Jälleen kerran, kausi on ohitse

Aloittaja J-P, 04.04.2013, 15:12:40

« edellinen - seuraava »

J-P

Hei,

Haikeana jätän jäähyväiset kuvauskaudelle 2012-13. Yöt ovat jo niin lyhyitä, ettei uusien kuvausprojektien kuvaaminen innosta. Astronominen pimeys päättyy Oulun korkeudella 07.04 ja alkaa uudelleen vasta 05.09.
Käytännössä järkevä kuvausaika on täällä vain kuusi kuukautta.

Julkaisin pari isoa posterimuotoista koostetta kauden kuvista blogissani, sekä videon, ne löytyvät blogistani:
http://www.astroanarchy.blogspot.fi/2013/04/its-over-no-more-astroimaging-for-me.html

Uudempi posteri täällä: http://www.astroanarchy.blogspot.fi/2013/04/a-new-poster-out-of-images-from-season.html

(Kannatta klikata kuvakoosteet isommiksi!)




Kauden ensimmäinen kuva oli lähikuva Harsosumusta:
http://www.astroanarchy.blogspot.fi/2012/10/ic-1340-project-finalized.html

Ja viimeinen oli kuva, joka paljastaa äärimmäisen himmeän ulomman halon Pöllösumusta, Messier 97:
http://www.astroanarchy.blogspot.fi/2013/03/owl-nebula-messier-97.html


J-P

Nurinniska Observatory

Ihan mukavastihan noita kuvia on talven mittaan kertynyt siellä pohjoisen avaruusanarkian pesässä  :afro:

Täällä Nurinniskassa astronominen pimeys päättyy 14.4. Jotain siis vielä ehtii jos kelejä riittää. Kaksi seuraavaa yötä on selkeää ennusteiden mukaan.

Tero Hirvikoski, pääobservaattori
Nurinniskan observatorio
Verttuu, Kankaanpää
http://www.astrobin.com/users/Nurinniska/

J-P

Niin, ja onhan mulla kohteetkin vähissä, kun valosaasteen vuoksi galakseja ja muita laajakaistakohteita ei kannata edes kokeilla kuvata...

jussi_k_kojootti

Komeaa jälkeä tuli J-P:ltä jälleen kerran, eikä tässä edes muistutettu huikeista ja uraauurtavista 3D-töistä.

Toivottavasti et pahastu, kun lainaan ketjua myös oman kuvauskauden lopetukseen ...

... vaikka syvän taivaan osalta ja paria poikkeusta lukuunottamatta lopetin käytännössä jo joulukuussa, lumien laskeuduttua.  Kausi alkoi elokuun puolivälissä, vanha tuttu kalusto asettui uuteen paikkaan omakotitalon pihanurmelle.  Valosaasteen suhteen lokaatio on kenties hieman entistä parempi, mutta kuvauskelpoisen taivasalan suhteen tuli takkiin, kun nyt kuvattiin maan tasalta ja puiden katveesta.  Odotettua paremmin sujuneen syksyn (nelisenkymmentä kuvausyötä, satakunta tuntia julkaistua kokonaisvalotusta) jälkeen lumisen Oulun valosaasteinen todellisuus iski kasvoille oikein kunnolla, eikä vuodenvaihdetta ympäröinyt pitkä pilvisyyskausikaan edesauttanut kuvausasiaa.  Kelien viimein tammikuussa taas parannuttua huomasin keskittyväni -- ja haluavani keskittyä -- Arktoksen Puolivälinkaan tähtitornin jalostamiseen, ylläpitoon ja käyttöön.  Kuluvan vuoden kuvista valtaosa onkin Puokkarilla (usein tähtinäytösten yhteydessä tai jälkeen) otettuja -- jonkin verran muualla julkaisematonta materiaalia löytyy Arktoksen fesestä.  Ensi kaudelle tornille hankitaan (mukavan tähtinäytös-osallistumisen edesauttamana) kunnon flat-box, jonka myötä odotan tornin alkavan täyttää tällä kaudella havaittua potentiaalia (myös syväntaivaan) kuvauksen suhteen.  Suurena revontuliyönä kuvasin kylmän viileästi messieriä, ja tästä jäi käteen vihreän galaksin lisäksi positiivisempi fiilis ensi kauden lumista aikaa silmällä pitäen.  Ehkä valkoiselta maalta ei voi tunnin osavaloja ottaa, mutta ei ne tähdet silti aivan kokonaan katoa.

Kaikenkaikkiaan kaudesta jäi tosi hyvä maku -- sain käytettävissäni olevan tekniikan aika hyvin haltuun, ja kuvankäsittelyn puolellakin rupesi löytymään jonkinasteista "robustiutta", eikä lopputulos ollut enää täysin arvasta kiinni vaikka kohdetyypit, olosuhteet ja (osa-)valotusajat vaihtuvatkin.  Riittävän kauan niitä katseltuani olen tosi tyytyväinen useimpiin kauden kuviini: vaikka foorumilla on nähty moninverroin hienompia otoksia pitkin kautta, ylitin omat odotukseni roimasti, ja saavutin tason josta viitisen vuotta sitten haaveilin.  Nyt kun vielä muistaisi mitä aivan oikeasti oli tarkoitus tehdä sitten kun kuvaus alkaa sujumaan ...  :evil:  Päällimmäisenä mieleen jäänyt läksy (itselleni) on tämä: ota niin pitkiä osavalotuksia kuin mahdollista <=> ISO100 ON parempi kuin ISO400.  Muutama tunti raakadataa -- ja nippu luultavasti kehnoja planeettavideoita -- on kiintolevyllä edelleenkin enemmän tai vähemmän käsittelemättä, jos niistä jotain julkaisukelpoista irtoaa niin tänne nekin sitten ilmaantuvat:

http://www.astrobin.com/users/ketarax/

Muiden ottamien kuvien kommentointi ja osallistumiseni harrastustiedon jakamiseen foorumilla on tällä kaudella jäänyt niukanlaiseksi, mikä on monesti harmittanut, mutta ymmärrätte kyllä: pienet lapset, työ, ja muu maanpäällinen elämä ...  Useimmat kuvanne olen kuitenkin nähnyt ja niitä suuresti arvostanut; keskusteluakin olen seurannut vaikka harvemmin osallistunut.  Kiitokset kaikille kommenteista, vinkeistä ja tiedosta, niin täällä kuin #siriuksellakin!
jussi kantola / oulun arktos
CG-5 GOTO + KWIQ-guiding + SW80ED  // 10" dobson // canon eos 450d mod & 400d / ASI 120MM
http://astrobin.com/users/jussi_k_kojootti/
http://oulunarktos.fi/

J-P

Hei Ketarax,

Kyllä tämä ketju on tarkoitettu ihan kaikille, joilta pimeys on karkaamassa. Eli lisää vaan kauden saldoja esille!

Kiva raportti kuluneesta vuodesta ja näyttää olleen myös aika tuotteliaskin, sekä määrällisesti, että laadullisesti.
Kelit olivat aika kauheita, suurehkon kuvamäärän selityksenä itselläni on se, että useat kuvista on aloitettu jo vuosia sitten ja "valmistuneet" kuluneella kaudella. Tarkoitus on moniin kuvat jatkoa ensi kaudella.
Toinen syy on obsrvatorion sijainti ja jatkuva sateliittikuvien seuraaminen, näin pystyin hyödyntämään pienetkin raot pilvipeitteessä.


J-P

Juhanitee

Ensimmäinen talvi jolloin kamera on ollut enimmäkseen ylöspäin on kyllä jo täälläkin ohi. Täytyy myöntää että olen taas muutamaa asiaa viisaampi, edellisten viisauksien painuessa unholaan.

Saldo ei ollut kummoinen, mutta onpahan parantamista:


Lauri Kangas