Tähti (T CEP) aiheutti massiiviset heijastukset kuvatessa Iris sumua.

Aloittaja Jommeli, 08.09.2024, 17:28:22

« edellinen - seuraava »

Jommeli

Heips.

Kuvasin Iris sumua (NGC 7023) kahtena peräkkäisenä yönä 5.-7.9. 2024.
Ensimmäisenä yönä otin 180s*100 ja toisena 120s*150 yksittäis valotusta. Siis molempina öinä 5h valotusta kohteesta.

Kuvausputkena Sharpstar 76EDPH ja kuvauskamerana ASI 294MC Pro (jäähdytys -5 C). En käyttänyt mitään suodattimia kuvatessa. Tähti T Cep (HIP 104451) aiheutti kuviin massiivisen heijastuksen ja halon tähden ympärille.
Yksittäiskuvissa ei heijastus näy niin selkeästi kuin pinotussa masterissa.

Ensimmäisen yön jälkeen ajattelin että sumu, ylivalotus tms. aiheutti ongelman mutta kun ongelma toistui toisena yönä lyhyemmällä valotusajalla olin aivan ihmeissäni. Katsellessani netistä muiden ottamia kuvia kohteesta en vastaavaa ongelmaa havainnut vaikka kuvien ajankohtakin oli lähes sama.
Ymmärtääkseni tuo tähti ei ole edes kirkkain tähti kuvassa, niin miksi juuri siitä aiheutui nuo heijastukset??

Jos joku fiksumpi osaa selittää mistä tuo heijastus voisi aiheutua niin olisin tosi kiitollinen, että osaisin välttää moisen ongelman jatkossa. Käytännössä kuva on pilalla koska ei tuota laaja-alaista heijastusta pysty mitenkään järkevästi poistamaan. Vielä kiitollisempi olisin jos joku keksisi Pirkka-niksin miten 10 tunnin yhteisvalotus olisi vielä pelastettavissa. Rajaamalla kuvaakaan ei oikein saa mitään järkevää aikaan.

Liitteenä oleellisin osa ko. kuvasta.
Sharpstar 76EDPH, ZWO AM3, ZWO ASI294MC Pro,
ZWO Mini guide, Player One Ceres-C, Microsoft Lifecam Cinema, ZWO ASI EAF

mistral

Tulee mieleen suuri ilmankosteus. Jos jäähdytintä ei kannata käyttää liian kosteassa kelissä. En ole harrastanut kuvausta mutta kun pidin okuja syksyllä lähellä maanpintaa, ne huurtui. Siis maalämpö nostaa höyryä tähän vuodenaikaan.

Jommeli

Sharpstar 76EDPH, ZWO AM3, ZWO ASI294MC Pro,
ZWO Mini guide, Player One Ceres-C, Microsoft Lifecam Cinema, ZWO ASI EAF

mistral

Jos systeemin läpi virtaa ilma jotain reittiä myöten ja se tähti on reitillä? Kyllähän se on  yllättävää että vain pieni alue reagoi tuolla tavalla. Jos testaat ilman jäähdytintä, tekeekö saman. Löytyykö sellainen tiheä tähtitarha josta näkyisi lyhyellä valotuksella miten käyttäytyy.

einari

Kun näin niin heti tuli mieleen ongelmat mitä oli/on vanhemmalla ASI1600 kameralla.
Ja kun googlasin niin tuli vastaan muutama samanlainen kuvio myös ASI294MC kameralla.
Kun googlaat asi1600 microlensing niin näet mitä tarkoitan.
Esimerkkinä tämä:
https://www.cloudynights.com/topic/646966-zwo-asi1600mm-pro-bright-star-issue/

Jos tästä on kyse niin ei ehkä paljon ole tehtävissä (paitsi kameran vaihto...).
En muista saiko jollain suodattimella parannusta aikaan.
___
Tapio

Disco Volante

Kuvassa on microlensing (täplikäs krusifiksi) sekä pyöreä halo. Molemmat ovat liiallisen valoituksen tulos. Jokaisessa kamerassa on heikoin lenkki. Tässä kamerassa se on sensorin pinnoite. 294MC'n valvontakameraan tarkoitettu sensori on kovilla kun sitä piinataan pitkillä valoituksilla. Se ei ole huono kamera, se on niin herkkä että näkee oman sähkönsä. Koska se on herkkä niin porukka ylivaloittaa sen helposti.

Siniset ja punaiset jättiläiset ovat vitsaus kaikille kameroille ja lyhyen polttovälin linssiputkille. Vähennä valoitusaikaa ja pidä silmällä histogrammia ettet ylivaloita. Tumman kuvan saa aina nostettu, mutta ylivaloitetussa tähdessä ei ole enään mitään dataa ja aiheuttaa myös halon.

Halo ja koko on epäkesko tähteen verrattuna joka viittaa heijastukseen kameran ikkunassa eikä ilman kosteudesta. Tämä näkyy korostettuna koska liiallinen valo kameran sisällä tekee vahvempia heijastuksia.

Histogrammin tarkkailu on tärkeä kaikissa kameroissa, mutta 294MC vaatii sen lisäksi täydelliset kalibrointikuvat. Varsinkin Darksit menee helposti pieleen. Kun laittaa aikaa kalibrointiin niin ei tarvitse korjailla jälkeenpäin.
Bresser Messier AR-152L & AR-102S, Skywatcher AZ-EQ6 Pro, Bresser EXOS-2 Synscan EQ-5 Pro
RTL-SDR/VSRT, HOC 76.2 x 1250
ZWO ASI294MC Pro & ASI224MC, 2 x T7 (W2568A), EOS 600D

Jommeli

Kiitoksia kaikille hyvistä kommenteista.

Ilmeisesti opin tässä jotain uutta ja ihmeellistä. En tosiaan ole tähän ongelmaan aiemmin törmännyt vaikka olen kuvannut ko. kameralla jo jokusen vuoden. Olen kuvannut myös pimeitä sumuja (mm. LDN 1235) ilman suodattimia jopa 180s valotuksella ja ei ole ollut mitään ongelmaa havaittavissa, vaikka vastaavan tyyppisiä tähtiä niissäkin on osunut kuva-alaan.

Ilmeisesti tuo kyseinen tähti, vaikka näyttää kovin vaatimattomalta Stellariumissa, oli nyt vaan liian hankala tapaus, jopa tuolla 120s valotuksella.
Ehkä se on tuo tähden väri joka tässä teki "tenkkapoon".

Tutkin nyt jälkikäteen tarkemmin tämän Iris sumun ja tuon aiemman LDN 1235 yksittäisvalotuksia enkä havainnut niissä merkittävää eroa histogrammissa tai statistiikassa. Menee vissiin vähän arvailuksi jatkossakin tuon valotusajan kanssa kuvatessa ilman suodattimia.
Sharpstar 76EDPH, ZWO AM3, ZWO ASI294MC Pro,
ZWO Mini guide, Player One Ceres-C, Microsoft Lifecam Cinema, ZWO ASI EAF