Vuodenvaihteen ja talven 2022/2023 komeettoja Suomen taivaalla

Aloittaja JoRy, 19.12.2022, 13:40:10

« edellinen - seuraava »

JoRy

Hei,

Muutama mielenkiintoinen kohtuukirkas komeetta näkyy Suomen taivaalla vuodenvaihteen 2022/2023 paikkeilla ja alkutalvesta.

C/2022 E3 (ZTF)
Komeetta C/2022 E3 (ZTF) näkyy jo nyt joulun aikaan alkuillasta heti pimeän tultua matalalla 15deg luoteistaivaalla tai varhain aamulla korkeammalla 35deg itätaivaalla. Komeetta on parhaillaan 1,15 AU etäisyydellä auringosta ja auringon säteily onkin käynnistänyt komeetan pinnan kaasupurkaukset. Hiukkaspyrstön lisäksi sen ionipyrstö on "syttynyt" ja se näkyy viimeisimmissä harrastajien ottamissa kuvissa. Himmeän ionipyrstön PA on nyt noin 340deg, ja levinneen hiukkaspyrstön PA n 45deg. Komeetta on lähimmillään maata helmikuun alussa 0,28AU etäisyydellä joten siitä voi isoilla harrastajaputkilla erottua ytimestä lähtevien kaasu- ja hiukkassuihkujen rakennetta. Komeetan näennäinen liike on silloin nopea, noin 0,3 kaariminuuttia aikaminuutissa, joten kuvaajien kannattaa huomioida se seuraamalla vähänkään pitempien valotusten aikana komeettaa. Tätä on kuvattu mukavasti syksyn aikana jo Suomestakin. Komeetan kirkkaus on nyt joulun aikaan noin 9mag mutta tammi/helmikuun aikana se kirkastunee jopa nippanappa pimeältä maaseututaivaalta paljain silmin näkyväksi ollen samalla korkealla taivaan laella. Mukava kiikarikohde tämä on joka tapauksessa.

C/2020 V2 (ZTF)
Tylsiä nämä komeettojen nimet nykyään ovat mutta näillä systeeminimillä mennään. C/2020 V2 (ZTF) on toinen kohtuukirkas noin 10mag komeetta, joka näkyy Suomessa hyvin. Parhaillaan nyt joulun aikaan se on Pohjantähden lähellä siirtyen tammikuussa kohti Kassiopeiaa. Sen pitäisi vielä hieman kirkastua tammikuun aikana 9mag kohteeksi eli kaukoputkella pitäisi visuaalisesti näkyä mutta kiikareilla tekee tiukkaa. Kuvaajille tämä on helppo kohde. Tätä on kuvattu aika ahkerasti myös Suomesta jo tammikuusta lähtien, kuvissa on näkynyt tiivis koma ja heikonlainen hiukkaspyrstö. Tuskin hirveästi tämä komeetta tästä piristyy koska se pysyy radallaan aika kaukana noin 2,5AU päässä auringon lämmittävästä säteilystä ja etäisyys maasta on samaa luokkaa.

C/2022 A2 (PanSTARRS)
Komeetta C/2022 A2 (PanSTARRS) näkyy joulun aikaan illalla matalalla luoteistaivaalla mutta parhaiten aamuyöstä sopivan korkealla yli 40deg itätaivaalla Karhunvartijan ja Otavan hännän välissä. Se on parhaillaan 11-12mag kohde 1,89AU:n etäisyydellä auringosta jolla ei juurikaan pyrstöä viimeaikaisissa kuvissa vielä näy. Kannattaa kuitenkin havaita, se lähestyy vielä jonkin verran aurinkoa 1,77AU:n etäisyydelle tammi/helmikuun aikana ja saattaa alkaa kehittämään näyttävämpää pyrstöä.

29P/Schwassmann-Wachmann
Tämä 29P/S-W kannattaa myös muistaa, se on aktiivinen purkautuja ja komeettatutkijoiden kohde jonka kirkkaus vaihtelee 16mag ja 10mag välillä. Se sijaitsee mukavasti nyt talvikaudella iltataivaalla Kaksosissa/Ajomiehessä ollen parhaillaan kirkkaudeltaan noin 11mag. Sillä on yhä purkaus päällä ja pitkäpolttovälisissä viimeaikaisissa kuvissa maailmalta näkyy sen ytimestä lähteviä hiukkas- ja kaasusuihkuja.

Terveisin,
Jorma

Jouko_Kettunen

#1
Tähtitaivas on pysytellyt sinnikkäästi pilviverhossa, mutta viimeyönä lopulta kirkastui sen verran, että kirkkaimmat tähdet erottuivat usvan seasta. Komeetta C/2022 E3 ZTF oli aamuyöstä korkealla idässä ja se löytyi himmeänä utuna kovan etsimisen jälkeen kiikarilla. Kuvasin sitä GSO 10 RC kaukoputkella ja ASI294 MM Pro kameralla 30s valotuksilla. Pilvilauttoja kulki jatkuvasti niin, että PixInsightin WBPP skripti hylkäsi melkein puolet kuvista. Tällainen lopputulos tuli näissä olosuhteissa.

DarkSide

Moi.
Samaisena yönä 21.1. selkeni myös täällä ja kuvasin pitkästä aikaa jotakin. Harjoitteluksihan se meni  :grin:
Mutta tuloksena yksittäinen kuva 15 sekunnin valoituksella. Kuva ei ole kovinkaan kummoinen ja käsittelykin jäi miedoksi.

mrkat

Näin ZTF:n paljain silmin sivusilmällä tunti sitten (26.1.23 klo n. 23:25, Ylä-Savo pimeä maaseutupaikka) kunhan olin ensin kiikarilla katsonut paikan että muodostaa tasasivuisen kolmion Pikku Karhun perätähtien kanssa, ja ettei ole kirkasta tähteä liian lähellä.
  Kiikarilla näytti että ei ole tasainen sumutäplä vaan on terävämpi, jyrkempi auringon suunnalla (pohjoispuolella komeettaa).

Kirkkautta minun on hyvin vaikea arvioida tämmöisille mutta jos nurkkaan ahdistettaisiin ja pakotettaisiin sanomaan niin sanoisin jotain 5,0-5,5.


DarkSide

Lainaus käyttäjältä: mrkat - 27.01.2023, 00:32:35
Kirkkautta minun on hyvin vaikea arvioida tämmöisille mutta jos nurkkaan ahdistettaisiin ja pakotettaisiin sanomaan niin sanoisin jotain 5,0-5,5.
Ei kuitenkaan näkynyt paljain silmin täällä. Eikä tarvii edes pakottaa  :grin:

Cith

Kivasti se tarttus jos olis keliä. Takapihalta 26.1. pilvien ja valosaasteen läpi. Ei toivookaan et olis näkyny paljain silmin.
Napasuuntauksen sain just just tehtyy kuitenkin  :laugh:


EosM, Samyang 135mm @f2.8, 60 x 15s, iso800
AkiH

VP

Koitinpa minäkin, 19x45s kutakin kanavaa (RGB) pienestä selkeästä rakosesta 26.1.


CSB

Eilen 00:00 ja 01:30 kuvasin Komeeta ZTF 200mm ja Nikon D600.
399 kuva x 15-10seg. 60% pinottu. Iso suurennus ruudusta.

VeijoT

Muutama tunti siten tuli modattu EQ6 pro jalusta. Nämä säät kun taitaa olla kortilla. Niin pakkohan tuosta oli ottaa kuva, vaikka ei ollut vielä kohdallaan pohjoisen suuntauskaan. Huomenna 11 2 komeetta on vielä lähempänä marssia. Se on helppo löytää siitä vaikka kiikareilla.

Veijo T


mrkat

Kiikareilla (10x50 ja 15x70):
Eilen illalla ei oikein hyvin näkynyt ts. vaatimattomalta pyrstöttömältä tuhnulta vaikutti mutta
tänä iltana Marsin lähellä näky paremmin ja pyrstöäkin näkyi vasemmalle yläviistoon, oisko peräti 1-2 astetta pituutta silmin.

Kaizu

Tänään 13.2 komeetta näkyi Aldebaranin yläpuolella. Kiikareilla (23x135) näkyi jopa pystöä kun föön-tuuli puhalteli hetkeksi utua vähemmäksi ja kun naapuri sammutti olohuoneen valot.
Vaikea arvioida kirkkautta usvan seasta mutta erottui paremmin kuin Rapusumu (M1).

Kaizu
Kai Forssen

T. Öhman

Lainaus käyttäjältä: Kaizu - 13.02.2023, 23:46:27
Tänään 13.2 komeetta näkyi Aldebaranin yläpuolella. Kiikareilla (23x135) näkyi jopa pystöä kun föön-tuuli puhalteli hetkeksi utua vähemmäksi ja kun naapuri sammutti olohuoneen valot.
Vaikea arvioida kirkkautta usvan seasta mutta erottui paremmin kuin Rapusumu (M1).

Kaizu
Siinähän oli tänään kivasti ihan vieressä avonainen NGC 1647. Piti hetki varmistella ja selvitellä, kun ei tullut etukäteen tarkistettua, että 1647 oli niin laaja ja kirkas, ettei sitä tuohon komeetantuhnuun voinut sekoittaa.

Teemu

Pappis

"Vanhoja" kuvia tässä käsittelen... Maanantaina 13.2. illalta oli melkein selkeää: Jotain höttöä taivaalla oli, koska Mars ja Aldebaran loistivat aureolan kanssa. Mutta läpinäkyvyys oli hyvä! Kuvailin kotipihassa (Bortle 4), kuvia n. 30-40 kpl * 30 s. Kalustona SW SA, Canon 90D ja Canon 50/1.8 II (laajempi kuva) tai Samyang 135/2 (tiukempi kuva).

ispa

Maan ja Kuun välistä on mennyt asteroidi 2023 DZ2 viime yönä 26.3.2023.
Ilpo Kantonen

marsil81

Uusi komeetta Nishimura taivaalla
https://www.spaceweather.com/

Näkyy tai sitten ei ennen Auringon nousua matalalla idässä Kaksosissa.Komeetta liikkuu ikävästi Auringon lähellä.Aamuvirkuille.

Markku