Epsilon Lyrae näkyy vain kahtena

Aloittaja 2N3904, 09.10.2007, 15:18:08

« edellinen - seuraava »

2N3904

Eilen illalla oli Keski-Suomessa pitkästä aikaa taivas vapaana. Katsoin ensimmäistä kertaa Lyran tupla-tuplaa "sillä silmällä", mutta en millään saanut e1:n ja e2:n komponenttaja näkyviin. Välineenä oli TS Triplet 20x80 kiikari ja SW 130/650 putki + putken mukana tullut 10mm okulaari.
Pitäisikö noilla välineillä erottua komponentit, vai pitäisikö olla esim. enemmän suurennosta, parempi okulaari, parempi keli(*) tai särmempi kollimaatio(**)? Kokeilin myös putken mukana tulleen 2x Barlown kanssa, mutta se on ihan toivoton vehje; sen kanssa ei kuvaa saa tarkaksi millään. Kiikarin kanssa vaivasi se, että minulla ei ole sille vielä kunnon jalustaa. Mutta voisiko noita komponentteja yleensäkään erottaa noin pienellä suurennoksella ja tuolla kiikarilla?
En kyllä käyttänyt tuohon kovin paljon aikaakaan, ehkä vajaat viisi minuuttia tiirailin putkella, kiikarilla en sitäkään. Onko tuo komponenttien erottaminen "työvoittolaji", vai näkyvätkö ne heti jos ovat näkyäkseen?

(*) Tuskinpa keli eilen mitenkään toivoton oli? Ainakin M51, josta en koko viime talvena nähnyt kuin pienen vilauksen, näkyi eilen vaikka kuinka hyvin.
(**) Putken mukana tulleilla 10mm ja 25mm okulaareilla (=pienillä suurennoksilla) kuvan saa mielestäni hyvinkin tarkaksi, samoin "out of focus" -tähdet näyttävät ainakin karkeasti siltä kuin pitääkin. Okujen lisäksi minulla on 2x ja 3x Barlowt, joilla ei tarkkaa kuvaa saa millään. 2x tuli putken mukana, 3x:n olen ostanut itse, ei maksanut paljon :)
Eiköhän vika liene noissa Barlow:issa (ennemmin kuin kollimaatiossa tai okulaareissa), vai kuinka?
Give a man a fire, and he's warm for a day. Set him on fire, and he's warm
for the rest of his life.

AP

Suora lainaus Kaukoputket käyttäjän opas(Olli Manner), jota suosittelen lämpimästi IHAN kaikille luettavaksi ;):

"Kaukoputken suurennuksella ei ole vaikutusta linssin tai peilin erotuskykyyn, vaikka voisikin näin luulla. Mutta kun silmän erotuskyky on 120", on silmän nähtävä kaksoistähden komponentit vähintään tässä kulmassa, jotta ne voisivat erottua. Siksi kaukoputkessa on käytettävä sellaista suurennosta, että tuo
näkökulma saavutetaan. Kun 15 cm peilikaukoputkemme erotuskyky on 0,8", on meidän käytettävä suurennusta joka on 120"/0,8"=150x.Mutta koska erotuskyky on käytännössä noin 1" riittää tämän kokoiseen kaukoputkeen 120x suurennus. Niinpä 7x50 kiikarin erotuskyky on vain 17", vaikka 50mm objektiivilla saavutetaan 2,3" erotuskyky, mutta tähän tarvitaankin 52x suurennus."

Ja laskettuna Sinun kalustollesi: Erotuskyky e =115"/130=0,88" JA 120"/0,88"=136x suurennus (tai 120x) ja kiikarillesi erotuskyky on 120"/20x  eli 6" (joilla voi varmasti unohtaa Epsilon Lyra 1 &2 kaksoistähtien (2,8" ja 2,3")"splitin" eli jaon, ), Kiikareillasi ei siis ainakaan tämän laskukaavan  (Dawes) mukaan voi erottaa noita kohteita.

SW 130/650 onkin sitten jo toinen juttu. Nyt on vaan kysymys A) seeingistä B) suurennoksesta ja C) havaitsijan kokemustasosta, oletetaan ,että
D) kalusto (kollimaatio)  on kunnossa:

Käytit okulaareja 10 ja 25 mm joilla suurennokset ovat tuolle putkelle (650/10 = 65x ja  650/25 = 26x ja laskettuna erotuskyky on 120"/65 x=1,84"
ja 120"/26x= 4,6") eli periaatteessa 10mm okulaarilla "teoriassa" pitäisi erottaa nuo kaksoistähdet, tosin seeingin pitäisi olla aivan täydellinen, suosittelisin kuitenkin barlowia tuon 10 mm kanssa niin homma helpottuu huomattavasti silloin suurennos on jo 130x, jonka pitäisi riittää. Barlowin
käyttö kannattaa opetella ihan päivällä, se tarkin kohta kun tuppaa aina olemaan jossain muualla kun pelkän okun kanssa katsellessa :P

T:AP
Antti Paaso

2N3904

Kiitos AP, tuo oli tähän tilanteeseen täydellinen vastaus!
Eilisiltana paneuduin asiaan hieman paremmalla ajalla ja sain epsilon Lyran kaikkinensa näkyviin. Pelkällä 10mm okulla (65x) ei näkynyt millään. 10mm + 2x Barlown kanssa (130x) sain vaivoin näkymään kaksi jaokkeista sauvaa. Todellinen voittaja oli 10mm + 3x Barlow (195x). Tällä yhdistelmällä kaikki neljä tähteä erottuivat selkeästi omina pisteinään.
Olisiko niin, että minun 33 vuotiaat silmäni eivät enää yllä tuohon 120" erotuskykyyn, kun 130x suurennoksella ei tilanne oikein auennut, vaikka teoriassa olisi pitänyt hyvinkin? Tai sitten tuo 2x Barlow on surkea: katselin myös M13:a ja huomasin, että 2x Barlown kanssa se jäi aina vain sumuläntiksi vaikka kuinka nysväsi tarkennuksen kanssa. 3x Barlowlla M13 taas näkyi selkeästi rakeisena, eli yksittäisiä tähtiä erottui(?).
Give a man a fire, and he's warm for a day. Set him on fire, and he's warm
for the rest of his life.

AP

Voihan olla että se 2x barlow on susi, paha sanoa ??? , hyvä jos sait sillä 3x erottumaan, tosin jos sait kaksi jaotteista sauvaa sillä 2x barlowilla niin
kyllä se jo sitten jakaantui...., Miten se ikä vaikuttaa näköön; paha sanoa? Kyllä itsekin erotan Epsilon Lyran vaikka ikää onkin hieman enemmän ;)
Toivottavasti ei nyt ihan umpisokeiksi tulla 8)

T:AP
Antti Paaso

Never

Kaikki olosuhteet vaikuttavat tietysti myös tuohon M13 näkymiseen. Muutenhan kyllä tämäkin pallomainen hajoaa selvästi tähdiksi jo pienilläkin putkilla ja suuremmilla suurennoksilla.

Omalla 80mm putkellani, kohde näyttää yksittäisiä tähtiä jo muistaakseni 64-kertaisella suurennoksella. Näkymä on parempi isommilla suurennoksilla. Parhaat näkymät saa isommilla putkilla, jolloin joukko hajoaa enemmän ja enemmän yksittäisiksi tähdiksi. Väriä voi myös yrittää nähdä pienellä suurennoksella.

Tätä voin kokeilla tänä iltana mikäli sää selkiää. Epsilon Lyraeta en ole katsonut kuin paljain silmin vuonna 0.

/Jake

Pekka Moisio

Testasin kanssa mielenkiinnosta näkyykö tuplatupla parvekkeelta ja tiirasin sitä noin 6-8minuuttia ja noin 5% ajasta jompi kumpi halkes, mutta ei kumpikaan yhtäaikaa. Kollimaatio oli kunnossa, mutta taisi putki ja ilmakehä(parveke) molemmat tehdä temppuja. Laitteina 254/1200 ja 17mm + 2xbarlow.

Munkki

Parvekkeella käytettynä tuollainen 250mm putki muuttuu vastaamaan tehollisesti ehkä 50mm putkea. Tai melkein uskaltaisin väittää, että parvekkeella jopa 80mm putki on tehokkaampi kuin 250mm putki. Itse olen huomannut, että seeing kärsii huomattavasti kun havainnoin pihaltani talon yli. Tästä viisastuneena valitsen havaintopaikaksi joko etu- tai takapihan riippuen havaintolistallani olevista kohteista - jottei siis tarvitse havannoida talon yli.

Itse olen useasti havainnoinut epsilon Lyraeta ja nykyisellä 80mm putkella se aukenee oikein hienosti ainakin 150-kertaisella suurennuksella. Lisäksi olen havainnut tätä mm. Sky-Watcher 100ED:llä siten, että aukko on supistettu 50mm:iin, kokemukseni tästä on hyvin samanlainen kuin Kaizun kertomus 60x66mm putkella tehdystä havainnosta, molemmat parit erottuivat selvinä (eri suuntaisina) viiruina.
Mikko Salokannel

TeroP

Katsoin minäkin tänäyönä reilu tunti-pari sitten havainnointipaikalla metsän keskeltä Epsilon Lyraeta, tähtitesti kun antoi ensimmäisen kerran tänäsyksynä (ja koko putkeni olemassaolon aikana) lähes täydelliset kuvat (noin 8½/10 arvosana täydellisestä kuvasta).

Suurennoksella 130x tähtiä näkyi kolme ja risat, 206x oli jo ihan ok (neljä tähteä) ja 260x oli hieman parempi vaikka valovoimaa oli reilusti vähemmän. Suurennoksella 52x käytännössä näkyi vain "kaksi" tähteä.

Offtopiccina hieman mutta yleisestiottaen tuo 260x toimii yllättävänkin hyvin ja on yllättävän tarkka 102mm m-cassegrainsilla vaikka se ylittää tuon suurimman järkevän suurennoksen rajan (kyseessä siis putken mukana tullut 10mm super-lens sekä celestronin omni barlow 2x). 412x onkin sitten jo vähän sama kun katsoisi sakean sumuverhon läpi harmaata mössöä :D

Offtopic2: Castorikin on hieno näky vähintään 130x suurennoksella hyvällä seeingillä.

Pekka Moisio

Noniin katsahdin tuplatuplaa uudella 18" ja nagler 9mm ja molemmat halkes vaivatta. Rakoa jäi ja neljä tähteä erottui kaikki erillisinä. Vähän on eroa siihen mitä silloin parvekkeelta kokeilin :)