Tulipallojen metsästystä Webbikameralla

Aloittaja Timo Kantola, 18.10.2006, 22:23:44

« edellinen - seuraava »

Timo Kantola

Laita webbikamerasi kuvaamaan kirkkaita tähdenlentoja! Vaikkakin webbikamera ei mikään herkkä kapistus olekkaan, tulee aina silloin tällöin niin kirkas tähdenlento että sen saa webbikameraankin tarttumaan. Lisäksi kameralla voi kuvata kaikkea muutakin.  Homma sopii vaikka kerrostalon ikkunasta kuvaamiseen.

Kannattaa ainakin kokeilla parhaimpien tähdenlentomaksimien aikaan.

Aiheesta lisää Janne Pyykön tekemillä sivuilla, sieltä saat softat ja  ohjeet kuinka päästä alkuun.
http://www.brossco.fi/janne/VideoAnalyzerWeb/meteori.html
Timo Kantola

Oscuro

Kiinnostaisi hieman tuollainen. Voisinko esim modata jonkin web-kameran (mikä olisi hyvä?) ottamaan jatkuvasti vaikkapa 30s valotuksia taivaasta. Kestäisiköhän kamera pakkasta (vai minne se kannattaa sijoittaa, jos ei ulos?). Vai kannattaisiko ottaa pitempiä kuin 30s valotuksia? :)
Fakta on vain jähmeä mielipide.

Oscuro

Ja sitten vielä se, että kun sitä web kameraa varmaan modata, että saa niitä pidempiä valotuksia niin löytyisikö suomenkielisiä ohjeita? Ja tarvitseeko se ohjelma nettiä, mikä kannataisi koneelle hakea(Video Analyzer). Olisi paljon kätevämpää käyttää sitä kannettavassa ja siinä kun ei nettiä satu olemaan :D
Fakta on vain jähmeä mielipide.

Timo Kantola

#3
Käsittääkseni Janne Pyykkö käyttää 5kuvaa/sek valotuksia, joten mitään modaamista ei tarvita - asian voit varmistaa Jannelta itseltään.

Alkuun ainakin Jannella oli kamera sisällä ja kuvasi ikkunan läpi, sillälailla varmaan kannatta kokeilla alkuun - saa vähän käsitystä hommasta.

Jos Video Analytzerin kanssa joutuu vaikeuksiin - et saa sitä toimimaan haluamallasi tavalla, tai ollenkaan, voit kokeilla Skypatroll4ccd ohjelmaa, vastaavanlainen softa, tehty tulipallojen metsästykseen, ohjelma on shareware ja saat sen tarvittaessa vaikka minulta, voin myös opastaa sen käytössä. Skypatroll4ccd on harrastajan kyhäelmä softa ja sen käyttöön otossa saattaa törmätä ongelmiin, mutta ei se paljoa maksakkaan, aina kannattaa kokeilla. En ole koskaan käyttänyt sitä webbikameralla...

Jos homma vaikuttaa kiinnostavalta kannattaa systeemit virittää niin että tulipallokameran päälle laitto on mhdollisimman vaivatonta, jos joutuu aina kirkkaalla kelillä vitrittämään ja suuntailemaan kameraa, vetämään piuhoja.. ym, ja tulipalloja vaan ei näy.. saattaa innostus lopahtaa alkuunsa. Mun omat systeemit vaatii kameran poverin päälle laiton ja ohjelman käynnistämisen, ja toinen kamera + ohjelma on aina päällä.

Webbikameran heikon herkkyyden takia ( modaaminen ei auta herkkyyteen) vain kirkkaimmat tulipallot tarttuu kuviin, joten voi olettaa että jos kameraa käyttää joka selkeä yö niin saattaa vuodessa saada 3 - 6 tulipalloa näkyviin, joten homma vaatii kärsivällisyyttä, mutta on harrastuksena laiskan miehen/naisen unelma harrastus - odottaa vaan että taivaasta tipahtaa jotain 8)

Kuva Skypatroll4ccd:llä elokuu 2006 yö 10/11, Kamerana mv. valvontakamera Watt902h ja 6mm f1.2 objektiivi

Timo Kantola

Oscuro

Onko muuten langattomia web-kameroita olemassa? Nimittäin semmonen ois aika näppärä tohon hommaan, ku ei oo talossa semmosta ikkunaa mistä hirveen hyvin sais kuvattua  ;D
Fakta on vain jähmeä mielipide.

einari

Täällä on ainakin jotain:
http://www.yeinternational.fi/index.php?main=64&productCat=1280
ja täällä:
http://www.linstore.eu/product_catalog.php?c=70
Nuo ei taida olla kovin herkkiä. Videovalvontakameroista voi kai helposti tehdä langattoman.

Sitten on kai semmoinen kuin Logitech QuickCam Cordless, mutta en löytänyt tietoa saako sitä jostain ostettua.
___
Tapio

Oscuro

Tulis näemmä aika kalliiksi se että saisi pari tulipalloa vuoden aikan kuvattua. :( Pitää katella, jos joskus myöhemmin sitten alottas ton homman. Aika mielenkiintoiselta kuitenkin vaikuttaa.
Fakta on vain jähmeä mielipide.

Timo Kantola

#7
Ideana onkin : Jos sinulla on webbikamera ja tietokone - softa on ilmainen - sinulla on silloin kaikki tarvittava tulipallojen metsästykseen.
Kieltämättä 3 - 6 tulipalloa vuodessa ei kuulosta paljolta, mutta montako tulipalloa näet ylipäätään vuodessa?

Toinen - herkempi - systeemi on hommata jostain käytetty tai uusi mustavalko valvontakamera, silloinkin tarvitsee tietokoneen ja lisäksi   TV-kortin josta löytyy - komposiittivideo sisään - liitin. Kamera tarvii lisäksi sääsuojan ja powerin sekä kaapeloinnin. Tällä hetkellä video meteori metsätyksen tehokkain yhdistelmä lienee 1/2" kennolla varustettu Wateck 902h ja siihen Computarin 3.8mm f0.8 objektiivi

Watt 902h Kamera: http://www.aseko.fi/tuotteet/index.php?mother=&group=00000310&level=&prod_id=00001318&mag_nr=9
Computar 3.8mm f0.8 Optiikka: http://cbceurope.co.uk/prodimages/HG3808AFCS-HSP.pdf

Nykyään hintaa ko. kamera-optiikka yhdistelmälle taitaa kertyä 500-600e Asekolta ( http://www.aseko.fi/ ) voi kysellä. Lisäksi tietysti tarvii virtalähteen, lämmitetyn sääsuojakotelon kameralle...

Yksi "edullinen" ja hyvä vaihtoehto olisi : http://www.aseko.fi/tuotteet/index.php?mother=&group=00000310&level=&prod_id=00001319&mag_nr=9

Kamera, sääsuoja, jalusta, virtalähde ja kaapelit 30m - kaikki samassa paketissa, lisäksi kameran singaali ja syöttövirta kulkee yhdellä ja samalla kaapelilla (siisti vetää). Kameralla näkee noin +2...+3 mag tähdet ja tähdenlennot, jolloin selkeällä esim. Perseidi maksimin aikaan näkee jo kymmeniä tähdenlentoja. Lisäksi tulee olla tietokoneessa videokaappaus kortti tai edellä mainittu TV-kortti, sekä RCA uros/BNC naaras adapteri Partcolla 1e... Videokortiksi käy esim Hauppauge WinTV2000 jonka saattaa saada käytettynä 20e:llä

Asekon hintaa en tiedä, mutta Helsingissä esim Partco ( http://www.partco.fi/ ) myy kameraa noin 195e (Partcon hinnat on Alv 0% joten 160e = 195e verolla)
http://www.partco.fi/luettelot/PARTCO2005-OSA4.PDF

Systeemit kun saa kuntoon, niin tämä laiskan miehen harrastus vie mennessään :)

Senverran vielä pitää lisätä että: Ei niitä kirkkaampia tulipalloja tule herkemmillä kameroilla yhtään enempää, niillä näkee vaan himmeämpiäkin tähdenlentoja.

Timo Kantola

astro_juhis84

#8
Sbigillä olisi juuri meteorikuvaukseen tarkoittu laajakenttäinen kamera -->http://www.sbig.com/sbwhtmls/online.htm (periaatteessa tuollaisen voisi tehdä itsekin, jos vain osaa).

Miksi käyttää webbikameraa meteori kuvaukseen, kun tähdenlentojen radat saadaan näkymään yksittäiselle kuvalle? Video tiedostot vievät paljon tilaa (useita gigatavuja?)

Montako meteorikameraa Suomessa pitäisi olla, että tulipallon radan voisi määrittää hehtaarin tarkkuudella tai vieläkin pienemmälle alueelle? Minua myös kiinnostaa miten tulipallojen radan määrittäminen tehdään.
EQ3 SkyScan jalusta, modattu Canon 550D
Sky-Watcher Evostar 80ED DS-Pro, Atik 314e mono ccd-kamera
https://www.instagram.com/astro_juhis84/
https://www.tiktok.com/@pyro_juhis84

Timo Kantola

#9
Yksittäisestä kuvasta ei pysty laskemaan kulmanopeutta, kahdesta eri suunnasta, ajoitetusta, videokuvatusta tulipallosta pystytään laskemaan:

1. Tulonopeus
2. Ilmakehään saapumisaika saadaan 1/100 sek tarkkuudella.
3  Aurinkokuntarata
4. Massa suunnilleen, kiloja..kymmeniä..satojakiloja...?  saadaan kappaleen hidastuvuudesta näkyvänlennon aikana.
5. Kirkkauskäyttäytymisestä näkyvänlennon aikana saadaan viitteitä kappaleen lujuudesta tosin yksittäisestäkin kuvasta niitä viitteitä löytää.
6. Kappaleen fragmentoituminen - hajoaminen - lennon aikana näkyy yleensä videoista hyvin.
7. Mahdollinen putoamis alue pystytään laskemaan hieman tarkemmin kun tunnetaan tulonopeus, varsinkin jos tulee loivassa kulmassa.
 
Skypatroll4ccd -  jota käytän - esim "länsikamerassani" tuottaa vuorokaudessa (kamera on päällä 24h) noin 120Mt kuvamateriaalia, ja vilkkaana vuorokautena - varsinkin kesällä tulee kuviin auringonpaisteella  lintuja ja kärpäsiä - tulee noin 230Mt joten ei mitään mahdottomia. Jujuna on pieni resoluutio 384x288 ja se että vain kirkkaan kappaleen  liike taivaalla taltioidaan, niitäkin voi suodattaa siten että lentokoneet ja nopeat satelliiti voi jättää huomiotta.

Isompiakin resoluutioita ( 768 x 576 on max) on mahdollista käyttää, tiedostot kasvaa silloin suunnilleen 4x .

Kyllä yksittäisestäkin tulipallokuvasta on hyötyä, mutta videosta saa enemmän "dataa" irti, vaikka mitättömien resoluutioiden takia kuvat onkin aika vaatimattomia nyky mittoihin verrattuna.

Erehdyin kerran asiantuntijalta kysyä, että kuinka se putoamis paikka lasketaan... pitäis mennä lukenmaan sitä pitkää matikkaa että ymmärtäis vastauksesta edes jotain. Tarkka ( ehkä 500m kehän sisälle) putoamis paikka  on mahdollista laskea kahdesta eripaikasta ( 50km - 300km etäysyydeltä kuvattuna ) kuvatuista videoista. Tietysti mitä useammsta paikasta on kuvaa, sitä tarkemmaksi laskut tulee, mutta muutamaan sataan metriin se taitaa tarkimmillaankin osua.

Parhaimmillaan on 5 kameraa kuvannut samaa tulipalloa, eteläisin kamera oli Helsingissä, pohjoisin oli Oulussa. Mitään ei tullut maahan asti.

Timo Kantola

PETK

Hei!
Olen yhdistänyt langattoman (mv)valvontakameran Hauppaugen TV-kortin kautta pc:lle.
Käyttö pitäisi saada jotenkin helpoksi ja nopeaksi. Voisi sitten kokeilla jotain tähdenlento parvea.
Valojen ja lintujen kuvaus päivällä / yöllä on onnistunut kohtalaisesti. Web kamerani on joku surkea MikroOnen halpis.
(kun linssin peittää niin kuvassa näkyy jotain (pisteitä?)

Olisiko kellään ohjeita valvontakameran/VideoAnalyzerin säätöön?
Ja voiko web-kameran ja valvontakameran kuvaa vaihdella Analyzerissä?
(en saa web-kameran kuvaa enää näkyviin)

???
Pekka Kokko

Juze-81

#11
Piti itelläki heti virittää webbikamera kerrostalon ikkunasta sojottamaan ihan kokeilun vuoksi ja ihan jänniä kuvia tulee niin yöllä ku päivälläki... suurin osa kuvista on tietenkin yöllä mustaa mut joissain on lentokoneen jättämää valojuovaa jne jne...:) tuntuu ihan mielenkiintoselta hommalta... aluksi nyt testailen ja kattelen et mitä kaikkea koneelle taltioituukaan ja sitten joskus tulevaisuudessa jos vielä on yhtä kova innostus ja kiinnostus niin rupean miettimään parempaa kalustoa kuvaukseen..:) voisiko joku antaa tästä aiheesta viel jotain hyölyllisiä vinkkejä mitä kannattas alottelijalla ottaa huomioon kiitos..:)

edit: Sattu silmään Philips SPC900NC web-kamera... tekeekös moisella tässä hommassa mitään onkos kellään kokemusta?
Juhani P

Timo Kantola

Yhden vinkin osaan antaa: Pidä kuvauksessa käytettävän tietokoneen kello ajassa,  muutaman sekunnin tarkkuudella - vähintään.
Käytän "oikean ajan" lähteenä suomen aikaa:
http://www.aika.fi/
Itse kuvaaminenhan on niin simppeliä, kuin voi olla. Kamera vaan tuijottaa taivaalle ja odottaa jotain tapahtuvan.
Pitää vain muistaa välillä katsoa mitä kuviin on yön aikana tullut. Jos kuvissa näkyy mielestäsi kirkas tulipallo, kannattaa siitä tehdä URSA:n meteorijaostoon tulipallo ilmoitus:
http://www.ursa.fi/ursa/jaostot/meteorit/

Metsästys onnea!

Timo Kantola

Oscuro

#13
Hei!
Nyt oilis lidlissä tajouksessa tollanen http://www.lidl.fi/fi/home.nsf/pages/c.o.20070208.p.Mini-valvontakamera Onkohan tuommoisesta mihinkään? Hintakaan ei kovin paha ole. Vai kannattaisiko ostaa esim. http://www.mikrokauppa.fi/products.asp?ProdID=CMOS-24 tuollainen kamera. Jos tuon ostaisin niin mitä lisäksi tarvitsisin, että saisin toimivan systeemin. Tuolla mikrokaupassa on myös muita valvontakameroita, joten jos joku muu kamera sopii siihen paremmin niin kertokaa ihmeessä.

Vai olisiko jokin web-kamera yksnkertaisin vaihtoehto?
Fakta on vain jähmeä mielipide.

Timo Kantola

Tuossa Lidilin kamerassa on näkökenttä vain 32 astetta, joka on vähän, aikahervoin siihen tähdenlento osuu..
mikrokauppa.fi:n kamera on muuten ok, mutta 3luksin herkkyys vastaa webbikameraa.. eli huono.

Jos oikeen halpaa.. niin tuo Radio Duon kamera, joita joskus Honkong kaupoissakin näkee saattais olla toimiva..
http://www.radioduo.net/product_info.php?cPath=23_51&products_id=1325
Ranskankieliseltä sivulta löytyy tarkemmat tiedot: 0.5luksia - jokunen tähtikin saattaa näkyä, 92 asteen kuvakenttä on hyvä. Kameran IR valaistus ledit tulisi eliminoida - vaatii virittelyä (toivottavasti Lux arvot on ilman IR-valaistusta ja samalla optiikalla millä kamera myydään...)
http://www.jlelectroniq.com/mounel/sono/fiche1.asp?searchFor=UXCAMZWMBLAH2&nolw=1537

Timo Kantola