QHY5

Aloittaja Mika H, 16.09.2009, 19:56:24

« edellinen - seuraava »

Mika H

Harjoittelin yksi kaunis iltapäivä auringon pinnan kuvaamista, ja esiin tuli tällainen ongelma.
1 ms valotusajalla ( jolla saa auringon pinnan muodot näkyviin ) kameraan ilmestyy vaakaviivoja häiriöksi, vähän kuin vanhaan mustavalkotelkkuun aikanaan. Muilla valotusajoilla >1ms ilmiötä ei esiinny.

Onko kamerassa vikaa ?
Johtuuko tuo ohjelmasta ?

-Jarz-

Taitaa kuulua QHY5:sen sielunelämään, eli ei siinä kamerassa ole varmaankaan mitään vikaa. Tuo 1ms on vaan liian lyhyt valotusaika 800x600 resoluutioiselle kuvalle. Yrität saada tuon kokoista videota kamerasta tietokoneelle 1000fps:n nopeudella, mikä on mahdotonta. Ihan tarkalleen en tiedä mistä syystä tuollaiset vaakaviivat johtuvat, mutta niistä pääsee eroon pidentämällä valotusaikaa kuten totesitkin.

Tuolle kameralle pitää asettaa sellainen valotusaika, jolloin tietokone vielä pystyy tallentamaan häiriöttä videota. Eli jos USB2-väylän kautta tulee liian nopeasti tavaraa ja sitä ei ehditä ottaa vastaan tietokoneen kiintolevylle, niin videoon tulee väliin erilaisia "häiriökuvia". QGVideo-ohjelma voi jopa mennä "jumiin".

Omassa kannettavassa saavutin 800x600 kokoiselle videolle 22 fps, mikä toteutuu n. 45ms valotusajalla. Tällöin videot onnistuivat hyvin. Pienemmällä resoluutiolla voi käyttää lyhyempää valotusaikaa ja suuremmilla joutuu vastaavasti käyttämään pidempää. Esim. 1280x1024 fps lukemaksi sain n.7, eli 140ms valotusajalla tuli ehjää videota. Jos ei talleteta videota, vaan katsellaan QGVideon näytöltä, voidaan käyttää lyhyempiä valotusaikoja riippuen koneen tehoista.

Jos et pysty pidentämään valotusaikoja ylivalottumisen vuoksi (eihän kamera-asetuksista ole "Turbo gain boost" päällä...vai mikä se nyt oli), niin pitää kaukoputken kuvaa himmentää jollain harmaasuotimella tai tekemällä kaukoputken aurinkokalvon eteen reikämaskin, joka pienentää kaukoputken apertuuria ja siten valovoimaa.

JM
Jari
CPC 800 XLT - Skylux 70/700 - Pentax K10D - QHY5 - Atik 314L+

Jarkko.A

Eikö mikään ohjelma osaa hoitaa asiaa siten että kameralta tiputettaisiin frameja pois?

Helppoa olisi ohjelmoida siten että se ohjelma ottaa vastaan vaikka joka sadannen kameralta tulevan kuvan vastaan jolloin päästäisiin 10fps 1ms valoituksella.

einari

Minusta ongelma ei ole kovin iso.
Isoissa kohteissa (aurinko, kuu) olen käyttänyt isoa resoa ja tyytynyt siihen fps-lukemaan mitä tulee - niissä saa muutamalla sadalla kelvollisella ruudulla jo ihan hyvää jälkeä aikaiseksi.
Ja pienemmissä kohteissa (Jupiter, Saturnus, Mars) voi käyttää pienempää resoa jolloin saa isommat fps-lukemat.
Pienemmissä kohteissa iso fps-lukema on oleellisempi koska aika-ikkuna missä kuvaus pitää tehdä on pienempi.
se tietty olisi kiva että saisi nuo välillä tulevat härökuvat pois - alareunassa vaaleampi alue.
___
Tapio

Mika H

Vastaan nyt itsekin omaan kysymykseen. Selkeän taivaan odotus kesti, ohessa kaapattu kuva suoraan QGvideosta.

Kamerassa ei ole vikaa, ohjelmassakaan ei muuta, kuin selvästi havaittavat pysty"rasterit".

Ensimmäinen kuva on vanhasta (-04 ) HP kannettavasta, jossa tehot ei vaan riitä käsittelemään informaatiota, uusi kuva tuoreesta
Vista koneesta, joka hoitaa kuvatulvan kuin vettä vain. Eli se siitä.