Uuden kuvauskaluston käyttöönotto-kokemuksia

Aloittaja Murtsi, 17.08.2013, 16:31:46

« edellinen - seuraava »

Murtsi

Moro, viimein sitä pääsi täällä pohjoisen perukoillakin aloittelemaan kuvauskautta. Pimeää saa vielä toki odottaa parisen viikkoa mutta nyt onkin otollista aikaa kaikenmaailman testauksille joita tarvitaan uuden kuvauskaluston virittämisessä kuvauskuntoon.

Ihan aluksi olisi tarkoitus päästä sinuiksi käytettävien ohjelmien kanssa ja samalla asennella vielä viimeisiä palasia paikoilleen. fokusointilaite on nyt lähtenyt matkaan amerikasta ja se saapuu sitten aikanaan, tämän takia joudun nyt käyttämään vara fokkaria ja sen takia en ole pystynyt vielä tekemään kunnon kollimointia putkelle. Samoin apupeilin kannattimen tilaaminen jäi vähän viimetippaan ja sekin on nyt lähtenyt tulemaan tännepäin tuolta saksan maalta. Kunhan nämä kaksi puuttuvaa palasta on täällä niin silloin alkaa putki olla kasassa ja valmis tuleviin koitoksiin.

Kuten mainittua niin viime yönä pääsin ensimmäistä kertaa tällä kaudella virittelemään välineitä kuvausta silmällä pitäen. En odottanutkaan että kaikki olisi sujunut ilman ongelmia koska lähes koko kalusto on muuttunut sitten viime kauden jälkeen, uusi putki (GSO 10" f/4, lyhennettynä F/2,8), uusi kamera SBIG STF 8300 kahdeksan paikkaisella suodinpyörällä ja OAG:llä sekä SBIG:in guidekameralla varustettuna.

Ensimmäinen ongelma tuli vastaan jo heti alussa kun PHD ei saanut yhteyttä guidekameraan, sisällä testatessa se on sen saanut joka kerta, tätä pitää testailla paremmin kunhan kerkiää. Pahin ongelma kuitenkin on se että astrotortillalla en saa yhteyttä itse kuvauskameraan ja näin ollen kohteiden etsiminen hankaloituu huomattavasti, onko kenelläkään mitään patenttiratkaisua tähän ongelmaan? Tällä hetkellä käytän kuvaamiseen vielä ainakin toistaiseksi CCD SOFT ohjelmaa eikä astotortilla tue tätä ohjelmaa, olisiko se mitenkään mahdollista järjestää?

Nebulosity ohjelma on kyllä tuettujen ohjelmien joukossa mutta en tälläkään ohjelmalla saanut tortillaa toimimaan kameran kanssa, se kyllä rupesi ottamaan kuvaa mutta sitten jäi vain odottamaan kameraa, varmaan pitäisi jokin täppä olla oikeassa asennossa mutta kun vain tietäisi että mikä täppä. Jos tuon saisi toimimaan Nebulosityllä niin siihen olisin valmis ostamaan lisenssin kun se ei maksa kuin muutaman kympin.

Lopussa sitten ongelmaksi muodostui huurre kun se sumensi apupeilin, meinasin siitä huolimatta jatkaa kuvausharjoittelua mutta läppäri sai ilmeisesti lämpöhalvauksen ja meni mykäksi, siihen lopetin sitten harjoitukset ja alkoihan tuo kellokin olla jo kolmen kieppeillä ja taivas alkoi vaalenemaan jo liikaa muutenkin.

Joka tapauksessa sessiosta jäi hyvä maku kun aivan kaikki ei kuitenkaan mennyt pieleen, ohessa pari kuvaa todisteena tapahtuneesta. Se selvisi että kennon etäisyys korjaimesta ei ollut oikea koska nurkkapiirto oli melko huonoa, tuo ei johtunut kollimoinnista vaikka se ei ollutkaan täydellinen.

Tulipahan kuitenkin otettua kameralla ensimmäinen LRGB kuvakin, valotusta siinä on yhteensä 2,5 minuuttia, 2X30 s luminanssia ja kutakin värikanavaa 30 sekuntia  :smiley:



jussi_k_kojootti

Lainaus käyttäjältä: Murtsi - 17.08.2013, 16:31:46
Pahin ongelma kuitenkin on se että astrotortillalla en saa yhteyttä itse kuvauskameraan ja näin ollen kohteiden etsiminen hankaloituu huomattavasti, onko kenelläkään mitään patenttiratkaisua tähän ongelmaan?

"Sulavaa" ratkaisua ei tällä hetkellä taida olla, ellet saa Nebulosityä toimimaan.  Kun kuitenkin saanet .fitsejä kuvauskoneen levylle CCDsoftilla, niin näitä voit syöttää AstroTortillalle FileOpenDialogin kautta.  Käytin itse tätä menetelmää pitkään ennenkuin APT:hen tuli tortilla-tuki, ihan sujuvaa se on.
jussi kantola / oulun arktos
CG-5 GOTO + KWIQ-guiding + SW80ED  // 10" dobson // canon eos 450d mod & 400d / ASI 120MM
http://astrobin.com/users/jussi_k_kojootti/
http://oulunarktos.fi/

tähti_ville

Heippa Arto,

Tuosta se kausi sitten lähtee jatkumaan ja suunta on pelkästään nousujohteinen kun saat kauden loppuun mennessä kaikki eteen tulevat metkut korjattua. Onnistumisen ilo se on parhainta herkkua tässä harrastuksessa. Onnea uuden kaluston sisään ajossa.  :smiley:

terveisin Antti

Lauri Kangas

Kameraan voisi varmaan ottaa yhteyttä suoraan ASCOM-ajureilla, sellaiset löytynee jostain? Haittapuoli on että silloin pitää katkaista väliaikaisesti yhteys CCDSoftista, mutta ainakin saattaa saada tortillan toimimaan.

Jouko_Kettunen

Mainitsit, ettet saa autoguiderkameraa toimimaan yhdessä PHD:n kanssa. Onko jokin syy, miksi et käytä CCDSoftin autoguiderominaisuutta? Se ainakin saa yhteyden SBIG ST-i kameraan ja pelaa hyvin molempien kameroiden kanssa samanaikaisesti.

Murtsi

Jostakin syystä CCDsoft ei saa yhteyttä st1 kameraan, äsken kun kokeilin jälleen sisätiloissa niin PHD otti yhteyden. Olisiko mahdollista että tuo st1 pitäisi kytkeä STF kameran guideporttiin? tätä en ole vielä kokeillut, tarvitseeko st1 tässä tapauksessa myös usb piuhankin? nyt st1 kameraan on tullut vain usb.

Ascom ajuri löytyi softa cd:ltä, asensin sen ja CCDsoft ei enää löytänyt STF kameraa? poistin ascom asennuksen ja jouduin uudelleenkäynnistämään koneen ennen kuin se taas toimi. Seuraavalla kerralla saa joku muu joka tietää enemmän tietokoneista asennella uusia juttuja, nyt kun kaikki taas toimii samoin kuin aiemmin, en virittele enää turhaan vaan opettelen käyttöä näillä systeemeillä.

Jussin ehdotus FileOpenDialogin käytöstä tortillalla on mainio, tuolla pääsen käyttämään tortillaa, kiitos.

Jouko_Kettunen

ST-i kytketään sen omalla piuhalla jalustan autoguiderporttiin (piuha on erilainen kuin esim Orionin SSAG:ssä) ja USB-piuhalla tietokoneeseen. SBIG laiteajurit pitää olla päivitetty ja asennettu tietokoneelle ennen kuin kamerat yksi kerrallaan liitetään USB-portteihin. Onnistuminen näkyy siinä, että Windows ilmoittaa löytäneensä uuden laitteen ja hetken päästä ilmoittaa laitteen olevan toimintakunnossa. Tämän jälkeen ei pitäisi olla mitään ongelmia. CCDSoftissa kamerat pitää liittää (connect) yksitellen kuvauskameraksi ja erikseen autoguiderkameraksi. Kamerat vastaavat sulkimen äänellä onnistuneesta liittämisestä. Autoguiderin/jalustan kalibrointi on hyvin yksinkertaista ja nopeaa kunhan huomioi, että CCDSoft käyttää kalibroinnissa aina kuvakentän kirkkainta tähteä (voi olla liian lähellä kuvakentän reunaa). Guidaukseen voi sitten valita minkä tahansa autoguiderin kuvakentässä näkyvän tähden.

Murtsi

Viitsisikö edes tunnustaa miksi CCDsoft ei yhdistänyt guidekameraan  :oops: sitä ei nimittäin ollut ollenkaan valittuna, kun valitsin sen luettelosta niin yhdistäminen kävi helposti  :cheesy:. Seuraavalla kerralla sitten kokeillaan guidaamista CCDsoftilla. Näinpä niitä asioita jää helposti huomaamatta kun uusia välineitä virittelee, ja edellisetä kuvauskerrastakin on kuitenkin jo puolisen vuotta.

Minkälaiset Joukolla on perusasetukset OAG:llä guidatessa? voi olla että eri polttovälillä vaaditaan eri asetukset mutta kerro kuitenkin, sen verran asia kiinnostaa minua. Ja miten tuo kalibrointi, onko se tehtävä uusiksi meridiaaniflipin jälkeen vai voiko kalibrointiasetukset flipata kuten PHD:ssä voi? Voiko kalibroinnin jälkeen siirtyä uuteen kohteeseen ilman uudelleenkalibrointia jos kohde sijaitsee kutakuinkin samalla suunnalla?

Murtsi

No niin, nyt on otettu muutama kuvauskerta lisää ja kokemusta kaluston käytöstä on kertynyt lisää. Kaluston kasaaminen ja purkaminen alkaa pikkuhiljaa käymään jo rutiinilla eikä kasaamisajat esimerkiksi viimekauteen verrattuna ole merkittävästi muuttuneet, noin 120 minuutissa saan vermeet kuvauskuntoon kun kerään tarvikkeet varastosta pihalle. Purkuun menee suunnalleen vartin verran eli sama aika kuin viime vuonnakin.

Viime aikoina olen keskittynyt enimmäkseen kollimoinnin hiomiseen sekä etsinyt oikeaa etäisyyttä komakorjaimen ja  kennon välille. viime yönä se osui jo melko lähelle enkä käytettävissä olevilla palikoilla enää saa sitä paremmaksi, tämä saa kelvata minulle. Tässä linkki testikuvaan johon on piirretty komakorjaimen valmistajan (ASA) KAF 8300 kennolle luvattu piirtoympyrä https://kotisivukone.fi/files/artonastrokuvat.julkaisee.fi/nvv/asa_piirtoympyra.jpg Ennen kun arvioit kentän tasaisuutta niin huomioi että kyseessä on F/2,8 valovoimainen kuva, siihen nähden kenttä on erittäin tasainen ja komakorjain tekee täysin sen mitä spekseissä luvataankin http://www.teleskop-express.de/shop/bilder/shop/asa-astrosysteme-austria/2z-newton-reducer.pdf. Tuolla korjaimella halpisputkesta saa helposti hieman "laadukkaamman".

Myös ongelmia on ilmennyt ja yksi niistä koskee guidausta CCDsoft ohjelmalla jota en ole saanut vielä toimimaan, kalibrointi alkaa hyvin mutta kun ohjelma ottaa toisen kuvan niin ruutuun tulee ilmoitus underscripting error, pitää seuraavalla kerralla ottaa ruutukaappaus virheilmoituksesta mutta jos joku osaa tämän perusteella antaa vinkkiä asian korjaamiseksi niin hyvä olisi, todennäköisesti kyseessä on joku täppä jossakin valikossa mutta en ole vielä kerennyt perehtymään tähän enempää koska etsinguidauksella saan homman kuitenkin pelittämään. Kamerayhteydet ovat kuitenkin ok ja guidekameraankin saa yhteyden ccdsoft ohjelmalla, myös tarkennus on suurinpiirtein kohdallaan.

Seuraava huoli on sitten itse ohjaustietokone joka on tänä syksynä pimahtanut pimeäksi kesken kuvauksien jo kolme kertaa enkä enää oikein luota sen varmaan toimintaan, joudunkin jollakin aikataululla hommaamaan uuden koneen kyseistä tehtävää tekemään. Timpe antoikin jo sähköpostilla vinkin käytetyn koneen ostamiseen jolloin käytettävät ohjelmat pelaisivat varmemmin kuin uudella windows 8 käyttöjärjestelmällä, saa nähdä mihin sitten aikanaan päädyn.

Liitteenä kuva kaluston nykynäkymästä, uutta on uusi fokkari http://starlightinstruments.com/store/index.php?route=product/product&path=37_49&product_id=52 ja uusi apupeilin kannatin http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p6011_TS-Carbon-Doppel-Spider-fuer-295-310mm-Tubus-Innendurchmesser.html apupeilin kannatin ei tee tuplapiikkejä vaan fokuksessa ollessaan normaalit difraktiopiikit, ainut ero on se että en ovat huomattavasti terävämmät kuin aiemman kannattimen tuottamat difraktiopiikit. Toisaalta jos kuva ei ole fokuksessa niin nuo tuplapiikit tulevat esiin, tätä voikin käyttää bahtinovin maskin sijasta kun fokusointitähti on riittävän kirkas.

Että tämmöistä tällä kertaa, tulevasta ei sitten vielä tiedä...

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Murtsi - 13.09.2013, 21:50:37
Liitteenä kuva kaluston nykynäkymästä, uutta on uusi fokkari http://starlightinstruments.com/store/index.php?route=product/product&path=37_49&product_id=52 ja uusi apupeilin kannatin http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p6011_TS-Carbon-Doppel-Spider-fuer-295-310mm-Tubus-Innendurchmesser.html apupeilin kannatin ei tee tuplapiikkejä vaan fokuksessa ollessaan normaalit difraktiopiikit, ainut ero on se että en ovat huomattavasti terävämmät kuin aiemman kannattimen tuottamat difraktiopiikit.

Lähikuvia näistä, kiitos! Näyttää muuten hyvältä kokoonpanolta... :cool:
- Timo Inkinen

Jouko_Kettunen

#10
"Myös ongelmia on ilmennyt ja yksi niistä koskee guidausta CCDsoft ohjelmalla jota en ole saanut vielä toimimaan, kalibrointi alkaa hyvin mutta kun ohjelma ottaa toisen kuvan niin ruutuun tulee ilmoitus underscripting error / Murtsi"

Autoguiderin kalibrointi CCDSoftilla on välillä aika konstikasta, vaikka onkin periaatteessa hyvin yksinkertaista. Kalibrointiohjelma tunnistaa autoguiderin kuvasta kirkkaimman tähden ja suorittaa kalibroinnin sen suhteen. Ongelma syntyy silloin, kun ko tähti kalibrointiin kuuluvan siirtelyn seurauksena putoaa pois kuvasta tai jostakin reunalta ilmaantuu vielä kirkkaampi tähti. Silloin ohjelma menee sekaisin ja antaa virheilmoituksen. CCDSoftin autoguiderohjelman hyviä puolia on kuitenkin se, että kun kalibrointi on kerran onnistuneesti tehty, sitä ei tarvitse uusia, jos on kalibrointitilanteessa antanut kalibrointitähdelle oikean deklinaatiolukeman. Siirryttäessä uuden kohteen autoguidaukseen annetaan vain uuden kohteen deklinaatiolukema, valitaan kiintopisteenä käytettävä tähti autoguiderin kuvasta ja aloitetaan guidaus. Vanha kalibrointi säilyy tietokoneen muistissa ja sitä voi käyttää vaikka viikon päästä uudestaan.

PHD-guidin toimii myös moitteettomasti ST-i kameran kanssa, mikäli käytössä on uusin versio. PHD:n etuna on, että erillisenä ohjelmana se pyörii normaalisti silloinkin, kun kuvauskamera siirtää kuvaa tietokoneen kovalevylle.

Asetuksista: Kalibrointiaika riippuu polttovälistä. Minulla se on 2000 mm ja sille CCDSoftin manuaalissa suositellaan 7 s (yleensä sama molemmille akseleille). Jos polttoväli on 500 mm, niin suositus on 15 s +/- 5 s. Backlask kompensaatio on molemmille akseleille 0. Molemmat akselit pitää olla ruksattuna (Enabled). Minimum move 0.01s ja maximum move 1s. Aggressiveness 7...10 tarpeesta riippuen. Autoguide using Camera Relays ja delay after correction 0s. Näillä asetuksilla olen pärjäillyt.

Kalibrointia ei tarvitse tehdä uudestaan meridiaanin toiselle puolelle siirryttäessä, mutta pitää ruksata Reverse X.

Murtsi

Liitteenä pyydettyjä lisäkuvia.

Jostakin syystä PHD ei saa yhteyttä st1 kameraan tuolla ulkona, sisällä se on saanut yhteyden joka kerta kun olen kokeillut, en ymmärrä missä on vika.

Kiitokset Joukolle noista asetuksista, täytyy tänään taas yrittää jos vain keliä sattuu olemaan.

Huomasin tuossa että paremmalla puoliskolla on läppäri jossa on käyttiksenä seiska, kohta on syntymäpäivät ja saatanpa yllättää hänet  :grin:

Murtsi

Terve, törmäsin erikoiseen ongelmaan kun kuvien kalibrointi ei onnistunut viime kuvauskerran kuville. Kalibroinnin jälkeen kuumat pikselit olivat edelleen paikoillaan eikä siinä vielä kaikki, kuten mainoksissakin todetaan, viereen oli ilmestynyt mustat pikselit. Asiaa tutkittuani totesin että kuumien pikseleiden paikka oli muuttunut neljän pikselin verran verrattuna käyttämiini darkkeihin, outoa. Sitten huomasin että kuvan toisesta reunasta puuttui neljä riviä pikseleitä, onko kukaan muu törmännyt vastaavaan ilmiöön?

Ajattelin että uusilla kalibrointikuvilla voisi tämän ongelman ratkaista, joten otin ne mutta niillä kalibroitaessa sama ilmiö toistui, tästä päättelin että kyse oli yhden kuvauskerran erikoinen ongelma, ainakin toivon näin. Seuraavalla kerralla asia tietenkin varmistuu. Liitteenä kalibroidusta kuvasta croppi.

Edit. Tuosta liitekuvasta ei näy juuri erottavan mitään, lisäsin toisen liitteen jossa näkyy tuo reunan puuttuvat pikselit.

Timpe

Tarkoitatko, että olet saanut CCD-kameran ottamaan kertaalleen ikään kuin 4 pikselin verran "offset-säädöllä" otettuja kuvia ja sitten kun näitä alkuperäiskuvia yrittää kalibroida normaaleilla dark-kuvilla, tapahtuu tuollainen ilmiö? Itse ainakin tipahdin tämän ongelman suhteen kärryiltä, mutta yritetään lisää jos kerrot lisää tietoja. :smiley:
Toivottavasti tuossa ei ole mikään SBIG:n elektroniikkaongelma kyseessä...
- Timo Inkinen

naavis

Onko kaikki kuvat otettu samoilla ohjelmilla ja ajureilla?