C/2019 Y4 (Atlas)

Aloittaja Timpe, 19.03.2020, 21:18:37

« edellinen - seuraava »

Timpe

Tästä taitaa tulla kevättaivaan paras komeetta seurattavaksi Suomen taivaalle, kun C/2019 Y4 (Atlas) kirkastuu ennakoitua nopeammin ja näkyy mukavan korkealla yötaivaalla näin suomalaisittain :smiley:
https://spaceweather.com/archive.php?view=1&day=19&month=03&year=2020
http://www.aerith.net/comet/catalog/2019Y4/2019Y4.html
http://cometchasing.skyhound.com/

JPL HORIZONS Web-Interfacen kautta haetut ratatiedot liitteenä (Helsingin mukaan). Ainakin nuo likittämäni verkkosivut lupailevat tuosta pienoista yllättäjää. :rolleyes:
- Timo Inkinen

einari

Joo, harmittavasti vaan yöt alkaa käydä valoisiksi kun on kirkkaimmillaan.
Viimeisimmät kuvat on näyttäneet jo jonkinlaista pyrstöäkin.

Tätä pitää ehdottomasti kuvata (ja koska ei edes näy parvekkeelle niin Espanjasta sitten).
Taivaanvahdin havainnot, mukana myös pari omaa kuvausta Espanjasta:
https://www.taivaanvahti.fi/observations/browse/list/3546950/observation_id/desc/0/20
___
Tapio

JiiHoo

Hmm, mitenkäs tuota kannattaa kuvata mono-kameralla ja filttereiden kanssa? LRGBLRGB... tyyliin lyhyillä valotuksilla (+PHD:n seurannalla)?

OSC/DSLR olisi tässä kohtaa helpompi vaihtoehto mutta en viitsi alkaa vaihtamaan 6D:tä tilalle kun olen juuri saanut kuvauskaluston viimein tikkiin.

einari

Jep, LRGB, tai itse olen ollut laiska ja kuvannut vaan RGBRGB.
Juuri näin kuvan jossa komeettaa oli seurattu 5 minuutin valolla eikä tähdet olleet viiruuntuneet - joten aika hitaasti liikkuu.
___
Tapio

Timpe

Olisin kyllä eri mieltä tuosta liikkumisesta ts. se riippuu käytettävästä polttovälistä. Ainakin TMB:n 1200mm polttovälillä tuo vipeltää taivaalla melkoista haipakkaa, mutta onpahan kirkkaan oloinen komeetta jo tässä vaiheessa. Tässä malliksi ensimmäisiä kohdistuskuviani (TMB152/1200 + ASI183MM Pro + 30s ja 60s (3x3 bin ja 2x2 bin skaalattuna foorumikokoon)). Kokeilussa on nyt pari tuntia 60s valotuksia 2x2 bin.
- Timo Inkinen

JiiHoo

Kuvaan sitä Edgen natiivilla 2000mm:llä kun muuta ei ole tarjolla, saas nähdä millaista kyytiä se painaa menemään. Taidan ottaa pienen riskin ilmojen suhteen ja odottaa vielä viikon verran jotta kirkastuisi hieman.

Jotkut näemmä kuvaavat komeetan ja taustan erikseen, jotta voivat sitten yhdistää ne myöhemmin ja päästä sillä kuri eroon viiruituneista tähdistä. En viitsi moiseen itse lähteä, viirut vaan tuovat vauhdin tunnetta.  :cheesy:

einari

Piti oikein tarkistaa sen vauhti.
CdC ilmoittaa 150"/tunti ja tuleehan tuosta minuutissa 2.5".
___
Tapio

Timpe

Uusi yritys, kun eiliselle illalle tuli ihan oma moka kuvaukseen... :embarrassed:
Nuo edelliset mallikuvat ovat siis kuvattu Baader IR Pass suotimen (!) läpi, mikä ei todellakaan ole optimisuodin tällaiseen komeettakuvaukseen. (Kumminkin ihmeen hyvin tuota komeettaa tuli esille noinkin kapean kaistan läpi kuvaten.)
Ja hups, kun huomasin tuon virheen vasta eilisen 120x60s setin valmistuttua kokonaan ja sille flat-kuvia kuvatessani (ihmettelin miksi 2x2 binnatulle kuvalle tulee flat-boksista 32s valotus :tongue:).

Tässä siis uusi yritys tältä illalta TMB 152/1200 + ASI183MM Pro + Astrodon L True Balance Gen II suotimella kuvaten, valotus edelleenkin 60s 2x2 bin ja kuva on pienennetty foorumille 1000 pikselin leveyteen. Vaatii selvästi lisää harjoitusta tällainen kuvaaminen...
- Timo Inkinen

JiiHoo

On tuossa aika selkeä ero edellisiin kuviin, komeetta näkyy aivan eri tavalla. Oliko guidauksen säätäminen kohdalleen helppoa?

Ransu

Tuli havaittua tätä viime yönä visuaalisesti pimeämmästä paikasta kuin oma takapiha. Komeetta erottui 10cm linssiputkella ja 25cm SCT:llä näkyi jo varsin komeasti.
Selvä isohko koma. Tästä saattaa kehkeytyä vielä ihan kunnon havaintokohde
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Timpe

Lainaus käyttäjältä: JiiHoo - 22.03.2020, 14:49:49
On tuossa aika selkeä ero edellisiin kuviin, komeetta näkyy aivan eri tavalla. Oliko guidauksen säätäminen kohdalleen helppoa?

Kiitos! Kuvasin siis ihan normaalilla seurannalla (tähtien mukaan) käyttämällä riittävän lyhyitä 60s valotuksia, jotta komeetta pysyi vielä valotuksen aikana paikallaan. Käytännössä jokin 90s...120s valotus alkanee viiruttamaan komeetan ydintä, kun kuvauspolttoväli on 1200mm ja kamerana on pienipikselinen ASI 183MM Pro. Tässä on tuon illan kuvasaalis 100x60s, 2x2 binnattuna (ASI 183:n gain oli 53, joten tuolta voisi kaivaa lisää vahvistusta seuraaviin kuviin). Tuolta alkaa jo näkymään pientä pyrstön tynkää tässä vaiheessa eli kannattaa ottaa tämä komeetta seurantaan  :smiley:



Harjoittelin loppukuvaa kasatessani PixInsightin Comet Alignment työkalua näillä ohjeilla. Joku voisi linkittää tänne uudemmat ohjeet kuinka PI:n kanssa saa helpoiten yhdistettyä nuo komeettakuvat taustataivaan tähtiin, kiitos!
Kuvasin nyt vain luminassikanavaa, koska kuvaus-setupissa ei ole filtteripyörää käytössä.

Jätin havainnon myös Taivaanvahtiin, mutta jostain syystä tuo ei ole mennyt läpi tälle listalle: https://www.taivaanvahti.fi/observations/browse/list/3550328/observation_id/desc/0/  :undecided:
- Timo Inkinen

einari

Täällä oli mun mielestä aika hyvin yhdistetty joten kysyin kuinka tehty ja tuloksena oli PI-jargonia.
Ehkä siitä jotain hyötyä jollekin.
___
Tapio

Kharan

Tälläistä videonpätkää sain eilen kasaan, 2t50min 5 min pätkissä.

https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/89260


Timpe

Komeetta kirkastuu, kun 64x60s tuottaa paremmin näkyvän komeetan kuin edellä kuvaamani 100x60s sarja. Tämäkin 2x2 binnattuna, mutta nyt ASI 183:n gain oli Unity eli 111. Muutoin sama kokoonpano kuin edellä ja tämä oli kuvattu 25.3.2020 klo 20:52 -22:38 (välissä oli taukoa mm. pilvien purjehtiessa taivaalla). https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/89367



Tuolta einarin linkittämästä CN-viestistä (kiitos!!) hyödynsin tuon PixelMath -loitsun tähtikenttään yhdistämiseen, mutta omalla tavalla sitä muokaten. Tähtijuovia hävitin komeetan mukaan pinotusta kuvasta  Sigma low ja Sigma high parametreja säätämällä ja PI:n Clone Stamp työkalua käyttäen. Vaihteeksi siis tällainen komeetta-käsittely  :wink:
- Timo Inkinen

JiiHoo

2-3 varttia ehdin äsken kuvata tätä kunnes meni pilveen hieman odotettua aikaisemmin. Kirkas ja iso kohdehan se oli kuvata, mutta en ole aivan varma tuliko riittävästi otoksia. Täytyy harkita ottaisiko kaiken varalta uusiksi huomenna vai pienellä riskillä myöhemmin jos kelit ja kuu sallivat.