Uusi pimennysmuuttuja - 000-BMD-527

Aloittaja Timo Kantola, 01.10.2016, 13:40:45

« edellinen - seuraava »

Timo Kantola

Sori pitkä teksti ja mahdolliset kirotus vireet.

  Jäin jumiin yhteen ja ainokaiseen tähteen...TYC 3590-277-1. Tämän parissa menee varmaankin loppuvuosi, tai ainakin niin kauan, kun kyseistä tähteä pystyy havaitsemaan - ennen kuin se kiertyy liiaksi pohjoistaivaalle, ja puiden taakse.

   Kaikki sai alkunsa HADS projektin, http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=14571.0 , tähdestä V2455 Cyg. Havaitsin kyseistä tähteä ensimmäisen kerran 14.10.2015 http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=14571.msg137031#msg137031
    V2455 Cyg on kirkkain muuttuja 9-9.5 mag. jota olen 30cmF4 kaukoputkella kuvannut. muuttuja kuvauksissa lyhyin valotusaika on hyvä pitää pidempänä kuin 10sek. muuten ilmakehän rauhattomuuden aiheuttama tähtien tuikkiminen lisää havaintojen kohinaa.

    Jotta 30cm putkella voi kuvata mitattavaksi kelpaavia kuvia 10sek valotuksilla , tähden kuva ei saa saturoitua, on kuva defokusoitava niin että tähden valo leviää tarpeeksi monelle pikselille.
Tässä tapauksessa käytän 12sekunnin valotusta (kamerana Atik314L+ sekä Jhonsson V-filtteri), ja tähden kuva on levitetty noin FWHM 13.3"- 15.5" ( https://fi.wikipedia.org/wiki/Puoliarvoleveys ) joka tarkoittaa systeemissäni noin 90-125 pikselin pinta-alaa, max. kirkkautena valotuksissa pyrin pitämän noin 35000 ADU:a. Suuri mitattava pinta-ala (pikseleissä) ja hyvä singaalivoimakkuus (35000 ADU:a) tarkoittaa että mitattavan tähden kokonais singaaliksi tulee helposti 1,5 - 3 miljoonaa ADU:a - tämä tarkoittaa vastaavasti mahdollisuutta hyvin tarkkoihin mittauksiin - mikäli kalibrointi, seuranta, keli, fokusointi ja... on kohdillaan.

    Ensimmäisestä V2455 Cyg datasta huomasin että referenssitähden data pysyi +/0.01mag rajoissa aika tiukkaan. Lisäksi päälle vyörynyt utu ei merkittävästi pienentänyt mittaustarkkuutta - yllä kerrotuista seikoista johtuen.
    Varsinaisesta V2455 Cyg valokäyrästä, paitsi että se on tarkka, niin kiinnostusta herätti pienen pieni kumpare "alastulossa". Halusin tutkia kumparetta tarkemmin ja, päätin palata tänä syksynä kohteeseen.
   Ensimmäinen yritys tapahtui 5.9. V2455 Cyg tähden perioidi on 2h16min, ja jos  maksimihetkeä ei tiedä, niin on syytä kuvata 1.5x perioidin verran eli tässä tapauksessa 3h 40min. 5.9 sääteidote lupasi selkeää yötä. 21:15 aloitin kuvaukset, klo 23 tarkistin että kuvaus sujuu ok, ja menin nukkumaan, tarkoituksena että putki kuvaa koko yön samaa kohdetta. Aamulla totesin että seuranta oli loppunut 10min sen jälkeen kun olin tehnyt viimeisen tarkistuksen. Pöh  :angry: !
   Selvisi että olin unohtanut ruksata ASA:n ohjaus softasta safety limitin pois päältä. Nyt putki törmäsi virtuaaliseen seinään mediaanissa, ja laittoi pelit seis. Liitekuvasta 2016-09-05 näkyy että maksimi jäi kuvaamatta. Jotta kuvasta olisi ollut edes iloa HADS projektiin olisi maksimi pitänyt saada kuviin.

   Seuraava selkeä yö 8.9 ja uusi yritys. Päivän pilvet haihtui sopivasti ennen kymmentä. Kuvaukset käyntiin ja kaikki näytti hyvältä. Juuri ennen nukkumaanmenoa klo 23:35 alapilvet hyökkäsi ja peitti koko taivaan. Koneet ja havaintosuoja kiinni, varmaan kohta sataa. Sain kamat kiinni, pääsin sisälle, niin tulipallokameran kuvissa aivan selkeä taivas!
En jaksanut käynnistää syseemejä uudelleen. Tulipallokameran kuvista ilmeni että koko loppu yö oli selkeää  :angry: Pöh!
  Liitekuvasta 2016-09-08 ilmenee että maksimi osasi taas hienosti väistää, pitäisi saada vähän enemmän alamäkeä näkyviin..

  12.9 oli taas luvassa selkeä yö. Kuvaukset käyntiin hämärän aikaan 20:35 - hyvältä näyttää.. 23:35 Tilt! Cartes herjaa että ei vastaa, seuranta seis ja muutenkin etäyhteys jumissa  :angry: Eli taas oli safety limit jäänyt päälle, lisäksi Cartes du Ciel oli yhteydessä jalustaan. Ilmeisesti ASA:n safety limit + Cartes = Tilt! Nyt olin valveutuneena ja valmiina korjaamaan tilenteen. Systeemi buuttaus, ja kuvaukset käyntiin. Loppu yö meni nätisti - valvomatta. Kuvat 2016-09-12 alku ja loppu.
   Halusin kuitenkin viellä yhden "täydellisen" vedon V2455 Cyg dataa, joten päätin että viellä seuraava selkeä uhrataan V2455 Cyg tähdelle.
Timo Kantola

Timo Kantola

#1
    Seuraava selkeä olikin heti perään 13.9. Kaikesta kesänjälkeisestä "säädöstä" viisastuneena, minä ja laitteet olimme valmiina.
    Kuvaukset käyntiin hämärän aikoihin 20:30 ja aamulla ensimmäiseksi katsomaan että kuvaukset edelleen käynnissä, ja kohde kuvakentässä!  :cheesy:
    Aamulla ennen töihin lähtöä kuvien kalibrointi ja mittaukset. 12sek valotuksilla yhdeksässä tunnissa kertyy melko monta kuvaa. Kalibroitavia ja mitattavia kuvia oli 2341 kpl.
Lopputuloksena hieno yhtenäinen V2455 Cyg valokäyrä ... joka 23 (UT) jälkeen nousee 25 asteen kulmassa... - WUT??  :angry:
   Ensimmäisenä mielessä, että jostain syystä seurannassa on tapahtunut jotain isompaa heittoa, sekä kalibroinnissa on joku mennyt pahasti pieleen.

Otin samaan kuvaan esille referenssitähden kuva Cyg ja Ref96, ja kas silläkin oli kirkkaus käyrässä kovasti nousua. Jotain feelua kalibrointitähdessä siis. Katsoin taivaan kirkkaus ja läpinäkyys arvot Kuva 2016-09... sky + ADU, siinä näkyy pari kuoppaa Relative Transparensy käppyrässä - joku - pilvet tai puut - himmentää kohdetta.
     Kävin putkella tarkistamassa, todellakin 02:30 (UT) kohdalla kohde on luoteessa, ja lähipihlajan latvukset peittää vain osittain kuvakenttää. Tämä ei selitä kalibrointitähden neljän tunnin himmenemistä. klo 23 ja 01:30 (UT) kuoppaisuus tulee laajalle levinneistä lentokoneiden jättövanoista ja ohuesta yläpilvestä - selviää tulipallokameran kuvista. Vaan kuopat ei näy mittauksissa.
     Tarkistin viellä referennssitähden viereiset tähdet, niin tämä TYC 3590-277-1 on ainoa joka himmenee tuolla tavalla.
 
     Katsoin Cartesista, niin se ei ilmoittanut että TYC 3590-277-1 olisi muuttuja, koitin AAVSO:n VSX:stä https://www.aavso.org/vsx/index.php?view=search.top , se ei tuntenut kyseistä tähteä (ajattelin että en osaa käyttää ko. hakukonetta)
    Postia Arto Oksaselle, että mikä tää tällänen?? Kuva TYC 3590-277-1

Alin kuva:    
Peransolla käpisteltyä V2455 Cyg dataa, aikajaksolta 5.9- 20.9, sitähän olin oikeestaan kuvaamassa.
Peransolla yhdistetty 11263 kuvan mittaustulokset. Ylemmässä osassa näkyy V2455 Cyg:n noin 0.4mag valokäyrä, kaksi perioidia. Alemmassa on Prewhitening työkalulla tasoitettu tuo maksimi kirkkausvaihtelu, ja jäljelle jätetty noin max 0.125 mag vaihtelut jossa näkyy kaikenlaista mielenkiintoista .... jotakin.
Timo Kantola

Timo Kantola

#2
Artolta tuli vastaus, että "selvästi jonkun sortin pimennysmuuttuja. Eksoplaneetaksi himmenee ehkä liikaa 0.1mag ja melko pitkä pimennys - eksoksi."
      Jos tuosta saadusta käppyrästä ajattelisi että kuviin on saatu tasan puolet pimennyksestä - pimennys vaikuttaa tasaantuvan lopussa - kestäisi pimennys noin 5h.
      "Ei varmaankaan pimenny kovin usein kun on kuitenkin tuollaisessa paikassa. Luulisi että olisi jo löytynyt."
Eli hyvää tuuria ... tai sitten edelleen on mahdollista että kyseessä on jonkinlainen virhehavainto.

  Ensimmäisenä kävi mielessä, että kun kohde on Joutsenessa, niin mahdollisesti kohde on Keplerin kuvakentässä, ja tähden luonne on jo taputeltuna jossain data arkistossa - case closed. Vaan eipä ole Keplerin kuvakentässä, joten ei ole helposti selvitettävissä..

    HADS projektissa oli ainakin yksi havaitsija tehnyt kolmena aiempana vuotena havaintosarjan V2455 Cyg tähdestä. Niimpä Kysyin Patrick Wilsiltä, jos hän kysyisi ko. havaitsijalta onko ko. kuvat tallessa, ja pystyisikö ne mittaamaan - saataisiin aiempaa dataa! Patrick vastasi muutaman tunnin päästä, että ei tarvitse  - hänellä on useammalta havaitsijalta mittaukset!:
  Patrick kaivoi viiden havaitsijan 18 eri aikasarjaa, yhteensä 86.28 tuntia aikasarjaa jossa TYC 3590-27-1 on ollut referenssinä. Ei pimennystä näissä havainnoissa. On ihmisiä joilla data on järjestyksessä!

Muutkin kuin minä käyttävät TYC 3590-277-1 tähteä mittauksissaan. Etäisyyttä V2455 Cyg tähdestä 56" V-mag 9.982 B-V 0.113, siis melkolailla ideaalinen kalibrointi tähti.

Se että pimennysmuuttuja on näinkin näkyvällä paikalla, eikä pimennyksiä ole ennen havaittu, voi Arton mukaan merkitä pitkää kiertoaikaa, vaikka vuotta tai jotain.. Jos kiertoaika on esim vuosi ja pimennys kestää vaikka viisi tuntia, niin on hyvät mahdollisuudet missata seuraava pimennys..
 
Vinkkasin Artolle, että hänellä on suhteita ESO:on, jos joku vilkasis ISOLLA putkella ja oikeilla välineillä, että mistä on kysymys.. Arto laittoi 20.9 kyssärin Tuorlan observatoriolle Pasi Hakalalle.

Hakalan vastaus:
"Vähän lisäinfoa, tuosta TYC 3590-277-1:sta eli BD+46 3328.
Kohteen GAIA magnitudi g =9.57 ja SIMBAD antaa V=9.52. GAIA antaa parallaksin
1.496 +-0.515 mas, eli tuo vastaisi etäisyyttä n. 680pc (tosin virhe on 1/3 tuosta!).
Nuo jos laittaa yhteen, ja olettaisi että emissio tulee yhdestä tähdestä tulisi
absoluuttiseksi magnitudiksi n. M_V=0.4, mikä vastaisi n. pääsarjan B7V tähteä...

Jos oletetaan, että 0.1mag pimennys on oikeasti pimennys, pimenevä tähti on siis
n. 10% B7V:n kirkkaudesta, eli ehkä joku  A3-A4 tähti. Tämä siis aivan äkkiä
pääteltynä....

Hoh... SIMBAD antaakin tuolle tähdelle spektriluokan B5, eli en paljoa erehtynyt... ;-)
Eksoplaneetta on siis pois laskuista..."

Hienoa päätähti on B5, ja ammattilaisen valistunut arvaus että pimennyksen aiheuttajana voisi olla ehkä joku  A3-A4 tähti!

Eikä siinä viellä kaikki, Arto laittoi viellä illalla hyviä uutisia:

" Boris kirjotti vielä, että voisi ottaa tästä tähdestä spektrin lokakuussa, mutta sillä ei saa selville säteisnopeuksia. Toivottavasti paljastuu jotain mielenkiintoista. Pitkäjaksoinen pimennysmuuttuja on ilmeisesti kiinnostava kohde, varsinkin jos on näin kirkas.

WHT = William Herschel telescope http://www.ing.iac.es/Astronomy/telescopes/wht/

"We do have a bit of WHT time coming up in October, and could get a medium
resolution (~2000-3000) spectrum, to check for anything odd, but that wouldn't
be good enough for radial velocities."

Eli jos aikataulut ja kelit sallii, niin 4.2m William Herschel teleskoopilla otetaan spektri tähdestä TYC 3590-277-1 Hyvä Arto, hyvä Boris !!! :cheesy:
Spektristä pitäisi löytyä kahden tähden "sormenjäljet" jos pimennyshavaintoni on oikea.


  Nojatuoli tähtitieteilyä ammattikoulupohjalta:
Wkistä löytyy https://en.wikipedia.org/wiki/Stellar_classification , ja sieltä kaivelemalla
- B5 tähti noin 9 auringon massaa ja halkaisija noin 4.2 x auringon halkaisija (5.9 miljoonaa kilometriä).
- A4 tähdelle noin 1.7 auringon massaa ja halkaisija noin 1.25 x auringon halkaisija ( 1.75 miljoonaa kilometriä) Pitäisi enään selvittää perioidi

Perioidin selvittämistä varten Arto teki eliminaattori skriptin, johon syötetään kaikki havainnot, ja outputtina kuva jossa valkoisella havainnolla katetut ajanjaksot on "tarkastettu - ei pimennystä" Kuvassa tilanne 20.9.

Arto kirjoitti:
"Tässä tällainen kuvatus, jossa näkyy mahdolliset alle kuukauden jaksot. Alle 10 vuorokauden jaksoista on eliminoitu jo 62 prosenttia, mutta siellä on jäljellä niinkin lyhyt mahdollinen kuin 1.43 vuorokautta. "
Jatkuu..
Timo Kantola

einari

Tässähän kunnon salapoliisitarina.
___
Tapio

maukkaK

Mielenkiintoista!  Odotamme jatkoa innokkaina.
Canon 7D, 300mm/4 L IS USM. Samyang 8 ja 14mm, EF-S 18-55mm
HEQ-5, Celestron EHD8

Ransu

Todella mielenkiintoista. Jäädään odottamaan jännityksellä mitä tuosta paljastuu!
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Timo Kantola

#6
Kiitos - tämä on oikeasti mielenkiintoinen tapaus - ainakin amatöörille.

22.9 Arto teki AAVSO:lle BSM proposalin TYC 3590-277-1 tähden monitoroinniksi 2-3 tunnin välein.
AAVSO Bright Star Monitor: https://www.aavso.org/bright-star-monitor-stations

AAVSOlta Stella Kafka vastasi:
" Hello Arto,
This looks like a good case to me! Could you please sumbit a proposal through our proposal form at:
https://www.aavso.org/apps/aavsonet/proposal/
This needs to go through the telescope allocation committee to get the targets on the appropriate telescopes.
   I am really curious about this eclipse. If this is a binary on a Keplerian orbit, I wonder what the period is.  My opinion is that this is a good project for the BSMs...
   Thanks and best wishes,
Stella."

28.9 Proposal Status -- Accepted  https://www.aavso.org/apps/aavsonet/proposal/63/   :azn: Taas Artolle kiitokset!

Homma jatkuu. Havaitsin ko. tähteä: 14.9 2h, 18-19.9 7.5h, 19-20.9 4.5h  20-21.9 10h 26-27.9 3h

27.9 Aamulla Laitoin Artolle viestiä illan 26.9 havainnoista"Mahdollisesti pimennyksen loppu":
Aika epävarmaa, heikko keli viimeyönä..
2457658.34504  2457658.39599 Timo Kantola   Mahdollisen pimennyksen loppu
2457658.39615  2457658.45765 Timo Kantola   Ei pimennystä

Keli oli 20:05- 21:35 UT ihan ok, sitten sumu ja lopulta pilvet lopetti havainnoinnin.
Hyvänkelin aikana 20:05- 21:35 UT, TYC 3590-277-1  oli selvästi "kirkastumassa", noin 0.02mag/h.
Himmeneminen (13.9) tapahtui 0.1mag/4h (0.025mag/h) tämä täsmää melko hyvin yhteen
, lisäksi referenssitähdissä ei ollut vastaavaa kirkastumista, joten lähden oletuksesta että kyseessä oli pimennyksen loppu 26.9.
  Vaikka näin - ei niin varmalla - havainnolla lähtee oletuksia tekemään, niin ne on melko helppoa tarkistaa tulevaisuudessa oikeaksi- tai vääräksi.
   Pyörittelin alkuperäistä 13.9 pimennyshavaintoa, ja tätä hieman epävarmempaa pimennyksen loppuosaa Peransolla. Ensimmäinen pimennys alkaa 2457645.43750, toinen pimennys päättyy 2457658.39599
5h pimennyksen kestolla perioidiksi tulee 12.75d, 10h pimennyksellä vastaavasti 12.54d. Peransolla hahmottelin että perioidi olisi 12.69d. Tästä olikin sitten helppoa laskea ennusteet seuraaven minimien alkamiskohdiksi
Seuraava minimi alkaa 9.10.2016 klo 07:37:12  2457670.8175 JD sitä seuraava 22.10.2016 klo 00:10:48 2457683.5075 JD. Sitten vain odottelemaan 9.10 pimennys ei näy suomessa, 22.10 pimennyksen alku näkyy - ehkä.  Ennusteen virhemarginaali on varmaan +/-3h - riippuu pimennyksen kestosta, minimissään 5h, mutta voi olla 8h..10h.. ei tiedä.

Arto kommentoi:
"Tuo on hyvä arvaus. Saattaa olla myös puolet tai kolmasosa jne tuosta jaksosta tai kaksi kertaa tuo jos toinen on pääpimennys ja toinen sivupimennys. Lisää havaintoja kaivataan."

Sitten taas nojatuolitähtitiedettä ammattikoulupohjalta, tällä tuskin mitään todellisuuspohjaa, mutta kiva phdiskella:
Älkää naurako, vaan ohjatkaa ystävällisesti jos menee mönkään, oikeasti en ole haka matikassa.
- Varmaa on että Tyc 3590-277-1 on spektriluokan B5 pääsarjan tähti, Wikin taulukosta arvioituna 9 auringon massaa ja halkaisija  4.2 x auringon halkaisija 5.9 miljoonaa kilometriä .
- Valistunut arvaus antoi seuralaiseksi luokan A4 tähden (valitsin mielivaltaisesti A4 ja A3 väliltä) 1.7 auringon massaa ja halkaisija noin  1.75 miljoonaa kilometriä, 1.25 x auringon halkaisija.
- Yhden melkovarman, ja yhden epävarman havainnon pohjalta oletetaan perioidin olevan 12.69d

Tähtitieteen perusteet 5.laitos s183 kertoo:
Kelperin kolmas laki tulee erityisen yksinkertaiseen muotoon, jos etäisyyden yksikkönä käytetään AU:ta,  ajan yksikkönä sideeristä vuotta ja massan yksikkönä Auringon massaa.
a3=(m1+m2)P2

m1=9
m2=1.7
P=12.69d -> 12.69/365.2564 = 0.03474272 vuotta.
Eli a3=(9+1.7)*0.034742722
Saisin a=0.234623 AU = noin 35,100,000km

Jos nyt meni sinnepäinkään, niin näillä oletuksilla:
Kappale A halkaisija 5.9 miljoonaa kilometriä
Kappale B halkaisija 1.75 miljoonaa kilometriä
Kiertoaika 12.69d
Etäisyys (ympyräradalla) 35.1 miljoonaa kilometriä
Ratanopeus astetta/tunti 360/304.56=1.182 astetta/h
Jos pimennys kestää 5h, seuralainen kaartaa radallaan 5.91astetta
Ja sitten tiedot CAD:iin. Cad kuvasta voisi päätellä (näillä oletuksilla ja laskuilla) että jos seuralainen kulkisi täsmälleen keskeltä yli, niin pimennys kestäisi 12.41/1.182 = noin 10.5h
    Jos ensimmäinen pimennyshavainto on tasan puolet pimennyksen kestosta, niin seuralainen kulkee vain osittain päätähden editse. Tällöin A4 tähti ei ehkä olisi riittävä tekemään havaittua 0.1mag pimennystä.

EDIT: lisäsin 3D mallit 5h ja 10.5h pimennyksistä. 5h pimennys vaatisi seuralaisen ratatasoon noin 5.5 asteen kallistuksen näkölinjaan maasta katsoen.
Timo Kantola

Timo Kantola

#7
Homma jatkuu..

Aamulla 1.10  katselin yön 30.9 - 1.10 havaintoja, ja kas  Tyc 3590-277-1 valokäyrässä oli selvä 3...3.5h kuoppa!

Laitoin Artolle viestiä:
"Tyc 3590-277-1 Sec minimi viimeyönä ???
Ei oikeen sovi 12.69 perioidiin.. ja 0.03mag pimennys saattaa mennä virhemarginaaleihinkin :)
kuitenkin... sec minimi on nyt "havaittu" ja ajoitettu  2457662.334856"

12.69 perioidilla ei mitenkään voi sivupimennys olla 3.93d pää pimennyksen jälkeen???
Tai sitten toisen pimennyksen loppu ei ole varma havainto, sitten pää ja sivupimennyksen väli saattaisi olla 16.897d, eli perioidi olisi 33.794 d. Keli oli aivan suosiollinen, pimennyksen aikoihin ei ollut edes pahemmin pilviä liikkeellä.

Artolla oli hyvä selitys pää- ja sivupimennyksen läheisyyteen:
"Näyttää oikealta. Voisit binnata havaintoja peransossa, niin kohina vähenisi. Pää- ja sivupimennykset eivät ole välttämättä symmetrisesti ratajaksolla (rata on ellptinen). "
Niimpä tietysti, aina oppii jotain uutta :)
Timo Kantola

Timo Kantola

Aamulla 3.10 menikin pasmat sekaisin.
Koneelta katsoin että yönaikana 9.6mag kalibrointitähden kirkkaus oli pudonnut illan 21000ADU:n lähtötasosta 6000ADU:n tienoille. Harmittelin taas yön aikana syntynyttä usvaa. Hämmästys oli melkoinen kun pihalla ilma oili parhainta mitä suomessa syksyisin on tarjolla, kuulasta ja kirkasta horisonttiin asti, pilvistä eikä usvasta merkkiäkään!
   Taskulampulla tiiruilin pääpeiliä (pääpeilin lämmityksen olin laittanut tälle yölle ekaakertaa tämän kauden aikana) Pääpeili oli aivan puhdas, ja apupeilin kautta kameran kenno näkyi loistavasti ??? Totuus paljastui vasta kun työnsin taskulampun putken sisälle, ja valaisin suoraan apupeiliä - HUURUSSA   :veryangry:
  No niin, olinkin muutamaan otteeseen ihmetellyt kuinkapaljon ADU arvot putoaa yön aikana. Kuinkahan on, jos apupeili huurtuu hieman epätasaiseen, alkaen jostain reunasta, leviten siitä pikkuhiljaa - vaikuttaakohan mittauksiin ... ei kai  :undecided:

  Noin kymmenen minuuttia huurrehavainnon jälkeen apupeili oli työpöydällä. Hiustenkuivaajalla kuivaksi ja lämpimäksi. Tarvikelaatikosta kaivoin 3kpl 68ohmin vastuksia, joista saa sarjaan kytkettynä 0.77W lämmittimen apupeilille. Oikeasti tehoja ei tarvita paljoa, jotta huurtuminen estyy.
Samalla kun olin apupeilin kimpussa, kalibroin harmissani yön kuvat, ja laitoin FotoDiffin tekemään valokäyrää. Mitähän siitäkään tulee? Kun sain käppyrän näytölle, niin ensimmäisenä ajattelin että WUT - väärä tähti!?  Ajattelin että kyseessä on lyhytpätkä V2455 Cyg tähdestä, mutta kun tarkemmin katsoin niin käppyrällä on pituutta reilut 10h eli kyseessä on väkisinkin Tyc 3590-277-1, ja nyt on haaviin jäänyt pääpimennys!
  Kuvasta voi päätellä että pääpimennyksellä on kestoa noin 10.5h, 0.2mag amplitudilla. Homma piti jättää tähän ja lähteä töihin..
Jännitäävää tämä muuttuvan tähden havainnointi  :cheesy:

Ekassa kuvassa on hätäinen (nyt toimivaksi todettu) 0.77W apupeilin lämmitin, sekä tokassa kuvassa sadeviitta jalustan suojana. Kosteina syysöinä sivuun vedettävän katon ainut haittapuoli on järkky kasteen määrä mitä yöllä kertyy. Sadeviitalla on helppoa pitää jalusta kasteesta vapaana. Ei kauhean nätti, mutta sitäkin toimivampi ratkaisu. Sadeviitasta on sekin turva, jos yöllä sadekuuro pääsee yllättämään kesken kirkkaan yön, niin toivottavasti edes vähän antaa suojaa.

Jatkuu..
Timo Kantola

Timo Kantola

Tämä olisi pitänyt päivittää jo jokin aika sitten, mutta kun on niin paljon hommaa...aina.

Lyhyesti:
Kanarian WHT havainto meni "puihin" pilvisten kelien takia - eivät edes avanneet observatorion luukkuja kyseisenä yönä kun oli havainto suunniteltu - eli ei spektriä, mutta ei hätää ei se tähti sieltä karkaa.

              Joulukuun 10. 2016 klo 18:55 UT sain kiinni viellä yhden pimennyksen loppuvaiheen (liitekuva). Pimennyksen muoto täsmää kohtalaisesti 0.1mag sivupimennykseen. Neljästä (osa) pimennyshavainnosta, kaksi erittäin selkeää havaintoa ja kaksi  0.04mag "selkeää" pudotusta valokäyrässä - näistä kyhäilin pimennysmuuttujalle seuraavanlaiset tiedot:
Perioidi 12.5533d
Pääpimennys 0.2mag
Sivupimennys 0.1mag
Pimennyksen kesto 10.34h
pääpimennyksen minimistä -> sivupimennyksen minimiin  6.4001 d
sivupimennyksen minimistä -> pääpimennyksen minimiin  6.1525 d


Arto sai suurella vaivalla työstettyä kyseisen tähden viralliseksi muuttujaksi, muuttujan virallinen nimi on nyt 000-BMD-527
Tuolla nimellä se löytyy VSX:stä    https://www.aavso.org/vsx/index.php?view=search.top
Kiitos taas Artolle (monnennetkohan pullakahvit olen jo pystyssä, mennyt laskussa sekaisin).

Omat havainnot on viellä lataamatta AAVSO:lle - työstän niitä parhaillaan. Tällä viikolla olisi tarkoitus saada homma tehtyä.

Toisaalta yhtään ennustettua pimennystä ei viellä kyseiselle tähdelle ole havaittu, mutta olen laatinut jonkinlaista listaa. Huomenna 4.1 olisi tilaisuus katsoa pitääkö ennusteeni paikkansa. Pieksämäelle tosin on luvattu ohutta yläpilveä.. kokeilen - ja  saa muutkin kokeilla :)
    Tässä ennuste listaa tammi-helmikuulle.

2457758.3979 Sec start    2017-01-04  21:33 UT
2457758.8287 Sec end     2017-01-05 07:53 UT

2457764.5504 Pri start   2017-01-11  01:13 UT
2457764.9812 Pri end     2017-01-11  11:33 UT

2457770.9512 Sec start   2017-01-17  10:50 UT
2457771.3820 Sec end     2017-01-17  21:10 UT

2457777.1037 Pri start   2017-01-23  14:29 UT 
2457777.5345 Pri end     2017-01-24  00:50 UT

2457783.5045 Sec start   2017-01-30  00:06 UT
2457783.9353 Sec end     2017-01-30  10:27 UT

2457789.6570 Pri start   2017-02-05  03:46 UT
2457790.0878 Pri end     2017-02-05  14:06 UT

2457796.0578 Sec start   2017-02-11  13:23 UT
2457796.4886 Sec end     2017-02-11  23:44 UT

2457802.2103 Pri start   2017.02-17  17:03 UT
2457802.6411 Pri end     2017-02-18  03:23 UT

2457808.6111 Sec start   2017-02-27  02:40 UT
2457809.0419 Sec end     2017-02-24  13:00 UT


Timo Kantola

einari

___
Tapio

Timo Kantola

Lainaus käyttäjältä: einari - 03.01.2017, 18:57:07
Pro-meininkiä.

Kiitos, vaikka virheitä tulee niin paljon että voi myös kutsua amatöörin puuhasteluksi.
Kieltämättä mielenkiintoinen "mikro Kepler projekti" Kepler tuijotti 4vuotta samaa taivaan kohtaa, minä olen putkellani tuijottanut yhteensä 105 tuntia, 29 eri yönä. Kepler löysi useita tuhansia uusia muuttujia - minä noin 4kpl (yksi varma ja 3 epäilyä)

Liitteenä viellä kuva johon punaisella ympyröity 000-BMD-527 sekä kolme muuta joilla on valokäyrissä pientä 0.02mag vaihtelua.
Kyseiset kohteet lienee Delta Scuti tähtiä https://en.wikipedia.org/wiki/Delta_Scuti_variable
Kuvassa sinisellä referenssitähdet ja niiden V-magnitudit, keltaisella ympyröidyt olen katsastanut valonvaihteluiden varalta - ovat osottautuneet ainakin tällä jaksolla vakaasti säteileviksi.

Viellä riittää sarkaa.
Timo Kantola

Timo Kantola

Huolimatta syksyn 2017 pilvisistä keleistä, sain tämän projektin kokolailla valmiiksi.  14.8 - 1.11 oli 10 selkeää yötä jotka käytin tähän.

Reilun vuoden aikana mittauksiin (35yötä ja yhteensä 84000 mitattavaa kuvaa) osui 1kpl pääpimennyksiä, ja 4kpl sivupimennyksen osia - näistä sain Peransolla systeemille seuraavanlaiset tiedot:
Perioidi 12.552455d  +/- 0.014531  (12d 13h 15min  +/- 4.38h)
Pääminimistä -> sivuminimiin   6.405028d
Sivuminimistä -> pääminimiiin  6.147247d

Toinen liitekuvista, siitä näkee mittaukset 13 eri yöltä, osa vuodelta 2016, ja osa 2017. Siellä on muutakin kirkkaudenvaihtelua, kuin pelkkä pimennys..
Timo Kantola

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Timo Kantola - 01.01.2018, 14:49:03
Huolimatta syksyn 2017 pilvisistä keleistä, sain tämän projektin kokolailla valmiiksi.  14.8 - 1.11 oli 10 selkeää yötä jotka käytin tähän.
Reilun vuoden aikana mittauksiin (35yötä ja yhteensä 84000 mitattavaa kuvaa) osui 1kpl pääpimennyksiä, ja 4kpl sivupimennyksen osia - näistä sain Peransolla systeemille seuraavanlaiset tiedot:
Perioidi 12.552455d  +/- 0.014531  (12d 13h 15min  +/- 4.38h)
Pääminimistä -> sivuminimiin   6.405028d
Sivuminimistä -> pääminimiiin  6.147247d
Toinen liitekuvista, siitä näkee mittaukset 13 eri yöltä, osa vuodelta 2016, ja osa 2017. Siellä on muutakin kirkkaudenvaihtelua, kuin pelkkä pimennys..

Kiitos julkaisusta. Mielenkiintoinen projekti kaiken kaikkiaan, josta toivoisi saavansa esim. T&A artikkelin puhtaaksi kirjoitettuna!

Ei sitä ihan joka jannu saakaan nimiinsä pimennysmuuttujaa omiin nimiinsä, joten onnittelut allekirjoittaneelta noin pitkäjänteisestä havaintotyöstä! :cool:  Tästä voisi ottaa monikin mallia.
Piti lukea pariin otteeseen tämä ketju läpi, ennen kuin asia valkeni itselleni. (Hiukan vaikea saada tällainen pienipiirteinen kokonaisuus haltuun ilman tämän vaatimaa asiaan perehtymistä.)
Tuo (lihavoimani) loppukuittaus jättää asian vielä hiukan auki eli kerrotko vielä kuinka tapaus jatkuu tästä?

Kuva alla on linkistä: https://www.aavso.org/vsx/index.php?view=detail.top&oid=476184
- Timo Inkinen

VP

Kyllä, ehdottomasti T&A artikkelia tulille. Onnittelut Timolle! Huulen vetää pyöreäksi kun katsoo pelkästään projektiin kulunutta valotusmäärää. :shocked:

-V