Newtonin laserkollimointi

Aloittaja Skiba, 27.03.2008, 10:58:35

« edellinen - seuraava »

vehnae

Lainaus käyttäjältä: Ari Haavisto - 10.08.2022, 22:10:52
Autokollimaattorikin löytyy, mutta en ole vielä oikein päässyt sinuiksi sen kanssa. Jotenkin kovin vaikea nähdä niitä heijastuksia, etenkin kun on nykyään silmälasit. Siihen pitäisi virittää jokin kamera, niin saisi säädettyä kuviot paremmin näkyviksi suoraan ruudulle. Toimisikohan puhelin digiscoping-adapterilla?

Pääpeilin keskimerkkiä voi valaista sopivalla lampulla, niin heijastukset erottuu paremmin. Omassa peilissä keskimerkki oli kaiverrettu aluminoinnin jälkeen, mikä mahdollisti sen valaisun ledillä peilin takaa mikä teki heijastusten havainnoinnista varsin mukavaa.

Kamera on varmaan myös toimiva ratkaisu, saa vaan olla asemoinnin kanssa tarkkana kun se autokollimaattorin kurkistusreikä ei ole järin suuri.


VP

Lainaus käyttäjältä: Ari Haavisto - 25.04.2021, 20:17:49
Lopputulos: Farpointin laseri on tosi hyvä, kunhan varmistaa että on tehtaalla kollimoitu oikein.

Farpointin vehkeissä taitaa olla elinikäinen takuu kollimaattorin kollimoinnille, muistelen omassani tulleen mukana sellaisen lapun jossa luki että mikäli laser on vinossa niin ilmaiseksi saa tehtaalla sen kollimoitua. Farpointin sivuilla myös lukee näin:

"Farpoint has a variety of collimation tools including our custom laser collimators, which have a lifetime guarantee to never go out of alignment"

Ari Haavisto

Onhan tuossa elinikäinen takuu, mutta eipä viitsi lähetellä edestakaisin kun menee aikaa ja silti joutuu lopputuloksen tarkistamaan. Vartissahan tuon itse kollimoi, äsken juuri sen säädin taas kohdilleen. Kuusiokolo-avain on muuten kooltaan 1/16 tuumaa. Ihan kaikissa sarjoissa tuota ei ole. Samalla kollimoin myös tuon Hotechin taas kohdilleen, oli hiukan sekin vaeltanut. Sen avain on kooltaan 1/20 tuumaa tai minulla se löytyi hiukan erikoisemmasta millikoon sarjasta pienimpänä kokona 1,27mm, outo juttu sinänsä. Tuo Hotechin säätö on kyllä tosi surkea, Farpoint on ihan eri planeetalta.

Joskus koitin autokollimaattoria lampunkin kanssa ja se oli jotenkin käytössä olleesta lampusta ronkeli miten sitä sihtasi, pitää kokeilla eri lampulla ja värkätä joku pidin sille. Tosin tuo kamera alkoi nyt kiinnostamaan myös. Jonkin kiinnitysholkin puolipysyvään asennukseen varmaan saisi aikaiseksi, kunhan ensin keksii sopivan kameran. Tuossa kun on moninkertaisia heijastuksia peilipintaa vasten, pienestä reiästä tihrustettuna, niin voi olla ronkeli linssin suhteen.
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

starman70

Täällä kaukoputken kollimointiin vielä perehtymätön noviisi kyselisi näinkin triviaalia asiaa:  On tarkoitus kollimoida peilikaukoputki (Sky-Watcher Explorer 150P) laser-kollimaattoria käyttäen.  Tähdet ja avaruus 2021/8 sisältää lähtökohtaisesti hyvät ohjeet laser-kollimointiin, mutta tällainen aloittelija ei siitä saa selvää kuvaa, miten käytännössä tuon lasersäteen saa katsotuksi pääpeilin keskelle.  Pääpeilissä näkyy kyllä se keskirinkula, mutta kun putken avoimesta päästä sitten tuota katsoo, ja lasersädettä säätää, voiko turvallisesti vain katsella siitä putken päästä sisään? Laseriahan ei silmilleen pidä saada.  Ja tuo säätöhän tarvitsee tehdä joka tapauksessa vähän sivusuunnasta käsin, koska apupeili jo itsessään estäisikin sen, että pääpeiliä voisi katsoa keskeltä.

Lithos

Voit aloittaa operaation niin että ennen kuin katsot putken päästä sisään käytä siinä paperia niin näet tuleeko laser säädettä ulos, jos ei niin sitten sitä pääpeiliä uskaltaa kyllä katsoa. 150p on tosin niin kompakti putki että sen kollimoiminen onnistuu pelkällä kollimointikorkilla ilman mitään lasereita ja tarkemmin. Yleensä laser on ehdoton siinä vaiheessa kun putki menee niin pitkäksi että et voi enää katsoa tarkentaminen samalla kun kurkottelet pääpeilin kollimointiruuveihin.
Mika Suoperä
Visuaalipuoli: Orion skyquest XT-8 dobson
Kuvaus: Celestron 80ED-R, Sky-Watcher Explorer 150PDS, modattu 60D
Jalustat: Celestron AVX, Skywatcher AZ-EQ5