Kiinteä tolppa, muiden kokemuksia

Aloittaja Harmaa Vaeltaja, 02.06.2022, 10:43:51

« edellinen - seuraava »

Javs86

Lainaus käyttäjältä: Harmaa Vaeltaja - 06.06.2022, 12:06:10
Tuossa kuvassa antura näyttäisi olevan melkolailla pinnassa. Tuossa aiemmin keskusteltiin siitä että se betonipilari olisi pitkä ja yltäisi roudan alapuolelle, ilman varsinaista anturaa, tai jos antura olisi, se olisi siellä routarajan alapuolella. Miten tällaisessa tilanteessa menisi nuo eristykset ja sorat? ja olisiko tuosta pitkästä pilarista mitään hyötyä verrattuna tuon sinun piirroksesi kuvaamaan rakenteeseen?

Kuten Mistralkin jo totesi. Lisäeristyksellä voidaan perustus tuoda lähemmäs pintaa, se säästää myös omia kaivuutöitä. Joka tapauksessa syväänkin perustukseen on järkevää luoda vesikatko esim. tuon sepelin kanssa. Voi joutua kaivamaan melko syvällekin, jos routasyvyyden alapuolta lähtee tavoittelemaan. Piirtämäni kuva ei ole tietenkään mittakaavassa ja sen tarkoitus oli näyttää miten nuo eristykset laitetaan tuohon ympärille. Liitin vielä kuvan routasyvyyksistä
Jarkko Suominen
--------------------
Porin Karhunvartijat ry
https://karhunvartijat.fi/

--------------------
TS-Optics ED Apo 80mm f/7,
HEQ5 Pro Syntrek,
Canon eos 700D (Astro-mod), ZWO ASI120 MC, Atik 16IC

Harmaa Vaeltaja

Lainaus käyttäjältä: mistral - 06.06.2022, 12:23:33
Idea syvässä perustuksessa on vain se ettei tarvita ensinkään styroxia. Styroxilla taas tolppa/antura voidaan tuoda vaikka maan pinnan yläpuolelle. Syy miksi sitä ei tuoda yläpuolelle on vain ulkonäkö, ei ole nättiä jos puutarhassa on valkoinen 3x3m kenttä. Eli styroxi pitää upottaa niin syvälle että sen päällä olevassa maassa kasvaa ruoho, se vaatii ainakin 10cm maata. Toki styroxin päälle voi laittaa soraakin jos se on nätti.

Se 3mx3mx40cm kolon kaivaminen tässä hieman epäilyttää. Juuri on nurmikko kasvanut tuolle kohtaa edellisen kaivamisen jälkeen...   :laugh:
Ehkä mieluummin kaivaisi 60cmx60cmx80cm poteron, siihen on jo koulutuskin aikanaan saatu.

Javs86

Lainaus käyttäjältä: Harmaa Vaeltaja - 06.06.2022, 13:28:03
Se 3mx3mx40cm kolon kaivaminen tässä hieman epäilyttää. Juuri on nurmikko kasvanut tuolle kohtaa edellisen kaivamisen jälkeen...   :laugh:
Ehkä mieluummin kaivaisi 60cmx60cmx80cm poteron, siihen on jo koulutuskin aikanaan saatu.

Tolpan ympärille riittää kyllä pienempikin kaivuutyö (1-1,5m x 1-1,5m suuntaansa). Tarkoitus kaiketi on tehdä katos päälle myös. Vaakatasoon laitettujen eristelevyjen tehtävä on myös ohjata vettä pois päin anturasta... Eli, jos siihen tulee myöhemmin katos, niin näiden eristeiden järkevämpi sijoitus olisikin katoksen seinien viereen.
Jarkko Suominen
--------------------
Porin Karhunvartijat ry
https://karhunvartijat.fi/

--------------------
TS-Optics ED Apo 80mm f/7,
HEQ5 Pro Syntrek,
Canon eos 700D (Astro-mod), ZWO ASI120 MC, Atik 16IC

Harmaa Vaeltaja

Lainaus käyttäjältä: Javs86 - 06.06.2022, 13:40:08
Tolpan ympärille riittää kyllä pienempikin kaivuu työ (1-1,5m x 1-1,5m suuntaansa). Tarkoitus kaiketi on tehdä katos päälle myös.

Ei ole tarkoitus tehdä katosta. Teen tolpan nokkaan kotelon jonka sisässä seurantapää ja pienempi putki jota yleensä käytän, mahtuvat olemaan. Nostan kotelon tolpan viereen kun alan kuvata.

mistral

Omassa mökissä oli n. 1,5m anturasta ulospäin finnfoam kenttä. Eli mökki on 4x6m ja finnfoam kenttä on n. 7x9m. Pohja on rossipohja. Siinä on 15 anturaa 60mm foamin päällä ja niiden päällä betonipilarit. Idea 1,5m ylityksessä on että roudan pitää ensin mennä alaspäin ja sitten vielä 1,5m vaakasuoraan jotta pääsisi keinuttamaan anturoita. Hyvin on kestänyt, myös tiilihormi on pysynyt suorassa, foami on melko ikuinen jollei maahan valu bensaa.

ast

#35
Hei,

tein vuosi sitten oheisen ratkaisun mukaisen tolpan perustuksen ja siihen hiukan havaintokopin pohjaa. Tolpan perustus on neljän kierrepaalun päällä, ei kantavuuden vaan sivuttaisstabiliteetin vuoksi. Kolmekin paalua olisi riittänyt. Yksittäinen paalu kantaa kyllä hyvin, mutta toimii mastona, se ei saa juurikaan sivuttaistukea maaperästä (jos pintamaa ei ole jäässä), ja yläpää voi ottaa värinöitä tai kallistella. Toki jos on jokin muu rakenne, kuten em. laatoitus sivuttaistukena, niin se hoitaa saman asian. Pelkkä nurmi ei kuitenkaan ole kovin hyvä tuki.

Paalut on valettu juotosbetonilla täyteen, jotta putkeen sisään saumasta tms. vuotava vesi ei jäätyessään halkaise putkea. Paalut on käsin kierretty kolmeen metriin, missä on vastassa kova moreeni, piha on muuten multaa ja savea. Perustamissyvyys ehkäisee mahdollisen aiheuttamaa roudan nostetta. Routasuojausta ei ole, mutta omalla pihalla on muutama isohko kivi, joita routa ei ole nostellut aiempina vuosinakaan, joten riski ei ole kovin suuri. Tuo paalutus (kaikki 10 kpl) oli yhden aamupäivän homma.

Betonia on n. 350 kg, 12 sk S100 ja muutama kuuden mm rengashaka estämässä halkeilua. Valumuotin tein rakennusmuovista, kaksinkertaisena, ja sidoin raudoitukseen, jotta muotti ei nouse valussa. Ympärille kannattaa lapioida hiekkaa samalla kun valaa muotin täyteen, alareunasta helposti muuten karkaa betonit. Muovi kestää muuten kyllä hyvin tuollaisen pienen valupaineen ja asettuu paineesta nätisti ympyräksi kun betonia tiivistää. Pultit olivat kiinni vanerissa ja parilla laudalla tuettu oikeaan kohtaan muotin päälle. Tuo teräväkärkinen soiro ensimmäisessä kuvassa on keskipisteen yläpuolella, helpottaa paikallemittausta ja koron saamista kohdalleen. Perustuksen ja vesivanerin välissä on 20 mm rako, ei liikkumisen värinät siirry jalustaan. 

Jalusta on teräsputkesta (d 160 mm), metrin korkuinen ja kaluston paino yhteensä n. 55 kg. Pihan ohi ajaa myös raskasta liikennettä ja vuoden kokemuksella kaikki on mennyt hyvin, ei putki värise tai roudasta siirtyile.

t. tapsa

Harmaa Vaeltaja

Omasta puolestani paljon kiitoksia kaikille tästä keskustelusta, sain paljon tietoa ja vinkkejä miten tuo kannattaisi tehdä. Hauska nähdä että miten moni on päätynyt harrastuksessaan samankaltaiseen ratkaisuun havaintopaikan suhteen.

Työt alkaa heti kun saan tilaamani tolppasovittimen Astroartilta. Se on vielä hieman avoin että miten tuo oikein kannattaa tehdä koska se sovitin on EQ6:lle, miten sen saa joskus vaihdettua toiseen jos ostankin uuden erilaisen seurantapään? tuo sovitin on tarkoitettu valettavaksi sen tolpan betoniin... onhan se pulteilla toki säädettävissä ja irroitettavissa... no, ei kannattane pohtia asioita liian pitkälle aikaan jolloin kasvan mahdollisesti koiranputkea.

Omani tulee nyt näillä näkymin siten että kaivan läpitaltaan n. 80 cm poteron jonka pohja on reippaasti tuolla routarajan alla eli suunnilleen metrissä. Pohjalle sepeliä ja sitten styroksilevy. Sen päälle muottiharkkoja 25x25x20 cm alun toistakymmentä kappaletta päällekkäin. Harkot toisiinsa kiinni uretaaniliimalla. Niiden sisään raudoitus ja betoni. Näin syntyvn pylvään sivuille styroksi ja sitten kuoppa täyteen sepeliä. Sen jälkeen kaivan pylvään viereltä metrin suuntaansa nurmikon pois ja laitan styroksit siten että ovat kiinni tolpan sivujen styrokseissa.

Koko komeuden päälle tulee "terassi", vähän samaan tapaan kuin tuossa edellä on tehty. Sitä en perusta sen kummemmin syvälle, kuin että nurmikko pois hiekalle asti perustuslaattojen kohdalta, kunkin laatan päälle säädettävä terassijalka (sellaiset on talon pääterassissa ollut nyt monta vuotta ilman ongelmia) ja niiden päälle runkopuut ja niiden päälle laudoitus. Ja tietty laudoitukseen reikä ettei terassin tärähdykset kantaudu tolppaan.

Sitten kelpaa katsella olohuoneen ikkunasta sohvalla istuen putken balettia kohti uusia tuntemattomia kohteita. Laitteet kestää kyllä 30 asteen pakkasen, mies alkaa olla näin vanhoilla päivillä pehmeämpää tavaraa  :laugh:

iosainio

Ei sinne tolpan alle kannata styroksia laittaa, eikä paljon sepeliäkään. Kaikki ylimääräinen siellä vähentää kantavuutta, jota ei tosin kovin paljoa tarvita.

Harmaa Vaeltaja

Kaivutyö alkoi tänään. Ja loppui. Tuli kallio vastaan yllättävän lähellä pintaa. Betonia kallion päälle ja siihen pilariin tulevat harjateräkset pystyyn. Nyt odotellaan kolmisen päivää tuon kovettumista ja aletaan pinota pilariharkkoja päällekkäin ja sinne sitten betonia sisään. Sen jälkeen pilarin viereen ja sivuille styroksia sekä sepeliä.
Pilarin sisälle tulee vielä putket sähköjohdolle ja verkkokaapeleille ja pilarin kylkeen asennuskaappi jossa pistorasiat ja verkkopistokkeet.

ttsalo

Onko kukaan tehnyt kaukoputkelle tolppaa ruuvipaalusta? Omalla mökillä savimaa ja muutamia ruuvipaaluja tullut jo asennettua muissa rakennusprojekteissa, aika paljon helpompi ja halvempi homma kuin betoniperustuksen rakentaminen. Itse olen vääntänyt nuo 1.5 m syvyyteen, en oikein usko että täällä Etelä-Suomessa nähdään enää mitään kahden metrin routaa.

Timo Kuhmonen

Lainaus käyttäjältä: ttsalo - 16.08.2022, 18:44:07
Onko kukaan tehnyt kaukoputkelle tolppaa ruuvipaalusta? Omalla mökillä savimaa ja muutamia ruuvipaaluja tullut jo asennettua muissa rakennusprojekteissa, aika paljon helpompi ja halvempi homma kuin betoniperustuksen rakentaminen. Itse olen vääntänyt nuo 1.5 m syvyyteen, en oikein usko että täällä Etelä-Suomessa nähdään enää mitään kahden metrin routaa.
fyi...
https://www.avaruus.fi/foorumi/index.php?topic=18011

Snousi88

Mie tein omani kaivamalla semmosen 40-50cm syvän kuopan, ehkä 40x40 kokosen, 150mm viemäriputkeen muutama raudanpätkä alhaalta läpi et jää valun sekaan, jämäsäkeistä betonia yms sinne melkeen maantasolle saakka.

Kun oli kuiva, valoin putken täyteen ja heitin muuan rautaa sinneki pystyyn.

Säätölevyt tein 8mm raudasta, oisko ollu jtn 20x20 palat, reiät nurkkiin että sai säädön kierretangolla ja muttereilla, taisin laittaa m12 tankoa ettei nii tärähtele.

Hitsasin pohjaan muuan rautaa ja tökkäsin putkea valaessa about suoraan kuivaan senki sinne sekaan.

Ylälevysä reikä mihin saa SW:n oman tötsän kiinni ja sillee futureproof et menee muitaki samaan reikään tai ainaki helppo modata jos tarttee.

Kierretankoa levyjen välissä semmonen 20cm et mahtuu käsi väliin.

Liian leveän tein levystä, vastas putkeen kuvatessa, laitoin 15cm SW:n jatkopalan siihen pystyyn ja nyt toimii, aavistuksen korkeaksi tuli jatkopalalla, mut empä taida jaksaa murehtia sitä, teen ennemi terassia sit ympärille vähä.

Päällystin laudalla ettei niin silmää säre ja lisäsin pienen sivupöydän, kylkeen ruuvasin lämmitystolpasta tutun lootan ja vedin 230v siihen kylkeen sulakkeineen.

Jatkoroikalla siitä sit jalustan yläosaan ni on sähkö lähellä.

Täsä on uskomattoman #¤%&#! maa olemassaan, mut ei tuo ole routinu tai heilahellu parissa talvessa mihinkään, kaikki muu onki sit kenollaa miten sattuu. Ja jos ja kun heilahtaa, ni levynhän saa suoraan taas.

Foamia ei sattunu olemaan ni ei tullu eristettyä. Mut mihipä se, eihän täällä napapiirillä routa käy ees sulana tuon kesän aikana, joka on kaks viikkoa vähä huonompaa rekikeliä, ni siinähä se päjöttää  :cool:

Jälkikäteen ajatellen levyistä tekisin vähä sirommat lähtöönsä, matalemman kans koko hommasta, persjalkanen ku oon ja laittasin jämäkämmän putken, ei tuokaa tosiaa heilu ko potkimalla, mut jotenki se kuulostaa makiammalta, sekä se toimis hyvänä kiinnitysalustana sit levyille ilman että tarttee saaha valun sekaan mitään laitettua. Sais vaikka ropata tai vetää jollaki liimihommala levyä siihen tarvittaessa  :tongue: :grin: