Tokina AT-X 300mm f2.8 testi astrokuvauskäytöstä ja ensivalo.

Aloittaja J-P, 14.09.2008, 13:05:52

« edellinen - seuraava »

J-P

Tämä linssi vaikuttaa lähes täydelliseltä astrokuvaukseen pikaisten testien jälkeen.
Blogissani kuvia testistä ja ensivalokuva:
http://astroanarchy.blogspot.com/2008/09/new-lens-for-astro-imaging.html

Vaikean tarkentamisen vuoksi rakensin uudemman version automaattitarkentimesta kameralinssille
astrokäytössä.
http://astroanarchy.blogspot.com/2008/09/new-equipmets-and-some-development-work.html

J-P

Lauri Kangas

Ihan nätin näköistä jälkeä nurkissakin, mutta pelkän kapeakaistakuvan perusteella ei kaikista piirtovirheistä voi sanoa mitään. Muutaman nanometrin kaistallahan ei värivirheet näy.
Ainiin ja sumukuva itsessään on kyllä tosi hieno.

tuunari

Samanlainen töttörö saapui myös omalle pajalle. Osto paikka ebay.com. 460$ ostohinta + 59$ toimitus + alv. Kunto erittäin hyvä!
Tarkennus aika haasteellista...ensivaloa odotellessa...

-pasi

J-P

Onnittelut hienosta astrolinssistä!

Täällä kuvia samalla optiikalla kuvatuista kohteista: http://www.astroanarchy.blogspot.fi/search/label/Tokina%20300mm%20f2.8%20images
Klikkaa lopussa "Older Posts" nähdäksesi lisää.

Kuvaan tosin pelkästään kapeakaistaa, valosaasteen vuoksi. Linssin kuvakenttä on omiaan laajoille sumuille, esim. Harsosumu mahtuu kokonaan kentään.
Tarkennus voiu tosiaan olla tuskaa. Pienentämällä aukkoa, hommahelpottuu mutta toisaalta silloin kallis linssi menee hukkaan, kun pienempi ja halvempikin ajaisi saman asian.

J-P

tuunari

Ekat kokeet tehty 4.12 Tokina 300mm F2.8 optiikalla, sekä Atik 383L+ mono-kameralla. Aluksi näytti hyvältä, kun Ha-filtterin läpi kuvatessa tuli sumut suht nopeasti näkyviin.  Tiesin että tarkennus on täydellä aukolla vaikeaa(se on), mutta sain tarkennuksen mielestäni kohdalleen -20 asteen pakkasessa.
Ensimmäisen 10min valotuksen jälkeen aloin ihmettelemään omituisen muotoisia tähtiä koko kuvan alueella. Tarkensin uudelleen ja sama juttu. Tarkensin ja taas... En kokeillut pienentää aukkoa. Set point -25.

Onko vain kenno/atikin lasi ollut jäässä? Vai eikö kenno ole optisella akselilla suorassa/keskellä? Vai onko tämä lasi ..ska?
Kameran ja optiikan välissä nämä:
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p5030_TSEOS-T2s---Narrowband-and-LRGB-in-combination-with-Your-Atik-38.html
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p2159_Filter-Quick-Changer-incl--1x-2--filter-drawer---low-profile.html
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p498_Baader-2--H-Alpha-Filter---7nm-for-Astrophotography.html

10min  yksittäiskuva ohessä.

-pasi

Kaizu

Oletko kurkannut linssin sisään, onko himmennin ehjä?

Kaizu
Kai Forssen

J-P

Tokina on äärimmäisen herkkä oikealle etäisyydelle kennosta!
Jos etäisyys on hiukankin virheellinen, kuvaan tulee ihmeellisiä geometriavirheitä ja tähdet vääristyvät etenkin reuna-alueella.
Viritin etäisyyden ohuilla muovirenkailla, joita leikkelin jostain palasesta, aika ohuita olivat, ehkä luokkaa 0,2mm.

Tarkennusrenkaassa on äärettömän merkki, kun kuva on tarkennettuna kaukaisuuteen, vaikkapa etäiseen maakohteeseen, niin äärettömän symboli pitäisi olla viivan kohdalla.

Ihan pienen pieni vääristymä tähdissä häipyy, kun fokus on täsmälleen oikea.


J-P

tuunari

Kaizu: himmennin toimii moitteetta.


En saanut tarkentaessa missään vaiheessa kovin nätin muotoista tähteä, edes keskeltä kennoa. Mittailin tuota EOS-T2+Filtterikehyksen yhteis paksuutta niin oli 27,5mm eli ymmärtääkseni 0.5 milliä liikaa, kun atikin backfocus on 17mm. TS voisi tarkastaa näiden palikoiden markkinointia.  J-P, voiko tuo vaikuttaa noin dramaattisesti?
-pasi

tuunari



Timpe

Lainaus käyttäjältä: tuunari - 06.12.2012, 10:59:48
Ensimmäisen 10min valotuksen jälkeen aloin ihmettelemään omituisen muotoisia tähtiä koko kuvan alueella. Tarkensin uudelleen ja sama juttu. Tarkensin ja taas...
10min  yksittäiskuva ohessä.

Oliko objektiivi jäähtynyt (temperoitunut) ulkoilman pakkaseen vähintään noin tunnin ajan? Jollei, niin "pakkaskutistuminen" muutti varmaan koko ajan sen fokusta, mikä näkyi täydellä aukolla kuvaten tähtien muodoissa noinkin selvästi.
- Timo Inkinen

tuunari

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 06.12.2012, 14:16:59
Oliko objektiivi jäähtynyt ...

2 tuntia oli optiikka kemeroineen ulkona, ennen kuin aloin virittelemään...

-pasi

tuunari

Nyt on optiselta-akselilta höylätty pois 0,8mm. Kohteena oli filsukehys. Myös kaikki väljyydet tuli poistettua liitoksista. Nyt on varaa hieman säätää ulospäin, jos tarvetta. Jos ei auta, en luovuta...

Taas odotellaan kelejä..

-pasi

JariP

Onko tuossa Eos-T2 sovittimessa ns tilttisäätöruuveja, vaikuttaisi että ehkä etäisyys on väärä kuten epäilitkin mutta nuo "tervapääskytähdet" ovat kovin tutun näköisiä omasta systeemistä kun Hyperstar-linssi ei ollut optisella polulla suorassa.

Tuo linssi lienee todella tarkka ko jutuista.

Jollei jo ole käytössä suosittelisin ccd-inspectorin lataamista , sen saanee muistaakseni 30pv kokeilukäyttöön ilmaiseksi, saattaa auttaa säätämisessä.

tjari
C8 / Hs f2, Cgem, Atik 428exm, Kwiq / Lodestar
Astronomik 12nm nb filters

Blokkeri  http://jarinkuvat.blogspot.fi/

J-P

Totta!

Tiltti on ongelmallista, itse sain sen korjattua juuri tuon CCDInspector ohjelman avulla. Loistava softa säätämiseen ja myös kollimointiin.
Kriittinen fokusalue on ~14 mikronia (14/1000mm) ja se tarkoittaa myös hirmuista herkkyyttä kennon kohtisuoruusvirheille. Ihmettelin, miksi kennot ovat ytlipäätään vinossa, kun tajusin lopulta virheen kokoluokan. Kennovalmistaja spekseistä sitten luin, että CCD-arrayn päällä olevan lasin valmistustoleranssi on luokkaa 1/10mm. Em. tarkoitaa, että se näkyy jo kennon kohtisuoruusvirheenä tällaisilla aukkosuhteilla.

Kallistin kameraa optiseen polkuun nähden laittamalla kameran kannen ja rungon väliin paperisuikaleita. Vinkki! Kun kuvataan alisäplätyllä optiikalla, kuten nyt, kannattaa ihan aavistuksen fokusoida pieleen, että CCDInspector antaa luotettavia tuloksia. (Liikaa ei kannata epäfokustaa, ihan hitunen riittää.)