Havaintosuoja Ransu

Aloittaja Ransu, 12.06.2011, 17:02:49

« edellinen - seuraava »

Ransu

On tullut nyt reilu pari viikkoa rakenneltua pihalle havaintosuojaa joten laitetaan tänne vähän kuvakertomusta rakennuksen vaiheista.
Itse olen ainakin mielenkiinnolla aina lukeskellut rakennuskertomuksia ja toivottavasti tästä on iloa ja apua muille kuvaussuojaa suunnitteleville.

Talven aikana taivasta kuvaillessa tuli selväksi että pitää saada kiinteä tolppa ja siihen ympärille havaintosuoja jossa voi säilyttää nuo kuvauslaitteet turvallisesti.
Observatorioksi rakennusta ei oikein voi nimittää, koska kupoli puuttuu :cheesy: , olkoon siis havaintosuoja.

Vanhan viisikymmenluvun talon takapihalta katselin kevättalven aikana kohtaa josta näkisi taivasta mahdollisimman paljon ja paikka valikoitui aika lähelle taloa.
Luoteis-koillissuunta on aika tarkkaan pois laskuista puuston ja talon tekemän esteen takia ja eteläsuunnassakaan ei ole horisonttiin asti näkymiä.
Mutta näillä mennään, parempi että kynnys lähtemiseen on pieni ja kuvauksen aikana voi olla vaikka torkkumassa sisällä.

Alusta asti oli selvää että vajan pitää olla mahdollisimman huomaamaton, ja päädyn nettiä selattuani roll-off roof tyyppiseen rakenteeseen.
Ei muuta kuin tuumasta toimeen ja pihalle harppomaan kädet tuulimyllyn lailla mittoja viittilöiden, mahtoi ohikulkijat ja naapurit olla taas ihmeissään talon isännän performanssiesityksista.
Kopin mitoiksi tuli tarkan tieteellisen selvityksen jälkeen 2,5x2,5m ja sitten suunnitelemaan perustuksia. Päätin tehdä nurkkiin pilariharkoista tolpat ja tolpan alapäähän aina betonilaatan (n.60X60cmX10cm). Putken pilarin perustukseksi valikoitui biltemasta 30cm halkaisijainen valuputki jolle kaivoin n. metrin verran reikää savimaahan. Siinä on samanlainen rakenne kuin nurkkatolpissa, pohjalla ensin valettu 60X60X20cm betonimöykky ja näkvyiin jätettyihin rautoihin on sitten valettu tuo pahviputki.

Perustusreikien kaivaminen savimaahan tuli tehtyä parissa päivässä ja valut oli tehtynä noin viikon kuluttua aloittamisesta. Betonit sotkin käsipelilla isossa muovipaljussa, kuntoilusta kävi tuokin homma.
Tässä kuvassa on nurkkapilarit tehtynä ja putken pilarin pohjamurikka pilkottaa montusta. Noihin pohjalle on luonnollisesti laitettu hiekkaa ja pintamaat kaivoin vielä tuon kuvan jälkeen pois.



Putken pilarirakenteeksi sain tutusta metallifirmasta jätekappaleista pikaisesti kasatun metallitolpan. Rakenne on 150x150mm RHS putkea, jonka päähän on hitsattu n.300 mm laippa.
Porasin putken yläpäähän reiän ilman poistumista varten ja istutin tuon rakenteen n. 60cm matkalta pahviputken sisään tehtyyn valuun.
Valutouhujen jälkeen tasasin maan hiekalla ja lisäsin 100mm routastyroksia hidastamaan roudan tunkeutumista, talvi näyttää miten tuo toimii.


Tämän jälkeen olikin vuorossa hiekan kärräys styroksien päälle, pintaan pihahommista jäänyttä kiveä. Rakennuksen pohjarunko on tehty 2"X5" mitallistetusta tavarasta.


Jatkuu..
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Ransu

Osa 2, jiirisaha laulamaan.

Pohjan valmistuttua aloin sovitella seinärunkojen palkkeja paikalleen. Runko on tehty 2"x4" mitallistetusta tavarasta.
Alunperin ajatuksenani oli laittaa katto avautumaan talon seinän suuntaan, jolloin olisin saanut yhden tukipisteen talosta ja sivussa oleva katto ei veisi avointa taivasta. Lisäksi rakennuksen katto olisi ollut samansuuntainen talon kanssa. Sovittelin rungon nurkkatolpat ruuveilla kiinni ja kokeilin katon kannakepalkiksi tulevaa 2"x6" palkkia kohdalleen. Ei näyttänyt hyvältä.
Jotenkin ei istunut taloon kiinni tuo palkki ja vinosta maasta johtuen palkin alapuoleinen tila näytti ahtaalta.
Jos olisin tupakkamiehiä, niin tässä kohdassa olisi savu noussut. Nyt piti tyytyä tuumaamiseen hien valuessa ja vettä hörppien. Kokeilin seuraavaksi kääntää kattoa kasvihuoneen suuntaan alapihalle, ei hyvä sekään. Pystytolpat olisivat tiellä ja inhottavia kierrellä ruohoa leikattaessa.
Sitten välähti, käännän katon vaimon kasvimaan suuntaan, jolloin katto peittää kaupungin valojen kajon ja viereisen puiston puut rajaavat joka tapauksessa näkymät tuolta suunnasta pois.
Vaimolta piti tietysti kysyä mielipidettä ja keksin bonukseksi että voidaan laittaa avomaan kurkut kasvamaan jatkossa noiden pystytolppien väliin tehtävään verkkoon :cheesy:
Nyt oli hyvä mieli ja tuntui että homma käy, ei muuta kuin pilkkomaan tavaraa sopiviksi pätkiksi , naulaamaan ja ruuvaamaan.
Rakennushommassa ei sinäänsä mitään ihmeellistä. Muistaa vaan mitata kahdesti ja katkaista kerran.

Tässän rakennuksen muoto alkaa jo hahmottua. Tuon viimeisen vasemman puolen 6"x6" nurkkatolpan laitto jäi seuraavaan päivään. 30 asteen helle vei miehestä mehut totaalisesti kolmen aikaan iltapäivällä ja totesin paremmaksi jatkaa uusilla akuilla.



Jatkoin lauantaina 11.6 rakennuksen pystytystä, vuorossa olivat viimeisen 6x6 tolpan pystytys ja seinien sekä katon rullausradan vinotuennat. Hillitön helle paahtoi vieläkin niskaa ja vettä meni litratolkulla. On muuten kumma juttu miten ruokahalukin häviää helteessä hikoillessa, ei ollut tippaakaan nälkä koko päivänä.
Iltapäivällä oli rakennus saatu siihen malliin että oli aika laittaa taas mietintämyssy päähän katon pyörien istuttamiseksi..
Tässä runko alkaa olla kasassa.


jatkuu..
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Ransu

Osa 3: Karkaako katto kasvimaahan?

Illalla saunoessa mietin vielä katon pyöriä ja liikkumista. Minulla oli tallissa 4kpl 125mm pyöriä, jotka on kulkeneet mukana vuosia. En kuollaksenikaan muista mistä nuo olen hankkinut.
Päässä risteili ajatuksia pyörien upottamisesta kattokehikon palkin sisään, pienempien pyörien käytöstä. Kulkeeko kunnolla, jääkö jumiin, kestääkö kehikko.
aamukahvin jälkeen sunnuntai aamuna ei muuta kuin tulta päin. Kehikko kasaan ja istutan pyörät siihen yhksinkertaisesti loveamalla palkin ja lisäämällä lisätukea sivulle.
Porasin ensin kahteen palkkiin reiät akselia varten sopivaan kohtaan ja lovesin puolet 2x4:stä pois sahan, taltan ja puukon avulla.


Kasailin kattokehikon valmiiksi, istutin pyörät ja kilautin kaverille nostoavun tarpeessa. Hikeä ja vettä tähän vaiheeseenkin meni taas ihan riittävästi, mutta mukavaahan tuo on touhuta.

Koitti jännät hetket kaverin saapuessa ja punnertaessa kehikkoa ylös.. ei peeveli seis.. Tuonne radan takapäähän on syytä laittaa ensin topparit ettei katto karkaa vahingossa kasvimaahan.

Kehikko ylös kahden miehen voimin, ja avot, sehän sopi :afro: Olin tehnyt tuon kehikon n 1cm leveämmäksi kuin rakennuksen rungon, jotta sivuohjureina toimivien lautojen ja rungon väliin jää välys. Kattokehikko kulki sopivan herkästi ja rakentelin vielä kattotuolit paikalleen. Tuossa vaiheessa kaupasta haettu 2x4 loppui ja katosta puuttuu vielä yksi kattotuoli ja keskimmäisten tuolien poikkipuut kehikkoon.  

Tässä kuvassa näkyy katokehikko ja pyörän kiinnitys.


Ja tässä tämänhetkinen tilanne. Ensin katto kiinni.


Ja sitten katto auki:


Homma jatkuu seuraavaksi taas rautakauppiaan ilahduttamisella, eli 2x4:sta ja kattotarpeita hankkimaan. Katemateriaali voisi olla palahuopaa, mutta rakenteesta tulee sen kanssa aika raskas. Kirkas valokate tuohon ei oikein käy ulkonäöllisesti joten saattaa olla että peltikatto olisi paras vaihtoesto. Sille tosin pitää asentaa aluskate kondenssin takia. Onko kenellä mitään muita hyviä ideoita katemateriaaliksi?

edit:kirjoitusvirheitä korjailtu.
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Tikkes

Näppärästi käy rakentaminen, kun sen osaa. Onnea vain valmistuvalle havaintosuojalle  :cheesy: . Hienolta näyttää ja on mukavaa luettavaa vaihe vaiheelta. Laitahan lisää kuvia ja tekstiä, kuinka projekti etenee  :tongue:
Celestron C8 SCT XLT
Sky Watcher ESPRIT 100ED SUPER APO
Sky Watcher EQ8
ATIK 314L+ / SBIG ST-8300M /Canon 80D

-Esko

JariP

Terve! Hieno havaintosuoja tulossa, onnittelut siitä. Itsellä vastaavan oloinen, tosin valmiista pihavarastosta "modifoitu". Omassa katto tehty pitkittäislaudoituksella, katteena rullahuopa. Raskas on mutta liikuttelun ratkaisin kahdella vinssillä, toinen vetää katon pois ja toinen takaisin päälle. Käsipelillä ei ainakaan talvipakkasilla liiku mitenkään.

Kondensio ongelmaa ei ole ollut.

Olet varmaan mitannut kaukoputken korkeuden tuohon katon poikittaisen alapalkin korkeuteen, jotta mahtuu liukumaan pois. Oma putkeni tuli sen verran korkealle tolpan päälle, jouduin tekemään toiseen päätyyn kovalevystä saranoidun "lipan".

Tolpan eristys itsellä täysin vastaava kuin sinulla, ei ole routa väännellyt.

tjari
C8 / Hs f2, Cgem, Atik 428exm, Kwiq / Lodestar
Astronomik 12nm nb filters

Blokkeri  http://jarinkuvat.blogspot.fi/

Ransu

Lainaus käyttäjältä: JariP - 12.06.2011, 20:31:54

Olet varmaan mitannut kaukoputken korkeuden tuohon katon poikittaisen alapalkin korkeuteen, jotta mahtuu liukumaan pois. Oma putkeni tuli sen verran korkealle tolpan päälle, jouduin tekemään toiseen päätyyn kovalevystä saranoidun "lipan".

tjari
Terve ja kiitokset, seinien korkeus on n 190cm lattiasta ja jalusta+putki mahtuvat olemaan paikallaan kattoa siirrettäessä. Tosin Newton ei mahdu osoittamaan taivaannapaan, vaan pitää kääntää osoittamaan alemmas katon siirron ajaksi. Olisin voinut tuon tolpan tehdä matalammaksikin, mutta hain kompromissia Newtonin ja linssiputken välillä. Toiseen kun kurkitaan kontallaan ja toisen jakkaralta :cheesy:
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Timpe

Hyvältä näyttää näin kokemattoman "rakennusmestarin" silmiin :tongue:
Tuollainen takapihaobservatorio on tontin reunojen peitteisyydestä huolimatta ihan yes-juttu, koska sen läheisyys taloon tuo mukanaan monta plussaa havintojen teon ja kuvaamisen kannalta. Lisäksi vuodenaikojen vaihtuminen tuo mukanaan koko ajan uusia tähdistöjä saataville, joten tekeminen ei ihan heti lopu kesken vaikka jotkin taivaan suunnat ovat saavuttamattomissa.

Myös tuo kompromissi tolpan korkeuden kanssa kuulostaa tutulta, sillä itselläni on käytössä matala Newton-tolppa 300/1500mm putkelle ja jo 7" Maksutov-Cassegrain kakkosputken käyttö sellaisen päällä tuottaa tarpeetonta akrobatiaa (linssiputken ollessa jo kokonaan poissuljettu vaihtoehto). Myrskytuuliin kannattaa sitten varautua katon kiinnityksissä nykysäätilat huomioiden ja samoin pyörien esteetön kulku on turvattava (talven lumituiskut eivät saa kinostaa tuonne "pyöräkiskon" päälle).
- Timo Inkinen

Meade-mad

Miten olisi katoksi muottifaneri sellaisenaan? Koirankopin kattona on palvellut mallikkaasti jo kymmenen vuotta. Ei tarvitse mitään alusrakenteita. Harjalle pelti tai kattohuopasuikale ja valmista tulee vikkelästi.

jk
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

Ransu

Kiitos Jarmo vinkistä, täytyy tutkia tuo vanerivaihtoehto. Ulkopintaan tervaus niin saa nostalgiaa mukaan :grin:
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Mika H

Terve Rauno, hyvältähän tämä sinun tuleva havaintosuoja näyttää näin kokeneemmankin rakennusmestarin silmissä. Pientä sanottavaa olisi ehkä routasuojauksesta rungon osalta, saisi ulottua hieman pidemmälle. Tämä on tarkeä asia varsinkin kylmissä rakenteissa ja savimaalla, (tässä tapauksessa ei ole niin suurta väliä). Pilari pysyy kyllä paikallaan, jos nyt ei suuria painumia synny ajan kanssa.

Katon materiaaliksi suosittelen profiilipeltiä, jos hyvän haluat, laita myös aluskate. Jos kondenssi ei ole sinulle ongelma, aluskatteen voit jättää poiskin. Katosta tulee kevyt ja talvellakaan ei lumesta ole haittaa. Samalla peltikate jäykistää kattorakenteen ja liikuttelu ei ole sellaista kitkuttelua. Eipä sitten muuta kuin työn iloa.

Ransu

Kattokassisen töissä
Tämän viikon ohjelmana kahtena iltana on ollut katon teko, löin umpeen raakaponttilaudoituksella. Tuohon päälle tilasin pellin, alle olisi riittänyt harvalaudoituskin, mutta nyt ei ainakaan kondensoi tippoja niskaan ja nuo räystäänaluset tulee samaan rahaan. Huomenna homma jatkuu otsalautojen tekemisellä ja maalaamisella. Pitää myös mennä taas pelastamaan rautakauppiaan päivää vaakavuorilaudan muodossa. Tekisi mieli lyödä samanlainen vinovuorilauta kapeampana kuin talossa, on vaan vietävän työläs laitettava, koska joka nurkka on aina kahteen suuntaan vino jiiri. Sitä varten voisi tietysti tehdä yksinkertaisen sahausjiirilaatikon. Normaalilla laudoituksella tai panelilla selviäisi helpommalla.
Tässä tämänhetken etenemä:


Ja katto kulkee vieläkin :cheesy:
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Kaizu

Voihan sen vinolaudoituksen tehdä seinä kerrallaan niin että ensin lyö laudat paikoilleen niin että päät menevät reunoilta yli. Sen jälkeen viimeistelee käsisirkkelillä reunoja myöten.
Hieno observatorio näkyy olevan tulossa. Joko elokuun pimeille öille meinaat keritä?

Kaizu
Kai Forssen

Ransu

Kiitokset Kaizu, noinkin sen voi tehdä, silloin vaan jää nurkka erilaiseksi kuin vanhassa talossa, jossa kulmat on tehty jiiriin. Kyllä tämä elokuulle valmis on, loma alkaa ensi viikon jälkeen ja sitten joutaa tekemään viimeistelyjä ja laiteasennuksia.
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

mistral

Nätin näköinen havaintosuoja. Sen avulla pystyy paremmin havainnoimaan ääripakkasillakin, ei tarvitse olla niin paljoa ulkona virittelemässä. Meinaatko laittaa kattoon myrskylukot?

Ransu

Kiitos, työn allahan tuo on vielä, joten lopputuloksen näkee vasta myöhemmin. Myrskylukot meinaan laittaa, ei kannata ottaa riskiä että katto erkanee tuulella rakennuksesta. Ne minulla onkin jo hommattuna, täytyypä ruuvata kiinni tänään.
Mitä mieltä olette, pitäisikö laittaa tuohon rossipohjaan juoksujen väliin esim runkoleijona tuulilevyä lautalattian alle. Tarkoitushan ei ole tehdä tuosta lämmintä tilaa, mutta olisiko tuosta mitään hyötyä esim maakosteuden nousun estäjänä. Alunperin meinasin lyödä lattian laudoituksen suoraan kiinni juoksuihin ilman mitään eristeitä alapuolella, ja hyvinhän tuon tilan pitäisi tuulettua kun on kokonaan auki.
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/