M76 - Pieni nostopainosumu

Aloittaja Mikko Päivinen, 15.10.2006, 13:49:12

« edellinen - seuraava »

Timpe

Lainaus käyttäjältä: DarkSide - 09.11.2010, 11:10:42
Yhteensä (Ha ja OIII) 10 tuntia ja 20 min. Laitetiedot kuvassa...

Ei ollenkaan paha eli hyvä kuva! :cool: Tuo himmeä höttö nousi hienosti esiin +9h lisävalotuksella, jolloin saadaan sumun ulko-osat kelvollisesti näkyviin. Toisinaan vaan ihmettelen ääneen näitä valotusaikojen suhteita eri kuvissa. Merkittävin etu pitkistä valotuksista taitaa tulla kohinan poistumisesta himmeistä yksityiskohdista/taustataivaalta. (Omassa kuvassani niitä detaljeja arvotaan mukaan kohinan seasta ja Jyrkillä ne ovat valmiina yksittäiskuvissa/lopputuloksessa ja näin kuvaajan kärsivällisyys palkitaan!-)
- Timo Inkinen

DarkSide

Kiitos Timpe.

Jep, 9 tuntia lisää valoa tuo jotain lisää esille, mutta työmäärä lisääntyy myös paljon.
Viimeyön kuvasin sitten darkkeja lisää kun räntää satoi. Tein uuden version kun tuntui
värit kadonneen edellisestä??
Uusin versio korjattu linkkikuvaan ja liitteenä myös..
Empä tuosta taustan kohinasta täysin eroon päässyt, höh.

t.Jyrki

J-P

Hei,

Tässä versioni M76 planetaarisesta viime yöltä. Kaikkiaan 7h valotusta 12" Meadella @ f5, 0.75"/pikseli, FWHM 3,5".
Isommat kuvat ja tiedot Blogissa: http://astroanarchy.blogspot.com/2010/11/m-76-little-dumbbell-nebula.html

Vaikeahko kohde, kun kokoa vain 2,7 x 1,8 arcmin...


Marko.J

J-P laittoi jälleen loistavan kuvan kaikessa yksityiskohtaisuudessaan ja värikkyydessään. Onneksi olkoon! Hieno kuva myös Jyrkillä!  :grin:
Marko Järvinen
"Jos ei nippusiteillä ja jeesusteipillä tule kuntoon, niin sitten se on oikeasti rikki."
http://markonastroblogi.blogspot.fi

Was

Hienot kuvat molemmilta, JP on kyllä aika miäs kun heti pilvien vetäydyttyä pitkästä aikaa vetäisee tuommoisen yhdeltä istumalta  :azn:

DarkSide

Lainaus käyttäjältä: J-P - 25.11.2010, 15:57:36
Vaikeahko kohde, kun kokoa vain 2,7 x 1,8 arcmin...
Niin on ja suht himmeäkin. Mutta todella kivat värit ja yksityiskohtia kunniotettavasti. Hieno otos, jos 7 tunnin valoituksista voi niin sanoa,
Onnittelut.

Ja kiitos Marko.J ja Was kommenteista, mukava lukea  :grin: Tässä pilvien häiritessä harrastusta kuukauden ajan olen tehnyt kuvankäsittelyparannusharjoitusta
ja kokonaan uudet Dumbbeliversiot. Mitäpä tässä muuta voi  :angry:

t.Jyrki 

J-P

Kiitokset kommenteista!

Jyrkin kuvassa on miellyttävää pehmeyttä ja luonnollisuutta, kohde sopii hyvin Jyrkin isommille vehkeille.

Make


Jyrki ja J-P, mahtavia kuvia isoilla putkilla pienestä kohteesta!

Laitoin 15-senttisen newton-putkeni testiin päällystettyäni sisäpuolen sametilla heijastusten tappamiseksi. Kootessa joko tarkennin meni vinoon tai sitten kollimointi muuttui kellarista (+15C) ulos (-12C) viedessä. "Väritys" = LRGB = Ha:Ha:OIII:OIII, valotus Ha: 90min, OIII: 50min. L-kanavana Ha, RGB-kanavissa tähdet poistettu. Tähdet olivat järkevän näköisiä vain keskialueella, josta tässä croppi (100% resoluutio 1.48"/pikseli):



Koko kenttä (tästä en täyttä resoluutiota laita, etten itse järkyty kentän laidan tähdistä  :cheesy:):
Markku Kellomäki
Make's Space Station-blogi

Murtsi

Todella hienoja kuvia kaikilla. Jyrki ja JP painivat omassa sarjassaan mutta Make on pistänyt kampoihin oikein tosissaan  :cool: . Hieno suoritus tuolla kalustolla.

Mikko Päivinen

 Onpas upeita kuvia kohteesta Make, J-P ja Jyrki! Maken laajassa kuvassa hienosti haikeutta kun yksinäinen sumu killuu tyhjässä avaruudessa.

Pitkän tauon kuvaamisesta pitäneenä ja pari yötä taas hommaan tutustuneena saa huomata kuinka muut juoksee edellä ja itse konttaa perässä :grin:

Mikko
Kaukoputki: NexStar 11" GPS.
Kamera: SBIG ST-2000XM
Seuranta: SBIG AO-7
Filtterit: L=Baader IR/UVcut RGB suotimet standardit SBIG.
Filtteripyörä: SBIG CFW-8A

Wezen

Hei,

Tämän kohteen visuaalihavaitsemisesta ei ole ketjussa juttua, laitan oman kokemukseni tähän, jos ketä sattuu kiinnostamaan hienojen kuvien seassa. Minulla on ollut pienenä havaintohaasteena havaita kaikki Messierin kohteet kiikarilla 12 kk sisällä. Kiikari pitää ottaa siis ainakin kerran mukaan etelään. Edellisen kauden aikana jäi parista kohteesta kiinni.

Olen arvellut, että M76 olisi vaikea kiikarikohde. Jotkut luettelot väittävät kirkkaudeksi 11,5 magnitudia. Viime yönä havaitsin kohteen mielestäni melko helposti 15x50 kiikarilla. Keli oli hieman utuinen, mutta havaintopaikka pimeä. Kohteen magnitudi on tämän perusteella lähempänä kymmentä kuten toiset luettelot sen sanovatkin olevan.

Antti
An tti Veit ola

Timpe

Olen katsellut M76:sta 1.2.1983 havaintovihkoni mukaan ja olen tuolloin käyttänyt 100/850mm Newtonia ja 42x suurennusta. Kuvailin tuolloin kohdetta näin: "Kohde on melko laaja-alainen (2') planetaarinen sumu. Se löytyi helposti jo ensi yrittämällä, mutta yksityiskohtaisempia havaintoja oli vaikea tehdä (vain n. 11mag. kirkkaus). Silti mukava havaintoyllätys." Olin peräti tehnyt tuosta piirroksenkin, jossa oli neljä tähteä ja lyijykynällä tehty pieni/himmeä grafiittituhnu!  :grin:
- Timo Inkinen

PetriKe

Kuvailinpa tätä(kin) haastavaa sumua New Mexicon välineistöllä. Suotimina jälleen fotometriset Rc,V ja B sekä L ja Ha. Väribalanssin osalta todella haastavaa saada nämä kaikki sulautettua jotenkin tolkulliseksi kuvaksi. Samoin tämän RCA-putken optiikka aiheuttaa epäsymmetriset halot kirkkaiden tähtien ympärille, jota on vaikea korjata. Ja lisäksi tolkuton bloomaus, joka ulottuu pahimmillaan kuvan ylälaidasta alalaitaan.

No tässä jotenkin 'paikkailtu' lopputulos. Valoa kaikkiaan n. 6 tuntia. Kuvan alalaidan oranssi gradientti on peräisin lähellä olevasta tähdestä. Kuva on 80% pienennös alkuperäisestä sekä kuva-alaa cropattu n. 2/3:aan.

Välineet: Searchlight Observatory Network, NM USA.

Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

Timpe

Ilmeinen työvoitto kuvankäsittelyssä pienten selittelyjen kera  :wink:
Olisiko sinulla heittää linkkejä fotometristen suotimien läpäisykäyriin, niin tällainen rahvaskin tietäisi mistä tässä on kyse? Ilmeisesti liikutaan kaukana (L)RGB suodinsetin vastaavuuksista. Ja tuo kuvahan on hieno ja silleen luonnollisen "rosoinen" loppukuva, jota on pakko kommentoida jo tuon työmäärän takia (vaikken niin hirmuisesti innostukaan näistä etäkuvatuista tähtitaivaan ihmeistä)!
- Timo Inkinen

PetriKe

No joo, jonkinmoinen työvoitto. Vaatii enemmän pientä näpräämistä noitten tähtien osalta.

Luulisin, että käytössä on nämä fotometriset:
http://www.astrodon.com/products/filters/astrodon_photometrics_-_uvbric/

Tässä vielä koko kuva-ala piennennettynä puoleen alkuperäisestä.
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa