Baader Morpheus -sarjan okulaarit

Aloittaja VP, 17.02.2016, 23:59:39

« edellinen - seuraava »

VP

Ovatko hintansa väärtejä? Kertokaas vähän hyviä ja huonoja puolia jos joku kyseisen kapistuksen omistaa.

Kaipailisin Celestronin X-Cel LX 12mm tilalle jotain johon on mukava katsella, eli eye relieffiä saa olla reilusti. Planeetat ja kuu ovat varmaankin pääkohteenani.

Tuo Baaderin Morpheus (12,5mm tai 6,5mm versio) olisi äkkiseltään sopiva, mutta ennen kuin pistän tilaukseen niin löytyneekö täältä kyseisien okulaarien omistajia? Muutkin ehdotukset n. 200e hintaluokassa on tervetulleita. :azn:

-V

mistral

Näyttävät olevan tuplasti kalliimpia kuin hyperionit. Linssejä on kanssa 8kpl ja eyerelief on noin 20mm molemmissa. Varmaan paremmalla lasilla ollaan laajennettu kenttää 68:sta 76 asteeseen.

Ei X-Cel:kään ole lyhyellä er:llä, kaikissa polttoväleissä on annettu 16mm, jos se sitten pitää paikkansa.

VP

Ei X-Celit missään nimessä huonoja ole. 12mm versio oli paras okulaarini pitkän aikaa, kunnes erehdyin hankkimaan SkyWatcherin 32mm Panaviewin ja WO 20mm SWAN:in. Sen jälkeen tuo X-Cel on tuntunut omituisen ahtaalta, mutta näinhän se on että nälkä kasvaa syödessä. :azn:

-V

hm

Jos W1lleM haluaa, niin voin lainata hänelle 12,5 mm:n Morpheksen koekatsottavaksi, saman yksilön, joka oli Hauholla pöydällä. Tämä sillä edellytyksellä, että kirjoittaa kokemuksestaan tälle palstalle muidenkin lukea.

Jos planeetat ja Kuu kohteena, ortoskooppia ei pidä unohtaa.

Hannu Määttänen / Teknofokus

JVO

Ainakin 8mm:n X-celissä vaivaa ns kidney beaning -ilmiö, kuva siis menee helposti mustaksi kun silmän pupilli vaihtaa hienoisesti paikkaa.

LainaaSpherical Aberration of the Exit Pupil

A spherical aberration of the exit pupil is caused by different bits of the exit pupil having different best focus points. This is often referred to kidney-beaning in reviews. This is a particular annoying defect in an eyepiece as it results in a black Spot or kidney bean floating around the view depending on where you place your eye and it will be very difficult to view the entire field of view.

Onko okulaarien speksilistoissa jotain josta voisi päätellä tuon ilmiön määrää katselukäytössä?

VP

Lainaus käyttäjältä: hm - 19.02.2016, 11:48:49
Jos W1lleM haluaa, niin voin lainata hänelle 12,5 mm:n Morpheksen koekatsottavaksi, saman yksilön, joka oli Hauholla pöydällä. Tämä sillä edellytyksellä, että kirjoittaa kokemuksestaan tälle palstalle muidenkin lukea.

Jos planeetat ja Kuu kohteena, ortoskooppia ei pidä unohtaa.

Hannu Määttänen / Teknofokus

Mikä ettei, jatketaanpas YV:llä.

-V

mistral

Lainaus käyttäjältä: JVO - 19.02.2016, 13:20:49
Ainakin 8mm:n X-celissä vaivaa ns kidney beaning -ilmiö, kuva siis menee helposti mustaksi kun silmän pupilli vaihtaa hienoisesti paikkaa.

Onko okulaarien speksilistoissa jotain josta voisi päätellä tuon ilmiön määrää katselukäytössä?

En ole huomannut. Mutta kun katsoo liian läheltä niin se voi teettää kidneybean'ia. Vanhassa X-celissä oli 20mm eyerelief joten siinä on hyvät mahdollisuudet katsoa liian läheltä. Uudemmassa X-cel LX:ssä on 16mm er.

VP

#7
Tässäpä hieman mietteitä Morpheuksesta, toisin kuin ketjun edelliset viestit antaa ymmärtää niin kyseessä on 4,5mm versio. Hannulla oli hyllyssä 12,5mm ja 4,5mm versio joista sain valita toisen testavaksi ja tähän sitten päädyin.

Heti kun aukaisin paketin ja sain okulaarin kouraan siitä huokui hyvä rakenteellinen laatu. Runko on jämäkän oloinen ja tukeva. Rungossa on suora adaptointi 1,25" ja 2" kiinnitykseen ja merkinnät hohtavat pimeässä. Helppo siis tietää mikä okulaari on kädessä ilman ylimääräisiä valoja eikä adapterejen kanssa tarvitse puljata niin usein.
Kuitenkin mukana tulevat silmänympäryskumit olivat suuri pettymys tämän hintaluokan okulaarille. Liian ohutta kumia ja epäilisin että ne jonain kauniina pakkasyönä katkeavat jäätyessään. Myöskin kumi tuntuu lähtevän irti helposti kun sen nostaa ylös. Kumeja on siis kaksi, normaali pyöreä ja sitten läpällinen versio. Paketista löytyi myös vyöhön kiinnitettävä pussukka okulaarille ja extra linssinsuojus. Alta löytyy T2 kierre M43 kierre johon voisi adaptoida vaikkapa kameran halutessaan.

Okulaariin katsottaessa kuva on erinomaisen laaja, jopa kolmiulotteisen oloinen. Okulaari on tosin melko kranttu siitä miten lähelle silmän vie. Liian kaukana näkyvä kenttä häviää "neulanreijäksi" ja liian lähellä reunat mustuvat helposti. Ylös nostettu silmäkumi toimii hyvänä rajoittimena tämän suhteen, eikä tämä juurikaan vaivannut oikeassa käytössä. Sivusuuntaista silmän liikettä okulaari kestää hyvinkin paljon laajan näkökentän (76°) vuoksi.

Vinjentointia ei ole havaittavissa (f6 putki) ja kuva tuntuu olevan tasalaatuisen terävä niin keskeltä kuin reunoiltakin. Kuvanlaatu on erittäin hyvä, kuva on terävä ja kontrastikas eikä värivirhettä ollut havaittavissa reunoillakaan. Tähdet pysyvät pistemmäisinä myös reunoilla, ehkä hyvin pientä leviämistä havaittavissa mutta pistäisin tämän komakorjaamattoman Newtonin piikkiin.

Jupiteria katsellessa minut yllätti täysin miten kirkas kuva tässä on. Paljon kirkkaampi kuin X-Cel 12mm + 2x barlow kombossa jolla päästään suunnilleen samaan suurennukseen. Tietysti eri polttovälit eivät ole suoraan vertailukelpoisia keskenään, mutta positiivinen yllätys silti että suuri suurennus ei välttämäti tarkoita pimeämpää kuvaa.

Kaikenkaikkiaan olen todella tyytyväinen tähän okulaariin, vaikka siinä onkin muutamia ongelmakohtia niin kuvanlaadullisesti se on oikein hyvä. Tarjosipa se heti ensimmäisellä käyttökerralla parhaat planeettanäkymät jotka minä olen kokenut. Seeing oli loistava ja Jupiterista erottui vöistä kiehkuroita, punaisen pilkun ympäriltä selvästi vaaleampi reunus ja tumma keskusta sekä luonnollisesti kaikki neljä vyötä oikein hienosti.

Okulaari on muuten aika jyhkeän kokoinen, vieressä SkyWatcher 32mm 70° Panaview ja William Optics 20mm 72° SWAN.

-V

mistral

Lainaus käyttäjältä: W1lleM - 02.03.2016, 16:14:45

Kuitenkin mukana tulevat silmänympäryskumit olivat suuri pettymys tämän hintaluokan okulaarille. Liian ohutta kumia ja epäilisin että ne jonain kauniina pakkasyönä katkeavat jäätyessään. Myöskin kumi tuntuu lähtevän irti helposti kun sen nostaa ylös. Kumeja on siis kaksi, normaali pyöreä ja sitten läpällinen versio.

Okulaariin katsottaessa kuva on erinomaisen laaja, jopa kolmiulotteisen oloinen. Okulaari on tosin melko kranttu siitä miten lähelle silmän vie. Liian kaukana näkyvä kenttä häviää "neulanreijäksi" ja liian lähellä reunat mustuvat helposti. Ylös nostettu silmäkumi toimii hyvänä rajoittimena tämän suhteen, eikä tämä juurikaan vaivannut oikeassa käytössä.

Nouseeko kumi nostamalla vai kiertämällä?

TeleskopExpressin sivulta:
""long eye relief, foldable eyecups - suitable for eyeglass wearers""

Näkyykö muuten koko näkökenttä silmää liikuttamatta? Toisaalta, ihminen ei pysty näkemään 76 asteen laajuutta liikuttamatta silmää, eli keskeltä reunalle joutuu sihtaamaan 38 astetta.

VP

Kumi nousee nostamalla. Se on siis vain T2 kierteen päälle venyttty, tänäiltana -18C pakkasessa kävi se odotettu ja kumi ei liikkunut mihinkään. En alkanut vääntämään väkisin vaan annoin olla alhaalla.

Ei kait noissa laajemmissa missään näy koko kenttä silmää liikuttamatta? Itse ainakin tykkään jos silmä saa hieman tilaa liikkua kuvakentässä.

-V

Aksu

Lainaus käyttäjältä: W1lleM - 03.03.2016, 00:30:49
Ei kait noissa laajemmissa missään näy koko kenttä silmää liikuttamatta?

Riippuu vähän määritelmästä. Silmän tarkan näön alue (fovea) on niin pieni että kyllähän se silmä tekee koko ajan pientä liikettä vaikka tihrustaisi 35-40o ortoskoopin tms. läpi. Mistral ehkä tarkoittaa, että erottuuko field stop näkökentän laidoilla joka suunnalla ongelmitta vaikka katsoisi keskivaiheille? 100+ asteen okuista mulla ei ole kokemusta, mutta kyllä esim 82o Naglerin koko näkökenttä on sopivalla silmän sijoittelulla helposti nähtävissä yhdellä kertaa. Yksityiskohtien erottamiseen pitää sitten kohdistaa katsetta mielenkiinnon suuntaan, tietenkin. Joskus se vaatii kentän laidalla pienen pään kallistuksenkin.
Aki Laakso

"Nothing shocks me. I'm a scientist"
- Indiana Jones
----------------------------------------
C9.25 XLT, Tak FC-100DF, APM 80/500 CNC

VP

Jos nyt oikein ymmärsin niin kysyt näkyykö koko kuva-ala kerralla? Jos silmä on sopivassa kohtaa niin kyllä näkyy. :azn:

-V

mistral

Lainaus käyttäjältä: W1lleM - 03.03.2016, 13:37:28
Jos nyt oikein ymmärsin niin kysyt näkyykö koko kuva-ala kerralla? Jos silmä on sopivassa kohtaa niin kyllä näkyy. :azn:

-V

On hyvä jos koko alue näkyy, näkeehän syrjäsilmällä tähtikuvioita jolloin saa paremman käsityksen kokonaisuudesta. Ja sitten se spacewalk efektikin on kiva.

hm

Pieni korjaus W1lleM:n arvioon. Morpheus-okulaarin kumin alla oleva kierre ei ole T2, vaan M43, kuten Hyperion-okulaareissa. T2-kierteeseen okulaarin saa kiinni M43/T2-adapterilla, jonka tuotenumero 2958080. Esimerkki kiinnityksestä näkyy lottovoittajan matkaputken kuvassa: http://www.baader-planetarium.de/sektion/s27/bilder/fotografie-gross.jpg

Hannu Määttänen / Teknofokus

VP

Ahaa, niinpäs onkin. Katsoin silmähujakalla tuon, jälkiviisaana olisi tuon voinut kuukkeloidakkin.

-V