Uusi komeetta - C/2018 Y1 (Iwamoto)

Aloittaja einari, 28.12.2018, 10:28:01

« edellinen - seuraava »

einari

___
Tapio

VeikkoM

Voipi hyvin tulla, ainakin isolle kiikarille.

Tämä on taas sarjassamme komeettoja, jotka kulkevat Maan radan ulkopuolelta ja periheli on lähellä oppositiopistettä taivaalla.   Näin komeetta on näkyvissä kirkkaimmillaan ollessaan yötaivaalla.  Katsoin, että helmikuulla kohteen elongaatio yli 170°.    Vastaavia esimerkkejä samanlaisista radoista on mm. 46P//Wirtanen (joulukuu 2018) ja 41P/Tuttle-Giacobini-Kreseak (kevät 2017).

Kirkkausennusteissa käytetään vielä standardikaavaa. Sekä Minor Planet Center ja Seiichi Yoshida pohjaavat ennusteen samaan kirkkauskehitykseen.  Näin olleen helmikuun puolivälissä (siis muuten aurinkokuntatapaamisen aikoihin:-)) ennuste antaa kirkkaudeksi 8,5 mag.   Nasan JPL:n Horizons-efemeridipalvelu käyttää muuten samaa kaavaa, mutta antaa magnitudivakioksi pari magnitudia pienemmän ja ennustaa maksimikirkkaudeksi 10,5 mag.

MPC & Yoshida:    10.0 + 5 log d + 10 log r
Horizons: 11.9 + 5 log d + 10 log r

- d = etäisyys Maasta, r = etäisyys Auringosta, yksikkönä au
- magnitudivakio on ns. absoluuttinen magnitudi eli se mikä oletettaisiin komeetalla olevan, jos se olisi 1 au:n päässä sekä Maasta että Auringosta.. tuo on teoreettinen tilanne tälle komeetalle, koska se ei koskaan saavuta 1 au etäisyyttä Auringosta ..  Maan se ohittaa kyllä 0,3 au:n päästä

Yoshidan sivun http://www.aerith.net/comet/catalog/2018Y1/2018Y1.html magnitudikäyrästä näkyy, että tämän hetken havainnot hajoavat kuin haulikolla ammuttuna, joten ennusteen ja tehtyjen havaintojen yhtenevyyttä on vielä vähän huono arvioida.   Jos todellisen kirkkauden laittaisi käyrässä esiintyvien havaintojen puoliväliin, noin 14 magnitudiin, niin MPC:n ennuste on 0,5 mag liian kirkas ja Horizonsin 1,0 mag liian himmeä.   

COBS-sivustolle uusi komeetta ei ole ehtinyt kuin uutisena ja se perustaa ennusteensa Masayuki Iwamoton löytöhavaintoon 18.12.2018, jossa arvion mukaan komeetta oli 12 mag.   Eli kirkkaan puoleinen verrattuna muihin havaintoihin tämän jälkeen.   Tuo ennustaisi jopa 7 mag.

Tässä lienee hyvä seurata viikon verran havaintojen kehittymistä.

Ainiin, kirkkaimmillaan ollessa komeetta on Kravussa.   Mutta luonnollisesti kulkiessaan läheltä Maata ja vielä vastakkaiseen suuntaan (inklinaatio 160°), se liikkuu nopeasti.  Helmikuun aikana komeetta ehtii pyyhältää Neitsyestä Ajomieheen.
Veikko Mäkelä
Kuu ja planeetat, Asteroidit ja komeetat, Tieteellinen yhteistyö, Tietotekniikka sekä Kerho ja yhdistystoiminta -harrastusryhmät

VeikkoM

Veikko Mäkelä
Kuu ja planeetat, Asteroidit ja komeetat, Tieteellinen yhteistyö, Tietotekniikka sekä Kerho ja yhdistystoiminta -harrastusryhmät

vehnae

Kuvasin eilen puolikuun valaisemalta taivaalta Iwamotoa muutaman tunnin ajan. Vauhdikas kaveri kyseessä, seurasin komeettaa jalustalla ja kahden minuutin osavaloissa tähdet viiruuntuivat merkittävästi.

Taivaanvahdissa myös väärävärikuva ja animaatio: https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/81154


tuunari

Hieno havainto! Kiireiseltä näyttää.
-pasi

naavis

Meikäläinenkin kuvasi samaa komeettaa Komakallion viereiseltä tolpalta. Kuva löytyy Taivaanvahdista: https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/81157

Animaatiota en vielä jaksanut koostaa, kun Jari teki jo riittävän hienon. :grin:

lapimmies

Uhhautsi,

Ihan mielenkiinnosta kysyn. Miten te laitatte jalustan seuraamaan komeettaa? Varmaan tietämyskoneella? Tavan seurantajalusta ei taida moiseen taipua ilman ATK:ta?

naavis

Lainaus käyttäjältä: lapimmies - 14.02.2019, 09:04:08
Ihan mielenkiinnosta kysyn. Miten te laitatte jalustan seuraamaan komeettaa? Varmaan tietämyskoneella? Tavan seurantajalusta ei taida moiseen taipua ilman ATK:ta?

Itse käytin PHD:n komeettaguidausta, eli PHD:lle kerrotaan komeetan liikenopeus ja -suunta tähtitaivaaseen nähden, ja PHD sitten siirtää guidetähden haluttua paikkaa sen mukaan. Jarin jalusta osaa suoraan seurata molemmilla akseleilla ilman guideria, mutta meikäläisen iOptron ei siihen taivu.

JoRy

Kuvasin myös Iwamotoa 3 tunnin ajan 12.2. illalla, filtterinä UV kapeakaista 387nm. Tämä on tosiaan vikkelä kaveri, Iwamoto liikkui yli 1000" (=17') tunnissa, ja PHD:llä oli hommia pitääkseen optocenterin kameran pixelissä kohdallaan.

CN cyanogen koma näkyy hyvin laajana, ainakin 25' halkaisijaltaan täyttäen melkein koko 47'x 38' kuvakentän. CometCIEF prosessoin kolme 50 minuutin pinoa lyhyeksi animaatioksi ja niissä jonkunlainen "lepattava" CN suihku suuntaan PA 295deg erottuu, mutta varsinaista suihkun pyörimistä ei näy.

https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/81164

Komakalliolla ja Hankasalmella saatu Iwamoton tuplapyrstöt esiin, hienoa.

T:Jorma

einari

Kun komeetta on noussut liian korkealle omalla parvekkeella kuvattavaksi niin kuvasin Espanjan putkella.
Tulin myöhään kotiin reissusta ja katsoin vaan komeetan koordinaatit ja laitoin kuvaussekvenssiin.
Olikin mukava yllätys kuvia käsitellessä kun huomasin että komeetta olikin ihan Flaming star nebulan vieressä.

Infot Taivaanvahdissa.

___
Tapio

Timpe

Hieno "vahinkokuva", mutta tsekkaatko vielä tuon kuvan musta-pisteen, niin saat lisää sävyalaa loppukuvaasi. Tähän kuvaan taitaa olla parsittu kasaan komeetta ja sumu kumpikin erikseen vai kuinka tuo 12x2min pysyisi muutoin paikallaan loppupinossa?
- Timo Inkinen

naavis

Sain parin viikon takaiset komeettakuvat viimein käsiteltyä. Iwamoto on hiipunut aika paljon. Pinokuvassa on hieman vihjettä pyrstöstä.



Lisää Taivaanvahdissa: https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/81541

einari

Kiitos. Ehkä jäi vähän vaaleaksi mutta ei jaksa enää korjailla.
Tosiaan kahdesta pinosta yhdistetty käyttäen 'Photari-magiikkaa'.
Ei ehkä kovin tyylikäs mutta saa kelvata.
___
Tapio