Elektroniikkalaukku observatorioon

Aloittaja vehnae, 04.04.2016, 22:37:06

« edellinen - seuraava »

vehnae

Tulipa kuvauskonekeskustelusta mieleen, että tästä en tainnutkaan vielä kirjoitella. Viime kesänä uutta laitteistoa kasatessa halusin tehdä myös elektroniikkapuolen kunnolla. Eli välttäisin miljoonaa eri muuntajaa, virta- sekä usb-johtoa risteilemässä edestakaisin tolpan ympärillä. Pohdin aluksi erilaisia puulaatikoita, mutta ne ovat sekä raskaita että yllättävän kalliita. Varustelekassa hinnat olivat järkeviä, mutta tarjonta joko aivan liian pientä tai suurta. Lopulta törmäsin Thomannin myymiin kovamuovisiin räkkilaukkuihin, joita saa monenmoisessa koossa. Lopputulos näyttää seuraavalta:



Laukkuun päätyi laitteita varten räkkihylly, johon porasin tarvittavat kiinnitysreiät. Etulevyn muodostavat virtahaaroitin jossa kätevä ulkopuolelle jäävä kytkin, ritilä ilmanvaihtoa varten ja 12-reikäinen kytkentäpaneeli. Ritilään virittelin tuuletusikkunoihin tarkoitettua harsoa, jos se pitäisi roskia ja ötököitä vähän paremmin kotelon ulkopuolella.

Kytkentäpaneeliin on erittäin monipuolisesti tarjolla erilaisia liitäntöjä ja läpivientejä. Päädyin käyttämään Neutrikin liittimiä jotka ovat mekaanisesti hyviä, ja tärkeimmistä on saatavilla ruuviliitäntäiset versiot jolloin välttyi kolvailulta. Ihan ilmaisia ne eivät tosin ole, esim. verkko- ja näyttöläpiviennit ovat luokkaa kympin kipale. Muut ovat onneksi halvempia. Kotelo, hylly, virtahaaroitin ja etupaneelit kustantivat n. 130 euroa, ja tämän päälle tulee vielä liittimien ja läpivientien kustannukset. Loppusumma riippuu kovasti omista kytkentätarpeista ja että kuinka hienot systeemit haluaa tehdä, käytännössä puhutaan alkaen parin sadan euron projektista.

Ainoa vähän jännempi operaatio kasaamisessa oli laatikon sisäpuolella kulkevan virtahaaroittimen johdon liittäminen paneelissa olevaan powercon-liittimeen – verkkovirran kanssa on mielellään kohtuullisen tarkkana. Seinään menevän virtajohdon (schuko-powercon) tilasin valmiina.

Laukun sisälle päätyi Intel NUC -pohjainen kuvauskone SSD-kovalevyllä ja passiivijäähdytetyllä kotelolla (ei liikkuvia osia!) sekä jalustaelektroniikka. Hyvänä puolena NUC-koneet syövät suoraan tasavirtaa, joten sähköä näille ja kaikille muille laitteille tarjoavat 12V ja 24V teollisuusvirtalähteet, joiden käyttölämpötila menee aina -25C asti. Mulla ei ole mitään edellytyksiä arvioida näiden laatua, mutta kuvittelen ainakin että nämä voisivat olla satunnaisia kiinavalmisteisia virtalähteitä laadukkaampia. Tai ainakin näistä on datasheetit tarjolla niin tietää mitä saa.

Ohessa vielä kuva sisuskaluista, paneelin liitännät vasemmalta oikealle: Verkkovirta, lähiverkko (ulkomaailma), —, lähiverkko (jalustalle), usb (taivaskamera/näppis), usb (kaukoputkelle), 12V (flattikalvo), 12V (kaukoputkelle), 24V (jalustalle). Näistä kahdesta kaukoputkelle lähtevästä piuhasta on sitten kaukoputken kyydissä usb/12v-jakajat tarvittaville laitteille (kamera, lämppäri, fokkari, jne).




naavis

#1
Tämä on aika vanha ketju, mutta meikäläiselle taas ajankohtainen. Ryhdyin tekemään vastaavanlaista elektroniikkalaukkua itselleni Komakallion tähtitornille. Tällaiset räkkilaukut olivat Thomannilta loppu ja uusia on saatavilla vasta viikkojen päästä. Jari kuitenkin ystävällisesti myi ketjun alkuviestissä olevan räkkilaukkunsa ja -hyllynsä minulle uuden tieltä, niin pääsin rakentamaan omaa versiota.

Sisältöä laukkuun tuli aika paljon vähemmän kuin Jarilla, ainoastaan passiivijäähdytetty NUC-tietokone ja 12V virtalähde. Etupaneelissa on useampi USB, 2x12V Powerpolet, HDMI ja Ethernet. Verkkosähkö menee sisään Powercon-liittimellä. Jari joutui vähän askartelemaan tehdäkseen saman, mutta nykyään saa valmiina tällaisia räkkijatkojohtoja, joissa on suoraan Powercon-liitäntä: https://www.thomann.de/intl/adam_hall_87471_t.htm

Alla on räkkilaukku valmiiksi koottuna. Ainoastaan ötökkäverkko puuttuu enää.



Alla räkkilaukun koko sisältö.