CEDIC 2017

Aloittaja naavis, 31.03.2017, 01:43:00

« edellinen - seuraava »

naavis

10.-12.3.2017 järjestettiin jälleen Central European Deepsky Imaging Conference, eli CEDIC. Konferenssi järjestettiin Itävallan Linzissä. Nettiin jaetut esitelmämateriaalit ovat joka kerta vaikuttaneet niin mielenkiintoisilta, että päätimme Jari Saukkosen (vehnae) ja Lauri Kankaan (Vostok) kanssa osallistua konferenssiin tänä vuonna. Materiaalit tulevat yleiseen jakoon vasta vuosi konferenssin jälkeen, mutta osallistujat pääsevät käsiksi materiaaliin jo aiemmin, joten tässäkin oli jo syytä lähteä reissuun. J-P Metsävainio kävi CEDICissä esitelmöimässä vuonna 2011, mutta en ole tietoinen että tapahtumassa olisi käynyt muita suomalaisia toistaiseksi.

Läksimme matkaan jo torstaiaamuna 8:30 lennolla, vaikka konferenssin oli määrä alkaa vasta perjantaina. Halusimme viettää vähän aikaa maan pääkaupungissa Wienissä. Nähtävyyksiä tuli nähtyä, Wieninleikettä syötyä ja Tonavan rantaa käppäiltyä. Mainittakoon myös, että Wienin metro toimi moitteettomasti! Asemalla ei missään vaiheessa tarvinnut odottaa juuri minuuttia pidempään. Yleensä metro saapui raiteille välittömästi.



Kaikki piti dokumentoida.




Kävimme Itävallan korkeimmassa rakennuksessa Donauturmissa (252 metriä) syömässä jäätelöä ja omenastruudelia.




Wienin raatihuoneen edessä oli suuri luistelurata. Saimme AirBnB:n kautta hulppean hienon asunnon yhdeksi yöksi heti Raatihuoneen vierestä.

Seuraavana päivänä ehdimme vielä käydä katsomassa Schönbrunnin linnaa ennen kuin suuntasimme juna-asemalle ja kohti Linziä. Matka Linziin kesti hieman yli puolitoista tuntia. Perillä majoitumme tällä kertaa hieman vaatimattomammin yksiöön, joka kyllä riitti ihan mukavasti pariksi yöksi. Itse konferenssi järjestettiin Ars Electronica Centerissä, joka vastaa hieman Vantaan Heurekaa tai Oulun Tietomaata. Ensimmäisenä iltana ei vielä ollut muuta varsinaista ohjelmaa kuin tervetulotilaisuus. Lisäksi aulaan oli järjestetty pieni messualue.



Virityksiä oli joka lähtöön...




Baaderin ständillä oli myös 10Micron edustettuna.




Pääsimme juttusille Baader Planetariumin Johannes Baaderin kanssa.




Messualueella oli näytillä FLI:n suuri Centerline-kaksoisfiltteripyörä.




Kennoja löytyi joka kokoa.




Officina Stellarella taisi olla messualueen kallein kattaus.




Vieraita oli tungokseksi asti, kun jonotimme tervetulotilaisuuteen. Viimeisimmän tiedon mukaan konferenssissa kävi yhteensä noin 140 ihmistä.




Tervetulotilaisuus järjestettiin Ars Electronican uudessa Deep Space 8K -tilassa, jossa 16x9 metrin seinälle projisoitiin kuvia neljällä 4K-projektorilla. Curiosity-mönkijän ja Hubble-avaruusteleskoopin ottamat valokuvat näyttivät vallan muikeilta tässä koossa!

Lauantaina alkoivat itse luennot ja työpajat. Itse seurasin ainoastaan luentoja, mutta Jari kävi myös parissa työpajassa ja voinee kommentoida niitä tähän alle.

Luentoja oli sekä lauantaina että sunnuntaina, ja niiden taso vaihteli runsaasti. Moni kuvankäsittelyluento keskittyi Photoshopin pyörittelyyn, mutta toisaalta esimerkiksi Fabian Neyerin luento äärimmäisen himmeiden kohteiden kuvaamisesta oli erittäin kiinnostava ja asiapitoinen. Olkoonkin, että esitelmä oli kalvojen perusteella jotakuinkin sama kuin edellisellä kerralla. Fabian tuli luennoimaan käsittääkseni hyvin lyhyellä varoitusajalla tuuratakseen jotakuta muuta, joten tämä annettakoon anteeksi.

Miguel Claron esitelmä pimeistä havaintopaikoista ympäri maapalloa oli myös vallan kiinnostava. Miguel oli käynyt kuvaamassa taivasta mm. Chilessä ALMA-teleskoopin luona. Observatorio sijaitsee yli 5000 metrin korkeudella merenpinnasta. Esitelmästä kävi ilmi, että visuaalihavaintojen teko niin korkealla onkin yllättävän kinkkistä. Tähtitaivas ei kuulemma näyttänyt juuri miltään, ennen kuin ymmärsi ottaa happipullosta hieman lisähappea. :shocked: Hapen vähäinen määrä ilmeisesti huonontaa pimeänäköä merkittävästi.

TWAN-organisaation Yuri Beletsky kävi kertomassa Chilescope-etäteleskooppiprojektista, jota on mukana järjestämässä. Observatoriolla on yksi metrinen Astrosysteme Austrian RC-kaukoputki, sekä kaksi puolimetristä newton-kaukoputkea. Metriseen kaukoputkeen on kytketty sekä CCD-kamera että pienempi planeettakamera. Observatorion varsinainen internet-sivu on vielä kesken, mutta Facebook-sivu löytyy jo, ja sinne on laitettu aika muikeita kuvia näillä laitteilla kuvattuna. Mm. Damian Peach on jo kuvannut Jupiteria metrisellä kaukoputkella. Kaukoputket ovat tulossa suuren yleisön etäohjattaviksi jahka internet-sivut saadaan pystyyn. Metrisen kaukoputken käyttö maksaa $200/tunti ja puolimetrisen $75/tunti, jos muistan hinnat oikein. Käyttö ei siis ole ihan ilmaista, mutta toisaalta laitteet ja olosuhteet ovat huimat.

Jerry Bonnell, toinen APOD-sivuston perustajista ja ylläpitäjistä, kävi kertomassa APODin yli 20-vuotisesta historiasta. David Martinez Delgado puolestaan esitteli Heidelbergin yliopiston ja usean tähtiharrastajan yhteistyöprojektia, jossa galaksien ympäriltä etsittiin himmeitä vuorovesihäntiä. Projekti oli onnistunut varsin hyvin. Tästä jäi hieman kutittelemaan ajatus siitä, että Suomessakin voitaisiin tehdä lisää yhteistyötä harrastajien ja yliopistojen välillä.

Lauantai-illan keynote-puheenvuoron kävi pitämässä Yhdysvaltalainen Adam Block, joka on tunnettu hienoista DS-kuvistaan ja kuvankäsittelyopetuksestaan. Kuvankäsittelyn sijaan esitelmä koski kuitenkin enemmän tähtivalokuvaamisen suhdetta taiteeseen ja sitä, mikä avaruuskuvissa vetoaa ihmisiin.

Konferenssissa oli useita muitakin luentoja, mutta nämä jäivät päällimmäisenä mieleen. Yhden luennon jouduimme valitettavasti sunnuntaina jättämään väliin, jotta ehdimme takaisin paluulennolle Wienistä Helsinkiin. Luentojen välissä Atik, Officina Stellare, FLI ja monet muut sponsorit kävivät esittelemässä uutuuksiaan.




Lauantai-iltana vieraille järjestettiin konferenssi-illallinen läheisessä ravintolassa. Emme entuudestaan tunteneet ketään muista vieraista, mutta satuimme samaan pöytään saksalaisen seurueen kanssa, ja tulimme vallan hyvin juttuun. Puheista päätellen huonot kelit vaivaavat Suomen lisäksi yhtälailla muutakin Eurooppaa. :rolleyes:

Sunnuntai-iltapäivänä suuntasimme viimeisen luennon alkaessa Linzin juna-asemalle, josta pääsimme suoraan Wienin lentokentälle ja takaisin Helsinkiin noin 22:30. Kaiken kaikkiaan reissu oli vallan mukava tapa viettää pitkä viikonloppu. Jos esteitä ei ilmaannu, ehkä otetaan uusiksi kahden vuoden päästä, kun konferenssi järjestetään seuraavan kerran. Jospa saataisiin lisää suomalaisia mukaan edustamaan! :grin:

Paria meikäläisen kännykkäkamerakuvaa lukuunottamatta kaikki kuvat ovat Jari Saukkosen käsialaa.

Timpe

Olipas huikea raportti paikan päältä, kiitos! Tuota luki ihan ilokseen ja tapahtuman anti tuli naaviksen kertomuksesta oikein hyvin ilmi. :cool:
- Timo Inkinen

Ransu

Hieno raportti ja laitepäivillä Saukkosen Jari kertoikin matkasta. Vaikuttaa sen verran mielenkiintoiselta että laitan vakavasti seuraavan päivämäärän 15-17.3.2019 kalenteriin, tuolla olisi erittäin mielenkiintoista käydä.
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

A.t.o.m.i

Lainaus käyttäjältä: Ransu - 02.04.2017, 10:56:24
Hieno raportti ja laitepäivillä Saukkosen Jari kertoikin matkasta.

Täältä löytyy video Jarin esityksestä https://www.youtube.com/watch?v=W1lLDSM7ivk