Komeetta C/2023 P1 (Nishimura) - lisätietoa

Aloittaja VeikkoM, 26.08.2023, 23:02:19

« edellinen - seuraava »

VeikkoM

Mm. Kari Kuure uutisoi Radiantti-lehdessä ja Ursan kuuplan-l@ursa.fi-listalla, ja komeetasta on ollut pari mainintaa ollut täällä foorumillakin.

Ohessa hiukan tarkempaa tietoa komeetasta C/2023 P1 (Nishimura):


Kirkkaus: 

Virallinen Minor Planet Centerin efemeridi antaa komeetalle tällä hetkellä ennusteen 8,9 mag ja maksimin se saavuttaisi päivää ennen periheliään, joka on 18.9. Kirkkaus 17.9. olisi 3,3 mag.

Tehtyjen havaintojen perusteella komeetan kirkkaus on tällä hetkellä noin 8 mag. Näistä tehdyn sovituksen perusteella COBS-havaintopalvelu ennustaa maksimikirkkaudeksi 1,9 mag, Seiichi Yoshida noin 2,5 mag ja Gideon van Buitenen 2,1 mag.  Havaintoaineisto on vielä aika niukka ja ennuste paranee, kun mennään viikon verran eteenpäin ja saadaan lisää dataa.

Havaittavuus:

Maksimin lähellä komeetan havaitsemista vaikeuttaa se pieni elongaatio eli kulmaetäisyys Auringosta. Pienimmillään tämä kutistuu noin 12 asteeseen perihelin lähistöllä. Jo syyskuun 9. päivän jälkeen se pienenee alle 20 asteen. Näkymistä hiukan helpottaa se, että komeetta on Auringon pohjoispuolella lähellä periheliä.

Kuitenkin olen tehnyt tilastoja kirkkaiden komeettojen näkymisestä eri elongaatioilla.  12 asteen elongaatio vaatisi komeetalta jopa 0,5 .. 1,0 mag kirkkautta, 20 asteen elongaatio noin 3 .. 3,5 magnitudia:  Näillä kirkkausennusteilla ja elongaatioilla komeetta saattaa jäädä näkymättömiin perihelin tienoilla. 

Komeetan rata:

Viimeisten tietojen mukaan komeetan radan eksentrisyys e = 0.9949643 eli himpun alle 1,0 ( parabelirata).   Inklinaatio on jyrkästi vasten aurinkokunnan tasoa i = 132.5.

Näkyminen nyt:

Komeetta on nyt havaittavissa kaukoputkella ja mahdollisesti isoilla kiikareilla aamuyöllä. Lähipäivinä sen Venuksesta suoraan ylöspäin ja Castorista ja Polluxista alavasemmalle. Korkeus etelärannikolla klo 4 aikoihin reilu 10 astetta.  Aamun edetessä nousee ylemmäs, mutta taivas myös vaalenee. 

Päivien edetessä komeetta liikkuu itään päin.  Perihelin lähestyessä se alkaa näkyä myös iltataivaalla paitsi, että sen korkeus horisontista pienenee.   Perihelin jälkeen komeetan deklinaatio laskee alle Auringon vastaavan, joten se katoaa näkyvistämme.

Kirkkaus nousee COBS:in ennusteen mukaan 8 magnitudista syyskuun alkuun 6,5 magnitudiin ja syyskuun 7. päivään mennessä 4,5 magnitudiin.

Komeettaa kannattaa kuvata ja havaita nyt ja yrittää nähdä se mahdollisimman pitkään, ennen kuin katoaa Auringon kajoon.  Kirkkauttakin ja mahdollisia muuttuvia ennusteita kannattaa seurata havaintopalveluista.

Seiichi Yoshida, http://www.aerith.net/comet/catalog/2023P1/2023P1.html
COBS, https://www.cobs.si/
Gideon van Buitenen, http://astro.vanbuitenen.nl/comet/2023P1
Veikko Mäkelä
Kuu ja planeetat, Asteroidit ja komeetat, Tieteellinen yhteistyö, Tietotekniikka sekä Kerho ja yhdistystoiminta -harrastusryhmät

VeikkoM

Kirkkaus ja havaittavuus:

COBS-palvelun tuoreimmat havainnot antavat komeetalle tällä hetkellä noin 5,0 mag kirkkauksia.     Komeetan elongaatio on luokka 25° Auringosta ja nähtävissä.

Ennuste sovitettuna havainnoista yltäisi 3 magnitudiin päivää ennen periheliä.    Elongaatio on tällöin 12° Auringosta.

Elongaatio 20° saavutetaan 9.9. tällöin kirkkausennuste lupaa 4,5 mag.   Vastoin edellisessä viestissä antamaani 3 .. 3,5 rajaa, komeetta voisi olla nähtävissä.
Elongaatio 15° saavutetaan 12.9. ja tällöin kirkkausennuste on 3,7 mag.   Näkyminen edelleen rajoilla.
Perihelin aikoihin näkyminen 12° elongaatiolla ja 3 magnitudin tienoilla on myös rajoilla.

Kamera saattaa hyvinkin päästä parempiin tuloksiin kuin visuaalinen havaitseminen.   Visuaalipuolella Suomea korkeammilla korkeuksilla löytyminen vaalealta taivaalla lienee helpompaa.   

Näkyvyyden arvioiminen on vähän arpapeliä, koska esimerkiksi koman tiivistymisaste merkitsee paljon.   Tiiviimpi koma näkyy paremmin.  Nishimuralla DC-arvo lähentelee 7-8, joka tarkoittaa melko lailla tiivistä, suurin arvo 9 merkitsee ihan tähtimäistä komaa.

Kannattaa seurata havaintoja COBS-palvelusta https://cobs.si.
Veikko Mäkelä
Kuu ja planeetat, Asteroidit ja komeetat, Tieteellinen yhteistyö, Tietotekniikka sekä Kerho ja yhdistystoiminta -harrastusryhmät