Stargate 600S REBEL synscan goto

Aloittaja Ari Haavisto, 22.12.2018, 21:25:56

« edellinen - seuraava »

Ari Haavisto

Lainaus käyttäjältä: mistral - 07.11.2024, 20:12:43Kuvassa näkyy talttapääpultit, estääkö ne keinutankoja tai yhdystankoja vaeltamasta vinoon kulmaan?

Sellaiset pultitkin tuolla on, jotka estävät kolmioita kiertymästä, mutta eivät näy tässä kuvassa. Näillä pulteilla vastapainot (nuo ohuet levyt joissa pultin kannat on) on yhdistetty alemman kerroksen isoihin kolmioihin runkoputkien lomitse. Vastapainot kompensoivat pikkukolmioiden isoihin kolmioihin aiheuttamaa vääntömomenttia, joka muuten putken alakulmilla yrittäisi kammeta peiliä. Vastapainojen ansiosta rakenne on tasapainossa kaikissa asennoissa.
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

Ari Haavisto

Perjantai-iltana tein jäähdytystestin. Annoin putken jäähtyä muutaman tunnin puhaltimet päällä ja kävin välillä mittailemassa lämpötiloja. Muutama mittauspiste meni suteen, kun en heti älynnyt että anturin pitää aina antaa asettua muutama minuutti mittarin käynnistyksen jälkeen ennen kuin näyttää oikein. Esim. kohdassa 90min en antanut ambient anturin asettua loppuun, siksi näyttää hiukan liikaa. Ulkolämpö myös muutenkin vaihteli hiukan riippuen miten tuuli toi viileämpiä tai lämpimämpiä tuulahduksia. Alkuun itse putkikin tuntui hohkaavan aika lailla lämpöä jäähdytysilmaan ja jäin testailemaan turhan lähelle tallin ovea ja kulkiessani tuli lämpimiä löyhähdyksiäkin. Lähtötilanteessa peili oli 20 asteinen, ulkolämpö rapiat 6 astetta. Ulkolämpö kävi lähellä neljää astetta ja nousi takaisin viiteen lopuksi. Alla kuvaaja testistä ja suunnilleen vastaava mirror cooling simulaatio.

Tulos oli aika selvä. Peili jäähtyi havaintokuntoon helposti parissa tunnissa, kuten simulaatio ennustikin. Kahden ja puolen tunnin kohdalla peili oli erinomaisesti jäähtynyt, lämmöt tasan kuudessa asteessa. Sitten ulkolämpötila putosi hetkeksi neljään asteeseen ja peili lähti jäähtymään perään. Lopulta lämpö nousi takaisin viiden asteen tuntumaan ja lämmöt tasaantuivat jälleen siihen nätisti hiukan alle neljän tunnin kohdalla. Sammutin lopuksi kaikki puhaltimet ja kokeilin tulisiko peilin sisältä vielä jäännöslämpöä antureille, mutta ei, lämmöt pysyivät tasan 4,9 asteessa.

Eli ei tuolla mitään jäähtymisongelmaa/jäännöslämpöä ole, ikävä kyllä... Peili jäähtyy nätisti ja nopeasti puhaltimilla ja seuraa ulkolämpötilaa. Ja kun tästä ei löydy ylikorjaukselle/vyöhykevirheelle aiheuttajaa, eikä apupeilin vaihtokaan sitä poistanut, alkaa näyttää tosi pahalta kyllä... Keli olisi varmaan riittänyt pikaiseen tähtitestiinkin ennen pilvien tuloa, mutta masennuin sen verran tästä lämpötestistä, että en kerta kaikkiaan halunnut enää tähän päälle nähdä mahdollista astigmatismin pyörähdystä (pääpeili on pyöräytetty 90 astetta aiemmista testeistä). Asia kerrallaan.

Jätin anturit nyt paikoilleen. Seuraavaan testiin eristän keskikohdan anturia leveämmältä niin, että se näyttäisi enemmänkin peilin sisälämpötilaa. Seuraavassa testissä tarkoitus naulita ylikorjaus/vyöhykevirhe näkyvissä jäähtyneessä peilissä ja astigmatismin pyörähdys peilin pyörähdyksen mukana.

Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

mistral

Lainaus käyttäjältä: Ari Haavisto - 10.11.2024, 19:08:39Sellaiset pultitkin tuolla on, jotka estävät kolmioita kiertymästä, mutta eivät näy tässä kuvassa. Näillä pulteilla vastapainot (nuo ohuet levyt joissa pultin kannat on) on yhdistetty alemman kerroksen isoihin kolmioihin runkoputkien lomitse. Vastapainot kompensoivat pikkukolmioiden isoihin kolmioihin aiheuttamaa vääntömomenttia, joka muuten putken alakulmilla yrittäisi kammeta peiliä. Vastapainojen ansiosta rakenne on tasapainossa kaikissa asennoissa.

Tarkoitatko että nystyrälevyt on irti rungosta ja toimii "kölipainona" tai vastapainona kannatinkolmioille?

Ari Haavisto

Lainaus käyttäjältä: mistral - 10.11.2024, 21:17:12Tarkoitatko että nystyrälevyt on irti rungosta ja toimii "kölipainona" tai vastapainona kannatinkolmioille?

Juurikin näin. Näkyy ehkä paremmin tässä kuvassa.
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

Ari Haavisto

Eilen illalla oli niin tolkuttoman huono seeing, että tähtitestien kanssa oli hiukan niin ja näin. Kuva oli aika suttua, enkä fokuksen yli mentäessä saanut kuvista tolkkua, että oliko astigmatismia ja minnepäin, koska kuvio pyöri fokuksen tienoilla kuin kompassineula. Kuitenkin kun pinosin 0,8mm fokuksesta - videoita, pinotusta kuvasta näkyy, että ylikorjaus on siellä edelleen ja jos pinoamiseen vaan uskaltaa luottaa, niin astigmatismi olisi nyt tosiaan pyörähtänyt pääpeilin mukana, sillä ulkofokuksen kuva on nyt ehkä jonkin verran soikea vaakasuuntaan, kun se ennen oli soikea pystysuuntaan. Auts.

Kohteena oli suhteellisen matalalla ollut Aldebaran. Tein samalla vastaavan testin SW400:lle ja siellä kuvio oli odotetusti paljon symmetrisempi, ilman korjaus/vyöhykevirheitä. Eikä havaittavaa astigmatismia, vaikka siellä oli nyt tuo jumbo apupeili. Apupeilin varjo on iso ja hiukan sivussa, mutta niin sen kuuluu tässä tapauksessa käsittääkseni ollakin. Hiukan ihmettelen  kyllä tuon kuvion ulkoreunan outoa ulkomuotoa 400:lla, mutta siitä kohta lisää. Tämän vertailun myötä aika isoja epäilyksiä alkaa kohdistua tuohon 600:n pääpeiliin.




Poimin myös taas 600:n videolta muutamia parhaita yksittäisruutuja 0,8mm fokusetäisyydellä. Tuo kuusikulmio, jonka ajattelin johtuvan 400:n apupeilin kiinnityksestä, näkyy siellä edelleen, sekä tuo kirkas ylikorjaus/vyöhykevirhe, etenkin fokuksen sisäpuolella. Astigmatismista paha sanoa mitään.




Mutta sitten jälleen uusi yllätys: Poimin 400:n testin vastaavalta videolta parhaita yksittäisruutuja ja se kuusikulmio on sielläkin! Siitä johtui tuo pinotun kuvan outo ulkoreunan muoto. Ei se ollutkaan apupeili, vaan jokin muu tekee kuusikulmiota, kun se näkyy molemmissa putkissa. Kamerasetupissa jossain tuon täytynee olla? Molemmissa putkissa on Baaderin clicklock-clamppi fokuserissa ja mietin josko se puristaisi Powermaten alalinssiä mutkalle, kun pidän clamppia aika tiukalla. Tosin clamppi ei purista linssin kohdalta, vaan siitä jonkin matkaa alaspäin barrelista, ja tuntuisi oudolta että se sieltä asti vaikuttaisi linssiin. No, tuo on helppo testata, muut mahdolliset syyt sitten saattaakin olla hankalampia löytää.





Onpahan tämä nyt merkillistä. Koko homma menee vaan koko ajan kauemmas ratkaisusta. Nyt pitää sitten ensin saada tuo kuusikulmioittaja pois tuolta häiritsemästä, ennen kuin voi jatkaa tuon ylikorjauksen ja mahdollisen jäännösastigmatismin jäljitystä. Tuo ylikorjaus näkyy kyllä ihan pelkällä okulaarillakin visuaalisesti, joten se tuskin poistuu kuusikulmioittajan mukana, mutta osa astigmatismista voisi poistua. Eikä tuollainen kuusikulmio tee mitään hyvää kuvanlaadulle kummassakaan putkessa.

Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

mistral

Lainaus käyttäjältä: Ari Haavisto - 11.11.2024, 18:37:12Juurikin näin. Näkyy ehkä paremmin tässä kuvassa.


Vielä kolmiolevyistä, kuvassa näyttäisi alumiinikolmioiden paino reilusti suuremmalta kuin nystyrälevyn, onko se sitten terästä? Tuenta on muuten vaikea tajuta koska on ensin iso alukolmio ja sitten 3kpl pikkukolmioita, miten se lasketaan tai piirretään voimavektorit?
lisäys:
Kelasin ketjua taaksepäin aina #16 (2. sivulla) saakka jossa kuvat kolmiopaloista, nyt tajuan vastapainojen pienuuden, se kohdistuukin vain pikkukolmioihin. Isokolmio oli laakeroitu omaan painopisteeseen joten siitä ei tarvinnut välittää.