Lauantaina vietetään Tähtiharrastuspäivää

Tulevana lauantaina on luvassa säpinää eri puolilla Suomea, kun paikalliset tähtiharrastusyhdistykset aktivoituvat esittelemään toimintaansa vuosittain järjestettävänä Tähtiharrastuspäivänä.

Valtakunnallista tähtiharrastuspäivää vietetään lauantaina 21.9. Tuolloin paikalliset tähtiharrastusyhdistykset ja yksittäiset harrastajat eri puolilla Suomea esittelevät toimintaansa sekä järjestävät tähtitieteeseen ja -harrastukseen liittyvää ohjelmaa. 

Tähtiharrastuspäivää vietetään samoihin aikoihin syyspäiväntasauksen kanssa, kun päivä ja yö ovat kaikkialla maapallolla liki samanpituiset. Päivä on mainio hetki tutustua tähtitaivaan tarkkailun maailmaan, vaikkei osallistuisikaan viralliseen ohjelmaan.

"Kuu on aina helppo havaintokohde, joka ei välttämättä vaadi isoja ja kalliita havaintovälineitä. Jupiter näkyy myös jo iltayöstä. Sitä ja sen neljän suurimman kuun liikkeitä voi seurailla tavallisella kiikarilla", kertoo Veikko Mäkelä Ursan kerho- ja yhdistystoimintaryhmästä.

Hyviä pimeitä havaintopaikkoja voi etsiä esimerkiksi Ursan havaintopalvelu Taivaanvahdin pimeiden paikkojen kartalta

Tähtiharrastuspäivä on erinomainen tilaisuus jakaa tietoa avaruudesta tai vaikkapa tähtien valokuvaamisesta sosiaalisessa mediassa tai kavereille. Tapahtuman viettoon voi osallistua sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #tähtiharrastuspäivä ja jakaa, millaista juuri se oma tähtiharrastus on.

Virallista ohjelmaa järjestetään Tähtiharrastuspäivänä ainakin Helsingissä, Järvenpäässä, Lahdessa, Lappeenrannassa, Mikkelissä, Salossa, Tampereella, Turussa ja Vaasassa. Päiväohjelmaakin on luvassa esimerkiksi aurinkonäytösten muodossa.

Lisäksi tähtiharrastajat järjestävät illalla verkkolähetyksen, jossa kerrotaan havaintovinkkejä Kuun katseluun ja vieraillaan tähtiyhdistyksissä kautta maan. Lähetystä voi seurata Youtubessa kello 17.30 alkaen.

Suomalaisten tähtiyhdistysten järjestämää ohjelmaa ympäri maata

Tähtiharrastuspäivän verkkolähetys 21.9. klo 17.30 alkaen