M101

Aloittaja Timo Kantola, 31.08.2006, 18:07:56

« edellinen - seuraava »

naavis

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 18.03.2010, 22:46:00
Aikalailla samantapaisia näkymiä, joita saa 300/1500mm Newtonilla ja Canon EOS7D:llä kolmen tunnin valotuksella  :cheesy:
Valoa tämä vaatii ihan tolkuttomasti, mutta hyvin olet saanut koko paketin ja kuvankäsittelyn onnistumaan (=paremmin kuin omassa kuvassani, joten on kait pakko laittaa tämä oma räpellys näytille ;) Kolme tuntia valoa omalta takapihalta, olkaat hyvät...

Modattu vai modaamaton 7D?

Lauri Kangas

Kait se filtteri vielä Timpen kamerassa asustaa, vaikka ollaan yritetty sitä manailla sieltä pois. ;) Viimeistään tuo sykkyrä todistaa, että erinomaista jälkeä olisi odotettavissa myös pikkuisista sumukohteista jos kantti joskus riittää. Oikeen hieno galaksikuva. Ja Juhalla tietysti myös.

Timpe

Kiitos kommenteista  :angel:

Lainaus käyttäjältä: naavis - 19.03.2010, 11:39:12
Modattu vai modaamaton 7D?

Juu, modaamaton Seiska tuon työn on tehnyt. Kuvattu ISO 1000 (2/3) ja ISO1600 (1/3) herkkyyksillä 1...1,5...2...3 min pätkissä (suluissa osuudet valotetuista ruuduista). Ei kait se modaaminen niin nuukaa ole näissä galaksikuvissa, kun sitä voi kompensoida pidempään valottamalla ja käyttämällä tolkutonta kuvausputkea :wink:

Lainaus käyttäjältä: Vesa Kankare - 19.03.2010, 06:43:33
Ja ihan pyöreitä tähtiä! Hyvin olet saanut seurannan pelaamaan!

Käytin M101:n seuraamiseen ohjaintähdeksi Ilveksen 3.25 mag tähteä (ks. kuva), joten seurantaputki sojotti reilusti sivuun tässä tapauksessa. Ei kait ennättänyt kiertyminen yms. vaikuttaa pahemmin kuva-alaan näillä valotuksilla ja toisaalta LVI SmartGuideriin sai nyt ongelmitta käyttöön maksimiaggressiivisuuden. Muttei se seuranta vieläkään (huoh...) ole täydellinen. Pikkukuvassa tätä ei vain näe + lisäksi huijasin Photarissa tähtien muodon suhteen ;)
- Timo Inkinen

Make


Hienoa nähdä, Timpe, että olet saanut seurannan toimimaan. Muistelen niitä viirutähtiketjuja - olet kulkenut pitkän ja menestyksekkään tien siitä lähtien. Hieno otos!

Juhan kuva on kerrassaan hieno! Onko sinulla off-axis seuranta? Olen ajatellut siirtyä sellaiseen, kun ei näitä taipumia meinaa hanskata millään.

Tässä hieman välitulosta omasta projektistani. Valotusta L: 100min, RGB: 50min/kanava. Parhaillaan on laitteisto jauhamassa ulkona 200 min lisää L:ää. Taustan käsittelyssä ja tummien sävyjen balanssissa on vielä hiomista. Yritetään uudestaan, kun uudet valotukset tulevat "uunista" ulos (-12C on aika kylmä uuni  :laugh:).

Markku Kellomäki
Make's Space Station-blogi

JuhaK

Hieno kuva jo nyt! Odotellaan kiinnostuneena niitä 200 lisäminuuttia...

Lainaus käyttäjältä: Make - 22.03.2010, 01:57:18
Juhan kuva on kerrassaan hieno! Onko sinulla off-axis seuranta? Olen ajatellut siirtyä sellaiseen, kun ei näitä taipumia meinaa hanskata millään.

Siirryin syksyllä OAG:n käyttäjäksi kun maksimivalotusajat jäivät kahdella putkella juurikin tuon taipuman takia 5 minuuttiin. Voin vain suositella! ED80:llä ei ole ollut kertaakaan ongelmia guidaustähden löytymisen kanssa, C8:lla ollut kerran (silloinkin olisi kyllä löytynyt kääntämällä kamerasysteemi toiseen asentoon). Nyt kun lyhentäjä on kutakuinkin oikealla etäisyydellä tähdet näyttävät guiderilla tähdiltä eikä kolmioilta.
Juha K

MesuMount#2
SBIG STL-11000XM
14" Newton
APM 80/500
Atik314e
http://kepastro.blogspot.com/

Lauri Kangas

Itse olen nyt pari kertaa päässyt kokeilemaan OAG:n käyttöä C8:lla. Linnunradan tienoilla löytyy seurantatähtiä ihan heittämällä, mutta kevään tähdistöjen galaksikohteiden ympäriltä vähän huonommin. Kannattaa mitata guiderin näkökentän koko ja etäisyys optisesta akselista, niin voi helposti suunnitella tähtikarttasoftalla prisman asemointia etukäteen.

Kuvatessani leijonan galakseja määritin etukäteen kulman johon käänsin prisman eikä sillä kertaa edes tarvinnut kääntää pääkameraa (celikan OAG:ssä voi liikutella prismaa itsenäisesti n. 120 astetta). Ajoin gotolla galaksiin ja valitsemani mag. 9 seurantatähti oli keskellä guidauskenttää!

Lyhyellä linssiputkella lienee vielä helpompaa.

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Make - 22.03.2010, 01:57:18
Hienoa nähdä, Timpe, että olet saanut seurannan toimimaan. Muistelen niitä viirutähtiketjuja - olet kulkenut pitkän ja menestyksekkään tien siitä lähtien. Hieno otos!

Tattista vaan, onhan tätä hierottu pitkään foorumin kanssa ja viimein on löydetty toimivat kikat riittävän tarkkaan seurantaan. Täydellisestä seurannasta ei kannata EOS 7D:n pikselitiheydellä ja näillä nettotuloilla uneksia, mutta nyt pääsen noin 90 prosenttiseen laatuun, mikä riittää itselleni tässä vaiheessa. Uteliaisuutta kehitystyöhön on sen verran, että OAG:n voisi joskus käyttää putkessa, jahka saan ensin tämän nykysysteemin rajat ja optimiasetukset löydettyä (ja katsottua asettaako tämä oikeasti mitään rajoja itselleni  :smiley:).

Tämä M101 on kohteena sellainen, että se kaipaa vain valoa ja vielä kerran valoa ja tuollainen pari tuntia on vasta alku tähän. Omat 15min ja 6min verrokkikuvat (EOS20D:llä) löytyvät täältä ja täältä. Parilla-kolmella tunnilla saa suuret spiraalihaarat siedettäviksi kohinan osalta, mutta taustataivaalle tarvitaan tätä reilusti enemmän valoa (mistä tulee samalla motivaatio-ongelmia itselleni, kun en jaksa kehitellä samaa kohdetta loputtomiin ;)

Lainaus käyttäjältä: Make - 22.03.2010, 01:57:18
Tässä hieman välitulosta omasta projektistani. Valotusta L: 100min, RGB: 50min/kanava. Parhaillaan on laitteisto jauhamassa ulkona 200 min lisää L:ää...

Hienosti nousee esiin, vaikka kuvausputkena on puolet pienempi rööri kuin itselläni!  :smiley:
Väribalanssia kannattaa tarkastaa, koska tuo nykyversio vetää spiraalihaaroista voimalla sinisen/cyanin suuntaan (Photarin väripipetti löysi tuolta RGB sävyjä 25/48/66 suhteessa). Oman kuvani värit taitavat olla kallellaan enempi lilan suuntaan kun sain sieltä RGB-lukemat 75/63/87. Juhan kuvassa ollaan lähellä neutraalia, mutta kuitenkin hiukan vihertävän suuntaan 94/104/98 suhteessa. Ei tässä näemmä uskaltaisi luottaa omiin silmiinsä, vaikka käyttää kalibroitua monitoria etc.  :laugh:
- Timo Inkinen

Make

Sain tämän projektin valmiiksi tältä erää eli valotukset L: 450min bin 1x1, RGB: 50min/kanava bin 2x2 eli valotusta yhteensä 10 tuntia. Se on muuten oma ennätykseni tähän mennessä.



Pienentämätön versio löytyy TÄÄLTÄ

Laitteisto:

  • kuvausputki: GSO newton 150/750 + Baader komakorjain
  • tarkennusmoottori ja kontrolleri: Seletek Armadillo
  • Kamera: SBIG ST-8300M
  • Suotimet: Baader LRGB, pyörä: TrueTechnology SupaSlim USB
  • Jalusta: EQ6 Pro SkyScan + EQDIR
  • Seurannankorjaus: Scopos 80/480 akromaatti, ImagingSource DMK 21AU04.AS

Softa:

  • Maxim DL5: kuvaus, kalibrointi, pinoaminen
  • PHDGuiding: seurannankorjaus
  • Cartes du Ciel v3: kartasto
  • PhotoShop CS3 + Gradient Xterminator + NoiseNinja + Noel Carboni tools: jälkikäsittely

On muuten hauska vertailla aiemmin samalla putkella ja jalustalla, mutta DSLR:llä ottamaani kuvaa kohteesta http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=187.msg18402#msg18402. Toivottavasti joku huomaa kehityksen noista päivistä  :grin:.
Markku Kellomäki
Make's Space Station-blogi

-Jarz-

Aika huimasti olet valottanut, mutta kuvasta näkee että myös kannatti. Aikamoinen ero tuohon edelliseen kuvaasi. Pidän erityisesti tämän uudemman kuvan värisävyistä sillä ne on jotenkin mukavan lämpimät ja tasapainoiset.

JM
Jari
CPC 800 XLT - Skylux 70/700 - Pentax K10D - QHY5 - Atik 314L+

einari

Komea on ja samoin kun Jarz sanoikin niin tykkään myös väribalanssista.
___
Tapio

Jussi Koponen

Rämäryhmän toinen kohde eilenillalta. Helios102mm+500D+Eq3. 19x1Min+dark+"flat"

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Make - 24.03.2010, 00:18:00
Sain tämän projektin valmiiksi tältä erää eli valotukset L: 450min bin 1x1, RGB: 50min/kanava bin 2x2 eli valotusta yhteensä 10 tuntia. Se on muuten oma ennätykseni tähän mennessä.

Hyvin näyttää M101 irtoavan taivaalta GSO:lla ja värisävytkin ovat aiempaa selvästi paremmat. Taisit skarpata galaksin keskustan yksityiskohtia vielä erikseen jollakin työkalulla, kun ne nousevat noin selvästi esille (vai tuleeko kuviin hyvällä seurannalla ja kymmenellä tunnilla suoraan tuollaista kontrastia)? Hieno kuva omasta pikkunatinastani huolimatta, bravo! :cool:
- Timo Inkinen

Make


Kiitos palautteista, Jarz, Einari ja Timpe.

Joo, skarppasin galaksin keskustan Photarin unsharp maskilla Zone systemin hengessä. Oma jalustani ei ole mikään aivan huippu seurannaltaan, joten pieni avustaminen kuvankäsittelyllä on paikallaan.
Markku Kellomäki
Make's Space Station-blogi

-Jarz-

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 24.03.2010, 19:47:41
Taisit skarpata galaksin keskustan yksityiskohtia vielä erikseen jollakin työkalulla, kun ne nousevat noin selvästi esille (vai tuleeko kuviin hyvällä seurannalla ja kymmenellä tunnilla suoraan tuollaista kontrastia)?

Ron Wodaskin oppien mukaan galaksikuvissa terävöitetään hyvän S/N suhteen omaavia kohtia (yleensä keskustan läheltä ja kierteishaarojen keskikohdat) ja tausta sekä galaksin himmeimmät laita-alueet pehmennetään. Ei siis kannata jättää yksityiskohtia tuomasta esiin jos kuvan S/N suhde sallii niiden esiin kaivamisen  :smiley:. Make on onnistunut kuvassaan tässä mainiosti.

JM
Jari
CPC 800 XLT - Skylux 70/700 - Pentax K10D - QHY5 - Atik 314L+

Lauri Kangas

Erityisesti apodissa näkee zonesystem-tekeleitä joita 100% koossa ihaillessa paljastuukin aika tökerösti häivytetyt rajat terävöitettyjen ja pehmennettyjen alueiden välillä. Joskus kohteiden keskustat ovat suorastaan kohinaisia. Tässä kuvassa häivytys on tehty huolella eikä mitään rajaa näy, mutta silti vähän häiritsee miten tuossa keskustan yläpuolelle kurottavassa spiraalihaarassa yksityiskohdat yhtäkkiä katoavat ja se muuttuu tuollaiseksi pehmeäksi pötikäksi.

Nämä huomiot koskevat kuitenkin vain tuota täyden reson kuvaa, pienennetyssä kuvassa ei häiritse juuri ollenkaan.