iOptron CEM60 EC

Aloittaja einari, 11.08.2015, 19:42:03

« edellinen - seuraava »

einari

No niin uusi jalusta on tullut taloon korvaamaan uskollisen HEQ5 Pro:n.

Hieman taustaa, eli kiinnostusta oli jalustaan joka olisi mahdollisimman vaivaton käyttää (käytännössä tarkoitti jalustaa jolla voisi ottaa autoguidaamattomia valotuksia ainakin tiettyyn rajaan asti), olisi kuitenkin siedettävästi kuljetettava eikä mahdottomasti (no tämä on tietysti suhteellinen käsite kun harrastuksista puhutaan...).
Vaihtoehtolistalleni pääsi AP Mach 1 GTO, 10 Micron GM1000 HPS, Mesu-Mount, G53F Gemini, Paramount MYT ja sitten tämä iOptron joka tuli valituksi.

iOptron valikoitui edellä mainituista syistä; siinä oli hyvä kantokyky/painosuhde - jalustalle joka painaa vain 12.3 kiloa luvataan kantavan jopa 27 kilon painon, seuranta on hyvä ja EC mallissa on mukana enkooderit (=Realtime periodic error correction eli RPEC), jolla luvataan seurannan pysyttelevän kaarisekunnin luokassa. Ja hintaluokkakin oli vaihtoehdoista sieltä halvimmasta päästä.

Mallista olin lukenut paljon ja arvioinnit olivat pääosin myönteisiä. Pitkä ketju oli CN:n foorumilla siitä että RPEC ja autoguidaus ei oikein tulleet toimeen keskenään. Eli RPEC toi vääjäämättömän virheen jota autoguidauksella ei saanut pois. No ketjussa sanottiin myös että jos ei kuvannut pitkällä polttovälillä hyvällä seeingillä, virheestä ei juuri olisi haittaa.
Omalla kohdalla en tästä juuri murehtinut tietäen Suomen seeingit - eli olisin tyytyväinen jos saisin pyöreitä tähtiä ilman autoguidausta alle 1000mm polttovälillä. Ja toistaiseksi muutaman testikuvaukset ovat olleet aika positiivisia.
Lisäksi iOptron tuntuu huolehtivan tuotteistaan ja jalustan firmis on kehitystilassa - viimeisimpien firmispäivitysten on luvattu taklanneen tämän ongelman.
iOptronin tuki on jo ehtinyt osoittaa kykynsä minullekin (tästäkin olin lukenut paljon aikaisemmin).
Jalustan saatuani laitoin yhtenä sunnuntaina ison läjän kysymyksiä iOptronin tukeen ja ei mennyt kuin 4 tuntia ja sain hyvät ja asiantuntevat vastaukset siis saman sunnuntain aikana.

Jalustan kenttäpilareineen tilasin muuten belgialaisesta Astromarket.org-nimisestä putiikista.
Löysin putiikin keväällä ja aluksi hieman arvelutti tilata kallista jalustaa, mutta ahkeran selvittelyn ja tiedustelujen jälkeen rohkenin tehdä tilauksen.
Astromarketista sain vielä niin hyvän tarjouksen ettei hovihankkija TS pystynyt vastaamaan.
(Ja outoa myös oli että tavallisen ja EC version ero TS:llä oli peräti 2000 euron luokkaa).

Sivumennen sanoen täytyy sanoa että TS:n tähti on hieman omassa silmässäni hieman laskenut.
Sähköpostivastaukset on muuttuneet tosi niukoiksi eikä kaikkiin kysymyksiin saa vastausta.
Toki varmaan tulen sieltä tilaamaan jatkossakin, mutta sanottakoon että uusi linssiputkikin on tulossa Astromarketista kun TS ei suvainnut vastata edes sähköpostiin kun kyselin linssiputkista.

Eli käyttökokemukset uudesta jalustasta ovat olleet toistaiseksi suhteellisen positiivisia.
Pieniä pikkujuttuja jotka kuitenkin saavat hyvän mielen.
Esim. työkalu mukana jonka voi ruuvata jalustaan kiinni, Cable Management-paneeli jolla voi välttää johtosotkua, lämmitetty käsikapula.
Harmistuksen aiheita on tähän mennessä ollut vain muutama; pilarissa voisi olla jotkut kantokahvat joista sitä olisi mukavampi kanniskella, ja entisen HEQ 5 Pro-jalustan Eqmodia on tullut hieman ikävä. Esim synkkauspisteiden hallinta oli niin kätevää (tosin en ole selvittänyt onko tässä jotain tehtävissä). Pilarin koko ja hankalahko kuljetettavuus on aiheuttanut sen että olen harkinnut Berlebachin puujalan hankintaa. Mutta katsotaan nyt.

No laitetaanpa tähän muutama kuva.
Ja blogissa myös tarinaa englanniksi ja lisää kuvia.


Jalusta käyttökunnossa parvekkeella.


Jalustan mukana tullut seurantakäyrä joka sai hymyn väreilemään suupielessä.


2 minuutin guidaamaton valotus 1000 millin polttovälillä.
___
Tapio

tähti_ville

Onneksi olkoon :azn:

Imankos sateet jatkuvat :cool:

terveisin Antti

Ransu

Onnittelut uudesta jalustasta, enkooderit on tulevaisuutta, hienoa että näitä alkaa tulemaan markkinoille. Hyvältä näyttää tuo testikuva :cool:
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

tuunari

Onnittelut Tapio!
Hieno väline. Juu, ei huano guidaamaton testiotos.

-pasi

Murtsi

Onneksi olkoon, hyvältä näyttää :cool: Nykyään on tosiaankin ilmaantunut enemmänkin näitä keskiluokan jalustoja markkinoille, hyvä niin, näiden hintaluokka on sellainen että ei tarvitse olla miljonääri voidakseen ostaa sellaisen. Yllättävän paljon kantaa noinkin kevyeksi jalustaksi...

Timpe

Onnittelut täältäkin suunnalta! :cheesy:
Ja hyvä tosiaan, että tulee vaihtoehtoja tuonne 2500...5000 euron välillekin ts. tarkempien/kantavimpien mallien jalustamarkkinat muuttuvat kovaa vauhtia halvempaan suuntaan kiinalaisten tultua markkinoille.
- Timo Inkinen

einari

Kiitoksia kaikille.
Toivotaan että jalusta pelittää kun kausi pääsee kunnolla alkamaan.

iOptroniltahan on tullut myös kevytluokkaan malli jossa on nämä enkooderit:
http://www.buytelescopes.com/ioptron-cem25-center-balanced-equatorial-mount-whigh-precision-encoders
Olisi aika kova sana matkakuvauksessa.

Sitten on myös raskaampi malli tulossa jossa luvataan 54.5 kg kantokykyä:
https://www.altairastro.com/xcms_entry.php?xcmsentryid=18
___
Tapio

MikaHoo

Hieno on jalusta. Täältä myös pisteet Astromarketille. Olen tilannut sieltä putken ja jotain muuta härpäkettä.
GSO 8" F5 Newton. Skywatcher 80ED. Alter 7.

Lithos

Tuo pieni Ioptron on varmaan aika lailla parasta mitä matkakuvaukseen voisi laittaa. Miten lie säätövara noissa tosin, minulla oli sellainen käsitys että noiden ioptronin jalustojen napasuuntaus ei onnistu täällä pohjolassa kun säätövara ei riitä.
Mika Suoperä
Visuaalipuoli: Orion skyquest XT-8 dobson
Kuvaus: Celestron 80ED-R, Sky-Watcher Explorer 150PDS, modattu 60D
Jalustat: Celestron AVX, Skywatcher AZ-EQ5

lotari

Lainaus käyttäjältä: Lithos - 12.08.2015, 18:48:57
Tuo pieni Ioptron on varmaan aika lailla parasta mitä matkakuvaukseen voisi laittaa. Miten lie säätövara noissa tosin, minulla oli sellainen käsitys että noiden ioptronin jalustojen napasuuntaus ei onnistu täällä pohjolassa kun säätövara ei riitä.

CEM25:n perusversiossa näyttäisi säätövaraa olevan vain 60 leveyspiiriin asti, voisi olettaa samat speksit löytyvän myös EC-versiosta. CEM60 EC:ssä näyttäisi säätövara riittävän Utsjoelle saakka.

Monihan on ratkaisut ongelman muiden jalustojen kanssa pienellä lisäkallistuksella, luulisi saman toimivan myös CEM25:n kanssa (ellei sitten sekoittaisi sisäistää GPS:ää tms., jota tosin epäilen).

Edit: Ja siis lähde CEM25:n rajoitukselle:
http://www.ioptron.com/product-p/7100e.htm

vehnae

ZEQ25:n kanssa ei ole ollut täällä Espoon/Kirkkonummen korkeudella mitään ongelmaa, kun kolmijalan pituussäädöillä saa tehtyä pienen ylimääräisen kallistuksen jättämällä pohjoisen puolen jala(t) hieman pidemmiksi. Suorassa olevan tolpan kanssa joutuisi sitten kehittämään jotain luovempaa.

einari

Lisää kokemuksia:

+ polaarisuuntaus onnistui aika hyvin ensimmäisen kohdistustähden avulla (ajon jälkeen vaan alt/azt-säätöä)
- kenttäjalusta kokonaisena ei mahtunut kerrostalomme hissiin - tarkoituksena oli tehdä polaarisuuntausta pihalla, mutta jalkojen amputointia olisi vaatinut
+ johtojen läpivienti on kyllä hieno keksintö - huomasin käytännön edun kun jalusta alkoi epähuomiossa tehdä meridiaaniflippiä
+ autoguidaus onnistuu hienosti alle kaarisekunnin tarkkuudella

Kelit kun ovat näin otollisia univelan keräämiseen (4 viikon loman eka viikko menossa), niin ensimmäinen kuvakin on valmistumassa kovaa kyytiä.
___
Tapio

einari

Testiräpsyjä ja napasuuntausharjoittelua parvekkeelta.

Tässä C8 f/6.3 lyhentäjällä eli polttoväliä noin 1300mm.
2 minuutin räpsy ilman guidausta.
Ei aivan pyöreistä tähdistä taidan syyttää tässä vielä napasuuntausta.

___
Tapio

einari

Hioin vielä napasuuntausta ja jos tulkinta oikea niin 0.5' tarkkuus tuotti tällaisen.
M2, 2 min valotus, 100% kroppi.

Ehkä tämä saa nyt riittää kun ei ole kiinteä asetus.
___
Tapio

Timpe

Hyvin riittää, jos tuo oli guidaamaton valotus kuten kerroit.  :smiley:
Yritin eilen saada lyhyemmälle "linssiputkelleni" (EF500/4L IS) muutamia testiruutuja käyttäen apuna kiikarin linssistä tehtyä "etsintä" ja sen perässä Lodestar guidekameraa. Eikös tuo jo täydellä aukolla skarpisti piirtävä optiikka osoittautunut etsimellä guidattaessa ihan "sitruunaksi". Ts. vaikka telen polttoväli on lyhyt (500mm) ja kalusto muutenkin kovin "kevyt" verrattuna vakiokuvausputkeen (GSO 10" RCT), niin tuollainen jalustalle käytön myötä opetettu raskas kuvausputkeni on silti n+1 kertaa helpompi kuorma kuin ensikokemuksiaan hakeva "untuvikko-kalusto". Pöh... :veryangry: (=Rinnakkaisen/uuden kuvauskaluston metkut joutuu aina opettelemaan ja opettamaan ne käytössä olevalle tähtikuvauksen hallintaohjelmistolle + muulle kalustolle ja se vie aikansa.)
- Timo Inkinen