Neulanreikäkamera

Aloittaja Arzka, 22.04.2011, 16:18:40

« edellinen - seuraava »

Arzka

Uusimmassa tähdet ja avaruus -lehdessä oli juttua neulanreikäkamerasta. Innoistuin asiasti niin paljon, että väsäsin  kenkälaatikkokameran ja vanhasta yksinäiseksi jääneestä Olympus GO100 -filmikamerasta neulanreikäkameran. Poistin filmikamerasta kaikki muut osat paitsi sulkimen, etsimen, filmikoneiston ja rungon. Nyt viimeisenä asiana pitää pohtia, millaista filmiä käyttäisin. Tästä kamerasta olisi vallan mainiosti hyötyä kun voi päättää täysin valotusajan vaikka kuukausiin saakka ja virtaa ei tarvita. Osaisiko joku sanoa millaista filmiä tulisi käyttää jos reiän halk. on 0,7mm ja polttoväli 35mm?

pnuu

Itse tein solarigrafeja valottamalla suoraan valokuvauspaperille, siis kokonaan ilman filmiä. Täällä jokunen kuva. On pitänyt noidenkin jälkeen laittaa kuvaamaan, muttei ole saanut aikaiseksi, mutta ehkäpä nyt kesäksi taas :-) Kamerana käytin peltista turkinpippuripurkkia, johon laitoin neulankärjellä rei'itetyn folion objektiiviksi.

Googlella löytyy lisää hakusanalla "solarigraphy".
Panu Lahtinen
"You haven't really been anywhere until you've got back home",
Twoflower in "The Light Fantastic"

Jorma Koski

#2
Sunnuntaina 24.4. on maailman neulareikäkamerapäivä!

http://www.pinholeday.org/

Tässä digijärkkärin runkotulppaan tehdystä reiästä kuvattu näkymä (edit:ei objektiiviä)

http://www.ursa.fi/~koski/starparty/lp2004/img_7569.jpg
Jorma Koski "Respondeo veritatem profunda"
Twitter
Facebook

Arzka

Hmm... Tuo valokuvauspaperi kuulostaa hyvältä. Kuvaisin pitkillä valotuksilla tähtiä joten niistä tulisi viirutähtiä :) pitää ostaa tuota paperia.

Lauri Kangas

Solarigrafiasta: Kannattaa huomata että tuollainen valokuvapaperi on yleensä tarkoitettu vedostamiseen, eli siihen projisoidaan filminegatiivi suurennuskoneella jonka jälkeen paperi upotetaan kehityslitkuihin ja paperiin ilmestyy positiivikuva.

Solarigrafiassa valotetaan suoraan tälle paperille ihan mielettömän pitkään ja tuloksena on suoraan paperilla näkyvä negatiivikuva, jota ei ole tarkoitus kehittää, vaan esim. kuvata digikameralla tai skannata. Homma perustuu siis tavallaan sen paperin ominaisuuksien väärinkäyttöön puhkipolttamalla, jos näin voi sanoa.

KEW

Tietääkseni viekäkin on saatavilla ns. värikääntöpaperia.
Sellasta jolla otettiin aikoinaan dioista paperikopioita.
Matsku tosin on tolkuttoman epäherkkää, kun on/oli tarkoitettu suurennuskoneella käytettäväksi pitkillä valotusajoilla.

Ei tuo valokuvapaperikaan mitään hirveen herkkää ole.

Terv. Kaj Wikstedt

Arzka

Tuli tässä laitettua filmipurkin kokoinen kamera kiinni puuhun. Ajattelin pitää sitä reikä auki n. Kahden viikon ajan. Sen jälkeen skannaisin tuloksen tietokoneelle ja kääntäisin värit positiivisiksi kuvankäsittelyohjelmalla. Harmi ettei tuota valokuvauspaperia ei voi käyttää enää toista kertaa. Olisi hyvä jos aina  tietyn ajan kuluttua paperi palautuisi alkutilanteeseen. :)