M 57

Aloittaja Marko.J, 31.08.2008, 11:13:57

« edellinen - seuraava »

Marko.J

Tuli pitkästä aikaa viime yönä (30.-31.8.) havaittua tuota Lyyran rengassumua, kun oli pakko päästä kokeilemaan uutta SW 80 ED Pro -putkea. Sumu löytyikin helposti Lyyran beta ja gamma -tähtien välistä. Hiukkasen alkuun epäilytti, kuinka kohde mahtaisi niin pienellä putkella näkyä. Tarkentamisen jälkeen okulaariin (Celestron X-Cel 8 mm) piirtyi kuitenkin yllättävän selkeänä ja teräväreunaisena pikkuruinen soikio, jossa oli juuri ja juuri havaittavissa sumun rengasmaisuuttakin. Hieman suuremmalla suurennuksella olisi ehkä näkynyt paremmin, mutta barlowi oli jäänyt sisälle ja pilvien lähestyessä en viitsinyt lähteä sitä hakemaan. Suodattimia minulla ei ollut käytössä.

Yleensäkin täytyy sanoa, että olen postiivisesti yllättynyt tuon pikkuputken laadusta ja suorituskyvystä. Tähdet tarkentuvat pistemäisiksi lähes näkökentän reunoille asti ja ovat kuin pienen pieniä timantteja mustalla sametilla. Toki täytyy myöntää, ettei putki pärjää valonkeräyskyvyssä SW 200/1000 peiliputkelle pienen objetiivinsa takia, mutta tarkoitus olisikin tulevaisuudessa käyttää tuota linssiputkea enemmänkin kuvaamiseen newtonin jäädessä visuaaliputkeksi.
Marko Järvinen
"Jos ei nippusiteillä ja jeesusteipillä tule kuntoon, niin sitten se on oikeasti rikki."
http://markonastroblogi.blogspot.fi

Munkki

Minäkin havaitsin tuota eilen omalla pienellä 80mm ED linssiputkella. Lähinnä vertailin eri okulaareja mutta samalla tuli selväksi (taas), että nämä pikkuisetkin toimivat isoillakin suurennuksilla hyvin. Esim 5mm HR-planetary okulaarilla ja 2x Barlowilla suurennus oli 240x ja tällä suurennuksella juurikin itse rengas tuli kaikkein parhaiten esiin. Renkaan reunassa oleva 13 mag tähti ja melko lähellä oleva 13.4 mag tähti olivat käytännössä lähes kokoajan näkyvissä. Lisäksi tuon okulaarin näennäinen 60 asteen näkökenttä helpottaa Ortho okulaarien kapeaan näkökenttään verrattuna kohteiden katselua merkittävästi. Kaikkein kirkkaimman ja terävimmän kuvan sain kuitenkin ehkä 7mm Baader Ortholla ja 2x Barlowilla (suurennus 171x) ja sillä saatoin kuvetella näkeväni parhaiten kaikkein himmeimmät tähdet.
Mikko Salokannel

Pekka Moisio

Testasin kanssa perjantaina 18" ja 5.1" vierekäin rengassumuun ja ero oli huikea! 5.1" näkee sumun kyllä todella hyvin, en sitä tarkoita, mutta testimielessä kiinnosti kokeilla. 130x oli paras 5.1" putkella eikä sitä suuremmalla suurennuksella erottanut yhtään enempää yksityiskohtia. Ilma oli kyllä perjantaina aika huono, vaikka pilevetöntä olikin. Todella kosteaa ja molemmat putket olivat ihan läpimärkiä kahden tunnin ulkonaolon jälkeen. Vähän kuivemmissa oloissa voisi 5.1" suurennusta vielä pistää isommaksi ja kaivella lisää yksityiskohtia esiin.

Marko.J

Minä en onnistunut näkemään tuota 13 mag tähteä sumun kyljessä, johtui kaiketikin juuri käyttämästäni vain 75x suurennuksesta, eli tähti varmaankin "hukkuu" sumuun pienillä suurennuksilla. Pitää siis kokeilla pienellä putkella isompiakin suurennuksia.
Marko Järvinen
"Jos ei nippusiteillä ja jeesusteipillä tule kuntoon, niin sitten se on oikeasti rikki."
http://markonastroblogi.blogspot.fi

Munkki

Lainaus käyttäjältä: Marko.J - 31.08.2008, 16:13:30
Minä en onnistunut näkemään tuota 13 mag tähteä sumun kyljessä, johtui kaiketikin juuri käyttämästäni vain 75x suurennuksesta, eli tähti varmaankin "hukkuu" sumuun pienillä suurennuksilla.

Näin minäkin uskon tapahtuneen. En juurikaan alle satakertaisilla edes kohdetta katsonut paitsi etsiessä oli 15x. Kuitenkin 133x:llä 13mag kyllä jo näkyi ja huomattavasti paremmin yli 150x-suurennuksilla.
Mikko Salokannel

VeskuP

Tänään noin klo 01.45 päätin ottaa Lyyran rengassumun viimeiseksi kohteeksi. Silmät ja mieli jo aika väsyneenä sain mielestäni lopulta putken oikeaan suuntaan. 24mm Hyperionilla etsiskelin Sheliakin ja Sulapathin puolivälistä kohdetta. Pian löysinkin etsimäni renkaanmuotoisen rinkulan taivaalta.

Laitoin 2,25 Barlown lisäksi ja jatkoin tutkiskelua. Kovin pieneltä näytti sumu edelleen ja päätin laittaa suoraan isompaa suurennosta kehiin(nythän sitä oli vasta x70).
Antaresin 7,2 mm antaa mukavasti noin 100x suurennosta. Kun katsoin okulaariin olin hiukan ihmeissäni.

Se ei todellakaan näyttänyt siltä miltä se aikaisemmin näytti. Edelleen todella pienenä näkyvä vähän kuorellisen saksanpähkinän muotoinen rinkula näkyi okulaarissa, siis häh???? Ajattelin että silmät tai keli on jotenkin huonontunut tms. ja meinasin pakata kamat. Linnurata kuitenkin erottui selvästi ja tähdet eivät suuremmin tuikkineet, joten kuitenkin vaihdoin Barlown ja 10mm(x150) okulaarin kiinni ja katsoin uudestaan.

Ei tämä nyt ollut kyllä M57... Rinkula oli muuttunut harsomaiseksi, mutta selvästi näki että keskellä ei ole mitään, tai rinkulasta näki siis vielä "läpi". Eikun miettimään missä vika, aikaa meni miettiessä sen verran, että kohde oli häpynyt kauaksi kentästä, pikaisen pystytyksen perusteella napasuuntaus oli mitä oli jouduin aina välillä vähän säätämään toistakin akselia.

Antares kiinni ja käänsin putkea mielestäni noin sinne missä rinkulan pitäisi olla ja katsoin okulaariin, siinähän se M57 oli. Kolme tähteä erottui sumun keskeltä ja nyt kohde erottui niinkuin aikaisemmin( kerran olen kyseistä sumua katsellut yhden illan).

No mikäs se saksanpähkinä nyt sitten on ja mihin se hävisi. Se löytyi noin parin kolmen näkökentän verran yläviistosta(siis asteista ym. en tiedä).

Katsoin vielä kyseistä kohdetta suurimmalla suurennoksella mitä minulta löytyy, se näkyi edelleen pähkinän muotoisena, mutta todella hämäränä/harsomaisena kohteena, jossa ei enää erottunut muuta kuin muoto. Nythän siis suurennosta 234x. Ei näkynyt "reikää" keskellä eikä muitakaan yksityiskohtia. Kohde oli vielä mielestäni aika pienenä kentän keskellä(ehkä samaa kokoa kun M51, 24mm hyperionilla)

Tässä tällainen yön lopetus, joka kyllä jätti monta suurta kysymysmerkkiä.

Siksi kysynkin, että olenko ollut jotenkin tosi väsynyt tai vaan idiootti ja voisinko sotkea sen rengassumun johonkin muuhun kohteeseen??? :oops:

Siis olen katsellut kyllä kuvia netistä tuosta m57:ta ja mielestäni yöllä kyllä tunnistin sen. Tai jos se ei ollut M57 niin mikä se oli, ja mikä se "saksanpähkinä" sitten on??? :huh:
Vesa Pennanen

SW 254/1200 Newton, NEQ6 Pro

mistral

Katsoin D. Levyn "Tähtitaivas" kirjasta Lyyraa, enkä löytänyt läheltä muita planetaarisia sumuja. M56 on vissiin pallomainen joukko, tuskin se näkyisi teräväreunaisena kohteena.

Yksi mikä voi vaikuttaa Lyyran huonompaan näkymiseen voisi olla sen sijaitseminen keskellä näkökenttää. Silloin apupeilin varjo voi heikentää sen valoisuutta. Siis jos moottoriseuranta pitää sen koko ajan keskellä. Toinen mikä voi vaikuttaa on paikallinen pilvi, joskus niitä kulkee eikä ole helppo huomata.

Mutta jos näit rengassumun ja sen soikean sumun varmasti eri kohteina, niin siihen en osaa antaa selitystä.

VeskuP

No tutkaili myös eilen illalla vielä asiaa, ja Triatlaksessa näkyy joku kohde M57:tä lounaaseen jossa lukee Rx. Siis en tiedä olenko voinut nähdä sen, se on kyllä ainakin oikeassa paikassa??? Jossain tähtikuvissa näkyy myös kyseinen galaksi...

Olisi pitänyt vaan piirtää kyseiset kohteet niin ei olisi jäänyt jossiteltavaa, mutta tein jo pari räpellystä aikaisemmin yöllä niin en vaan millään jaksanut...
Vesa Pennanen

SW 254/1200 Newton, NEQ6 Pro

Pekka Moisio

On siinä vieressä IC 1296 näkyy varmaan 8-10" putkella oikeissa olosuhteissa. 18" näkyi ihan hyvin tuhnuna.

VeskuP

Jes, mukava tietää etten kuitenkaan nähnyt omiani. Nyt kun tutkin jälkeenpäin noita tähtikuvia tosta rengassumusta, tähtiä IC1296 galaksin ympäriltä, ja reittiä regassumusta galaksille. Sanoisin lähes varmasti, että tuo IC1296 se "pähkinä" oli!!!

Jälkeenpäin kyllä olen kovasti harmitellut, kun en silloin piirtänyt näkeemääni. Ei tarvitsisi arpoa että näkikö jotain vai ei...

Vesa Pennanen

SW 254/1200 Newton, NEQ6 Pro

Saloja

Lainaus käyttäjältä: Pekka Moisio - 30.04.2014, 11:55:14
On siinä vieressä IC 1296 näkyy varmaan 8-10" putkella oikeissa olosuhteissa. 18" näkyi ihan hyvin tuhnuna.

Havaintoa nyt enempää tyrmäämättä, mutta maailmassa on ehkä kourallinen havaintoja em. kohteesta noinkin pienellä instrumentilla. Vaikea uskoa, että galaksiin vahingossa törmäisi M57 katsellessa. Kannattaa jatkossa aina piirtää mitä näkee niin havaintoja on helpompi selvitellä jälkikäteen.

VeskuP

No voi harmi :cry: Arvelinkin jo, että olipa hieno havainto! Tai no olihan se kuitenkin, vaikka kohde jääneen arvoitukseksi.

Täältä etelästä sitä on turha yrittää havaita, mutta syksyllä menen varmasti taas mökille ja otan kohteen etsintään...
Vesa Pennanen

SW 254/1200 Newton, NEQ6 Pro

Pekka Moisio

Lainaus käyttäjältä: Saloja - 01.05.2014, 13:02:10
Havaintoa nyt enempää tyrmäämättä, mutta maailmassa on ehkä kourallinen havaintoja em. kohteesta noinkin pienellä instrumentilla. Vaikea uskoa, että galaksiin vahingossa törmäisi M57 katsellessa. Kannattaa jatkossa aina piirtää mitä näkee niin havaintoja on helpompi selvitellä jälkikäteen.

Siis kourallinen havaintoja 18" putkella? Vai vastasitko VeskuP:lle? IC 1296 oli helppo kohde 18" kun on niin helppo löytää se. Itse en ole katsonut kohdetta kuin 18" putkellani.

Saloja

Lainaus käyttäjältä: Pekka Moisio - 01.05.2014, 17:00:37Siis kourallinen havaintoja 18" putkella? Vai vastasitko VeskuP:lle?

Näkymiseen 8-10" putkilla.

Pekka Moisio

No tämähän täytyy sitten katsoa ens syksynä 10" putkellani piiroksen kera  :tongue: Täytyy ajella kyllä vähän pimeemmälle paikalle.