Tekoäly poistaa valokuvista kohinan

Tänään torstaina ilmestyneessä Tähdet ja avaruus -lehdessä testataan valokuvista kohinaa poistavia tekoälyohjelmia. "Tulokset ovat päätähuimaavan hyviä", Matti Helin ihastelee.

"Kun kuvaa vähässä valossa, kuten kaltaisillani yö- ja hämärätaivaan taltioijilla on tapana, kohinasta muodostuu helposti suurin ongelma", tähtiharrastaja Matti Helin kertoo.

Hän testasi Adobe Lightroom ja Topaz Photo AI -ohjelmia uusimmassa Tähdet ja avaruus -lehdessä 7/2024.

Kohinan poistoon tarkoitettuja tietokoneohjelmia on ollut ennenkin olemassa. Helinin mukaan perinteisiä ohjelmia käytettäessä kuvien yksityiskohdat ja sävyt alkavat kuitenkin hävitä.

"Tekoälyllä varustetut kohinanpoisto-ohjelmat sen sijaan pyrkivät säilyttämään kuvan yksityiskohdat tai jopa korostamaan niitä samalla kun poistavat häiritsevää kohinaa. Tällaiseen temppuun ei ole ennen kyetty."

Tekoälyt ovat oppineet erottamaan kuvista todelliset yksityiskohdat ja kohinan analysoimalla miljoonia ja taas miljoonia kuvia. Helin arvioi, että tekoälyllä saa 1,5–2 aukon edun perinteisiin kohinanpoisto-ohjelmiin verrattuna.

"Parannus on merkittävä, voisi jopa sanoa, että yksi merkittävimmistä hämärässä kuvaavalle vuosikymmeneen. Mutta kuten arvata saattaa, eivät nämäkään ohjelmat ole täydellisiä."

Tekoälyohjelmat vaativat myös tietokoneelta paljon. Yhden kuvan kohinanpoistoon saattaa edullisella markettikoneella kulua jopa kymmeniä minuutteja.

Helinin mukaan tekoälyavusteisessa kuvankäsittelyssä avainasemassa on moderni näytönohjain. Näin käsittelynopeus voi lyhentyä kymmenistä minuuteista kymmeniin sekunteihin.

Matti Helinin testi Adobe Lightroom ja Topaz Photo AI -ohjelmista löytyy uusimmasta Tähdet ja avaruus -lehdestä 7/2024.