Bahtinovin maski?

Aloittaja Timpe, 01.12.2008, 22:09:43

« edellinen - seuraava »

Pekka Moisio

Hemmetti nyt vasta tämän huomasin.

Mun kautta olisi saanut ja saa varmasti kilpailukykyiseen hintaan ja laatuun laserleikattuja maskeja jos vaan haluaa. Räätälöitynä sekä sarjatuotantona. Aineina melkeimpä mikä materiaali tahansa..

Niin ja tietenkin mitä tahansa laserleikkeitä, mankelointia, hitsausta, särmäystä jne..

Kysykääpä tarjousta täältäpäin kanssa, en tiedä meneekö mainostuksen puolelle ja onko tämä sallittua, mutta kerrompahan kumminkin tämän.

Terveisin

Pekka Moisio

Weckis


Hei.

Bahtinovin maskeja on esillä Helsingin Messuhallissa Model Expo Pienoismallimessuilla 3 - 5 huhtikuuta 2009 Helsingin Keksijät HEKE ry:n osastolla. Huom! Vain maskit ei mitään muuta.

Ideapalat leikkaa laserilla Bahtinovin maskeja. Mustasta akryylista leikattuna pienet 5 euroa ja suurin leikkaamani maski (n. 300 mm halkaisija) C 9.25; hinta 25 euroa. Lisäksi tilausta kohden tulee 10 euron asemointimaksu sekä toteutuneet postituskulut.  Hinnat näiden kokojen välillä n. 5 euron porrastuksella.

1 mm polystyreenista leikattuna hinnat ovat n. puolet edellisistä. Tarkempaa tietoa niistä, kun olen saanut ne testattaviksi.

Olen myös valmis kehittämään tuotetta. Esimerkiksi, jos kiinnityksessä on parannettavaa.

Valmistan niitä myös lasinalusiksi ja vaikkapa liikelahjoiksi. Lasinalusena se varmasti herättää mukavaa "small talkia", mikä se on, mitä sillä tehdään,??? eli huomiota, jota liikelahjoilla etsitään.  Maskin kuvan, nimen, yksinkertaisen logon,... voi merkata laser-merkattaviin lahjaesineisiin. Avaruus aiheisia kuvia voi tulostaa alumiini levylle, puulle, lasille, hiotulle kivelle. Mahdollisuuksia on paljon...



Seppo Weckman
ideapalat@kolumbus.fi
050 5549 149
http://www.ideapalat.fi




   

Timo Kuhmonen

Edellä on jo mainittu maskin käyttökelpoisuus, täytyy yhtyä kuoroon. Pääsiäisenä Saturnusta kuvatessa auttoi maski selvästi. Kirkkaalla tähdellä kuvio on todella selvä. C8, SPC900NC, ei barlovia. Pinottu kuva liitteenä.

Omaani muovimaskiin kierteitin reijät pulteille, lyhyet pultit läpi (jotta toinen pää jää "törröttämään"). Näin maski pysyy riittävän hyvin kiinni putkessa.
Oletin tarkennuksen säädön vaikuttavan nopeammin keskiviivan liikkeeseen C8 parina olevassa WO SCT hienotarkentimessa. Karkeasäätönupista sai kohdalleen tarkennuksen.

Lauri Kangas

Nyt on taas maskeja vähän joka röörille ja kavereille kanssa.



Ohut polystyreenilevy vaikuttaa erittäin kelpo materiaalilta bahtinovin maskille. Kevyttä, vahvaa, taipuisaa ja halpaa.




Weckis


Tuo Bahtinovin-maski toimi messuillakin; oli hyvä esimerkki sekä keksinnöstä että laserleikkauksesta. Aiheutti mukavaa keskustelua, kun arvuuttelin mikä se on. Joku mainitsi sen olevan täydellinen keksintö: "toimiva, yksinkertainen, halpa, jossa ei ole liikkuvia osia"

Pian Laurilla on kokemuksia polystyreeni maskeista. Näiden 1 mm polystyreeni maskien hinnat ovat 40 % halvempia kuin akryylista leikatut.

Seppo

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Weckis - 18.04.2009, 18:53:16
...kokemuksia polystyreeni maskeista. Näiden 1 mm polystyreeni maskien hinnat ovat 40 % halvempia kuin akryylista leikatut.

Materiaalin hintavaikutus on käsittääkseni melko mitätön, jos näitä joutuu teettämään pieniä määriä. Suurimmat kustannukset syntyvät leikkausfirman aloituskustannuksista (koneiden ohjelmointityöstä yms.). Pyydetty hinta oli omalla kohdallani sama riippumatta käytetystä materiaalista, kun tuota maskia tilasin paikallisesta firmasta. (Hölmöyksissäni otin toisenkin kappaleen, kun kuvittelin sen kelpaavan jollekulle myytäväksi. Edelläkävijän osa on kova, perässähiihtäjillä on helpompaa...  :evil:)
- Timo Inkinen

Weckis


Leikkuu hinta on tosiaan pääkulu. Ohutta levyä voi leikata 40 % nopeammin.
Piirustus ja koneen asemointi on kulu sinänsä, mutta yhdessä Laurin kanssa testasimme useampikin leikkauksia. Molemmilta meni aikaa, mutta hyvään tarkoitukseen ;-)

Seppo


J-P

Hei,

Onko tämä tuttu?
http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/3124684/page/0/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/1#Post3125017
Vaikuttaa aika fiksulta analyysisoftalta, tämänhän varmaan saisi automaatisoituakin...

J-P

Timpe

Huomasin eilisiltana tähtitestikuvia ottaessani, että Newton putkessani jo valmis diffraktiopiikki-Bahtinov -maski :grin: Putkeni kolmehaarainen apupeilinpidin on hiukan Y:n muotoinen varsiltaan ja näin ollen se toimii Bahtinovina ilman mitään lisäosia. Toiminta vaatii testikuvien ottamisen tai digijärkkärin Live View 10x näkymän, mutta näyttää muutoin käyttökelpoiselta tarkennusavulta. Ja mitä kirkkampi tähti on kuvassa, sitä paremmat piikit ja tarkennuserottelun saan aikaan :cheesy: (Ja mikäpä estäisi asettamasta noita kolmea vartta vielä enemmän vinoon Y-muotoon, niin pääsisi lähemmäksi oikeaa Bahtinovia.)
- Timo Inkinen

Vesa Kankare

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 26.09.2010, 19:05:06
(Ja mikäpä estäisi asettamasta noita kolmea vartta vielä enemmän vinoon Y-muotoon, niin pääsisi lähemmäksi oikeaa Bahtinovia.)
Esimerkiksi se, että haluat lopputulokseen symmetriset diffraktiopiikit :D
Vesku
www.vkastronomy.com

Timpe

Blah, symmetrisyys on tylsää massahenkisyyttä :grin:
Nyt tuollainen epäsymmetrinen diffraktiopiikki toimii samalla hienovaraisena copyright-leimana kuvissani, kun tuon tietää katsoa loppukuvista (ja mahdollisen piraattijulkaisijan lainakuvista riitatapauksessa).
Jyrään tosin monesti loppukuviini "sopivat" diffraktiopiikit Photarin StarSpikes Pro pluginilla.
- Timo Inkinen

prototype

Sain nyt bahtinovin-maskin viimeinkin valmiiksi, mutta rupesi kumminkin vielä yksi asia vaivaamaan. Eli kuinka tarkkaan tuo ristikko pitää saada säädettyä keskella peiliä?

Lauri Kangas

Ei tarvitse olla mitenkään erityisen tarkasti keskellä. Tuokin maski on selvästi teetetty astrojargon.netin generaattorilla. Kun käytätte sitä generaattoria niin katselkaa vähän ajatuksen kanssa niitä asetuksia. Siellä on valmiiksi asetettu rakojen lukumääräksi joku vakio, ja vaikka rakoa pienentää itselleen sopivaksi niin lukumäärä ei kasva. Sitten käy niinkuin maskin kuvassa, että raot loppuvat ennen maskin reunoja. Ei tuo maailmanloppu ole, mutta kirkkaampi kuva ja paremmat piikit tulee jos raot jatkuvat reunoille asti.

prototype

No voi #¤%&#!. Ei tietenkään tullut mieleen että olisi noi viivoitukset voinut tietysti tehdä reunoille asti kun cad:illä kuvat polttokoneelle piirtelin.  :angry:
No ei voi mitään, koitetaan nyt tuolla pärjäillä ainakin hetki. No kuitenkin arvokasta tietoa tulevaisuuteen, koska ei tuo varmasti ole viimeinen maski mitä tulen tarvitsemaan.  :azn:

Lauri Kangas

Juu, toki tuollainenkin maski toimii aivan hyvin. Veikkaan että ero on aika marginaalinen mutta pistääpähän silmään. Joskus näin jonkun jälleenmyyjän tekemän maskin isolle aukolle jossa oli jätetty rakojen määrä ennalleen ja lopputuloksena oli kapea Y-muoto rakoja ja varmaan 70% aukosta peitossa.