Kuvaa revontulia samaan aikaan, kun ilmiö kuvataan avaruusaluksesta!

Tällä viikolla suomalaisilla on harvinainen mahdollisuus edistää tiedettä yhteistyössä SpaceX:n avaruuslennon kanssa. Onnistutko kuvaamaan revontulia juuri silloin, kun ne kuvataan avaruudesta?

"Raketti on nyt paikallaan ja Fram2:n lennolle osallistuvat ovat jo käyneet läpi harjoituksen Nasan Kennedyn avaruuskeskuksessa", kertoo Katie Herlingshaw, joka työskentelee Huippuvuorten yliopistossa.

Fram 2 -lennon on tarkoitus nousta avaruuteen tulevana yönä. Kyseessä on historiallisesti ensimmäinen miehitetty avaruuslento, joka kulkee Maan napa-alueiden ylitse. 

Yksi matkalle osallistuvista on norjalainen elokuvaohjaaja Jannicke Mikkelsen. Hänen tehtävänään on kuvata revontulimuotoja avaruudesta käsin. Mikkelsen kuvaa revontulia lennolla käytettävän Dragon 2 -aluksen ikkunasta, 425-450 kilometrin korkeudesta.  

Herlingshaw aikoo tutkimuksessaan verrata avaruudesta otettuja revontulikuvia maanpinnalta käsin otettuihin. Hän toivoo, että mahdollisimman moni kuvaisi tulevina öinä revontulia maanpinnalta. 

Kansainvälisen kampanjan kuvat kerätään Ursan ylläpitämään Taivaanvahti-havaintopalveluun, jossa on myös englanninkielinen käyttöliittymä.  

"Elämme jännittävää aikaa, jolloin älypuhelimet ja peruskamerat voivat tallentaa revontulia tutkimuslaatuisilla kuvilla", sanoo Herlingshaw. 

"Yhdessä työskentelemällä voimme kerätä tarpeeksi valokuvia kolmiomitataksemme revontulimuotojen tarkan sijainnin. Ehkä jopa saamme rekonstruoitua revontulia kolmiulotteisesti. Harvinaisten revontulimuotojen osalta se voi auttaa avaamaan niiden synnyn mysteereitä."

Havaintokampanjaan otetaan näillä näkymin osaa Kanadassa, Yhdysvalloissa, Iso-Britanniassa, Norjassa ja Suomessa. Suomalaisten havaintoja koordinoi Sodankylän geofysiikan observatoriossa työskentelevä Emma Bruus

"Olisihan se upeaa, jos suomalaiset onnistuisivat kuvaamaan revontulia kattavasti samaan aikaan, kun ilmiö kuvataan avaruuslennolta", Bruus sanoo. 

“Nyt tapahtuva projekti on sikäli poikkeuksellinen, että siinä kerätään kansainvälisesti havaintoja Ursan Taivaanvahtiin. Se on huikea mahdollisuus kotimaiselle tähtiharrastukselle.”

Fram 2 -lennon kesto on näillä näkymin 3-5 päivää, jonka aikana alus kiertää Maata polaariradalla noin 90 minuutin kierroksissa.

Havaintokampanjan tarkka aika ja avaruusaluksen ylilennot Suomen yli riippuvat muun muassa siitä, milloin astronautit tarkalleen pääsevät matkaan. Tämän takia kannattaa seurata Taivaanvahdin etusivua, jonne tulee päivityksiä havaintokampanjasta

Varsinaiset kuvat voi lähettää Taivaanvahdin revontulihavaintolomakkeella. Havaintokertomukseen tulee laittaa merkkijono #solarmaxmission. 

Taivaanvahtiin lähetettyjä kuvia saa käyttää vapaasti tieteelliseen tutkimukseen ja kuvien lähettäjällä on näin mahdollisuus saada nimensä tutkimuspaperiin. Kuvaaja kuitenkin säilyttää normaalit oikeudet kuviinsa.

Tutkimuksen kannalta on tärkeää, että valokuvista on tiedossa tarkat kuvausajat, jotta ne voidaan yhdistää avaruudesta käsin otettuihin valokuviin. Tämän takia on olennaista tarkistaa, ettei kameran kello ole esimerkiksi talviajassa.

Revontulien havainto-ohjeet (englanniksi)

Ursan lehdistötiedote