CG-5: periodisesta virheestä

Aloittaja jussi_k_kojootti, 20.09.2010, 18:57:05

« edellinen - seuraava »

jussi_k_kojootti

Yritin mitata jalustani periodisen virheen, mutta se ei nyt sujunut ... ainakaan niinkuin odotin.  f~1300mm, valotus 20min (ISO 200), jota edelsi tovi driftausta (tähti vähintään 5min viivan alla, kapulan mukaan napasuuntauksen virhe alle kaariminuutin).  Vega oli lännessä, 2010-09-20 ennen klo 01, osavalotuksesta klikkaamalla vähän isompi kuva.  Onko ongelma kun tähden kuva ei ole ihan ympyrä?  PE-käyrä siis laskettu Laurin matlab-skriptillä.

http://rubor.org/pec/pec.html

:rotfl:

wtf?
jussi kantola / oulun arktos
CG-5 GOTO + KWIQ-guiding + SW80ED  // 10" dobson // canon eos 450d mod & 400d / ASI 120MM
http://astrobin.com/users/jussi_k_kojootti/
http://oulunarktos.fi/

Lauri Kangas

Tuon skriptin ideahan on nyt se että sille annetaan kuva, joka on otettu todella, siis ihan reilusti pielessä olevalla napasuuntauksella (ei siis missään nimessä mitään driftailuja ennen kuvaa, vaan ihan astetolkulla ruuvia vinoon). Nyt kun sulla näyttää olevan tosi hyvä napasuuntaus, niin tuo tähti vispaa tuossa edestakaisin 20 minuutin ajan ja jyrää omaa jälkeänsä eikä voida enää jälkikäteen selvittää miten se vispasi, koska otettiin yksi pitkä valotus eikä monta pientä (niinkuin PE-mittauksessa yleensä tehdään).

Juju on siinä ettei tarvitse ottaa montaa valotusta (tai videota guidekameralla tms.) kun säädetään napasuuntaus niin pieleen että deklinaatiodriftiä on pöyristyttävä määrä. Silloin deklinaatio vaeltaa tasaisesti johonkin suuntaan ja muodostaa eräänlaisen aika-akselin. Sitä vastaan kohtisuorassa suunnassa nähdään sitten rektaskensioakselin virheet eli periodinen virhe. Jos seuranta olisi täydellinen, kuvassa näkyisi vain suora viiva joka johtuu pelkästä deklinaatiodriftistä.

Jos yrität uudestaan, katso ensin mihin suuntaan tähdet vaeltavat ja yritä kääntää kameraa (jos mahdollista) sellaiseen asentoon että deklinaatioviirut ovat mahdollisimman pysty- tai vaakasuorassa. Helpottaa skriptin hommia ja parantaa tarkkuutta.

Edit: Tässä vielä skriptistä versio, johon voi alkuun syöttää oman systeemin ja kuvan tiedot ettei tarvitse etsiä oikeiden numeroiden paikkoja koodista, silloin saa käppyrän akselit oikein. Vähän kommentteja myös.

% kameran pikselikoko mikrometreissä

px = 6.5;

% kaukoputken polttoväli millimetreissä

f = 900;

% valotuksen pituus sekunneissa

t = 1200;

A = imread('pe.bmp');
A = mean(A,3); % tehdään kuvasta mustavalkoinen
n = 2; % paraabeli sovitetaan maksimin ympärille 2n+1 pikseliin (tässä viiteen)
for k = 1:length(A)-1 % käydään pikselirivejä läpi
   a = A(k,:);
   [m, i] = max(a); % löydetään kirkkain pikseli
   fitarea = i-n:i+n;
   pcoef = polyfit(fitarea, a(fitarea), 2); % sovitetaan viiteen (jos n=2) pikseliin paraabeli
   B(k) = -pcoef(2)/pcoef(1)/2; % selvitetään paraabelin huipun paikka tutulla kaavalla, näin saadaan vielä tarkemmin kuin pikselin tarkkuudella
end

x = 1:length(B);
pcoef = polyfit(x,B,1); % sovitetaan laskettujen huippujen paikkoihin suora jotta nähdään oliko tähden viiru vähän vino.
pol = polyval(pcoef,x);
C = B-pol; % vähennetään ko. suora pois mittauksista, nyt viiru on "pystysuora". samalla saadaan suora keskimäärin nollaan
C_as = 206.265*px/f*C; % skaalataan pystyakseli kaarisekunneiksi
x_s = x/length(x)*t; % skaalataan vaaka-akseli sekunneiksi
plot(x_s,C_as,'.-')


Skripti tällaisenaan haluaa kuvan, jossa tähtiviiru on pystysuorassa ja PE näkyy siten vaaka-akselilla. Jos on toisinpäin niin voi kieputtaa 90 astetta, tai jos jotenkin muuten vinossa niin voi yrittää kierittää niin että on pystysuora, mutta silloin tietysti tarkkuus huononee.

jussi_k_kojootti

Selkis, kiitos, ja sorvin ääreen :-)
jussi kantola / oulun arktos
CG-5 GOTO + KWIQ-guiding + SW80ED  // 10" dobson // canon eos 450d mod & 400d / ASI 120MM
http://astrobin.com/users/jussi_k_kojootti/
http://oulunarktos.fi/