Venus 2020

Aloittaja Tane, 07.03.2020, 01:37:45

« edellinen - seuraava »

Terminaattori

Tuossa on ainakin valotus kohdallaan. Huono seeing varmaankin selittää pehmeyden. Täällä seeing oli eilen sellainen, että en viitsinyt edes yrittää Venuksen kuvaamista. Kuuta yrittelin, kun se oli korkeammalla ja siihen tepsii infrapunasuodatin kohtalaisesti. Taitaa kuitenkin mennä niistäkin kuvista suurin osa roskiin. Vielä niitä parempiakin kelejä ehtii tänä keväänä tulla...

MaZa

Tuli mieleen, että onko mitään syytä olla käyttämättä Barlowia okulaarisuurennoksen sijaan? Näemmä tuosta Televuen Barlowista saa ruuvattua okulaariholkin irti, jolloin se mahtuisi okulaarisuurennosadapteriin okulaarin tilalle...  :huh:

Terminaattori

Barlowin kanssa ainakin välttää heijastukset. Polttoväli saattaa Barlowilla jäädä lyhyemmäksi kuin okulaarisuurennuksella.

Eilisiltana oli vaihteeksi kelvollista keliä Venus-kuvaukseen. Käytössä oli 20 cm f/10-putki, 3x Barlow, 5,6 mikrometrin pikseleillä varustettu kamera (DMK21), violetti suodin ja ADC-prisma, jonka säätö oli nyt paremmin kohdallaan kuin tämän kevään aiemmissa kuvissa. Aikaisemmin yritin säätää ADC:tä Firecapturen avulla käyttäen värikameraa, joka oli kiinnitetty niin, että fokus oli samassa kohdassa kuin DMK:lla. Nyt en enää luota Firecaptureen tuossakaan asiassa, kun ihan mutu-pohjalta tulee parempi säätö.


Julius

Erittäin skarppia jälkeä!

Timpe

Huippusaavutus Venuksesta, sanoisin...  :cool:
- Timo Inkinen

mistral

On huippu kuva, erityisen hyvä seeing.

Voiko tarkennuksen tehdä kuusta, eikö siitä näy terävyys helposti?

Terminaattori

Kiitoksia! Tarkennus on helpointa tehdä katsoen Venuksen valoisan reunan ja sirpin kärkien terävyttä. Toiseen kohteeseen tarkentaminen on pitkillä polttoväleillä epävarma ratkaisu. Putkea liikutellessa saattaa peili heilahtaa aavistuksen eri asentoon. Samoin kameran fokus saattaa hivenen muuttua, kun välillä käyttää okulaaria putkessa Venuksen etsimiseen.

Välillä yritin tarkentaa tuohon kapeaan tummaan raitaan, mutta se oli vaihtelevassa seeingissä turhan epäselvä.

MikaHoo

Hienosti näkyy yksityiskohtaa! Olisiko vinkkiä ADC-säätöön? Olen asettanut ADC-säädöt ihan hihavakiolla ja käyttämällä Firecapturea.
GSO 8" F5 Newton. Skywatcher 80ED. Alter 7.

MaZa

Onko nuo tuossa yksityiskohtia Venuksen pilvistä, vai vaan jotain artefakteja kuvassa? Todella hienosti onnistunut kuva kyllä! :)


Terminaattori

Lainaus käyttäjältä: MikaHoo - 06.04.2020, 15:56:45
Hienosti näkyy yksityiskohtaa! Olisiko vinkkiä ADC-säätöön? Olen asettanut ADC-säädöt ihan hihavakiolla ja käyttämällä Firecapturea.

Parhaiten säätö on onnistunut tällä konstilla:
https://www.avaruus.fi/foorumi/index.php?topic=11526.0

Barlow-linssi on minulla kuitenkin vaihtunut sen jälkeen, kun hain säädöt tuolla menetelmällä. Nyt laitoin säädön ihan vain sillä meiningillä, että kun Barlowin ja kameran etäisyys on vähän isompi kuin silloin, niin laitanpa prismakulmaa vähän pienemmälle. Firecapturella olen katsellut sitä vasemmassa kulmassa näkyvää pallukkaa. Siinä punainen ja sininen pallukka kohtaavat toisensa silloin, kun prismakulma on noin kaksi kertaa liian suuri. Ehkä en vain osaa käyttää Firecapturea oikein.

Violetissa ja ultravioletissa valossa Venuksen pilvissä tosiaan näkyy useinkin yksityiskohtia, vaikka muilla aallonpituuksilla ei juuri mitään näykään. Jossainhan se planeetan yksityiskohtien ja kohinan raja aina menee, mutta arvelisin, että tuossa on nyt artefaktien osuus aika pieni.

MaZa

Lainaus käyttäjältä: Terminaattori - 06.04.2020, 18:07:51Violetissa ja ultravioletissa valossa Venuksen pilvissä tosiaan näkyy useinkin yksityiskohtia, vaikka muilla aallonpituuksilla ei juuri mitään näykään. Jossainhan se planeetan yksityiskohtien ja kohinan raja aina menee, mutta arvelisin, että tuossa on nyt artefaktien osuus aika pieni.

En tosiaan tiennyt, että Venuksesta edes voi saada irti yksityiskohtia harrastajavälineillä, niin yllätti noiden näkyminen...

T. Öhman

Lainaus käyttäjältä: MaZa - 06.04.2020, 19:58:48
En tosiaan tiennyt, että Venuksesta edes voi saada irti yksityiskohtia harrastajavälineillä, niin yllätti noiden näkyminen...
Ja siis nuo nimenomaan myös näkyvät violetilla filtterillä kun on hyvä keli, eivät pelkästään tartu kuviin.

Teemu

Parallax

Vertailun vuoksi samaan aikaan otetut, IR 19.19, U 19.33.
Väärävärikuva synteettisellä G-kanavalla.
CPC1100, ASI224MC, IR-Pass 685nm, Baader U, kulmaprisma.







Jätin kuvat poikkeuksellisesti pienentämättä.


mistral

Upeat kuvat, hyvä seeing kun erottaa yksityiskohdat. Onkohan näin hyvä seeing vain kerran vuodessa?