Kauden 2015-2016 visuaalihavainnot

Aloittaja Celest1al Sphere, 30.08.2015, 23:23:22

« edellinen - seuraava »

VP

Lainaus käyttäjältä: jperala - 16.10.2015, 13:47:46
Kyllä tuo alkeellinen visuaalikatselu on minun juttuni, kun on alkeelliset välineet. Piirtäminen ei kylläkään suju, niistä tulee tuherruksia :)

Heh, sama ongelma itselläni. Tunnen muutaman kymmenvuotiaankin jotka piirtävät paremmin kuin itse. Tämä on ehkä paras tähän mennessä jota olen saanut aikaiseksi, hankala saada tasaista sumumateriaalia lyijykynällä aikaan. Sormella jos menee suttaamaan niin kummasti on koko kuvakenttä täynnä mitä ihmeellisimpiä sumupalleroita. :grin:

Kohteen moni varmasti tunnistaakin, Messier 82 ja 81 siis kyseessä. Vaatimaton kohde kokonsa puolesta, mutta yllättävän kirkas kaksikko.

M81 erottui kohtalaisen helposti pientä spiraalimaista muotoa ytimen molemmilla puolilla. M82 tuotti hieman päänvaivaa, siinä ja siinä näkyikö keskeltä mitään merkkiä juovista. Jotain ylimääräistä kuitenkin keskellä galaksia oli. Päätin kokeilla UHC suodinta okulaarin edessä. Yksi poikittainen juova galaksin keskeltä paljastuikin "vilkuttamalla" suodinta edessä. Ehkä olisi voinut erottaa muutakin mutta havainnot keskeytyivät siihen kun lenkkeilijä paahtoi ohi miljoonan luksin otsalamppu päässä. Ennen kuin pimeänäkö palautui pilvet vyöryivät eteen.

-V

Oskari

Kuten tuolla taivaanvahdin puolella jo kertoilin, myös minä havaitsin 3.11. tätä M81/M82-paria - ensi kertaa. Kalustona siis Bresser Pluto 114/500 20 mm:n okulaarilla. Tein homman tahattomasti hieman haasteellisemmaksi rajoittamalla putken sisälle pääsevän valon määrää jättämällä suojatulpan paikalleen, ainoastaan poistamalla siitä sen pienen (tuuletus?)korkin. :rolleyes: Oman haasteensa antoi myös etsimen puuttuminen sekä havaitseminen revontuliharson läpi. Luultavasti juuri revontulten vaalentama taivas estikin minua huomaamasta suojatulpan paikallaan oloa, aina siihen asti kunnes kannoin putkea takaisin sisälle... Kaikesta huolimatta kohde löytyi helpohkosti n. 10 minuutin etsinnän jälkeen, mutta galaksit olivat ymmärrettävästi todella himmeitä. :grin:

Tänään kokeilin saman kohteen havaitsemista uudestaan ja pidin huolen, että tällä kertaa kaikki meni varmasti putkeen... :wink: Revontulet eivät häirinneet, mutta edelleen mentiin ilman etsintä. Nyt galaksipari erottui jo todella hyvin, mutta en kyllä pystynyt erottamaan mitään yksityiskohtia. Pitää palata vielä tähän kohteeseen myöhemmin paremmalla ajalla ja vehkeillä. Tänään oli muutenkin tarkoitus panostaa määrään eikä laatuun, sillä asetin tämän illan tavoitteeksi löytää ns. Ville listan kaikki aiemmin havaitsemattomat syvän taivaan kohteet sekä listan ulkopuolelta M33:n ja M101:n.

- M57: Oli helppo löytää Lyyran Sheliakin ja Sulafatin välistä. Odotin tämän tosin olevan suurempi!
- M27: Suuntasin kaukoputken suunnilleen sinne, missä tämän piti tähtikarttojen mukaan olla ja 5-10 minuutin haeskelun jälkeen löytyi. Sumu oli kirkas ja muoto erottui selkeästi.
- M13: Sama kuin edellisen kanssa, paitsi että osui munkilla heti melkein keskelle. :cool: Todella selkeästi erottuva kohde.
- M101: Tämä oli hankala, mutta löytyi kumminkin kun aikani haeskelin. Galaksi oli tooodella himmeä. Niin himmeä, että se erottui vain sivuun katsomalla.
- M33: Himmeä kohde, vähän kirkkaampi kuin  M101. Löytyi kuitenkin suhteellisen helposti.
- M78: Tätä varten jouduin vaihtamaan havaintopaikkaa keskelle valonlähteitä, eikä silmät meinanneet millään saada tästä kiinni. Onneksi kuitenkin löytyi.

Orionia odotellessa havaitsin vielä Andromedan galaksia ja ensi kertaa pystyin erottamaan kiekon vierestä myös M110-galaksin.

Eli kaikki löytyi, mitä oli tarkoituskin. Huomasin tosin jossakin vaiheessa kävelleeni pimeässä kissojen miinakentän läpi, joten eipä selvitty kunnialla tästäkään episodista. :laugh: Että sellainen havaintoilta tällä kertaa.
Oskari Syynimaa

SW 350P GoTo Flextube - Nikon D750 - ASI290MM

VP

Virtuaaliset aploodit Oskarille! Itse en noin montaa kohdetta ole yhdessä yössä ole edes nähnyt. M81/82 pariin tuntuu auttavan isompi suurennus, mikä yleensä on kyllä ollut juuri päinvastoin oman kokemuksen mukaan muiden kohteiden parissa. Ja kuten aina, okulaarin ääressä kannattaa viettää aikaa enemmänkin. Yleensä himmeitäkin osia erottuu kun tarpeeksi tapittaa ja katsoo sopivasti ohi kohteesta.

M57 on kyllä pieni, yllätti minutkin ensimmäisellä havaintokerralla. 101 ja 27 vielä itselläni työn alla. Jotenkin tuntuu että 101stä ei löydä millään. Paikka on oikea mutta yleensä avainnot pilaa joko revontulet tai surkea läpinäkyvyys.
Kannattaa muuten kokeilla bongata Andromedan vierestä se toinenkin kiertolaisgalaksi. Löytyy lähempää ydintä kuin alkuun uskoisi himmeänä utupallerona.

-V

Oskari

Kiitos vaan. Ja kiitos vinkeistä. Pitää katsella tuota M81/M82-paria vielä isommalla suurennuksella, kun saan tuon tilaamani zoomin. Samaten M32 pitää yrittää koittaa bongata.

Kun nämä kelit on taas olleet mitä on, eikä ihan heti näytä helpottavankaan, niin olen tässä koittanut virittää tuohon putkeen jotain tähtäimen tapaista, jos vaikka vähän auttais tuohon etsimiseen. :wink: Jossain vaiheessa pitää sitten varmaan tällätä siihen joku punapiste-etsin.

Heti kun vaan taas pääsee taivasalle viettämään laatuaikaa putken kanssa, niin pitää kokeilla tuota piirtämistäkin samalla. Vaikuttaa mielenkiintoiselta hommalta sekin. :smiley:
Oskari Syynimaa

SW 350P GoTo Flextube - Nikon D750 - ASI290MM

VeskuP

Oskarilla todella hyvää settiä, ja voisihan tuota listaa jatkaa vaikka loputtomiin, eikä tuo W1lleM:n piirros nyt mikään huono todellakaan ole, päinvastoin kun vertaa omia suttujani :wink:

Keskiviikkona tein peliliikkeen ja laitoin molemmat putket jalustoille ja päätin tehdä pientä vertailua. No hyvin meni ensimmäiset puoli tuntia kunnes kaikki oli kasteen peitossa, kelikään ei mikään loistava kyllä ollut ja naapurin valot häiritsivät tavattomasti!!! Sen verran voi kuitenkin heti sanoa, että kiinalainen massatuotantovehje ei kyllä, yllätys yllätys, pärjää venäläiselle laatuoptiikalle :tongue: Tähän tulen kyllä palamaan vielä, ainakin omasta mielenkiinnostani johtuen...
Vesa Pennanen

SW 254/1200 Newton, NEQ6 Pro

Oskari

Kiitos Veskullekin. Vähän tässä yrittänytkin katsella kaikenlaista uutta löydettävää. Joku aamu pitäisi kokeilla herätä myös Marsia, Jupiteria ja Venusta katselemaan. Kelit vaan näyttää niin surkeelta. :sad:
Oskari Syynimaa

SW 350P GoTo Flextube - Nikon D750 - ASI290MM

Tane

Lainaus käyttäjältä: VeskuP - 07.11.2015, 11:47:42
Oskarilla todella hyvää settiä, ja voisihan tuota listaa jatkaa vaikka loputtomiin, eikä tuo W1lleM:n piirros nyt mikään huono todellakaan ole, päinvastoin kun vertaa omia suttujani :wink:

Keskiviikkona tein peliliikkeen ja laitoin molemmat putket jalustoille ja päätin tehdä pientä vertailua. No hyvin meni ensimmäiset puoli tuntia kunnes kaikki oli kasteen peitossa, kelikään ei mikään loistava kyllä ollut ja naapurin valot häiritsivät tavattomasti!!! Sen verran voi kuitenkin heti sanoa, että kiinalainen massatuotantovehje ei kyllä, yllätys yllätys, pärjää venäläiselle laatuoptiikalle :tongue: Tähän tulen kyllä palamaan vielä, ainakin omasta mielenkiinnostani johtuen...

Muutama vuosi sitten minulla oli vierekkäin verrattavina maksutovit venäläinen Santel 180/1800 ja kiinalainen Skymax 180/2700. Pienemmän apupeilinsä(45mm) ansiosta Skymax oli hieman valoisampi(Santel 60mm) mutta Santelin antama kuva muuten hieman terävämpi. Aika lähellä SW ED 100/900 linssiputkea joka minulla myös noihin aikoihin oli. Ottelussa kymmenen sentin linssiä vastaan Santel pärjäsi edukseen syvätaivasosastolla isommalla apertuurillaan.
Celestron SC14, SW EQ8 Pro ja Touptek 3G 290 mono

Oskari

#37
Laitetaanpa taas vähän kertomusta.

Seurailin koko päivän(11.11) säätilannetta, sillä pilvisyyskartat näyttivät yllättäen illaksi ja alkuyöksi selkeää. Pääsisikö tänään pitkästä aikaa putkea ulkoiluttamaan? Paikkakuntaennuste on näyttänyt Kauhavalle korkeintaan puolipilvistä, joten en elätellyt turhia toiveita. Kun pilven reuna kuitenkin alkoi näkyä horisontissa, hyppäsin korkealle ilmaan ja laskeuduttuani kannoin putken välittömästi ulos jäähtymään. :cool:

Kuuden jälkeen illalla menin viemään kaukoputken varsinaiselle havaintopaikalle - tässä vaiheessa tähtitaivas näytti oikein hyvältä. Ennen havaintojen aloittamista kävin vielä syömässä ja muutenkin valmistautumassa tulevaan koitokseen. Suunnitelmana oli yrittää etsiä joitakin itselle uusia syvän taivaan kohteita ja kokeilla havainnon piirtämistä. Kun pääsin takaisin pääkallopaikalle, alkoi taas jostain puskea pilviä. Ajattelin, että kauan tuota selkeää taas kestikin... :sad: Kun koko taivas ei kuitenkaan näyttänyt menevän pilveen, ajattelin kokeilla etsiä pilvien lomasta Herkuleen pallomaista tähtijoukkoa M92. Pilvet tekivät kyllä parhaansa homman estämiseksi, mutta lopulta pieni himmeä läiskä löytyi kuin löytyikin. :smiley:

Ilokseni huomasin pilvien väistyvän kokonaan, joten ajattelin pääseväni tosissani hommiin. Vietin tuntikausia kieriskellen jäisellä nurmikolla etsien mm. Rapusumua, mutta turhaan - M92 jäi illan ainoaksi uudeksi havainnoksi. Ilmeisesti sää ei sitten ollut ollenkaan otollinen sumumaisten kohteiden etsimiseen. Esimerkiksi M13 tai Andromedan galaksi eivät olleet lainkaan niin näyttäviä, kuin viikko sitten. Linnunratakin näytti vaisulta. Seeing taisi sentään olla hyvä, sillä tähdet eivät juurikaan tuikkineet.

Päätin käyttää lopun havaintoajan piirtokokeiluun. Mallin virkaa saisivat toimittaa vanhat kunnon Plejadit. Piirtovälineet noudettuani sain kuitenkin huomata, että apupeili on jäässä... Niin vain jäi piirtohommat tältä päivältä, mutta samoin tuli stoppi tietysti kaukoputkihavainnoinnille muutenkin. Mitäpä sitten? No, pistin siihen jäiselle nurmikolle pitkäkseni ja jatkoin taivaan tarkkailua hetken aikaa ilman apuvälineitä. Jostain tuli kaveriksi pari kissaakin. :smiley:

Että näin. Melkein kaikki meni mönkään eikä illasta juuri kostunut muuta kuin takapuoli, mutta sentään yhden uuden kohteen löysin. Revontuletkin riehaantuivat jossain vaiheessa iltaa oikein kunnon loistoon eikä niiltä vauhtiakaan puuttunut. Siinä tähtitaivasta makuultani ihastellessa ajattelin, että on tää nyt sen verran hienoa hommaa, ettei tällaiset pikku vastoinkäymiset mitään haittaa. Tuleehan noita selkeitä öitä lisää. :cool:
Oskari Syynimaa

SW 350P GoTo Flextube - Nikon D750 - ASI290MM

ellu

Lainaus käyttäjältä: Oskari - 12.11.2015, 01:27:44
Että näin. Melkein kaikki meni mönkään eikä illasta juuri kostunut muuta kuin takapuoli, mutta sentään yhden uuden kohteen löysin. Revontuletkin riehaantuivat jossain vaiheessa iltaa oikein kunnon loistoon eikä niiltä vauhtiakaan puuttunut. Siinä tähtitaivasta makuultani ihastellessa ajattelin, että on tää nyt sen verran hienoa hommaa, ettei tällaiset pikku vastoinkäymiset mitään haittaa. Tuleehan noita selkeitä öitä lisää. :cool:

Hieno kertomus  :smiley: Kyllä, tuota tähtitaivasta katselee iha mielellään vaikka baden badenista. Joskus kun iltalenkille oon lähtenyt tähtitaivaan tuikkiessa, niin ojaanhan siinä pakostakin meinaa kävellä.  :tongue:
SW400P Synscan Goto Dobson
ASI120MM-S
Canon EOS 600D

Oskari

Kiitos! Sattuis nyt vaan hyvät kelit viikonlopuille, niin vois makoilla vaikka koko yön. :grin:

LainaaJoskus kun iltalenkille oon lähtenyt tähtitaivaan tuikkiessa, niin ojaanhan siinä pakostakin meinaa kävellä.
Heh, joo. :laugh:
Oskari Syynimaa

SW 350P GoTo Flextube - Nikon D750 - ASI290MM

Celest1al Sphere

Moi kaikki!

Täällähän on oikein upeita ja eläväisiä havaintokertomuksia havaitsijoiden edesottamuksista syvän taivaan visuaalihavaitsemisen parissa! Kuten monet ovatkin huomanneet, ei syvän taivaan visuaalihavaitseminen aina ole helppoa - mutta se on myös sitäkin palkitsevampaa kun siinä onnistuu!

Toivottavasti talvella olisi edes jokinverran selkeitä ja kuuttomia öitä, että pääsisi kunnolla syvää taivasta havaitsemaan! Minulla on marraskuussa ollut yksi DS -havaintosessio, silloin havaitsin kaksi kohdetta Ajomiehen tähdistöstä. Laitan tänne myöhemmin havaintokertomusta tästä sessiosta.

Kirkkaita ilmoja ja havaintointoa kaikille!

Terveisin,

Juha

Oskari

Moi Juha. Kertomusta tänne vaan! Mielenkiinnolla odotetaan. :smiley:

Foorumille rekisteröidyttyäni innostuin kaivamaan yli vuosikymmenen tauon jälkeen kaukoputken esiin ja täytyy kyllä myöntää, että olin jo aivan ehtinyt unohtaa, miten mukavaa tämä olikaan. Aika ei selvästikkään ole kullannut ainakaan kaikkia muistoja! :cheesy: Nyt kun saanut taas maistaa kaukoputkella havainnointia, niin eihän tässä muuta kuin odota, että pääsisi pian taas uudestaan.

Havaintokertomusten kirjoitteleminen tänne foorumille on myös todella hauskaa puuhaa! Se tulee varmasti jatkossakin olemaan olennainen osa minun tapaani harrastaa! :smiley:
Oskari Syynimaa

SW 350P GoTo Flextube - Nikon D750 - ASI290MM

VeskuP

Lainaus käyttäjältä: Tane - 09.11.2015, 03:27:32
Muutama vuosi sitten minulla oli vierekkäin verrattavina maksutovit venäläinen Santel 180/1800 ja kiinalainen Skymax 180/2700. Pienemmän apupeilinsä(45mm) ansiosta Skymax oli hieman valoisampi(Santel 60mm) mutta Santelin antama kuva muuten hieman terävämpi. Aika lähellä SW ED 100/900 linssiputkea joka minulla myös noihin aikoihin oli. Ottelussa kymmenen sentin linssiä vastaan Santel pärjäsi edukseen syvätaivasosastolla isommalla apertuurillaan.

Vaikka käyttökokemusta tuosta Santelista ei ole ihan hirvesti kertynyt niin sen olen huomannut, että kyllä se mahtavaa kuvaa antaa. No siis tietenkään tämä minunkaan kokeilu ei nyt ihan reilu ole kiinalaisen näkökulmasta. Samalla tulee tietysti selvästi esille tuo putkien nopeus f5 vs. F10 ja paljonko isompaa kenttää Newton antaa.

Mukava todellakin lukea näitä muiden havaintokokemuksia, Juhan kertomusta odotellessa...
Vesa Pennanen

SW 254/1200 Newton, NEQ6 Pro

VeskuP

No eilen oli sitten pilvetöntä ja kun sain lapset nukkumaan niin eikun vaatteet niskaan ja ulos. Santel oli ollut jo hyvän ajan jäähtymässä(4h). Tarkoituksenani oli havannoida tämän: http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=14717.0 ketjun kohteita ja erityisesti noita libraatio kohteita.
Heti tuli ongelmia kun tietysti kuvahan on eripäin kun luonnossa. Ihan hirveän vaikea oli jotenkin suunnistaa ja lähes aina olin liikkunut kuun vastakkaiselle reunalle missä piti olla.
Humboldtin kraateria en esim. löytänyt ollenkaan ja Mare Humboltianumin löytyminenkin oli vähän sellainen kysymysmerkki... Tässäkin paperikartta olisi ollu ehkä parempi kuin kännykkä. No sentään Aristarchuksen ylänkö löytyi onneksi helposti. Pääasiassa käytin 7,2 millistä Antaresia joka antaa 250x suurennoksen. Välillä kuva oli aika levoton, mutta pääosin ihan hyvin näkyi. En muistanutkaan, että kuunkin katselu on näin antoisaa ja mikä parasta ei häiritse valosaaste eikä naapurin lediviritykset! Kunhan on taas kirkasta niin jatkan kuuhavaintoja...
Vesa Pennanen

SW 254/1200 Newton, NEQ6 Pro

Oskari

Eilen, 23.11., tuli taas vietettyä melkein koko ilta ulkosalla pikkupakkasessa. Koko päivän taivas oli selkeä, mutta kuin taikaiskusta, tuttu pilvipeite peitti taivaan heti työpäivän loputtua! Peite kuitenkin rakoili välillä aika lupaavasti, joten päätin vetää talvivaatteet päälle ja jäädä ulos seuraamaan tilanteen kehittymistä.

Vein kaukoputken sopivalle paikalle kuun havainnointia varten - syvä taivas saisi tänään suosiolla jäädä. Siinä jalustaa asetellessa huomasin, että tuntiakselin hienosäätöruuvi puuttuu. Edellisellä havaintokerralla ko. ruuvi piti ottaa pois, koska se oli ikävästi kaukoputken tiellä. Muistan kristallin kirkkaasti, kuinka laskin säätööruuvin tuohon jalustan jalkojen väliin, jotten kävelisi pimeässä sen päälle, mutta sitä, että olisin sen myöhemmin takaisin kiinni ruuvannut en kyllä muista... Ilmeisesti se sitten tuolla joen rannassa ensilumikerroksen alla lojuu. Pitää käydä hakemassa pois, kun lumi sulaa... :grin:

No, eikai sitten muuta kuin odottelemaan. Aina välillä kuu tuli kokonaan esiin, joten sain pidettyä kaukoputken koko ajan suunnilleen oikeaan suuntaan. Pilvipeite oli ajoittain niin ohut, että kuun pinnan yksityiskohtia pystyi helposti kaukoputkella erottamaan. Joku varmaan miettii, että miten joku viitsii tuolla lailla päivystää. :rolleyes: Asia oli sillä tavalla, että minulla oli kamerat valmiina siltä varalta, että jos ei mitään muuta ehdi, niin muutaman kuvan kyllä kokeilen napata, jos se tilaisuus vain tulee! :grin: Tätä itsensä kiusaamista jatkui ehkä noin tunnin verran, mutta sitten se tapahtui! Käytännössä koko taivas selkeni jälleen! Nyt päästään vihdoinkin toteuttamaan illan varsinaista suunnitelmaa, eli Veskun linkkaaman ketjun kohteiden havainnointia! :grin: Kyllä vain, meillä oli näköjään jokseenkin samansuuntaiset aikeet eiliselle. :tongue:

Luullakseni löysin, jos nyt en varsinaisia kohteita itseään, niin niiden paikat melko tarkasti ainakin, mutta vaatimattomalla 40-kertaisella suurennoksella ei paljoa irti saanut. :sad: 3x halpis-Barlowikin kyllä hyllystä löytyisi, mutta sillä menee jo ihan sutuksi. Tuo kuun pinnalla kartan avulla navigoiminen oli tosiaan kyllä haasteellista(eikä vähiten sen hienosäätöruuvin puuttumisen takia!), mutta myös todella mielenkiintoista puuhaa. Kuu avautui aivan erilaisena havaintokohteena, kun yritti etsiä tiettyjä paikkoja pinnalta. Pitää ehdottomasti palata parempien välineiden kanssa vielä näidenkin kohteiden pariin! :smiley:

Kokeilimpa ottaa ne pari valokuvaakin :tongue:: http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=14678.msg137480#msg137480

Yritin myös pikaisesti katsella, josko rapusumusta näkyisi merkkiäkään, mutta niin kuin arvata saattaa, ei niin mitään. Kuu loistaa lähes täydellä teholla vieressä. Plejaditkin hain taas kerran näkökenttään ja olin jo vähällä ajatella niiden piirtämistäkin, mutta pilvet tulivat ja katkaisivat sen ajatuksenalun siihen paikkaan. :laugh:
Oskari Syynimaa

SW 350P GoTo Flextube - Nikon D750 - ASI290MM