GSO RC-putket (10" ja 12")

Aloittaja Timpe, 05.01.2013, 20:32:34

« edellinen - seuraava »

Timpe

Pari muutosta lisää tulevalle havaintokelille, kun tuo edellinen setup ei tuottanut oikein kollimoitunakaan virheetöntä kuva-alaa.
1.) Pyöritin apupeiliä noin 20 astetta sivuttain. Tuosta on pari mahdollista etua:
+ jos apupeilin epäkeskeisyys on vaikuttanut tuohon oikeaan alanurkkaan kuva-alalla, niin nyt sen pitäisi siirtyä pois tuolta oikeasta alanurkasta (suuntaa en tiedä).
+ nyt päiväkollimointi tuotti mielestäni taas hitusen paremmat optiikan heijastusrenkaat putken eteen, sama pätee myös tuonne tarkentimen takana näkyvään heijastukseen.

2.) Otin CCDT67:n loittoetäisyyttä pienemmäksi poistamalla optisesta ketjusta 10 mm M48 loittorenkaan. Putkesta tulee nyt f/5.6 (254/1410mm) RCT (edellinen f/5.3 (254/1340mm).

Eli saa nähdä mihin tuolla uudella mekaanisella säädöllä päästään tähtikollimoinnissa (Takahashikin on nyt mielestään lähes oikeassa kollimoinnissa). :smiley:
Tässä on muuten se hankaluus, ettei käytössä ole enää moottorifokusta, vaan tarkennan käsipelillä (usein!), mikä hidastaa toimintaa.
- Timo Inkinen

mistral

Onkohan peilit hiottu tehtaalla niin että akseli menee tarkalleen keskellä? Sitäkin olen ihmetellyt kuinka apupeilin akseli voidaan tietää jos se on kupera. Kuperallahan ei ole polttopistettä, joutuu ilmeisesti kokeilemalla etsimään oikean suunnan?

Lisäys: No tietysti voisi laittaa apupeilin pyörimään tarkasti laakeroidulle laikalle ja vaikkapa vähän sivusta kohdistaa siihen laserin jonka heijastusta seuraisi tasopinnalla. Jos heijastus pysyisi paikallaan, olisi peili oikeassa asennossa. Tai vielä pitäisi tarkistaa että on myös sivusuunnassa akselilla. Ehkä olisi mahdollista sellainen laikkapyöritin tehdä amatöörillekin, tiedä sitten miten käytännössä toimisi.
Mutta kun RC:n kollimointi on ektremehommaa, ehkä joku värkkää sellaisen :)

Lisäys2: Ja laikkaan pitäisi kiinnittää koko putki jotta peilien oikean asennon jälkeen ne saadaa lukittua. Eli putki pitäisi jämäkästi kiinnittää koska sen omapaino jo vääntää jonkinverran pyöriessä. Kun peilit on kerran lukittu, niitä ei toivottovasti koskaan tarvitse uudelleen kollimoida. (Itsellä on vain Newton ja visuaalikäyttö, on pitänyt kollimoinnin hyvin..)

Timpe

Lainaus käyttäjältä: mistral - 16.09.2018, 21:01:36
Onkohan peilit hiottu tehtaalla niin että akseli menee tarkalleen keskellä?

Tuotakin olen miettinyt, mutta oman tietoni mukaan ne ovat kohtuullisen tarkasti keskellä tuota keskimerkkiä. Käytännössä hyvän tähtikenttäkollimoinnin avulla säädetty optiikka antaa aina laserilla keskityksen tuonne keskimerkin sisään, muttei koskaan aivan keskelle (missä on reikä apupeilin pinnoitteessa ja kapea lasersäde "katoaa"). Mutta pientä heittoa siellä on, koska tuota apupeiliä pyörittämällä saadaan hiukan erilaisia kollimointituloksia tähtitaivaalta.

Tässä eilisillan tulokset (15 s), mihin olen itsekin melko tyytyväinen (saisi vielä tuon pienen pisaran muodon pois tähdistä, mutta menee näinkin).





Ja 60 sekuntia M27:sta:


En laita tällä kertaa CCDI:n mittauksia. Kaikki nuo olivat odotetusti tasaisuudeltaan parempia (kun lyhennyskerroin pieneni ja kentän kooksi tuli 1400mm polttovälillä aiempaa pienempi alue taivaalta eli noin 44'x33'). Kollimointi pyöri muutaman kaarisekunnin päässä oikeasta (virhe suoraan alas kuvassa) ja kentän tasaisuus 22-26%. En tehnyt peilien asentoon tietyn tarkkuustason jälkeen enää mitään muutoksia, vaan yritin tarkentimen asentoa säätämällä saada parhaan mahdollisen kuvan ja tähtien muodot. Tuon jälkeen otin vielä 5 x 5 min luminanssit M27:sta flat kuvien kera (tulevat tähän, kun ehdin käsittelemään nuo PixInsightissa). Tässä kumminkin ennakkona keskiarvomittaus viidestä M27 kuvasta CCDI:n näkemänä:


  :azn:
- Timo Inkinen

Timpe

Tässä vielä lupaamani M27 sumun väriversio esille täydessä resoluutiossa (toki copyright-leimoilla lisättynä).



Tässä vihreän kanavan mittauskeskiarvo eli pienellä kollimointivirheellä tulee tuollainen yo. loppukuva:


Tein sitten parin illan jälkeen pääpeiliin pienen kallistuskorjauksen, niin tuo aiempi kaltevuus hävisi lähes pois: (tässä 15s valotus pilviä väistellen)



Viiden kuvan mittauskeskiarvo tässä:


Jääköön nyt tuohon asentoon, sillä jalustalla kuvausputki taitaa vaihtua toiseen ja tämä RCT menee havaintosuojan nurkkaan odottamaan ostajaa (tai kevään galaksi-taivasta).  :lipsrsealed:
- Timo Inkinen

Timpe

Bongasin tuolta hyvän linkin tähän 10" RCT aiheeseen:
http://interferometer-tests.blogspot.com/2013/06/2542000-10-ritchey-chretien-gso.html

Mielenkiintoinen arvio tuolta:
"...big fat secondary causes 45% obstruction, that means the EER(1,22) sums to 65% only, if instrument is perfect optically. An obstruction-free instrument with this EER would be not be diffraction limited, it would be considered a lemon.  (EER = encircled energy ratio, a measure like the Strehl ratio, but includes also obstruction effects). Told otherways: As only about 50% of the light is concentrated in the Airy Disk, and the rest in the diffraction rings, the resolution effectively is just half the value the aperture size suggests. A 10" RC has the effective resolution of a 5" instrument without obstruction.
- that makes for a somewhat soft picture quality at high magnification, and more prone to seeing effects"


Ei mikään visuaaliputki siis.
- Timo Inkinen

Timpe

Taidan laittaa tämän tuotevinkin tuttuun ketjuun, kun tätä tuotetta voi käyttää alkuperäisten metristen RCT kollimointiruuvien korvikkeena:
https://www.newport.com/f/ajs-high-precision-adjustment-screws
Tuosta hienosäätö-ratkaisusta on ollut puhetta CN-foorumin viime aikaisissa RCT-kollimointiketjuissa (=tavallisen metrisen kierteen säätötarkkuus jää sattuneesta syystä RCT-putkissa hiukan liian karkeaksi  :grin:).

PS. Sieltä bongattua ja osaltaan itsekin asiaan sivuvaikutettua: https://astromart.com/classifieds/astromart-classifieds/telescope-ritchey-chretien/show/at14rct-deep-discount
RCT-putket eivät ole kaikille käyttäjille oikea ratkaisu, minkä suomalaisharrastajat jo tiesivätkin tämän p-i-t-k-ä-n RCT-ketjun myötä.
- Timo Inkinen

Timpe

Pitänee lisätä tähänkin ketjuun CN foorumin tietoa RCT-kollimoinnista:
https://www.cloudynights.com/topic/715351-which-collimation-tool-for-ritchey-chr%C3%A9tien/
Tuonne on ilmestynyt opastusta mm. Ronchi -okulaarin käytöstä peilien oikean etäisyyden määrittämiseen ja ketjussa kerrotaan erittäin hyvä keino kuinka RCT:n optinen ja mekaaninen akseli saadaan yhteneviksi. Jos on tarvetta opetella RCT:n kollimointia ja sen perusedellytyksiä, niin CN:n Cats & Casses alueella on ollut viime aikoina varsin hyvää kollimointikeskustelua, mitä olen seurannut ja pitänyt jonkin verran ylläkin ihan oppimismielessä. (Tuolta tulee nyt eräänlaista jälkiviisautta, kuinka tuon 10" RCT:n kanssa olisi aikoinaan pitänyt toimia...  :wink:)   
- Timo Inkinen