COMET C/2011 L4 (PANSTARRS)

Aloittaja Esko Lyytinen, 14.06.2011, 22:46:32

« edellinen - seuraava »

Jutte

Nautiskelin juuri eilen aamupäivällä Auringon lämmöstä ja näin sen alapuolella kaukaisen lentokoneen jättövanan, joka oli hyvin pieni alue, mutta alkoi sitten venymään (kone muutti hiukan kurssia) Tarkistin kohteen flightradar sivulta ja kyseessä oli Singapore airlines kone tulossa jenkeistä ja menossa Pietarin yli Moskovaan. Kone oli n. 100km etäisyydellä.
Tuli tuolloin mieleen, että kuinkahan moni näitä taas erehtyy luulemaan Komeetaksi nyt kun Panstarrs saa julkisuutta.
Hyvä kuitenkin, että voidaan porukalla asioita todeta (ei siis tuomita)
J-P Teitto

Lauri Kangas

Käytiin naaviksen ja pnuun kanssa sihtailemassa munkkiniemen rannasta, mutta eipä tullut saalista tänään. Noin viiden asteen korkeuteen oli pilviä, joiden taakse komeetta sukelsi ennen taivaan riittävää tummenemista.

Jutte

Pilvisyyttä on taas luvassa etelään, mutta torstai-iltana voisi olla selkeää ja parin päivän ikäinen Kuu on lähellä Komeettaa. Panostan tuohon ja veikkaan, että positiivisia havaintoilmoituksia ja kuvia alkaa tippumaan solkenaan viimeistään lauantaina.
J-P
J-P Teitto

Janius

Vesiperä täälläkin. Kävelylenkki ei kuitenkaan mennyt ihan hukkaan sillä sain kuvia vähän toisenlaisesta valoailmiöstä, hangella olleesta itsevalaisevasta sienestä/jäkälästä tms. Mutta seuraavan kerran kun on selkeää niin näkynee varmasti.

Esko Lyytinen

#34
Olipa se pilvilautta Pukinmäessäkin häiritsemässä reunan ollessa arviolta noin puolen asteen tarkkuudella siinä missä komeettakin. Niinpä en tiennyt sainko siitä kuvaa vaiko en, ennen kuin pääsin kotona käsittelemään. Ja olihan se alkuun pikkuisen pilvireunan yläpuolella ja entisellä koetellulla tekniikalla tuli hyvin näkyviin. Nyt olin vaihtanut 300 millisen telen 180 milliseen jolla on suurempi valovoima, niin on avuksi vähän pimeämmällä taivaalla, kiinteällä jalustalla jotta ehtii saada useampaan ( 9/"sarja") kuvaan kunnolla valotusta. Toistaiseksi olen käsitellyt kolmen 9 sarjan kuvat, joissa kaikissa hyvin tulee esille.
Liitän toisesta ja kolmannesta sarjasta jotka otettu noin noin 18.54-18.55 EET vajaa minuutin väliajalla. Valotusajat oli 1/10 s ja F3.5, ISO 200.
Otin vähänväriämukaan koska melko hyvin näkyy. Vasemmalla puolella on negatiivisena ja oikempi positiivinen. Vähän näyttäisi kuin pyrstön tapaistakin erottuisi. Tarkistin kameran kellon, mitä eilen en tehnyt kunnolla ja eilisiä aikoja saa aikaistaa n 2 tai 3 minuutilla ilmoitetuista.

80x25 kiikaritkin oli mukana, jolla hetken aikaa yritin katsoa, mutta enpä nähnyt.

Esko

EDIT: Liitän myös suoran kuvan (9:stä keskiarvoistettu kuitenkin) ilman taustavähennystä. Ja totean tässä vielä, että on mittakaavaltaan alkuperäistä (rajattu luonnollisesti tämän kokonen). Eiliset oli piennnetty puoleen per akseli.

EDIT: Ja kun yksittäistä käsittelmätöstä pyydettiin, niin tässä yksittäinen. Tosin DSS ohjelman kautta RAW kuvan joudun ottamaan esiin, niin että käsittelmättömyyden laita on niin ja näin. Tuossa tilanteessa olisi kyllä yksittäiskuvaa ollut syytä valottaa enemmän.
Enpä voi sanoa tästä yksittäiskuvasta sitä näkeväni.

Kyllä se eilinenkin oikea havainto komeetasta on vaikka ymmärrän että kuvat eivät kovin vakuuttavilta näytä. Siitä on yhteensä kuusi kuvajälkeä, ihan loogisesti keskinäisesti sijoittuneina ja vaikka kamera ei kaikissa ollut samassa suunnassa niin keskinäisiä mittaamalla ja vaikkapa voimajohdosta etäisyyttä ajan funktiona esittämällä saisi lisä-tutkittua että tähtitiavaan kohde on (kuten olen melko vakuuttunut), ja Marskaan se ei ollut. Meinasinkin jo ruveta tekemään, mutta en viitsinyt käyttää aikaa siihen, ainkanaan toistaiseksi.

EDIT: Otin tuon yksittäiskuvan vahingossa ihan ekasta sarjasta kun piti ottaa kolmannesta jolloin olisi vastaavalla paikalla. Vaihdoin kuvan oikeaan ja näkyyhän siinä melko selvästi.

naavis

Nyt alkaa olla jo realistisen oloinen havainto. Olisi mielenkiintoista nähdä vielä yksittäinen käsittelemätön kuva tästä. Onnittelut havainnosta, jos tämä osoittautuu Suomen ensimmäiseksi kuvaksi tästä komeetasta. :grin:

pnuu

Ei tosiaan onnistanut Munkkiniemessä. Tässä linkki noin 4 megan animaatioon negatiivisesta havainnosta. Jokaisessa pinossa keskiarvoistettu 8-10 raakakuvaa ja vähennetty aina edellinen yksittäinen pino, samoin kuin Eskon kuvissa. Kuvat on venytetty automaattisesti taivaskamerakäytöön tehdyllä python-skriptillä, joten värit puuttuvat.
Panu Lahtinen
"You haven't really been anywhere until you've got back home",
Twoflower in "The Light Fantastic"

Esko Lyytinen

Lainaus käyttäjältä: pnuu - 11.03.2013, 21:27:30
Ei tosiaan onnistanut Munkkiniemessä. Tässä linkki noin 4 megan animaatioon negatiivisesta havainnosta. Jokaisessa pinossa keskiarvoistettu 8-10 raakakuvaa ja vähennetty aina edellinen yksittäinen pino, samoin kuin Eskon kuvissa. Kuvat on venytetty automaattisesti taivaskamerakäytöön tehdyllä python-skriptillä, joten värit puuttuvat.

Munkkiniemi oli juuri sen verran Puksua lännempänä, että komeetta jäi pilvilautan taakse, valitettavasti.

VeikkoM

Tänään näyttää ainakin Tanskassa saadun ihan selvä kuva:
http://spaceweather.com/gallery/indiv_upload.php?upload_id=77560
joten, eiköhän tuo Eskon kuva ole melko varma.

Yksi temppu, jolla voi jotain varmistaa, on kuvata pimeällä taivaalla vertailukuva täsmälleen
samasta paikasta samalla optiikalla.  Kuvaan tulevista tähdistä voi hahmottaa kuva-alan
atsimuutin ja korkeuden.  Sitten voi verrata mahdolliseen komeettakuvaan.  Jos paikka ei täsmää,
niin voi heti tuomita hylätyksi.  Jos paikka tuntuu osuvan, niin sitten voi yrittää tarkemmin
tutkia kuvassa näkyvää jälkeä.

Komeetan kirkkausarviot ovat vaihdelleet  -1,0 .. +2,0 mag välillä.  Noissa miinusmerkkisissä on yritetty korjata ekstinktion aiheuttamaan himmenemistä lähellä horisonttia.  Hyvin matalalla
tällaiset arviot ovat kyllä hyvin epätarkkoja, kun ekstinktio vaihtelee ihan ilmakehän tilan
mukaan.  Luotettavina arvioita voitaneen pitää +1,5 .. +2,0 mag havaintoja.   Tänään Yahoon
comet-obs-listalla arvot ovat jo alkaneet lähestyä +2,0 magnitudia.

Noidenkin arvioiden pohjalta komeetan näkyminen selvästi matalalta 10-20 min auringonlaskun jälkeen selvästi tuntuu mahdottomalta.  Lentokoneen jättövanat kannattaa huomioida.   Ei sen
puoleen edellistä mahtikomeettaa C/2006 P1 (McNaught) tammikuussa 2007 erehdyttiin luulemaan puolestaan lentokoneeksi.  Mutta se olikin 4-5 magnitudia tämänkertaista
kirkkaampi :)

Komeettakonkari J. J. Gonzales kertoo eilen saaneena komeetan näkyviin kiikarilla 15 minuuttia
nauttisen hämärän alettua.  Ei näkynyt paljain silmin.  Korkeus horisontista 3 astetta.  Paikkana
oli Llanfranc, Girona, Espanjassa.

-VeikkoM-
Veikko Mäkelä
Kuu ja planeetat, Asteroidit ja komeetat, Tieteellinen yhteistyö, Tietotekniikka sekä Kerho ja yhdistystoiminta -harrastusryhmät

Aki Taavitsainen

Hei,

Pilvien lomasta yritin toista iltaa komeettaa jahdata. Tutkin kuvia kotona ja sitten huomasin yhden kuvan, missä kyllä saattaisi hyvinkin olla tämä komeetta siis melko utuinen himmeä kohde oikealla alhaalla kuvassa. Kuvattu Mikkelin Ursan tähtitornista läntiseen horisonttiin klo 19.16. Canon eos 7d ja 800mm Samyang, ISO 4000 1,3s. (Huom.kuvan keskellä pieni rengas on jotain moskaa objektiivissa, enkä saanut tätä puhdistettu kiireessä.) Mitä tuumaatte?

terv. Aki

einari

Kyllä Akin kuvassa näyttäisi jotain olevan.
Tämä näyttää aika uskottavalta 'luomukuvalta'.
___
Tapio

Aki Taavitsainen

Lisään tänne tuon USM- käsitellyn kuvan samasta kohteesta. Näkyy hieman paremmin.

-Aki

Esko Lyytinen

Pinosin eilisiltaiset kaikki neljä saatua (jo pinottua taustapoistettua) kuvaa RegiStaxilla. (Jo tehdyistä otin negatiiviset taustapohjan kuvat käyttöön muuttamalla kunat negattiivsiksi eli kohteen positiivisiki, jottei tarvinnut uusia pinomisia päin vastaisina.)
On aika vaikea RegiStaxilla pinota tuollaisia kun en saanut sen omaa kohditusta noihin kohdistamaan. Piti muokata neljä kuvaa manuaalisesti niin että ovat saman kokoisia ja kohde samassa paikassa kussakin, jolloin ne voi pinota kohdistamattomina. On tehty harmaasävykuvista.
EDIT: Käytetty lievästi wavelettia kohinan pienentämiseksi.

Tänään täällä on melkein pilvistä

Esko


Ransu

Hyvin erottuu tuosta versiosta, onnittelut bongaamisesta :azn:
Täällä Imatralla yritettiin eilen havaita tuota myös, tuloksetta. Olisi varmaan pitänyt olla pitempi optiikka matkassa 70mm sijaan.
Olosuhteet olivat kyllä hyvät, taivas kirkas lähes horisonttiin asti
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

einari

Olisi ehkä ollut helpompaa pinota DSS:llä käyttäen manuaalista komeettakohdistusta.
___
Tapio