Kysymys suppilopilvistä

Aloittaja MattiH, 27.10.2012, 18:05:29

« edellinen - seuraava »

MattiH

Voiko näitä näkyä näin lokakuussa? Ja siis Suomessa.

pnuu

Voihan niitä näkyä, vaikka eivät kovin tyypillisiä tähän aikaan vuodesta olekaan. Nyt on tosin vielä merivesi varsin lämpimänä ilmaan verrattuna, jolloin voi hyvin muodostua sopivaa konvektiota. Isompien järvien vedetkin taitavat olla vielä aika lämpimiä, mutta jäähtyvät toki meriä nopeammin.
Panu Lahtinen
"You haven't really been anywhere until you've got back home",
Twoflower in "The Light Fantastic"

MattiH

#2
Auringonlaskun aikaan, n. klo 17:43-17:45 Liedossa näkyi tällainen:











Rajaus:



Kohde näkyi Kaarinan suunnalla. Kesto siitä kun huomasin n. 4min.


Taustaa: Aamulla lähes pilvetön, tyyni, lämpötila -8 astetta. Klo 11 vielä -6. Klo 15-16 lämpötila n. +5, tyyni ja kostea, lumi alkoi sulamaan, josta tuli utua. Kohta auringon laskun jälkeen (n.1 h) lämpötila laski jälleen pakkasen puolelle ja maanpinnan tasolle tuli paikoin paksu sumu. Taivas alkoi jälleen seljetä.

Ei ole lainkaan varma, mutta melko epäilyttänän näköinen pilvi. Mitä mieltä viisaammat?

MattiH


MattiH

#4
Laitetaan samaan, eli suppilopilven tynkä elokuulta:
Edit.
http://mattihelin.kuvat.fi/kuvat/Maisemat/Taivaan+tapahtumia/suppilopilviep%C3%A4ily/21.8.2012/

Pilvisyys oli samanlaista "rupea" kuin kesäkuullisessa suppilossa.
Yhden pilven alla alkoi näkymään pyörteisyyttä. Vinkkasin vaimolle, joka hänkin näki sen. Pyörteily voimistui, oli kuin pölyisellä maantiellä olevat pölypyörteet. Keskelle alkoi muodostumaan torvi, mutta melko nopeasti torvi hajosi ja pilven alareuna tasoittui.
Aikaa tapaukselle oli noin 10 sekuntia alusta loppuun.

naavis

Itse en kyllä valitettavasti näkisi tätä havaintoa suppilopilvenä. Rajuilmoissa voi kyllä esiintyä pilviriekaileiden pyörteilyä, mutta jokainen pilvipyörre ei ole suppilopilvi.

mistral


VP

Mistralin linkissä esiintyy lukuisia vesipatsaita. Ilmiö on kyllä pääsääntöisesti saman mekanismin aiheuttama, eli lämmin vesi (tai maanpinta) muodostaa konvektiota ja sopiva ilmavirtaus saa kuuropilven nousuvirtauksen pyörimään muodostaen heikon pyörivän ilmavirtauksen. Tätä ei pidä kuitenkaan sekoittaa supersoluissa esiintyviin trombeihin, joka näyttää samanlaiselta mutta syntymekanismi sekä voimakkuus ovat aivan erilaisia. Supersolu-ukkosessa esiintyvä paikallinen pyörivä matalapaineen alue jota kutsutaan mesosykloniksi voi aiheuttaa trombin ollessaan riittävän voimakas.

Suppilopilvi taas voi muodostua kummallakin tavalla, suomessa yleisimmin vesipatsaina lämpimän meren yllä.

mistral

Aha, niillä on 2 eri tapaa syntyä, supersolussa pyörimisliikemäärä tulee ilmeisesti koriolisvoiman kautta kun laajalta alueelta kerääntyy korvausilmaa tiivistyneen vesihöyryn tilalle? Mutta toista tapaa en ymmärrä. Hurrikaanissa on varmaan kanssa koriolisvoima.