Helsingin observatorion kohtalo

Aloittaja Jorma Koski, 14.11.2009, 07:54:17

« edellinen - seuraava »

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: Meade-mad - 08.12.2009, 14:04:56
Kaksoisrefraktorilla ja kapeakaistasuotimella olisi myös hienoa päästä kokeilemaan. Ei vaan taida tornin luukut olla avauskunnossa!

On se kuulemma ihan havaintokunnossa. Kymppituumaselle linssille on okulaariholkkikin. 13-tuumaiselle ei taida olla mitään mitä laittaa putken perään. Näkyvyys pihatornista lienee aika surkea kun on puita.

Kaizu

Ei kai 13 tuumaiselle kuulukkaan olla muuta kuin levyn pidike. Vanhan tilalle voi tehdä adapterin nykyaikaiselle kameralle. Alkuperäisen levyn kokoisia kennoja ei ole vähävaraisten ulottuvilla mutta kinofilmikoon ja vähän isompiakin kennoja löytyy jo.

Kaizu
Kai Forssen

Seppo Linnaluoto

Tähtitieteen tutkijat ovat edelleen Observatoriossa. Joidenkin mielestä tähtitieteen yleisökeskus on vain sumuverho, jonka varjolla tutkijat ajetaan pois Observatoriosta. Kirjoitin viime tiistaina eli 15.12. Hesarin yleisönosastoon seuraavan kirjoituksen, jota eivät julkaisseet:

Helsingin yliopiston Observatorion kohtalo

Olen ihmetellen seurannut Helsingin yliopiston Observatorion asioita. Yliopiston johto on karkottamassa tähtitieteen tutkijoita vuodenvaihteessa Observatoriolta Kumpulan kampukselle.

Vuonna 2010 voimaan tulevan uuden yliopistolain myötä Helsingin yliopiston hallinto päätti muuttaa organisaatiorakennettaan yhdistämällä pienempiä laitoksia suuremmiksi. Samassa yhteydessä myös Tähtitieteen laitos päätettiin lakkauttaa 31.12.2009. Tulee mieleen, ollaanko tähtitieteen tutkimusta yleisemminkin ajamassa alas? Yliopiston tutkimuksen arvioinnissa kolme vuotta sitten tähtitiede sai parhaimmat arvosanat!

Observatorio oli esimiehen asuntona 1960-luvun loppuun saakka. Silloin entinen esimies jäi eläkkeelle ja 3.12.1969 nuoremmat tähtitieteen tutkijat ja opiskelijat ilman yliopiston lupaa muuttivat Observatoriolle. Sillä kertaa yliopisto suhtautui Observatorion valtaajiin hyvin ymmärtäväisesti ja ryhtyi jo seuraavana päivänä muuttamaan tiloja tutkimuskäyttöön sopiviksi. Tutkijat ovat olleet siellä siis vasta 40 vuotta.

Voisin ehkä kannattaa sitä, että Observatoriosta tulisi tähtitieteen yleisökeskus. Se mahtuisi sinne hyvin yhdessä tähtitieteen tutkijoiden kanssa. Mutta tuleeko yleisökeskuksesta mitään? Ehkäpä ainoa, joka voisi sitä ylläpitää, olisi Tähtitieteellinen yhdistys Ursa. Siis siten, että Ursan kirjasto, kirjankustannus ja myymälä muuttaisivat Observatoriolle. Mutta tilojen vuokra ei saisi olla paljoa korkeampi kuin nykyään. Mutta Ursan kanssa ei asiasta ole lainkaan neuvoteltu.

Näyttää siis siltä, että ensi vuonna on tyhjillään oleva Observatorio, mikäli tähtitieteilijät tosiaan sieltä lähtevät?

Seppo Linnaluoto
tähtitieteilijä
Kirkkonummi

Timpe

- Timo Inkinen

Jorma Koski

Aiheesta enemmän tämän aamun (22.12.2009) Hesarissa kahden artikkelin voimalla, joista ensimmäinen on kuin yllämainitun keskustelun kopio.
Jorma Koski "Respondeo veritatem profunda"
Twitter
Facebook

Kaizu

Jos tein tekstistä oikean johtopäätöksen niin laitos museoidaan ja sinne tulee kahvila jossa yleisö voi juoda kesäisin tähtitiedehenkistä kahvia.
Tulisiko planetaario kenties kaksoisrefraktorin paikalle vai tuleeko tontille kaunis Heureka-tyylinen kupoli. Yliopistolla tuskin on mielenkiintoa ylläpitää moisia toimintoja joten alue palautunee kaupungille ja jos vuokra on inhimillinen niin edelleen jollekkin pitopalveluyrittäjälle.

Kaizu
Kai Forssen

Riqis

#36
Lainaus käyttäjältä: Seppo Linnaluoto - 21.12.2009, 21:33:55
Siis siten, että Ursan kirjasto, kirjankustannus ja myymälä muuttaisivat Observatoriolle. Mutta tilojen vuokra ei saisi olla paljoa korkeampi kuin nykyään.

Tällainen toteamus HS:lle tarjotussa tekstissä antaa ymmärtää, että kirjoittajalla olisi neuvotteluvaltuudet Ursan puolesta, mikä tosin ei pidä paikkaansa. Samalla se lähettää viestin siitä, mikä toistaiseksi kuvitteellisessa neuvottelussa riittää Ursalle observatorioon siirtymiselle: eli sinne vaan, kunhan vuokra "ei ole paljoa korkeampi". Esimerkiksi tähtitieteilijöiden nykyisen mielipiteen tukemisella ei ole enää merkitystä?  

Allekirjoittanutkin voisi lähettää Hesarin yleisönosastoon ehdotuksen vaikkapa siitä, että Suomen Pitsinnypläysliiton* kannattaisi pikimmiten siirtää päätoimistonsa esimerkiksi Karhelankatu 1:en, koska siellä asusti 1876-1942 Suomen pitsinnypläyksen kansainvälinen suuruus, Elli Pänkävaara**.

Samalla voinkin ulkopuolisena naputella neuvottelujen reunaehdot: Suomen Pitsinnypläysliitto voi mielestäni vallan hyvin muuttaa "kunhan vuokra ei ole paljoa korkeampi".

Tietysti, kun kirjoittaisin Hesariin en kysyisi asiaa ensin sen koommin ko. liitolta kuin Karhelankatu 1:n nykyisiltä omistajiltakaan. Jatkossa keskustelu HS:ssä sujuisikin jo itsestään.

Marko Pekkola
______________________________________________________________________________________________________________________
*= "Suomen Pitsinnypläysliitolla" ei tarkoiteta Suomen Pitsinnyplääjät ry:tä. **=henkilö kuvitteellinen
Marko Pekkola / www.avaruus.fi

Seppo Linnaluoto

Komea juttu 22.12. Hesarin sivulla A13. Ja sitä vielä tuki sivun D1 juttu.

Suunnitelmien mukaan Observatoriota remontoidaan vuosina 2011-12 ja sinne sijoitetaan tähtitieteen yleisökeskus 2012. Aikaisemmin remonttia ja yleisökeskusta ei ole mahdollistakaan aloittaa, koska niitä ei ole tietääkseni vielä lainkaan suunniteltu.

Dosenttitason tähtitieteilijöistä tietääkseni vasta kaksi on muuttanut Kumpulaan. Muut eivät ole muuttopuuhissa. Siellä on kyllä muuttolaatikoita, joihin on kai tarkoitus laittaa kirjaston kirjoja. Osaa kirjastoa kuitenkaan Kumpulan kirjasto ei ota vastaan. Joitakin kirjoja on jaettu ilmaiseksi pois, mm. minä otin sieltä joitakin Ursan kirjoja.

Observatorion henkilökuntaa on uhattu kurinpitotoimilla, jos he eivät muuta Kumpulaan. Nähtävästi koko vuosi 2010 on varattu muuttoon?

Tähtikirkasta alkutalvea!
--------------------------------------------------
Seppo Linnaluoto, fil. kand.
puh. (09) 2977001, 040-5953472
Framnäsintie 2 E 21, 02430 Masala
sähköposti: linnaluo(a)ursa.fi
http://www.ursa.fi/~linnaluo/
http://fi.wikipedia.org/wiki/Seppo_Linnaluoto
http://www.ursa.fi/yhd/komeetta/
--------------------------------------------------

vhinkkan

Helsingin kaupungin kiinteistölautakunta on käsitellyt kokouksessaan 15.6.2010 kaupunginvaltuutettu Ilkka Taipaleen valtuustoaloitetta (Kvsto 17.2.2010, asia nro 41) observatoriosta.

Taipale esittää, että kaupunki toimisi siten, että "tähtitieteen laitoksen päärakennus & tontti säilytettäisiin tähtitieteen "Mekkana" eli siellä toimisi edelleen eläviä huipputähtitieteilijöitä, museaalinen tieteellinen kokoelma ja mielellään myös Pohjoismaiden suurimman harrastajatieteellisyhdistyksen Ursan toiminnot."

http://www.hel.fi/hki/Kv/fi/P__t_ksenteko/Kiinteist_lautakunta/Asiakirja?doc=Kv_2010-06-15_Klk_12_El
-> esityslistan kohta Tonttiosasto/5

Esityslistan liitteenä on kaikenlaisia asiaan liittyviä papereita, muun muassa yleisökeskustyöryhmän loppuraportti (http://www.hel.fi/static/public/hela/Kiinteistolautakunta/Suomi/Esitys/2010/Kv_2010-06-15_Klk_12_El/570189E7-538A-495E-B520-79823D8CAD78/observatorio_liite_1.pdf). Sen liitteenä on puolestaan ns. laitetyöryhmän raportti, jossa suunnitellaan observatorion havaintovälineiden tulevaa käyttöä. Raportin mukaan mm. Väisälän 35 cm:n Cassegrain on kunnostettu hiljattain ja kaksoisrefraktorin seurantakin on toimiva.
Ville Hinkkanen

Jutte

Mielenkiintoisia uutisia Ursan pääsivulla: Helsingin yliopistomuseo hakee päällikköä Tähtitorninmäelle vuonna 2012 aukeavalle tähtitieteen yleisökeskukselle.
Uutisessa ilmaistaa myös, että Ursalla tulisi siellä olemaan toimitiloja.
Kuulostaa hienolta.
J-P
J-P Teitto

Jorma Koski

Vuokrahinta on varmaan laskenut sitten huimasti :)
Jorma Koski "Respondeo veritatem profunda"
Twitter
Facebook

Jutte

On näköjään sitten toteutunut tuo Ursan muutto. Mitähän
kaikkea tämä tuo tullessaan, kuka ylläpitää yleisökeskusta ja mitä se pitää sisällään?
J-P
J-P Teitto

Jorma Koski

Tähtitorninmäen Observatorio remontoidaan ja se avautuu uudistuneena 24.10.2012. Ursan toimiston ja kirjaston lisäksi rakennukseen tulee Yliopistomuseoon kuuluva yleisökeskus, jossa kerrotaan avaruudesta sekä tähtitieteen historiasta ja tulevaisuudesta erityisesti lapsille ja koululaisille, mutta luonnollisesti kaikille kiinnostuneille. Observatorioon tulee näyttelyiden lisäksi planetaario ja kahvila sekä vuokrattava auditorio, jossa voi järjestää erilaisia tilaisuuksia.

Yleisökeskusta tukee aloitteleva yhdistys:
https://www.facebook.com/Observatorion.ystavat.ry
Jorma Koski "Respondeo veritatem profunda"
Twitter
Facebook

Jorma Koski

Omaa domainia emme saa vielä, sillä yhdistyksen rekisteröinti on kesken,
mutta siihen asti asustamme täällä:

http://www.ursa.fi/yhd/obsystavat/

Olemme kaavailleet

  • logokilpailua, joka alkaisi 20.9.2012
  • jäsenetuja, kunhan yleisökeskus avautuu 24.10.2012
Jorma Koski "Respondeo veritatem profunda"
Twitter
Facebook

VeikkoM

#44
Veikko Mäkelä
Kuu ja planeetat, Asteroidit ja komeetat, Tieteellinen yhteistyö, Tietotekniikka sekä Kerho ja yhdistystoiminta -harrastusryhmät