Uusi laukaisupaikka tiedustelu pienille raketeille

Aloittaja Suomalainen Astronautti, 21.08.2022, 21:22:03

« edellinen - seuraava »

Suomalainen Astronautti

Hei olen Vesa Heilala ja olen Suomen avaruustutkimusseuran (SATS) varapuheenjohtaja.

Vaasassa oli ESERO Finlandin koordinoima CanSat-kilpailu huhtikuussa 2022, jossa mukana olivat mm. URSA ja Suomen avaruustutkimusseura (SATS). Vaasassa oli upea rakettien lennätyspaikka nimeltä Meteoria. Se on vähän kaukana pääkaupunkiseudulta katsottuna, joten koitamme löytää vähän lähempää vastaavan paikan.

SATS etsii Etelä-Suomesta paikkaa, jossa voitaisiin järjestää CanSat -kilpailu tai jokin muu tapahtuma, missä raketteja voisi lennättää 500-1000 metrin korkeudelle. Etsimme avointa maa-aluetta, jonka käyttämiseen on maanomistajan lupa ja joka sijaitsee isojen lentokenttien lähestymisalueiden ulkopuolella.

Toivomuksia paikalle:
-kilometri tai yli esteetöntä tilaa
-ei lentokenttää lähellä
-ei isoja teitä lähellä

Olisiko kellään tiedossa tallaista paikkaa?

Alla yhteystietoni:

Vesa Heilala
suomalainenastronautti@hotmail.com
040 528 2918


•Jeppe•

Moi,

Kuulostaa mielenkiintoiselta projektilta. Kuinka paljon tilaa tarvittaisiin vaakasuunnassa?

Saako rakettien lennättämiseen lupia valvotussa ilmatilassa? Eli tulisiko lennätyspaikan olla esim. Helsinki-Vantaan lentokentän lähestymisalueen ulottumattomissa? Onko muuten tuo Ämmässuon lennätyspaikka liian lähellä lentokenttää?

Mapsista kattelin niin esim. tämä osui silmään: https://goo.gl/maps/NaSZZ51z5gSALn4k9
-Helios Sirocco HR ll 10x42
-skysafari 6 pro
-Helios 8" dobson

thjt

Moi,

Tässä hieman tarkennuksia. Haussa on siis paikka, jonka avoin alue olisi halkaisijaltaan vähintään luokkaa 500m ja ympärillä olisi ainakin saman verran aluetta josta kauemmaksi harhautuneen raketin voi käydä noutamassa ilman suurempia ongelmia. Mitä isompi alue, sitä suurempia raketteja siellä on mahdollista lennättää. Alueella ei saisi olla merkittäviä rakennuksia tai mitään muuta herkästi vaurioituvaa omaisuutta ja luonnollisesti alueen käyttöön pitää olla hankittavissa lupa ja siellä pitää voida liikkua mahdollisimman vapaasti.
Ilmatilojen puolesta paikan pitäisi sijaita lentoasemien lähestymisalueiden ja muiden kiinteiden rajoitusalueiden ulkopuolella. Isoille raketeille pitää hakea ilmatilavaraus ja se onnistuu kaikkein helpoiten valvomattomaan ilmatilaan. Pienempien lentoasemien kanssa voi yrittää neuvotella, mutta hesavantaan alueen alla ei käytännössä kannata edes yrittää mitään korkeammalle lentävää. Esimerkiksi Vesan mainitsema Vaasan lennätyspaikka sijaitsee kyllä Vaasan kentän lähialueella, mutta kentällä on niin vähän liikennettä että lupa järjestyi.

Lähestymisalueet ja muut varatut ilmatilat näkyvät helpoiten Aviamaps-palvelusta https://aviamaps.com/map?pilot
Asiaan vihkiytymättömälle ilmatilojen tulkinta voi olla hankalaa, mutta meidän etsimän lennätyspaikan pitäisi sijaita välittömästi lentoaseman ympärillä olevan lähialueen sekä sen ympärillä olevan lähestymisalueen ulkopuolella. Näiden ulkopuolella on vielä erilaisia korkeammalla sijaitsevia lähestymisalueita, mutta niiden alla mahtuu jo lennättämään.

Kunhan paikka ja maanomistajan lupa on hoidossa, me hoidamme tarvittavat ilmatilavaraukset.

Edellisessä viestissä mainittu Ruduksen hiekkakuoppa näyttää kokonsa puolesta sinäänsä lupaavalta, mutta käytössä olevalle teollisuusalueelle voi olla nihkeää saada liikkumislupaa ellei ole jotain suhteita firmaan. Lisäksi se on helsinki-vantaan ulomman lähestymisalueen alla, joka rajaa lennätyskorkeudet vajaaseen kilometriin (2500 jalkaa merenpinnasta). Toki sekin riittää jo monille raketeille.

Terveisin,
Timo Toivanen
Suomen Avaruustutkimusseura

Harri Räisänen

Miten olisi joku Suomen monista valvomattomista lentopaikoista, korpikentistä? niissä olisi ehkä teidän tarvitsemanne tila, eivät olisi valvottua ilmatilaa joten niihin saisi ilmatilavarauksen ja ne voi sulkea muulta liikenteeltä NOTAM:lla.

thjt

Näitäkin on pohdittu paljon, mutta niillä on yllättäen nippu huonoja puolia. Monilla niistä varsinkin Etelä-Suomessa on paljon liikennettä eikä niitä noin vaan mennä toistuvasti sulkemaan NOTAMilla. Mutta useimmilla ei itse asiassa ole kovinkaan paljon vapaata tilaa kuin kiitotien suuntaan vaan ne tuppaavat sijaitsemaan keskellä metsäalueita. Lisäksi kentillä on yleensä halleja ja muita rakennuksia. Hyvänä puolena useimmille korpikentille on perustettu jo valmiiksi ns. salliva UAS-vyöhyke lennokkitoimintaa varten ja se yleensä ulottuu niin korkealle kuin yläpuolella oleva vapaa ilmatila sallii. Tämä vyöhyke sopii myös rakettien lennättämiseen kunhan sitä hallinnoivan kerhon kanssa päästään yhteisymmärrykseen.
Pienempiä raketteja lennätetään korpikentillä, mutta nyt kyseessä olevat vähän isommat eivät oikein mahdu samaan tilaan muun ilmailun kanssa.
Kiitos vinkistä, tätä on tosiaan selvitetty ja selvitellään edelleen.

Timo

cacheflood

Jos tapahtumat olisivat talvella niin silloin riittäisi varmaan lääniä :) Pysyvän tukikohdan voi talvea varten rakentaa vaikka pieneen saareen.

thjt

Järven ja meren jäätä on käytetty laukaisupaikkana ja kyllähän sekin toimii. Lisäboonuksena maanomistajan luvasta ei tarvitse murehtia. :grin:  Nojoo, ei se ole ihan noin yksinkertaista...
Kova pakkanen ei kuitenkaan tee hyvää rakettimoottoreille ja jäätilanne varsinkin täällä etelässä on joinain talvina ollut vähän kyseenalainen. Kiitos kuitenkin tästäkin vinkistä.

Timo