas etu/jälkikäteen. Jos värikanavia ottaa sähköpyörällä limittäin, tähtiviiruihin jää pitkät raot jotka auttavat mediaanifiltteröinnissä.

Itse ajattelin säästyä moiselta vaivalta ja kuvata syksyllä komeettoja järkkärillä. Vielä kun keksisi miten EQMODilla saisi seurattua komeettaa (efemeridien perusteella tapahtuva seurantanopeuden muutos riittäisi, ei tarvitse guidausta).

PetriKe

Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

Mare Nectaris

#3
Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 31.07.2011, 22:03:47
Vielä kun keksisi miten EQMODilla saisi seurattua komeettaa (efemeridien perusteella tapahtuva seurantanopeuden muutos riittäisi, ei tarvitse guidausta).

Etsin sanayhdistelmällä "eqmod custom rate for comet" ja vastaan tuli mm. ohjelma MetaGuide. Se näyttäisi kykenevän guidaamaan pinotuista kuvista, jolloin seurantakohde voi olla varsin himmeä. Itsellä ei kyllä ole mitään kokemusta tuosta ohjelmasta. Komeettojen guidaus löytyy ohjelman oppaan kohdasta 29 "Shift Guiding for Comets and Asteroids".

Sitten löytyi laskuri, (sivun alareunassa, kohdassa "Comets and Minor Planets" löytyy "Tracking rate calculator for numbered non-periodic / periodic comets") josta näkee kirkkaimpien komeettojen "custom rate" asetukset. EQMOD custom ratessa annetaan vastaava RA ja DEC rate. Jos ollaan eteläisellä pallonpuoliskolla, RA etumerkki on miinus, eli oletusarvona on pohjoinen pallonpuolisko.
Timo Keski-Petäjä


SW Evostar 120 ED APO*TAL 250K*C8-N*SW 150 Pro*TAL 1 (Mizar)*Celestron Ultima 80*EQ6 Pro Eqmod + TS dual mount*CG-5 GOTO*TV: Nagler Type 4 17 mm, Panoptic 24 mm*Baader Hyperion Clickstop-Zoom 8-24*17 mm UWA-70*TV BIG 2x Barlow*Celestron 2x Barlow Ultima SV Series*TAL 3x Barlow*TS 5 x APO Barlow*TS CCD lunar camera

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Petri Kehusmaa - 01.08.2011, 10:24:35
Luepa tämä ajatuksella läpi. Noin helppoa se on :wink:

...kun sen osaa!
Tulipas pitkä kotiläksy ja hyvä opastus erinomaisten komeettakuvien ottamiseksi. Mutta jossakin vaiheessa ketjua mieleeni tulivat sanat "haasteellista" ja "ei onnistu mun jalustalla" ja mielenkiinnon herpaantuminen. Toisaalta on tuolla seassa hyödyllistäkin luettavaa, joten kiitos linkistä :smiley: (Opetuksen käytännön toteutus jää nähtäväksi omalla kohdallani...)
- Timo Inkinen