LSST-teleskooppi ja JWST

Aloittaja ispa, 02.10.2022, 02:11:10

« edellinen - seuraava »

ispa

Tähdet ja avaruus lehdessä 7/2010 kerrotaan LSST-teleskoopista. Se sijaitsee Chilessä. Löytyi tietoa, että se on vielä rakennusvaiheessa. Pari vuotta menee ainakin vielä, ennen kuin se on valmis. Lehdessä sanottiin, että se avaa uuden näkymän avaruuteen.

Onko arvioita, millainen JWST:n kuvien tarkkuudet ja muut ominaisuudet ovat verrattuna tuohon teleskooppiin? Onko laitteiden rakentamisosaaminen (optiikka, kuvaus) nyt paljon parempi kuin 10 vuotta sitten? Ja onko sillä iso merkitys, että JWST on ilmakehän yms. maapallon kehien ulkopuolella?
Ilpo Kantonen

mistral

LSST:n valovoima on suuri, apertuuri 8,4m polttoväli 9,9m! Sillä saadaan maksimaalinen kenttä. Toki vieläkin leveämmän kentän saisi jos olisi tuhansia 150mm apo-putkia yhtenä kokonaisuutena. En löytänyt spekseistä adaptiivista optiikkaa, onkohan Chilessä niin rauhallinen ilmakehä?
LSST toimii näkyvän valon alueella, JWST taas infrapunan alueella.
Lisäys: löytyi AOS systeemi:
Like many telescopes, LSST will use an Active
Optics System (AOS) to correct in near real-time the system aberrations primarily introduced by gravity and
temperature gradients.


mistral

Näköjään google löytää 2 eri LSST:tä, 8,4m peiliteleskoopin ja 1,57m linssiteleskoopin. Olin tuonut vahingossa 8,4m tietoja, sen lyhenne LSST tarkoittaa Large Synoptic Survey Telescope eikä se vielä ole valmis.

Oikea laite tähän ketjuun on 1,57m linssiteleskooppi, LSST Legacy Survey of Space and Time.

mistral

Vai onko oikea tähän ketjuun sittenkin se 8,4m? Sattumalta vaan on julkistettu se linssiskooppi juuri nyt....

einari

LSST tarkoittaa yhtä ja samaa joka on Vera Rubin-observatorion 8.4 metrinen teleskooppi.
Myös Legacy Survey of Space and Time on samaa projektia.
https://www.lsst.org/about.
___
Tapio

mistral

Aha no sehän oli selitys. Hämäävää oli samat kirjaimet LSST ja eri sanat niiden takana. Noin tehokkaalla laitteella saadaan hyvin kartoitettua maata lähestyvät asteroidit.

mistral

Jos kaikki onnistuu, ensi vuonna nähdään LSST Vera Rubin koottuna. Siinä 1,5 metrinen linssistö, kova hiominen ollut. Erikoisuus on 3 asteen kenttä, ennennäkemätön laajakulma.

mistral

#8
Uutisessa näytettiin 8,4m pääpeilin pinnoitus, erikoinen operaatio. Pelkkä pinnoituslaite näyttää siltä ettei rahaa ole säästetty.
Lisäys: Kun katsoo pääpeiliä, sen kaarevuussäde on niin pitkä ettei mene yksiin ilmoitetun polttovälin 9,9m kanssa, ainakin siltä näyttäisi. Siispä se 9,9m on koko optiikan polttoväli.
Lyhyttä polttoväliä voi havainnollistaa vaikka 200mm newtoniin, silloin se olisi alle 200mm pitkä putki kun osa polttovälistä menee apupeilin kautta sivusuuntaan. Aika lyhyt newtoni. Lyhyys ei ole se mitä haetaan LSST:ssä vaan laaja kenttä.

ispa

Kun Vera Rubinin havaintoja prosessoidaan koneellisesti, saataneen entistä enemmän uusia tunnistettuja taivaankappaleita tunnetuiksi (ja tietokantoihin).
Ilpo Kantonen

mistral

Katsoin uudestaan uutisen niin huomasinkin että peilin keskialue on eri muotoinen kuin ulempi osa. Kun ei tiennyt niin ei osannut katsoa sillä silmällä, no nyt on tuokin nähty. Optikot on suunnitelleet aivan tuota tarkoitusta varten intrumentin.

mistral

Lainaus käyttäjältä: ispa - 03.05.2024, 22:30:18Kun Vera Rubinin havaintoja prosessoidaan koneellisesti, saataneen entistä enemmän uusia tunnistettuja taivaankappaleita tunnetuiksi (ja tietokantoihin).

Asteroideja on jo löydetty yli miljoona kappaletta, aikas tarkkaa havainnointia. Mutta planeetta-x:ää ei ole löydetty vaikka se on kooltaan valtava asteroidiin verrattuna.