Venusta kuvasin - mitähän tässä näkyy lopulta?

Aloittaja kisseli, 08.01.2017, 02:19:36

« edellinen - seuraava »

kisseli

Hei, aloittelijaksi itseni lasken taivaankappaleiden kuvauksessa ja välineetkin ovat vähäiset. Siksi olisi mukava jos joku voisi valaista mitä kameran kennolle tarttui kun pe-iltana tähtäilin Venusta. Käytössä siis vain pitkän zoomin omaava kompaktikamera, polttovälinä tässä 180 mm, joka vastaa 1000 mm 35-millisessä, f5.9, 1/20 s, ISO400. Kaukoputkea ei siis ole käytetty, mutta kamerajalustaa toki. Liitteenä kuva, jossa vasemmalla alkuperäinen ja oikealla sama kuva, jossa olen säätänyt valotusta. Erityisesti kiinnostaisi seuraavat asiat:

1) Onko tässä nyt Venus näkyvissä jollakin tapaa "oikein", vai onko suurin osa näkymästä jotain kameran, jpg-pakkauksen ja/tai ilmakehän tuottamaa artefaktaa?
2) Sivulta https://www.skymarvels.com/infopages/vids/Venus%20-%20Current%20001.htm löysin tiedon että Venuksen pitäisi olla puoliksi varjossa. Tuossa alkuperäisessä erottuu himmeästi mielestäni puolivarjo ja selkeämmin se näkyy kun valotusta on säädetty. Olen merkannut punaisilla neliöillä ne kohdat, joiden välissä varjon raja mielestäni kulkee. Olenko oikeassa vai kuvittelenko? Kuuluuko sen olla tuossa kulmassa vinossa?
3) Joka puolella venusta näkyy kehämäistä kuviota. Onko mahdollista että se on peräisin sikäläisistä pilvimuodostumista vai onko jotain epäspesifiä? En oikein jaksa uskoa sellaiseen erottelukykyyn, mutta kysynpähän teiltä kun kiinnostaa.

EDIT: Stellariumin mukaan Venus oli n. 12 asteen korkeudella horisontista. Kirkkaalta näytti taivas sillä suunnalla, vaikka pilviä jossain muualla olikin.
EDIT2: Kuva on alkuperäisen kokoinen, ei suurennos.

S77


naavis

Kuvassa näkyy tosiaan epätarkka Venus. Kun kameran tarkennus ei ole kohdallaan, pistemäiset ja lähes pistemäiset kohteet leviävät tällaisiksi kiekoiksi. Kyse ei siis ole Venuksen pilvimuodostelmista tai muusta vastaavasta.

kisseli

Voi harmi, mutta sitä vähän pelkäsinkin. Mites tuo varjon näköinen, voisiko olla oikea ja onko oikeassa asennossa? (Huolimatta siis tarkennusongelmasta)

Timpe

Varjon asento riippuu ihan kamerasi asennosta, putkesi optiikasta (sen tyypistä ja käytetyistä lisävarusteista kuten kulmapeilit yms.). Yleensä planeetta vain käännetään kuvankäsittelyssä "oikeaan" asentoon kuvaa esille laitettaessa. Tai sitten kameraa käännetään kuvatessa niin, että kuva on "oikein". Ja kyllä tuossa valon ja varjon raja kumminkin näkyy ihan havaittavasti.
- Timo Inkinen

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 08.01.2017, 12:40:09Ja kyllä tuossa valon ja varjon raja kumminkin näkyy ihan havaittavasti.

Ei näy, tuo epätarkan kuvan valon epätasaisuus johtuu jostain muusta. Samanlaisia saa ottamalla epätarkkoja kuvia jostain katulampusta, jossa on lampun ja kameran puolivälissä jotain puskaa edessä.

Foorumilla on aina silloin tällöin kyselty juuri vastaavanlaisia kysymyksiä, eli että onko näkyvissä planeetan pintaa, mutta syyllinen onkin epätarkka kuva. Tuolla kameralla on zoomin puolesta kyllä mahdollista saada Venuksen sirppi näkyviin, joten kannattaa yrittää uudestaan ja tarkentaa kunnolla.

Tällä hetkellä venus on vielä melko pienehkö ja puolikuun muotoinen. Maaliskuussa tapahtuvaan alakonjuktioon (venus on auringon suunnassa) asti planeetta tulee kokoajan lähemmäs maata ja vaihe muuttuu sirpiksi. Muutamien viikkojen päästä sirppi on jo niin iso että se näkyy kiikareilla, joten tuollaisella superzoom-pokkarillakin pitäisi kyllä natsata.

Timpe

Ok, kiitos oikaisusta. Alkuperäinen kuvaaja tietänee mitä tuolla edessä on ollut?
- Timo Inkinen

kisseli

Kamera oli minulla vaaka-asennossa ja tuo kuva vastaa siis suunnaltaan sitä minkä ihminen näkisi pystyasennossa seisoen paljaalla silmällä jos olisi riittävästi suurentavat silmälasit ;). Siis onko se Venuksen varjo tällä hetkellä vinossa niin että varjon maksimi on vasemmassa yläkvadrantissa, jos ei käännellä kuvaa optiikalla tai muutenkaan? Mitään puskia tms ei ollut kameran ja Venuksen välissä, joten pidän edelleen mahdollisena että varjon on todellinen vaikka pallero epätarkka.

Olen kertaalleen aiemmin onnistunut saamaan ihan sirpin näkyviin samalla kameralla. Siksi on kiva ymmärtää mitä tässä on.

VP

Venuksen sirppi on ainakin Stellariumin mukaan melkolailla samaan suuntaan kallellaan kuin kuvassasi. Mikäli edessä ei ollut mitään puskia / puita yms pitäisin hyvin todennäköisenä että kyse on todellisesta varjosta ellei viisaammat osaa selittää miksi bokehpallo olisi muuten epätasaisesti valaistu.

Edit: No teoria lytättiinkin jo IRC:in puolella, eli varmaankin kyse optisista ominaisuuksista eikä oikeasta sirpistä. :smiley:

-V

Lauri Kangas

Nyt on kommentoijilla optiikan perstuntuma hieman hukassa.

Kun kohdetta epätarkentaa noin reilusti, niin siitä tulee pyöreä kuva siitä syystä että kameran linssi (tai siis sen linssisysteemin aukko) on pyöreä.

Jos kuvaat puoliympyrän muotoista Venusta, niin sen puoliympyrän jokainen piste lähtee kasvamaan aukon muotoiseksi kuvaksi eli tässä tapauksessa palloksi. Kun epätarkkuus kasvaa riittävästi, niin muoto on pallo riippumatta siitä minkä muotoinen se tuikku alunperin on tai miten se on valaistu. Toisin sanoen ei tapahdu niin, että jos venus olisi valaistu oikealta alhaalta, niin sen epätarkankin pallon oikea alareuna olisi valaistu.

Paras arvaus tuon möllykän epätasaiselle valaistukselle on ilmakehän väreily. Tuollaisen tunnistaa kyllä, jos on koskaan katsellut kaukoputken läpi epätarkkaa, tuikkivaa Siriusta tai jotain muuta kirkasta valopistettä. Muitakin syitä voi kyllä olla, esim. nuo puskat tai jotkut muut esteet, tai sitten optiikka voi jostain syystä tehdä järjestään tuolla tavalla valaistuja möllyköitä, varsinkin jos möllykkä ei ole keskellä kuvaa.

Jos otit monta kuvaa, voit verrata niitä keskenään ja jos näyttää erilaiselta eri ruuduissa, syyllinen on varmaankin ilmakehä. Voit lisäksi toistaa kokeen kun venus tai joku muu piste on seuraavan kerran näkyvissä. Suosittelen kyllä ensin tarkentamaan.  :azn:

Lauri Kangas

Ehkäpä liikkuva kuva selventää vähän paremmin, mistä on kysymys. Oli helppo arvata että youtubesta löytää välittömästi ison määrän epätarkkoja möllyköitä.

https://www.youtube.com/results?search_query=sirius+through+telescope

Erityisesti tämä: https://www.youtube.com/watch?v=6SR26oJ_-gI josta voi pausettamalla saada yhden sun toisenlaisia kirkkausjakaumia aikaan, ja jotka eivät varmasti johdu siitä että siriuksen eri puolet välkehtisivät.

kisseli

Tämäpä selvensi, kiitos kaikille taas! Tarkennus onnistuu ehkä paremmin kun pakkasta ei ole pariakymmentä astetta. ;) Uusi yritys siis edessä.

Lithos

Tarkennus kannattaa ehdottomasti myös tehdä manuaalisesti, kameran automaattitarkennus ei yleensä suoriudu kunnolla edes kuun tarkentamisesta.
Mika Suoperä
Visuaalipuoli: Orion skyquest XT-8 dobson
Kuvaus: Celestron 80ED-R, Sky-Watcher Explorer 150PDS, modattu 60D
Jalustat: Celestron AVX, Skywatcher AZ-EQ5