Geostationaariset satelliitit kirkastuvat helmi-maaliskuun vaihteessa

Aloittaja Antti Kuosmanen, 23.02.2010, 21:58:48

« edellinen - seuraava »

Antti Kuosmanen

Geostationaaristen satelliittien mahdollisia kirkastumisia voidaan taas seurata helmi-maaliskuun vaihteessa. Kyseessä on ilmiö, kun aurinko paistaa suoraan kohti geo-satelliitteja tietystä havaintopisteestä katsoen. Etelä-Suomen leveyspiirille 60 paras ajankohta on 1. maaliskuuta. Pohjois-Suomessa paras aika lienee noin päivää aikaisemmin.

Kirkastumisia voi kuitenkin seurata laveammalla aikajanalla, kuin vain parhaimpana yönä. Syksyllä itse bongasin selvästi kirkastuneita satelliitteja jo kolme vuorokautta ennen optimaalista aikaa. Eli satelliitteja voi alkaa käytännössä etsimään vaikka heti, kunhan kelejä vaan löytyy. Itse asiassa kuu haittaa merkittävästi havainnointia, koska täysikuu on 28.2., ja havainnointialue on maan varjon suunnassa, eli juuri täysikuun tienoilla.

Voi olla, että parhaiten satelliitteja bongaa n. 2-3. maaliskuuta, kun kuu on siirtynyt etäämmälle. Satelliitit saattavat kirkastua jopa paljain silmin näkyviksi hyvissä olosuhteissa (noin mag 4).

Kuun vaihteessa maan varjo sijaitsee Sekstantin ja Maljan tähtikuvioiden välissä. Sekstantin ja Maljan löytää Leijonan alapuolelta. Geostationaariset satelliitit pysyvät nimensä mukaisesti paikallaan havaitsijaan nähden, ja tähtitaivas liikkuu niiden takana. Tästä seuraa se, että satelliittien kirkastuminen tapahtuu suunilleen samassa paikassa tähtitaivasta kaikille satelliiteille. Satelliitit kirkastuvat Sekstantin tähtikuvion alavasemmalla. Satelliitit siirtyvät pois varjosta ja ovat mahdollisesti jälleen kirkkaita Maljan tähtikuvion yläpuolella.

Havainnoinnissa kannattaa käyttää kiikaria, esim 7x50. Tähtikartasta voi katsoa Sekstantin ja Maljan alueet, ja opiskella näkyvät varsinaiset tähdet. Hyvänä apuna voi käyttää Heavensat-ohjelmaa (saatavilla osoitteesta http://www.heavensat.ru/english/ ), mahdollisesti Sky2000-tähtikatalogilla varustettuna. Siihen voi ladata geostationaaristen satelliittien tiedot, jolloin voidaan livenä seurata satelliittien etenemistä tähtien suhteen ja tunnistaa yksittäisiä satelliitteja.

Olen ottanut kuvakaappauksen Heavensatista kuvaamaan geostationaaristen havainnointia. Kuvaan on lisätty punaiset ympyrät, jotka osoittavat parhaat havaintopaikat tähtikuvioiden suhteen. Punaisen ympyrän halkaisija vastaa suurin piirtein kiikarin näkökenttää. Kuvassa näkyy vihreällä näkyvät geostationaariset satelliitit, ja sinisellä maan varjossa ovat satelliitit. Ota huomioon, että satelliittien paikat ovat noin klo 22. Eri aikaan satelliitit ovat eri paikassa, mutta sinisten satelliittien kuvaama maan varjo pysyy käytännössä paikallaan koko yön.




Jos teet geostationaarisista satelliiteista kirkkaushavaintoja, tai varsinkin jos näet satelliitin paljain silmin, olisi mukava kuulla asiasta Tekokuut- ja raketti-ilmiöt jaostoon osoitteeseen tekokuut@ursa.fi.

Julius

Poistaessani vanhoja pilalle menneitä M78 otoksia, huomio kiinnittyi satelliittiin, joka tuntui pysyvän
paikallaan lähestyvään puuhun nähden. Lienee siis geostationaarinen. Tässä eilen otettu 5 s valotus
punaisella suotimella. Viime joulukuun puolellakin on varhaisin samanlainen otos, joka on jäänyt dellimättä.