44 Nysa

Aloittaja jmantyla, 30.12.2006, 22:48:42

« edellinen - seuraava »

jmantyla

Pikkuplaneetta Nysa tarttui kuvaan kahtena yönä 18. ja 19.12.2006 läheltä Kaksosten Alhena -tähteä:

Kuvattu klo 1.16 ja 1.30 molempina öinä 30s/ISO800/135/2,8.
---
Onko muuten olemassa mitään softaa, jolla näitä pikkuplaneettoja voisi etsiä kuvaruuduista?
Meinaten tuollainen 30s/135mm/2,8 tuo esiin tuhansia tähtiä 3008x2008 dslr-kuvaan, jolloin yhden pisteen pieni liike kahtena yönä otetuissa kuvissa on työlästä etsittävää, kun vertailee manuaalisesti kuvia.  Yllä olevat kuvat ovat 640x480 croppeja isoista kuvista.
Alkuperäisissä isoissa kuvissa oli lähes käsittämätön määrä tähtiä, luulisin ainakin tuonne 12-13 magnitudiin.
Tässä tapauksessa etsimistä tosin helpottivat Nysan kirkkauden ohella Tähdet2006 -kirja sekä Ursan nettisivulta löytynyt hyvä ratakartta.

Jorma M.
Kangasala

veka

Ainakin kahden kuvan blinkkaaminen päällekkäin tuo näkyviin pikkuplaneetat niiden liikkuessa edestakaisin kuvien vaihtelutahdissa. Käytän itse blikkaukseen Astroart -ohjelman erästä toimintaa. NEO-asteroidien liike tulee CCD-kuvissa esille yleensä jo muutaman minuutin välein otetuissa kuvissa, mutta kauempana liikkuvat asteroidivyöhykkeen kohteet vaativat pitemmän ajan puhumattakaan näkökentän ollessa useita asteita.
Löydetyn kohteen tunnistamisen voi tehdä monella eri tavalla. Jos saa määrättyä pikkuplaneetan rektaskension ja deklinaation tietylle ajanhetkelle kohtuullisella tarkkuudella, voi tunnistamisen suorittaa esim. linkin http://scully.harvard.edu/~cgi/CheckMp avulla.
Tai sitten voi imuroida esim. Sky Map -ohjelmaan pikkuplaneettojen rataelementit MPC:n sivuilta ja vertaa kartalle tulostuvien pikkuplaneettojen asemaa kuvaan muuttaen mittakaavan kuvaa vastaavaksi. Kirkkaimpien oppositiossa kuluvana vuonna olevien pikkuplaneettojen (sekä muidenkin kohteiden) rataelementit eri tähtikarttaohjelmille sopivissa muodoissa löytyvät esim. linkistä http://cfa-www.harvard.edu/iau/Ephemerides/index.html
Mielenkiintoinen lisä pikkuplanneettojen kuvaamiselle on tehdä niille paikan- ja kirkkauden määritykset, joka sekin onnistuu mm. Astroart -ohjelman ja USNO -tähtikartaston avulla helposti hiirtä klikkailemalla vuoronperään kuvan ja kartan vastaavien tähtien välillä. MPC:n sivuilta löytyy myös linkki, jossa voi testata kuinka hyvään tarkkuuteen on päässyt. Lähettämällä tarpeeksi riittävän hyvällä tarkkuudella (<n.1'') tehtyjä paikanmääritysmittauksia MPC:lle (=Minor Planet Center) voi saada itselleen observatoriokoodin. Ohjeita raportoinnista löytyy vastaavilta sivuilta.

veka (tällä hetkellä 176 MPC:lle lähetettyä NEO-kohteiden mittaustulosta, kts linkki http://newton.dm.unipi.it/cgi-bin/neodys/neoibo?sites:A70;obs;1;200 .Ja lisää on lähdössä pikapuolin...)

jmantyla

Lainaus käyttäjältä: veka - 31.12.2006, 01:55:11
NEO-asteroidien liike tulee CCD-kuvissa esille yleensä jo muutaman minuutin välein otetuissa kuvissa, mutta kauempana liikkuvat asteroidivyöhykkeen kohteet vaativat pitemmän ajan puhumattakaan näkökentän ollessa useita asteita.
Huomasin tuon etsiessäni Nysaa kahdesta 18.12. otetusta kuvasta.  Ensimmäisestä klo 01.10 otetusta kuvasta Nysa ei meinannut
löytyä millään, koska se oli lähes päällekkäin kiintotähden kanssa. Kuusi minuuttia myöhemmin eli klo 01.16 otetussa kuvassa se oli
jo liikkunut niin paljon, että erottui erilliseksi kohteeksi.  Jälkimmäinen kuva on tuossa edellä ensimmäisenä.

JM