Kaukoputki kalustokuvia

Aloittaja tähti_ville, 26.04.2009, 01:52:13

« edellinen - seuraava »

Mikko_L

Juu, Report 272 ja Vamo Traveler.  Saksalaisissa jalustoissa on kätevä tuo mukana tuleva juomahylly!  :grin:

-Mikko
36/50/76/127/250mm

ast

#526
Hei, laitoin nyt tähän ketjuun, myös matkaputkeksi harkittavaksi, foorumilla ei ole taidettu tätä putkea esitellä.

Etsin pari vuotta sitten mahdollisimman kevyttä ja kompaktia pakettia reissuun, visukäyttöön ensisijaisesti. Olin yhteydessa Baader Planetariumiin, kiinnostuksen kohteena Travel Companionion 95/560 CaF2. Jonotusaika oli vuosi, sain putken 2019 keväällä. Putken paino focuserin kanssa on 3,1 kg, jalustaksi hankin Vamo Travellerin 1,3 kg ja Gitzon hiilikuitukolmijalan 2,2 kg, koko paketti yht. 6,6 kg. Mahtuu käsimatkatavaroihin mukavasti visukokoonpanossa, vaikka olisi muutama okulaarikin ja kulmaprisma mukana.

Teen tästä tähtitestin lähitulevaisuudessa.

t. tapsa

einari

Piti oikein katsoa Baaderin sivuilta millaista putkesta kyse kun oli minulle ihan uusi tuttavuus.
Vaikutti hyvältä ja laadukkaan oloiselta.
Melko arvokas vaan - tasoittajakin päälle 600,-  :rolleyes:

Tämmöinen ilmoitus sivulla:
"Important note: Due to the meanwhile very long waiting list, we unfortunately can not accept any further pre-orders for the Baader APO".
___
Tapio

Lithos

Hieno on matka setti, tuon kanssa voi olla jo matkavakuutus paikallaan :p

Jalusta oli minulle täysin uusi tuttavuus, piti oikein googlata, tuossa taitaa olla seuraava vaihtoehto omaksi grab and go jalustaksi sitten kun nykyinen AZ4 alkaa painamaan liikaa.


Mika Suoperä
Visuaalipuoli: Orion skyquest XT-8 dobson
Kuvaus: Celestron 80ED-R, Sky-Watcher Explorer 150PDS, modattu 60D
Jalustat: Celestron AVX, Skywatcher AZ-EQ5

ast

Joo, kallishan tuo on pieneksi putkeksi, mutta ei ole kaduttanut. Kun tuota pitää pitkään, niin vuosihinta jää pieneksi 😊. Mietin kuitenkin, että jos on tuon väärti, niin se saattaa kelvata kiertoonkin kohtuu hyvällä hinnalla, kun tuo saatavuus on noin rajattua. Tosin yhtään kappaletta en ole nähnyt myynnissä missään ja tuskin itsekään tuosta luovun.

Sama teksti tuosta jonotusajasta on ollut useita vuosia, mutta ottivat jonoon. Sikäli mukavaa, että maksaa piti vasta kun putki oli valmis toimitettavaksi.

Kaikki tuossa visusetissä tuli hankittua kuljetus huomioiden, mahtuvat tuohon boxiin mikä on kuvausalustana. Matkavakuutus on pakollinen, kyllä se hiukan aina jännittää...

t.tapsa

Lithos

Lainaus käyttäjältä: ast - 12.08.2020, 22:08:31
Joo, kallishan tuo on pieneksi putkeksi, mutta ei ole kaduttanut. Kun tuota pitää pitkään, niin vuosihinta jää pieneksi 😊. Mietin kuitenkin, että jos on tuon väärti, niin se saattaa kelvata kiertoonkin kohtuu hyvällä hinnalla, kun tuo saatavuus on noin rajattua. Tosin yhtään kappaletta en ole nähnyt myynnissä missään ja tuskin itsekään tuosta luovun.

Sama teksti tuosta jonotusajasta on ollut useita vuosia, mutta ottivat jonoon. Sikäli mukavaa, että maksaa piti vasta kun putki oli valmis toimitettavaksi.

Kaikki tuossa visusetissä tuli hankittua kuljetus huomioiden, mahtuvat tuohon boxiin mikä on kuvausalustana. Matkavakuutus on pakollinen, kyllä se hiukan aina jännittää...

t.tapsa

Tämä harrastus on siitä jännä että tavaran arvo ei niin hirvittävän paljon laske, kun vertaa melkein mihin tahansa muuhun harrastukseen mitä minulla on ollut niin tämä on se missä tulee vähiten takkiin kaluston arvon laskun muodossa.
Mika Suoperä
Visuaalipuoli: Orion skyquest XT-8 dobson
Kuvaus: Celestron 80ED-R, Sky-Watcher Explorer 150PDS, modattu 60D
Jalustat: Celestron AVX, Skywatcher AZ-EQ5

ast

#531
Ohessa Baaderin TC CaF2 95/560 -kaukoputken tähtitesti (ylempänä tässä ketjussa lupaamani). Tässä on kuvattu Vegaa 6 mm Delosin ja kulmaprisman lävitse iltahämärässä, suurennus noin 90 x. Kuvat ovat yksittäiskuvia, ei pinottu.

Lähtöfocus saattoi olla hiukan pielessä kun ilma hiukan väreili ja voi olla että en laskenut ihan tarkkaan focuserinkaan askelia, in/out eivät ole ihan peilikuvia. Ihan hyvältä tuo kuitenkin näyttää.

t. tapsa

Otsoone

Tämmönen setti täällä olis odottamassa pimeätä, SW Esprit120 ja jalustana eq6, terassissa pari laudanpätkää irti tolppaa varten. Kesällä laudat takasin ja tolppa + muut kesäteloille. Jos tolppa ois tossa koko kesän niin natkutuksen määrä voisi olla liikaa

Erik Pirtala

Otolla on kyllä todella siisti setuppi, tuolla tullaan näkemään paljon hienoja kuvia. Äijän kehitys ollut tähän asti tosi insiproivaa katsottavaa.

Eksyin tähän topicciin pitkästä aikaa ja muistin, että nykykalustoa en olekaan tänne päivittänyt. Kovin kuvauksellinenhan se ei tosin ole  :police:



-Vyömodattu EQ-6 jalustana
-GSO 6" f/4 Newton kuvausputkena
-ASI1600MM-C kuvauskamerana
-ZWO:n 8 -paikkainen filtteripyörä jonka sisällä Astrodonin E-series LRGB, sekä Astrodonin 5nm ha, 3nm O-III ja 3nm S-II
-Sky-Watcher Aplnatic f/4 comacorrector
-Fokusmoottori ja ohjain on naavikselta ostettu Armadillo viritys
-Seurantaputkena on joku halpis etsin ja Altair Gpcam 130

Tulevaisuudessa tarkoitus olisi saada jotain tolkkua noihin piuhoihin ja esim. vain yksi virtapiuha menemään jalustalle. HEtken mietin rajaisinko tuon hirveän jatkojohtopainajaisen pois kuvasta  :grin:

Vastoin odotuksiani nopea Newton on toiminut varsin hyvin etäkäytössä alkukankeuksien jälkeen. Pieni ongelma on melko taipuisa fokkari, minkä seurauksena jokin nurkka aina venyy hieman. Tähän mennessä olen pystynyt elämään sen kanssa, mutta tulevaisuudessa aion vaihtaa tuohon paremman fokuserin. Nopea f/4 -optiikka bortle class 3 -taivaiden alla on tarjonnut paljon hauskoja hetkiä, ja tarjoilee niitä toivottavasti jatkossakin.

Timpe

Heitetään nyt oma kalustokin tähän ketjuun, kun FLO sai toimitettua ZWO:n 5-paikkaisen filtteripyörän ja muita M68 osia sovitukseen.
On siis kyse tällaisesta parivaljakosta, jossa TMB 152/1200 (LZOS) APO (vm. 2004, n:o 138) sai kaverikseen TS 102 F/11 ED linssiputken (c/n 175-295 ;-)
TMB 152 saa toimia pääosin kuvausputkena natiivipolttovälillään ja tuolla ZWO ASI 183MM Pro CMOS kameralla. Nyt tuo ASI kamera sai lisäkseen vielä 5 paikkaisen elektronisen ZWO EWF Mini suodinpyörän. Tuon pyörän viisi paikkaa täyttävät foorumilta käytettynä ostetut Astrodon E-series Gen II LRGB suotimet (1.25") ja FLO:n kautta tullut Astronomik 6nm Ha suodin samaa kokoa (muttei paksuutta). Pyrin edelleenkin visusti välttämään deepsky -kuvausta tulevalla talvikaudella, joten F/7.9 APO linssiputken putken hyvää piirtoa ja tasaista kuva-alaa käytetään nyt enemmänkin kaikkeen muuhun kuvaamiseen, mihin huomasin tarvitsevani viime kevättalvella myös värejä (siksi tuo LRGBHa -setti). TMB152 toimii myös Daystar Quark Combo alustana kesäaikaan, joten yhteensopivuus sen kanssa on huomioitava.

TMB:n reppuselässä on tuo uusin härpäkehankinta eli TS 102 F/11 ED pitkäpolttovälinen linssiputki, jota tuunasin hiukan lisää visuaalikäyttöön. Tuolta lähti pois putken mukana vakiona tullut jatkopala (näkyy ekassa kuvassa) ja tilalle tuli Baaderin M68 loitot (80mm ja 40mm), joilla fokus pysyy samassa kohtaa, mutta putken peräosa kokee muutoksia. Nyt mm. tuo 8x50 (vai oliko se 9x50?) etsin ja kulmaprisma ovat hiukan kauempana toisistaan ja paremmin käytettävissä. Noilla Baaderin loitoilla pelaten saa tarvittaessa sen binoviewerinkin fokukseen. Niin, kumpikin putki näyttää suunnilleen samaan kohtaan taivasta, joten voin katsoa esim. kohteen visuaalisesti tuolla TS:n ED putkella ja sitten kuvata sen vaivattomasti tuolla TMB:llä. Tuo TS 102/F11 on siis visuaalikäyttöön optimoitu linssiputki, jossa on yllättävän hyvät osat samassa paketissa ja joka on saanut 25 sivua pitkän hehkutus-ketjun Cloudy Nights -foorumille :cool: (Raapustelin tuonne myös omasta putkestani esittelyn.)

TMB:n fokuserin perässä on nyt TSOAG M68 kokoinen viritys, josta tiputellaan 1,25" kokoiseen visual back:iin. Tuolla on tuo ZWO ASI 183MM Pro nyt kiinni omalla 1.25" holkillaan, mutta tuo 1.25" visual back on jatkossa tarkoitus kääntää 2" kokoon. Siksi tuo Baader M68/2" Clicklock visual back oli nyt mukana FLO tilauksessa. Laitoin tuon nyt kokeeksi TS102:n M68 lähtöön, mutta sen paikka tulee olemaan TMB:n OAG:n perässä. Tuon halvahkon (700€) TS102/F11 putken mukana tulee varsin kelvollinen 2" visual back lähtö (mikä on nyt irrallaan tuossa fokkarin päällä ja toisessa kuvassa kädessäni). Ainoa ongelma on että tuosta kotinurkista löytyvästä T2 systeemin kasasta ei nyt löydy M68 kokoista yhtenäistä M68-M68 naaraskierrettä, jolla tuon TSOAG68:n OAG-ohjaimen lähdöstä tulevan  uroskierteen saisi kiinni tuohon M68 kokoiseen visual back uroskierteeseen. Noita kierreosia ei näemmä koskaan voi olla tarpeeksi miljoonalaatikossa...  :grin:
TMB:n perässä on sovitukset nyt M82-M68-M48-T2-1.25" ja tuosta voisi oikaista M68-M48-T2-1.25" osuuden pois, niin saisi tarpeen mukaan 2" PowerMate 2x / 4x jatkeet tuon OAG:n ja kameran väliin. (Nyt pitää tyytyä 2,5x PowerMateen esim. planeetta ja Kuu-kuvauksessa...)

Tässä ne kuvat:





- Timo Inkinen

Jussi Koponen

Miksi Timpellä on lämmitin tuon filsupyörän ympärillä? Toimiiko kylmällä huonosti?

Timpe

Olen pitänyt lämmityspantaa vanhastaan aiemman QSI 583ws CCD-kamerani ympärillä, joten en ajatellut sen enempää tarvitseeko tuollainen ZWO jotain lämmitystä ympärilleen. Ei siitä ainakaan haittaa ole kosteuden torjunnassa, sillä huomasin aikoinaan QSI:n alkavan oikuttelemaan sähkövian tyyliin oltuaan paljaana syksyn kosteissa keleissä kuukausien ajan. Kyseessä on siis oma mutu ja kokemustieto tuolle panta-asialle  :wink:

Tuo ZWO EWF Mini tuli sitä paitsi vasta eilen taloon, joten en tiedä sen luotettavuudesta talvella yhtään mitään tarkempaa.
Mutta sen opin viime yön aikana, että Astrodon LRGB E-Series Gen II ja tuo ZWO EWF Mini EIVÄT sovi yhteen!
Tuollaisen 1.25" kehystetyn Astrodonin paksuus on työntömitalla mitaten 7,5 mm ja ZWO kirjoittaa täällä näin:
"My EFW tries to move but gets stuck and cannot arrive at the right position.
1) Filter is too thick: Filters (not including the threads) must be less than 7mm in thickness and threads must be less than 3mm in thickness."
 

Mitä ihmettä kiinalaisinsinööreillä on liikkunut päässään, kun on mitoittanut tuon EWF Mini suodinpyörän siten, ettei siinä voi käyttää Astrodon suotimia? HÖH!!!  :veryangry:
(=Jokin tuolla jumii, sillä suodinpyörä yritti kääntyä, minkä kuuli äänestä, mutta ei pääsyt liikkumaan mihinkään. Tarkempi selvitystyö on vielä menossa, mutta saatan laittaa nuo 1.25" Astrodonit myyntiin lyhyellä varoitusajalla, jos tuon systeemin lisätarkastukset eivät tuo apua. Liiteen mukainen virhe tuli, kun yritin tehdä recalibrate -toiminnon ajurista.)
- Timo Inkinen

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 02.09.2020, 18:28:57
Mutta sen opin viime yön aikana, että Astrodon LRGB E-Series Gen II ja tuo ZWO EWF Mini EIVÄT sovi yhteen!
Tuollaisen 1.25" kehystetyn Astrodonin paksuus on työntömitalla mitaten 7,5 mm ja ZWO kirjoittaa täällä näin:
"My EFW tries to move but gets stuck and cannot arrive at the right position.
1) Filter is too thick: Filters (not including the threads) must be less than 7mm in thickness and threads must be less than 3mm in thickness."

Täältä löytyi korjaus:
https://bbs.astronomy-imaging-camera.com/viewtopic.php?t=7899 EFW - jams with astrodon filters !?!?!?

Ei aivan vesitiivis ratkaisu, mutta EWF toiminee Astrodoneillakin kansi käännettynä, kun pitää sen lämmityspannan mukana poistamassa kosteutta...  :grin:
- Timo Inkinen

Timpe

"Korjattu" EFW Mini, jossa Astrodon 1.25 filtterit sisällä on kuvana täällä, mutta tuokaan kansiviritys ei ollut suodinpyörän toimimattomuuden syy. Viisipaikainen suodinpyörä on kiinni EWF:n rungossa keskeltä "eräänlaisella" laakeroinnilla, jonka saa kiristettyä myös liian kireälle omalla keskiruuvillaan. Tuossa on siis "sweet Spot"  tuon suodinpyörän kireydelle (outoa, mutta foorumisofta kirjoittaa tuon Spot:in aina suurella kirjaimella :police:), jossa se sisäinen suodinpyörä joko pyörii tai on pyörimättä joko klapilla tai ilman klappia. Noh, kun ostaa kiinalaista tekniikkaa, niin saa juuri sitä mitä tilaa ja mistä tuo kuvaus kertoo (ts. kaipaan jo nyt QSI:n suodinpyörän jämäkkyyttä  :undecided:).
- Timo Inkinen

VP

Tässäpä myös Tähti-Erkin "naapurista" kuva. :cool:

-SkyWatcher Esprit 100mm, pelkällä flattenerilla.
-ASI1600MM-C
-Starlight Xpress 7x36mm suodinpyörä
-USB-Focus V3
-EQ6, guiderina palikkamallin touptek ja 50mm etsinputki.

Putken selässä on myös DIY relelauta / sulakepurkki, Startechin USB 3.0 hubi yms kilkettä, niin vähän vähenee alas menevä kaapeliviidakko.