Jupiterin peittyminen 15.7.

Aloittaja jmantyla, 11.07.2012, 21:45:46

« edellinen - seuraava »

jmantyla

Muistutus, että Jupiter peittyy Kuun taakse sunnuntaina 15.7. aamulla.
UM 3/12 kertoo, että Helsingissä peitto alkaa 5.02 ja päättyy 5.33, Tampereella 5.07/5.31 ja Oulussa 5.23/5.29.

Tiedä sitten viitsiikö noin aikaisin nousta. Sääennuste on nimittäin aika paha, korkeintaan 50% onnistumisen mahdollisuus. Pirkanmaalle luvassa aamuksi vesisadetta...  :huh:

Jorma M.
Kangasala

Jorma Koski

Aurinkokin on silloin noussut jo yli puoli tuntia aiemmin.
Jorma Koski "Respondeo veritatem profunda"
Twitter
Facebook

Janius

jos vaan sää suosisi niin näkyy hyvin omalta takapihalta ja gotolla saa jupiterin helposti näkökenttään.

VeijoT

#3
Jupiterin peittymistä sain kuvattua hyvän sään aikaan. 10 minuutin päästä sitten kun homma oli ohi, niin taivas menikin umpi pilveen.

Veijo T

Muutama  videonpätkä molemmista kontakteista.
http://avaruus.kuvat.fi/kuvat/Jupiterin_peittyminen_15_7_2012/



Jupiter alkoi peittymään tässä Kuun reunan taakse. Vyöhykkeitä tuli tuon verran esille, mutta Jupiterin kuut jäi vaalean taivaan takia näkymättömiin.

Seuraavat kuvat on työstetty vajaan minuutin pätkistä. Huomasin kuitenkin että se on liian pitkä pätkä, sillä Kuu ehtii työntyä liikaa Jupiteria kohti.
Ehkä 15 sek video leike olisi sopiva. ( tai sitten pitäisi käsitellä molemmat kohteet erillisenä )


Jupiter viipyi Kuun takana vajaa puoli tuntia. Taivas vaaleni niin että vyöhykkeet ei enää näkyneet. ( Ehkä suurennostakin oli liikaa )
Lisää kuvia myös tuossa linkissä
http://avaruus.kuvat.fi/Avaruuskuvat/2012/Jupiterin_peittyminen/index.html




Julius

Hyviä kuvia edellä! Ja sää suosi täälläkin. Vielä kolmen aikaan oli pahasti paksussa pilvessä,
mutta neljän jälkeen alkoi oheta kirkastuen täysin viideksi. Tässä videosta työstetty kuvapari,
joka toimii näköjään karsastus-stereonakin.

Ransu

Hienoa että sää suosi jossain, täällä oli täysin pilvessä ja sateli hiukan vettä, säätiedotus lupasi vielä illalla täysin kirkasta yötä.
Seitsemän jälkeen vähän rakoili mutta h-hetki meni ohi.
Veijon videopätkät on hienot :cool:
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

jmantyla

Laitoin varmuuden vuoksi herätyskellon soimaan klo 4 - ja vastoin sääennusteita taivas oli aivan kirkas. Kapea Kuu erottui heti taivaalta, joten kaivoin putken aitasta kesäsäilöstä. Jupiter erottui vaalealta taivaalta yllättävän kirkkaana jo kameran etsimestä.
Tässä kaksi parasta kuvaa.

Esilletulon aikaan puoli tuntia myöhemmin taivas oli jo vaaleampi, joten taivaan sini oli voimakkaampi. Taivaan sineä saisi ehkä kuvankäsittelyllä vähennettyä. Nämä ovat ensi versioita.

Tal-125APO + Pentax K-x 1/500 ISO200.

Taivaanvahdissa on pari kuvaa lisää:

http://www.taivaanvahti.fi/observations/show/6156

Oli kyllä vähän tuuriakin. Pari tuntia myöhemmin taivas meni umpipilveen.

Jorma M.
Kangasala

VeikkoM

Jos vain noita havaintoja teillä on, niin laittakaa ihmeessä Taivaanvahtiinkin.  Jorma ja Veijo omansa sinne raportoivatkin.

Siellä on muutama muukin:
http://www.taivaanvahti.fi/observations/browse/list/72536/observation_start_time


Veikko Mäkelä
Kuu ja planeetat, Asteroidit ja komeetat, Tieteellinen yhteistyö, Tietotekniikka sekä Kerho ja yhdistystoiminta -harrastusryhmät

Some-E

Mikkelin sääennuste oli koko viikon huono, mutta parani viikon loppua kohti. Arvelin, ettei havaintoja kerry ainakaan Suomen sään takia hirveästi, joten päätin yrittää. Oli myöskin tavoitteena tehdä ajoitus, jota en vielä koskaan ollut tehnyt. Venuksen ylikulun kanssa se ei onnistunut, koska ylikulun loppu peittyi pilviin ja alku ei tietenkään näkynyt näin etelässä.

Videokamera, miniläppäri, videodigitoija, järkkäri, pieni kaukoputki "kuuluisan" EQ-1:n päällä. Kamera ei ollut kaukoputkessa kiinni, eikä myöskään videokamera. Kellona toimi Nokia E63 ulkoisen GPS-moduulin ja RaceChrono-sovelluksen kanssa, siitä saa hyvän kokoisen kellonajan näytölle.
Ensimmäistä kertaa ajoituksen lisäksi kokeilin havainnoinnin livevideointia, kun pihalla oli ethernet-kaapeli käytettävissä.
Sillisalaattiharjoitus siis, mutta ihan hyvä! Vain toinen kontakti jäi pienen pilven taakse. Virallinen havaintokertomus:
http://www.taivaanvahti.fi/observations/show/6174

- Sami Jumppanen / Mikkelin Ursa -

jmantyla

#9
Jälkikäsittelin peittymisen ja esilletulon, ja tämän näköistä jälkeä tuli:

Esilletulo oli puoli tuntia myöhemmin ja Aurinko valaisi kirkkaammin. Jupiterin vyöt silti näkyivät hyvinkin selvästi:

Tekniset tiedot samat kuin 15.7. postatussa artikkelissa.
---
Ihmetyttää miksi minun ja Veijo Timosen kuvissa peittyminen on niin eri aikaan, vaikka havaintopaikoilla on välimatkaa vain n. 45 km.
Peittymiskuva on otettu kameran exif-datan mukaan klo 5.06,19 ja esilletulo klo 5.33,47. Kangasalla Jupiter oli klo 05.04 reilusti irti Kuusta. Peittyminen näyttää myös tapahtuvan hiukan eri Kuun kohdassa. Siis alle 50 km havaintopaikan ero vaikuttaa näin paljon?
Laitoin kameran kellon aikaan klo 4.30 Ylen teksti-tv:n mukaan. Tämän päivän testin mukaan heittoa voi olla max 1-2 sekuntia. :huh:

Samat kuvat ovat täällä vähän isompina:

http://www.taivaanvahti.fi/observations/show/6193

Jorma M.
Kangasala

Murtsi

Hienoja kuvia olette saaneet otettua tästä tapahtumasta  :cool:, onnittelut kaikille kuvaajille.

VeijoT

Tarkistin vielä uudelleen tuota ajoitusta. Minä kuvasin suoraan videon tietokoneelle. Siinä aika synkronoituu automaattisesti  time.windows.com.n kautta.

Olin aloittanut videon tallentamisen noin puoli minuuttia ennen, jolloin Jupiter oli vielä irti,  mielestäni siinä kuluu 35 sekuntia siihen kun Jupiter saavutti Kuun reunan.
Kovin tarkkaa aikaa ei tällä kalustolla kuitenkaan saa.

iPad taulu tietokoneen Sky Safari Pro tähtikartta jossa on GPS, ja siten  tarkka paikka / aika, niin se antaa ajaksi 5:04:18, siinä saa Kuun ja Jupiterin kohdistettua hyvin tarkasti vierekkäin.

Pentax kamerasta olisin saanut GPS moduulilla tarkan ajan. Mutta siinä ei ole crop video kuvaa.

Veijo T

Ei kovin hääppönen kuva, mutta yritin ajoittaa Jupiterin reunan Kuun vierelle video ruuduista.



jarikankaanpää

Hienoja kuvia kaikilla!
Ehdin vasta tänään omien otosteni kimppuun. Tässä eka siivottu versio. Sinivihreä taivas, lyhyiden videopätkien kohina,  nopea liike ja kirkas taivas loivine kontrasteineen
aiheuttavat kosolti ongelmia. Tapahtuma peittymiseen saakka oli seurattavissa hyvissä olosuhteissa, mutta Jupiterin esiintulo kuun takaa jäi pilviharson taakse.
http://lakeudenursa.fi/galleria/index.php/jarik/planeetat/ylikulkuklo515
Jari Kankaanpää

jmantyla

#13
Lainaus käyttäjältä: VeijoT - 17.07.2012, 23:40:35
Tarkistin vielä uudelleen tuota ajoitusta. Minä kuvasin suoraan videon tietokoneelle. Siinä aika synkronoituu automaattisesti  time.windows.com.n kautta.... [lyh]
Kovin tarkkaa aikaa ei tällä kalustolla kuitenkaan saa. [lyh]
Ei kovin hääppönen kuva, mutta yritin ajoittaa Jupiterin reunan Kuun vierelle video ruuduista.

Tässä vertailun vuoksi sekunnin tarkkuudella samaan aikaan Kangasalla eli noin 45 km pohjoisempana otettu kuva:

Jupiter oli siis samalla hetkellä vajaan halkaisijansa eli 30" verran irti Kuusta, kun Hämeenlinnassa se jo kosketti Kuuta. Kangasalla peittyminen alkoi 5.06,19 eli 2 min 11 sek myöhemmin.

Laitoin kameran kellon aikaan Ylen teksti-tv:n mukaan klo 4.30. Heittoa exif-datassa ei voine olla kuin 1-2 sekuntia.

PS. Tarkistin tänään klo 19 kameran kellon Radio Suomen aikamerkistä. Painoin kameran laukaisinta tasan aikamerkin kohdalla. Exif-data ilmoittaa Pentaxin ottaneen kuvan klo 19.00,25! Olen ennenkin huomannut kameran kellon heittävän kuukausien kuluessa, mutta että kolmessa päivässä näin paljon, oli yllätys. Tosin laukaisuviive sekä Ylen teksti-tv:n digitaaliviive selittävät ehkä jonkin verran asiaa.
Mutta silti klo 5.04 otettu kuva poikkeaa merkittävästi Hämeenlinnan ja Kangasalan välillä. Ilmeisesti kameran kello on ollut tarkemmin ajassa 15.7. aamulla.

Jatkokysymys: minkälaiset kellot digijärkkäreissä oikein on?

PS2. Tarkistin uudelleen kameran ajan 18.7. klo 22 Radio Suomen aikamerkistä. Tulos: eroa oli 1 s. Eli siis tuo 15.7. eroavuus voi olla max. 1-3 sekuntia. Muu menee maan- ja tähtitieteen piikkiin.

Jorma M.
Kangasala

VeijoT

Lainaus käyttäjältä: jmantyla - 18.07.2012, 18:31:05

Jatkokysymys: minkälaiset kellot digijärkkäreissä oikein on?

Jorma M.
Kangasala


Kyllä minulla ainakin kameran kellot heittää, en ole tarkemmin seurannut kuinka paljon, mutta heittoa tulee pitemmällä ajalla.

Tarkistin kuinka kaksi eri tähtikartta ohjelmaa ( Cartes du Ciel ) ja ( Stellarium ) näyttää samalla ajalla ja koordinaateilla tuon Jupiterin / Kuun sijainnin.
Cartes du Ciel näyttää samoin kuin minulla. Mutta Stellarium näyttää samoin kuin Mäntylän kuvassa. Mistähän tämäkin ero johtuu ?

Aika ja paikka on molemmissa ohjelmissa samat.

Tuossa vielä linkki kuvaruutu kaappaukseen. ( tuosta linkistä seuraava kuva on Stellarium ) voisiko joku muukin tarkistaa omilla koordinaateilla.
http://avaruus.kuvat.fi/kuvat/Jupiterin_peittyminen_15_7_2012/Cactes_du_Ciel.jpg

Veijo T