DIY-observatorio takapihalle

Aloittaja MJoker, 12.08.2024, 18:13:35

« edellinen - seuraava »

MJoker

En oo koskaan oikein osannut tehdä mitään kohtuudella, joten kun tähän astrokuvailuhullutukseen tuli lähdettyä, niin pitihän se rakennella oma kuvauskoppi takapihalle. Tavoitteena oli rakennella tällaiselle persjalkaiselle seisottavan korkea koppi pois rullattavalla katolla. En ole hirvittävästi rakennellut mitään isompaa koskaan, niin välillä meni harjoitteluksi, mutta ainakin ensimmäisen vajaan kuukauden on rakennelma ollut pystyssä. Alla muutama kuva ja vähän tarinaa rakentelusta, jos siitä jollekin iloa tai apua on omissa rakenteluissaan.



Koko homma alkoi tuolla paikalla seisoneen leikkömökin purkamisella, josta myös napsin aika ison osan uudisrakennuksen puutarpeesta.

Rakentaminen alkoi tolpan pohjan valamisella ja jatkui itse tolppaan. Pohjan kaivoin noin metriin saakka ja perustin laatoille. Maan alle jäävän osan mitat noin 50x50x100cm ja tolpan korkeus 150cm luokkaa. Muuten hyvä aloitus, mutta kun valoin tolpan seuraavaksi, niin mökin pohjan ristimitan ottaminen ei ollutkaan sitten kovin helppoa.



Tolppa ei myöskään osunut ihan keskelle poropeukalolla, mutta tuskinpa tuo mitään haittaa. Ilman täryä pintaan jäi vähän rosoja, joita täyttelin jälkikäteen.



Jalustan kiinnityksen askartelin parista vajaan 20cm halkaisijalla olevasta teräskiekosta sekä kierretangoista. Jälkikäteen viisasteltuna olisi kannattanut tehdä tolpan raudoitukset erikseen eikä paketoida kierretankojen kanssa, koska tolpan täyttäminen betonilla meni melkein lusikkahommiksi.



Kopin rungon perustelin kierrepaalujen varaan, sillä maa alla oli ikävän savista ja lapiolla kaivaminen söi miestä rotan lailla. 150 ja 120cm kierrepaalut upposivat mukavasti vaimon kanssa parilla rautakangella ja "kierrepaalutyökalulla" väännellessä.

Tolpan juureen laitoin pari kerrosta kaverilta rakennusylijäämänä saatua finnfoamia pahimpien routimisten estämiseksi. Tolpan reunausta taitaa olla vähimmillään noin metri finnfoamin reunalle. Toivotaan, että riittää.



Lopulta päätin myös eristää lattian finnfoamilla, jos vaikka joskus haluaa jatkaa eristämällä koko mökin. Jyrsijäverkot on vielä laittamatta, mutta katsotaan saisiko aikaiseksi ennen talvea. Finnfoamit iskin kiinni elastisella uretaanilla. Toivotaan, että myös tämä pysyy. Tolpan juurelle tein vähän lisätukia, mutta kuitenkin niin, että tolpan ja lattian välillä on vain pieni kontaktipinta finnfoamin kautta.



Lattian rakentelin leikkimökin kierrätyspuista, mutta runko puut kävin hakemassa kaupasta. Seinillä on korkeutta noin 180cm lattian pinnasta laskettuna, jolloin tolppaan tulevan AM5:n ja 200PDS:n matalin kuvauskulma on noin 30 astetta.



Katto oli tarkoitus rakentaa kiskoilla kulkevien urapyörien varaan. Mökin mittojen ollessa noin 2m x 2,5m, päätin kiskojen pituudeksi reilun kolme metriä mökin etuseinästä laskettuna. Kiskot tein 6-metrisistä C24:sta.



Tässä vaiheessa olin optimistisesti iskenyt vain yhden vaakatasoon asennetun kakkosnelosen kiskojen tueksi, mutta myöhemmin sain purkaa pakettia hieman ja iskeä toisen pystysuuntaan lappeelleen alle, sillä katon painon alla tuo yksittäinen tuki (vähemmän yllättäen) taipui niin paljon, ettei pyörät koskeneet kiskoon keskikohdasta juurikaan.



Katon liikuttelun toteutin pienten kiinasta tilatttujen, toivottavasti riittävän kestävien, urapyörien  ja rosteristen L-kulmien päälle. L-kiskot iskin kiinni muistaakseni noin neljällä ruuvilla per puoli porattujen reikien läpi.



Katon päätin tehdä puusta ja huovasta. Rakenne on aika raskas, joten ei ehkä ideaalinen siirtelyä ajatellen, mutta liikkuu kuitenkin kohtuullisella voimankäytöllä. Vähän jännittää, miten katolle pakkautuvat lumimassat talvella vaikuttaa. Jos liian paljon, niin onpahan tekemistä pilvisemmillekin päiville...




Seinät rakentelin lomalaudoituksella ja niiden alle iskin tuulensuojalevyt tuuletusrakoineen. Taas mielessä se, että käyttötarkoitus voi vaihtua tai eristyshalu iskeä.



Katolle iskin huopaa, mutta kitsastelin räystäs- ja päätypelleissä naulaten huovat alapuolelta räystäslautoihin kiinni. Ei ehkä kaikista kestävin ratkaisu, mutta katonhan voi aina vaihtaa vaikkapa peltiin kevennysmielessä, jos tämä ei kestä. Päätyjen kattotuolien sekä sivujen askartelussa ja ihmettelyssä meni oma aikansa, kun niistä piti saada tiivit, mutta kuitenkin helposti avautuvat ja liikkuvat. Leikkimökissä pitivät aiemmin pesäänsä pikkulinnut, joten sitä tiiviimmäksi piti saada, ettei käy kuin Penzias ja Wilson -kaksikolle ja joudu siivoamaan linnunjätöksiä havaintolaitteistaan. Tässä vaiheessa myös korjailin noiden kiskojen tukipuut ja lisäsin toisen lappeelle käännetyn kakkosnelosen tueksi.

Pintaan vedin Tikkurilan Vinhaa puunsuojaa harmaana runkoon ja valkeana muihin rakenteisiin kahtena kerroksena.







Yksi viimeisistä vaiheista oli sähköjen ja ethernetin vetäminen. Tontti on kolmessa tasossa ja kalliopohjalla, niin ihan ei joka paikassa päässyt 70cm syvyyteen ja paikoitellen piti maakaapeliakin putkittaa. Tämän kaivaminen lapiolla oli ylivoimaisesti paskin vaihe koko hommassa. Lisäksi katkoin asennellessa yhden parin CAT6-kaapelista ja ihmettelin tovin missä vika, kun ei yhdistä. Kermana kakun päälle vielä pussillinen viallisia RJ45-liittimiä, jotka sotki vielä vianetsintää entisestään.







Kopin seinät nakuttelin sisäpuolelta vanerista, kun sattui halpa erä paikalliseen liikkeeseen. Koppiin asennettiin vikavirtasuojakytkin, pari kaksiosaista pistorasiaa sekä rasia kiinteällä säädettävälle 10A virtalähteelle. Piuhat upottelin seiniin ja vedin lattiasta tolpalle. Pitää vielä jokin kevyt suoja kehitellä, ettei potki rikki ja kompastele niihin pitkin talvea.





Observatorio on vielä nimeämättä, mutta "Kahden keskisormen observatorio" on aika lähellä lukittamista. Symboloi hyvin ajoittaista fiilistä, kun hommat ei menneet putkeen tai ruuvit loppui kauppojen ollessa kiinni. Idea kumpusi observatorio-tontun esittämistä sormimerkeistä varhaisessa vaiheessa prosessia:






Ensimmäiset valotukset sain napsittua pari iltaa takaperin, mutta valmisleimaan pitäisi vielä maalata karmit, tehdä portaat ja lumisuojat kiskoille. Jotenkin just nyt tuntuu siltä, että saattaa olla ens kesän hommia...

Palautetta saa laittaa tulemaan ja mahdolllisista, lyhyellä tai pitkällä aikavälillä, tehdyistä huonoista rakennusvalinnoista kommentoida. Ehkäpä niiden kautta saa jotain ongelmia taklattua ennen kuin #¤%&#! osuu tuulettimeen tai joku muu välttää tekemästä samoja virheitä!

Edit: Rahaa rakentamiseen meni ehkä parisen tonnia kaikkiaan. Puut ja vanerit (leikkimökin kierrätyksen lisäksi) noin 700, maalit 200, ruuvit, kiinnikkeet ja tarvikkeet 200 luokkaa, tuulensuojat 100, kierrepaalut 150, kaapelit, sähkötarvikkeet, VVS ja sähkömies kytkemään keskukselle 300, huovat 120, työkalut ja muut sekalaiset 200.


Aikaa kului kolmatta kuukautta kaikkinensa. Tästä viimeiset 3 viikkoa lomaa 8-tuntisilla harrastetöillä ja loput iltaisin ja viikonloppuisin.

einari

Isot kiitokset kattavasta projektiselostuksesta kuvien kera.
Tarinasta saa kyllä vaikutelman että jotain on tullut rakenneltua ennenkin...

Kerropa kokemuksia käytöstäkin.
Varsinkin miten kuvaus sujuu tuolla kuvauskokoonpanolla.
Onko muuten vastapainoa käytössä?
Kuvasta en saa selvää.
___
Tapio

MJoker

Jotain pieniä huoneremontteja ja pari roskiskatosta on tullut rakennettua, mutta ei oikeastaan muuta. Onneks Youtube on kuitenkin pullollaan opetusvideoita ja kohtalotovereiden tarinoita. Siitä sitten vain soveltamaan!  :laugh:

Ensimmäisen yön kokemukset positiivisia kopista kuvattuna, mutta pilvetöntä taivasta oli vain puolisen tuntia, niin jäi kuva vielä kokoamatta. En iskenyt vastapainoa vielä kiinni, mutta sitä olen yleensä aiemmin käyttänyt tripodin kanssa kuvatessa.

Edellisen talven pitkälle tuolla samalla kokoonpanolla ammuskelin Manfrotton 55X-jalustalla. Nyt betonipilarilta ekalta yöltä seurannan keskiarvo oli 0.4:n luokkaa AM5 + Asiair -kombolla ja kaikki otetut ruudut tarkkoja. Perstuntumalta sanoisin, että betoni pilari on reilusti Manfrottoa vakaampi ainakin tuolla kombolla - vähemmän yllättäen.

Yritän muistaa päivitellä kokemuksia, kun pilvettömiä öitä kertyy enemmän!

MJoker

#3
Ja avausviestissä unohtui kertoa todella suuret kiitokset kaikille täällä projektejaan esitelleille ja niistä kertoneille foorumisteille. Korvaamaton apu!

VP

Hyvän näköinen koppi! Sen verran huomauttaisin että omassa observatoriossani oli alunperin identtisen näköiset pyörät ja niiden laakerointi ei kestänyt kovin kauaa. Kannattaa ainakin tarkkailla asiaa, sinulla on pienempi katto niin ne voivat kestää paremmin, kuormituksen ollessa pienempi.

MJoker

Lainaus käyttäjältä: VP - 23.08.2024, 21:26:22Hyvän näköinen koppi! Sen verran huomauttaisin että omassa observatoriossani oli alunperin identtisen näköiset pyörät ja niiden laakerointi ei kestänyt kovin kauaa. Kannattaa ainakin tarkkailla asiaa, sinulla on pienempi katto niin ne voivat kestää paremmin, kuormituksen ollessa pienempi.

Kiitokset sekä kehuista että tiedoista pyöristä. Pyörät on muistaakseni Temun tai Fruugon kautta tilattu, joten laakeri voi tosiaan olla vähän niin ja näin. Pitää kokeilla vähän rasvailla lisää ja vaihtaa tarpeen vaatiessa laadukkaampiin kotimaasta saataviin. Yritin tuolla pienellä pyörä-välillä vähän varmistella, että kestäisivät paremmin, mutta tuleva talvi näyttäköön mitä ensimmäinen tulikoe sanoo. Lumikuormaa tulee varmaan jonkin verran olemaan katon painon lisäksi, joten koville joutunevat...

MJoker

Nyt on muutama ensimmäinen kuvausviikko kopista takana ja aika massiivinen aktivoija ja helpottaja siitä on kyllä tullut. Onnetar on suosinut ja kelitkin pysyneet kirkkaina suurimman osan ajasta.

Tuulisia iltoja/öitä on ollut useampia ja korkeiden seinien (=koko putki pysyy sienien yläosan alla) tarjoama tuulensuoja on toiminut erittäin hyvin. Pahimpana yönä taisi olla 5m/s tuuli jatkuvana ja 10m/s puuskissa, mutta guidaus pyörii silti AM5:lla 0.3-0.4 haarukassa. Yhtään ruutua en ole näinä öinä joutunut heittämään pois sen takia, että guidaus olisi pompannut ilman pilvien vaikutusta.

Asentelin seinään flattipaneelin ja tilailin sille DIN-kiskoon menevän ohjausreleen, niin saa flätitkin ammuskeltua mökkiin menemättä. Toki vielä pitää katto aina sulkea manuaalisesti, mutta kassellaan, josko ens kesän homma olis katon automatisoiminen.

Alla muutama WR134-kuva seuraavilla spekseillä:

  • ZWO ASI071MC PRO
  • Skywatcher 200PDS (modailtu)
  • ZWO Optolong L-Ultimate filter
  • ZWO AM5
  • Asiair Pro
  • Guiding ASI122mm Mini + SV106 50mm
  • 222x300s (kuvat viideltä yöltä kuu pahimmillaan noin 50%)




Ransu

Onnittelut, hieno observatorio ja erittäin hyvää jälkeä myös kuvissa. Tuohon uhrattu työ maksaa itseään takaisin helpottuvana kuvaamisena, kynnys ottaa kuvia lyhyemmässäkin kirkkaassa aukossa on pieni kun tarvitsee vain avata katto ja käynnistää laitteet
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

MJoker

Lainaus käyttäjältä: Ransu - 31.08.2024, 08:20:18Onnittelut, hieno observatorio ja erittäin hyvää jälkeä myös kuvissa. Tuohon uhrattu työ maksaa itseään takaisin helpottuvana kuvaamisena, kynnys ottaa kuvia lyhyemmässäkin kirkkaassa aukossa on pieni kun tarvitsee vain avata katto ja käynnistää laitteet

Kiitos!

Kuvaamisen helppous on motivoinut kuvaamaan samaa kohdetta useamman yön, jolloin ykistyiskohtia alkaa saada enemmän esiin. Aiemmin kaikki säätö setupin pystyttämisen kanssa ohjasi valitsemaan aiemmin usein uuden kohteen.

Lisäksi aiemmin takapihalta pystyi kuvaamaan käytännössä vain pohjoiseen, koska talo blokkasi näkymän etelään. Nyt tuolta alapihalta pääsee kuvaamaan kaikkiin suuntiin ja sekin avaa uusia vaihtoehtoja.

Pienempiin aukkoihin ei ole vielä tarvinnut tyytyä, kun taivaat on olleet joko täysin ummessa tai auki tämän alkukauden aikana, mutta kyllähän tunninkin aukkoon viitsii sukeltaa, kun ei tosiaan tarvitse kuin avaa ja sulkea katto.