Vinkkejä observatoriota varten

Aloittaja starfoto, 03.07.2010, 02:23:22

« edellinen - seuraava »

starfoto

Olen tässä innoissani lukenut teidän omien projektienne kertomuksia ja nyt olisi kyllä kova into rakentaa oma observatorio. Observatorion paikka olisi mielestäni ihan hyvä, se olisi vähän syrjässä, joten ei pitäisi valosaasteen tai minkään muunkaan haitata. Mietin vain vähän kokoa ja materiaaleja. Saisiko esim. puusta hyvän, olen ajattellut rakentaa sellaisen siirrettävän katon tai avattavan. Kokoa ei välttämättä ihan hirveästi, sillä voi olla ettei opiskelijan budjetti riitä ihan valtavan suureen tilaan. Tietokoneena toimisi luultavasti kannettava. Sitten olen ajattellut hommata hyvän sääaseman, jolla voisi laittaa koneelle tietoja talteen, olisi kiva kuulla neuvoja, jos jollain on joku sääasema käytössä observatoriolla? Tähän nyt on kyllä vähän paha vastata, kun en ole täysin kaikkia tietoja antanut, enkä ole monia seikkoja vielä päättänyt. Observatorioksi olen miettinyt vähän sellaista koju-tyylistä, missä olisi tarvittavat laitteet. Eli siis voisiko sanoa sellista huussi/koju-tyylistä, mutta tietysti vähän isompaa. Olisi kiva jos voisitte antaa vähän vinkkejä. Niin uutta putkea olen myös miettinyt hankkia. Mikä muuten olisi hyvä putki sellaisessa kohtuu hintaluokassa, jossa olisi seuranta?
Kiitoksia vastauksista jo etukäteen! :cheesy:

Kaizu

#1
Innostus näkyy kyllä viestistä ja vastaus on yleinen "kyllä".

Muutamia linkkejä joista voi nähdä millaisiin ratkaisuihin muut ovat päätyneet:
http://obs.nineplanets.org/obs/obslist.html
http://www.kaiforssen.fi/Suomesta%20loytyneita%20tahtitorneja.htm
http://foorumi.avaruus.fi/index.php?board=23.0
http://www.cloudynights.com/ubbthreads/postlist.php/Cat/0/Board/Observatory

Useiden harrastajaobservatorioiden sivuilta löytyy myös selostus projektin toteutuksesta. Niistä saa jonkinlaisen kuvan projektin koosta.
Siinä mielessä näihin pitää suhtautua varauksella että yleisesti suurimmat "kämmit" on siivottu selostuksista pois eli vain onnistumiset on raportoitu.
Perustamisen osalta pitää muistaa että Suomessa on talvella pakkasta ja maa routii, näitä esiintyy vähemmän eteläisemmillä alueilla.

Siinä kesälukemista.

Kaizu
Kai Forssen

LK

Nimenomaan kannattaa tutkiskella miten eri materiaalit toimii pakkasessa, voi tulla ikäviä yllätyksiä ensimmäisenä havaintoyönä..

PetriKe

Tässä oman tornin rakennushistoria lyhyesti kuvien kera.
http://www.kehusmaa-astro.com/category/observatory

Lisää tietoa saa kysymällä. Noissa blogi-kirjoituksissa on lyhyt juttu myös käyttämästäni sääasemasta.
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

starfoto

Kiitoksia kovasti vastauksista, täytyy nyt ryhtyä tekemään tarkempia suunnitelmia ja kirjoittaa sitten lisää.