Krüger 60 eli 13 vv ja 1,8" kaksoistähti

Aloittaja Timpe, 10.10.2020, 22:38:15

« edellinen - seuraava »

Timpe

Tämän kertainen (26.9.2020) kuvauskohde taivaalta oli Krüger 60 eli vain 13,1 valovuoden päästä Kefeuksesta löytyvä ahdas kaksoistähti, jossa punaisten kääpiötähtien muodostama parivaljakko kiertää toisensa hiukan päälle 44 vuodessa ja on nykyisellään vain 1.8" näennäisen etäisyyden päässä toisistaan taivaalla. Seeingin tulee siis olla parempi kuin tuo 2", jotta tämä himmeä (+9.8 / +11.4 magnitudia) pari erottuu kahdeksi.

Pikkukuva, josta saa alueen yleisnäkymän on tässä alla. Taustataivas on 15:15:15:15 min LRGB-kuva tuosta tähtikentästä eli tunnin kokonaisvalotus sinne.
Nurkasta löytyy AutoStakkertilla 1,5x drizzlattu 100 x 2s loppupino, mistä pari erottuu, kun suurta kuvaa katsoo tarkemmin.



Nämä on kuvattu TMB 152/1200 LZOS APO-linssiputkellani ja ZWO ASI 183MM Pro kameralla (2x2 bin eli 0,83" / pikselin erottelu). Kirjoittelin pidemmän havaintokertomuksen Taivaanvahtiin, joten katsokaa sieltä loput. https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/94178

Tämä ei erottunut visuaalisesti TS 102/F11 ED putkellani, mutta se ei ole ihme kohteiden himmeyden ja ahtauden takia. Ja voihan tuosta syyttää seeingiäkin, mutta TMB 152/1200 jaksoi erottaa nuo kohtuullisen helposti... (tässä on yksittäiskuva R-kanavasta, mutta tuossa kuvan nurkassa on pinossa parhaat ruudut luminanssikanavasta). Haaveena oli tehdä tuosta kaksoistähdestäkin LRGB-kuva, mutta nyt se jäi, kun oli hankaluuksia RGB-kuvien pinoamisessa.
- Timo Inkinen

DarkSide

Tämähän on vallan mielenkiintoinen havainto/kuvaus. Hyvällä keleillä olet päässyt kuvailemaan.
Tästä voi vertailla oman kaluston piirtokykyä kun haluaa.
Tuo TMB:n tötterö on omiaan tällaiseen havaitsemiseen.
Hyvä Timpe  :azn:

Ransu

Mielenkiintoinen kohde ja hieno kuva, nätisti kyllä piirtää tuo TMB.
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Timpe

Kiitos, kommenteista!  :cheesy:
Näissä on se hyvä puoli, että projektin saa valmiiksi yhden illan aikana, jollei kämmää kuvatessa kovin pahasti.
Ja kuten yleensäkin, niin taivaalta löytyy kiinnostuksen kohteita, kun hiukan syventyy kuvattavan kohteensa luonteeseen. Lisäsin kuvani myös CN-foorumin Krüger 60 ketjuun, kun tuolta selviää tämän havaitsemisen haasteet/hankaluudet monen vuoden ajalta. Tuo 44 vuoden kiertoaika liikuttaa tähtiä sen verran nopeasti, että jo parisen vuotta riittää siirtämään seuralaistähden paikkaa selvästi (ks. stelledoppie.it linkkiä kiertoradan suhteen tai linkkiä hitaampaan vuosittaiseen liikkeeseen noiden taustatähtien suhteen, kun tämä on vain 13 valovuoden päässä meistä).  :wink:

" Normally when a star is that close to our planet, it displays a significant amount of motion relative to the Earth, otherwise known as proper motion.  Not surprisingly, that's what we see with the binary AB pair of KR 60.  The rate of motion relative to our position in the solar system is almost a full arc second a year, which is fast — not fast enough to propel the AB pair to first place in the speed department among its stellar competitors, but fast enough for its motion to be obvious in relation to the many background stars surrounding it."
- Timo Inkinen