Aurinko 2023

Aloittaja Pappis, 12.02.2023, 12:12:45

« edellinen - seuraava »

Petrus

Kiitos Tapio  :cool:

Nyt tuntuu säähaltia olevan kovin tiukka hyvien kelien osalta. Vaikka sinistä taivasta näkyisikin tovin ajan, niin melko huonosti dataa siitä saa irti. Parempia aikoja odotellessa.

Yritin maanitella viimeisiä päivänsäteitä kaukoputkeni suuntaan eilen, vaihtelevin tuloksin.

Trifecta eli aurinko kolmessa eri valossa. Tässä tapauksessa ensimmäisenä lähiultravioletin alueella oleva kalsiumin II K valo (393.3nm), ja näyttää alemman kromosfäärin yksityiskohtia. Täällä voi bongailla roihupurkauksia, auringonpilkkuja, supergnanulaatiota, kalsiumin flocculeita (eng. K-grains), kirkkaita plage-alueita. Harva kykenee näkemään kalsiumin valoa visuaalisesti, mutta ei se mahdotonta ole. Luntin Ca II K moduuli on turvallinen myös visuaalikatseluun. Ilmakehän seeingin ollessa huono, on tämän aallonpituuden seeing vielä huomattavasti huonompi verrattuna valkoiseen valoon ja vetyalfaan. Apertuurimaskin käyttö voi auttaa, varsinkin kun apertuuria pienentää entisestään.

Valkoisessa valossa on nyt saanut ihastella useammasta auringonpilkusta pitkin auringon kiekkoa. Ja uutta näkyy olevan tulossa lisää! Alla erikseen kartta, johon merkitsin aktiivisten alueiden numeroinnin.

Vetyalfan aallonpituudella on nyt saanut nauttia jos ei aivan päivittäin, niin kiihtyvässä tahdissa hienoista protuberansseista, joista useampi on löyhähtänyt näyttävästi avaruuteen tai aikaisin pinnalle voltin tai parin kera. Roihupurkauksia eli flareja näkyy päivittäin, ja taitaapa näissäkin paukut olla menossa parempaan suuntaan.

Ca II K: TS Optics 80mm, apertuurimaskilla f/11.8, Lunt Ca II K 12mm moduuli, Baader 2.25x barlow, Player One Saturn-M.
WL: TS Optics 80mm, Lunt 1.25" aurinkoprisma, ND3 suodatin, Baader Solar Continuum suodatin, Baader 2.25x barlow, Player One Saturn-M.
Ha: Lunt60THa ST (single stack), ZWO ASI178MM.













Koko valkoisen valon kiekon kuvassa sama kalusto kuin yllä olevan trifectan tapauksessa.
Yksityiskohdat: TS Optics 152/Lacerta 2" aurinkoprisma/5x+2.25x barlow/Apollo-M Max
Petrus Kurppa

einari

Tämänpäiväinen palanen aurinkoa pienestä pilviraosta ja kehnossa kelissä.
Uusi (toivottavasti aktiivinen) pilkku AR3323 kiertymässä näkyviin.
___
Tapio

Petrus

Hyvin hyödynnetty hetki pilvien lomasta, Tapio! Quarkilla kuvaaminen on mukavaa puuhaa, kun vain sää antaa myöten.

Sain napattua torstaina muutaman ruudun pikku-Luntilla (Lunt60THa + ASI178MM), ja tein niistä animaationkin. Ei sattunut tällä kertaa mitään kovin kummoista liikehdintää, joskin tuli laitettua turhan lyhyt väli kuvattujen videoiden välille. Ensi kerralla kokeilen vähän pidempää, jos ei näy mitään suurempaa aktiviteettia.




Petrus Kurppa

Petrus

Auringon fotosfääriä on nyt kiva kuikuilla, kun on pilkku poikineen nähtävillä. Toivottavasti riittää vielä kelejä ensi sunnuntaiksikin, kun Turun Ursan toinen aurinkonäytös olisi määrä järjestää Iso-Heikkilän tähtitornilla. Eilen täyspilvisen päivän aikana oli jo väkeä runsain joukoin paikalla  :cool:

Koko kiekko: TS Optics 80mm, Lunt 1.25" aurinkoprisma, Baader Solar Continuum, Baader Hyperion Zoom barlow 2.25x, Player One Saturn-M SQR (imx533)

Lähikuvat ja animaatio: TS Optics 152mm, Lacerta 2" aurinkoprisma, polarisaatiosuodatin, Optolong IR UV estosuodatin, Baader Solar Continuum, Televue Powermate barlow 5x, Baader Hyperion Zoom barlow 2.25x, Player One Apollo-M Max (imx432). Animaatio noin tunnin ajalta, 15 sekunnin välein video jos toinenkin.









Petrus Kurppa

einari

Minäkin sain tänään muutaman videon napattua.
TS80 triplet, Daystar Quark, 0.5x reducer, ASI290MM
___
Tapio

Petrus

Hyvä otos Tapio! Jokos olet kokeillut kuvaamista Quarkin ja Luntin yhdistelmällä?

'Elävää kuvaa' maanantailta, yläpilvet vaikeutti kuvaamista ja sitä myöten myös Hinoden käyttöä seurantaa varten. Hinoden seurannan korjauksen määrää voi säätää kolmiportaisella asteikolla, joista pienin teho on melko salliva läpikuultavien pilvien suhteen. Vähän häijymmät pilvet saa Hinoden helposti siirtymään enemmänkin, jota varten on hyvä istua vieressä ja laittaa tarvittaessa FINDER-tila päälle, jolloin korjausta ei tehdä.

Petrus Kurppa

einari

Lainaus käyttäjältä: Kuukatti - 06.06.2023, 16:20:28
Hyvä otos Tapio! Jokos olet kokeillut kuvaamista Quarkin ja Luntin yhdistelmällä?


Olen yrittänyt mutta tuntuu vaikealta löytää oikea paikka että saa fokuksen.
___
Tapio

VP

Auringossa oli tänään aamulla oikein runsaudenpulaa tapahtumista. Tässä kuvassa näkyy muutamia suurehkoja auringonpilkkuja, pinnalla luikertelevia filamentteja sekä auringon laidalla leiskuava suuri protuberanssi. Olisipa ollut mukava kuvata tätä aluetta pidempäänkin mutta nopeasti alapilvistä täyttyvä taivas oli toista mieltä.

Petrus



Perjantaina oli toden totta todella näyttävä protuberanssipari nähtävillä. Harmillisesti pilvet olivat päättäneet piipahtaa paikan päälle, vaikka ennusteet lupaili hyvää säätä. Sain naarattua jotain aikaiseksi, ohuen yläpilvien johdosta animaatioon tulee usein vilkkumista ja oikeastaan tässä animaatiossa on melko pitkiäkin taukoja ilman ruutuja, kun lopetin kuvauksen pilvien kulkiessa ohi.

Tecnosky 115mm/ Altair Astro Tri-DERF 115mm, Daystar Quark Chromosphere, Apollo-M Max. Noin kahden tunnin väliseltä ajalta dataa.
Petrus Kurppa

Petrus

Auringon granulaation hytkyntää.

Petrus Kurppa

Pappis

Aurinkoa pilkkuineen viime lauantain aamupäivällä valkoisessa valossa.

Petrus

Keskiviikon hieno purkaus, joskin keskeneräinen animaatio. Vielä hakusessa muutama kymmenisen minuuttia noin kolmen tunnin kuvauksen ajalta. Tätä oli hauska katsella pienemmällä Lunt60THa kaukoputkella samaan aikaan visuaalisesti. Kirkas ja hienosti muotoja läpikäyvä purkaus.

TS Optics 102mm f/11, Altair Astro 115mm Tri-D-ERF, Quark Chromosphere, Optolong IR UV estosuodatin, Apollo-M Max, Sky-Watcher AZEQ6 GT, Hinode Solar Guider.

Petrus Kurppa

einari

Aurinko ei tänään tarjonnut ihan parastaan, mutta pari valittua palaa tuli otettua.
Tässä parempi niistä.



Toinen kuva ja infot Taivaanvahdissa.
___
Tapio

cmas

Onneksi tänne tulee hienoa materiaalia teiltä, kun itse ei meinaa ennättää harrastaa ollenkaan!

Suunnilleen viikon takaa napattua omaa materiaalia tässä alla. Linkistä avautuu 3397 x 1680 pikselin kokoinen animaatio suunnilleen 30 minuutin ajalta (tavoitteena oli tunti, mutta eipä taas ehtinyt kuvata loppuun saakka), liikettä oli niin, että pidemmästä animaatiosta olisi taatusti tullut kiva. Sen jälkeen ei sitten ole tullut kuin ihailtua kirkasta taivasta ikkunoista, mutta ehkäpä sitten kesälomalla joskus... Kaikki eri prosessoinnit on puljattu "yhdestä valotuksesta" eli en jaksa edelleenkään kuvata kiekkoa ja protuja erikseen.


einari

Quarkilla tuntuu saavan aika helposti sekä pinnan että protut samaan kuvaan yhdellä valotuksella.
Mitenkähän mahtaa protuversiolla? Niillä otettuna ei juuri näe kuvia.
___
Tapio