Ongelma Skywatcher 150PL kuvatasolta otetuissa kuvissa

Aloittaja Kharan, 19.11.2013, 10:05:41

« edellinen - seuraava »

Kharan

Kokeilin ottaa muutaman kuvan prime focuksella käyttäen Skywatcher 150PL putkea ja Canon 350D digijärkkäriä. Kuvissa tuli esiin ilkeän näköisiä "tahroja", jotka muistuttaa pisaroiden valumisjälkiä. Tahrat näkyy sekä originaaleissa, flateissa että DSS:n yhdistelmissä.

Olisiko neuvoa mitä ongelmalle tehdä? Yritin tiirailla putken molempia peilejä valon kanssa, mutten huomannut muuta kuin pölyhiukkasia. Eikö flattien nimenomaan pitäisi poistaa tuollaiset artifaktit?

RAW:http://i.imgur.com/yuyLJvQ.jpg
DSS: http://i.imgur.com/3x1lnnW.jpg
flatti: http://i.imgur.com/HJI8mFo.jpg

pnuu

Kyseessä on kameran kennolla olevat pienet pölyhöttöset. Näiden pitäisi ideaalitilanteessa poistua flatilla, mutta ovat ilmeisesti päässeet liikkumaan kuvien oton ja flattien ottamisen välillä. Eikun vaan puhaltelemaan kumipumpulla enimmät roskat pois kennolta.

Edit: Vilkaisinpas tarkemmin. Flatit näyttäisivät olevan kunnollisia ja vastaavan varsinaisia kuvia, joten seuraava veikkaus olisi ettet ole käyttänyt (keinotekoista) bias-kuvaa ennen flat-korjausta? Bias-kuva pitää siis vähentää sekä flateista että yksittäisistä osavalotuksista ennen kuin osavalotukset jaetaan flatilla. Jos en väärin muista, on tuo bias-taso 350D:llä 1024, mutta voit tarkistaa sen ottamalla yhden lyhyen valotuksen ja katsomalla mikä on kuvan mediaani.
Panu Lahtinen
"You haven't really been anywhere until you've got back home",
Twoflower in "The Light Fantastic"

einari

Kyllä minusta näyttää että varsinaisen kuvan ja flätin pölypallerot ei osu ihan kohdalleen (nuo tummat reunukset viittaisi siihen).
___
Tapio

Kharan

Kalibraatiokuvat on otettu seuraavana päivänä (samassa lämpötilassa ja fokuksella), joten tuo tukee teoriaa pölyn liikkumisesta. En käyttänyt keinotekoista biasta, vaan otin seuraavanlaiset setit:

5x120s valotusta (tuulenpuuskat pilasi 3/5 ja DSS hyväksyi vain yhden lightin kahdesta kelvollisesta)
10xdark framea 120s valotuksella (varmaan overkilliä)
20xflat framea kameran valitsemalla 1/200s valotuksella
20xdark flat framea 1/200s valotuksella (muistaakseni, pitää tarkistaa)
20xbias framea 1/4000s valotuksella

Nämä syötin DeepSkyStackeriin ja lopputulos oli postatun mukainen. Tahrat jäi näkyviin ja kuvan vasen reuna jäi kirkkaammaksi kuin muu kuva. Pitää seuraavalla yrityksellä ottaa kalibraatiokuvat samaan syssyyn muiden kanssa. Se mietityttää, että jos pöly on kameran kennolla, eikö sen pitäisi näkyä 50mm objektiivin kautta kuvattaessa?

Lauri Kangas

Mitä käytit flätin valaisuun? Erot on tuossa niin pieniä etten usko pölyn liikkuneen, vaan että flättivalo ei ole riittävän tasainen. Olen saanut tuollaista tulosta räkäisillä T-paitafläteillä, jolloin pölyn varjo valaistuu jotenkin epätasaisesti ja flättikorjauksessa jää tuollaiset rippeet jäljelle.

Kharan

Aiemmassa yrityksessä kokeilin t-paita+led viritystä huonolla tuloksella, tällä kertaa pistin tabletin flashlight-applin kanssa kiinni putkeen. Tabletin ruutu oli muuten kirkkaan valkoinen mutta yhdessä reunassa oli ärsyttävä mainos, joka voisi selittää ainakin epätasaisuuden flätissä...? Pitänee etsiä parempi keino tuohon.

monni

Läppärin näyttö / joku muu irtonäyttö toimii hätätila flättivalona myös ilmeisen hyvin? Kunnon EL kalvoon kyllä kannattaa panostaa, niitä voi koittaa ostoilmoituksella metsästää vaikka tämän foorumin markkinapaikan kautta.
https://www.facebook.com/monni

"En ole tähtitieteen tohtori mutta voin vilkaista."

PetriKe

Näin voi myös käydä, kun putki on eri asennossa kohdetta kuvattaessa ja flättejä otettaessa. Eli tuon flät-ongelman voi aiheuttaa pieni taipuma jossain.
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

Kharan

Jeps, suurimmat hiukkaset lähti kennolta puhaltelemalla pyöränpumpulla (!) ja loput DSS:n käsittelyssä, kun tällä kertaa otin flätit samaan syssyyn. Huomasin, että samat tahrat oli näkyneet himmeämpinä myös 50mm objektiivilla kuvattuna.

Kiitokset pätevistä neuvoista.

Seuraavaksi pitää ratkaista fokusointiongelma. Ilman liveviewiä se on suht hankalaa. Kuuhun tarkentaessa oikean pisteen voisi merkitä fokuserin runkoon, mutta se varmaan siirtyy lämpötilan mukaan. Tulostelin ja leikkasin netistä Lord-maskin, mutta se oli varmaan liian epätarkka diffraktiopiikkien näkymiseen. Voisi kokeilla viedä omalle putkelle generoidun bahtinov-maskin vektorifileksenä lähimpään leikkuupajaan, josko silleen onnistuisi paremmin.