2012 syksy geostationaaristen satelliittien kirkastumiset

Aloittaja Some-E, 12.10.2012, 12:01:52

« edellinen - seuraava »

Some-E

Hei,
jatketaan Antti Kuosmasen vuoden takaista otsikkoa mukaillen. Pitäisi oikeastaan käyttää temiä geosynkroninen, mutta geostationaarinen lienee parempi hakusanana. Kelit ovat olleet heikohkot, ehkä siksi ei vielä havaintoja täällä? Siltä varalta, että kaikki eivät ole tekokuut-listalla, laitan omat havainnot tännekin, eli kopio tekokuut-listalle 9.10.2012 lähettämästäni viestistä:

Yö 7/8.10.2012 oli Mikkelissä yllättäen selkeää, ja pilvisyysennusteet heikot seuraaville päiville, joten päätin kokeilla geo-satelliittien kuvaamista timelapsena. Kyllähän niitä näkyy mukavan runsaasti, sekä stationaarisia että geosynkronisia. Kirkkauden muutoksia näkyy hyvin. Visuaalihavaintoja ja magnitudiarvioita ei valitettavasti väsymyksen vuoksi ole.

150 kuvaa otettu välillä 7.10.2012 klo 23.42 - 8.10.2012 klo 2.14 (Suomen aikaa). Kuvaussuunta melko tarkkaan etelään. Kuvan leveys on noin 25 astetta.

Canon EOS D60, Canon EF 50mm 1.8 II.
ISO 800, 30s, f/2.5.

Alkuperäiset valokuvat ovat mitoiltaan noin 3000x2000 pikseliä. Jos kiinnostusta on tutkia kuvia tarkemmin, voin laittaa ne jakoon. Videossa kuvat on rajattu alalaidasta ja skaalattu kokoon 1280x576.

Tein kaksi videota samoista valokuvista.
1. Tavallinen video:
http://www.youtube.com/watch?v=vxHpaLqFYNc

2. Motion blur -versio, jonka tarkoituksena on saada satelliitit erottumaan paremmin tähtien joukosta:
http://www.youtube.com/watch?v=k_c3yoZaPT0

Seuraavan tilaisuuden tullen on otettava kuvia pidemmältä aikaväliltä ja lyhyemmillä valotuksilla, että saadaan videosta "sileämpi".

Ylläolevaan kirjoitukseen voisin lisätä joukon parannuksia ja selityksiä: valotusten intervalli voisi olla lyhyempi. Nyt oli tarve rajoittaa kuvien määrää, jotta ulkoinen akku riittäisi varmasti. Siksi puolen minuutin valotus minuutin välein. Kuvia pitäisi myös ottaa enemmän ja ehdottomasti pidemmältä aikaväliltä. Maan varjo on 50mm optiikan kuvissa HeavenSat-näkymän mukaan jopa puolet kuvan leveydestä. Kirkastumisia tapahtuu siis kuva-alaan nähden melko laajalla alueella. Valotukset voisivat olla hivenen lyhyempiä, jotta videon ruutunopeutta voisi nostaa. Videoruutuihin pitäisi saada juuttuneiden pikseleiden poisto ja aikaleimat. Lopuksi satelliitteja voisi tunnistaa ja merkkailla, sekä kaivella niiden (suhteellisia) kirkkauksia ajan funktiona.

P.S: Tänään ilmeisesti tämän jakson paras päivä, havaintojaksoa riittää siis vielä.
Sami Jumppanen