Astronautti Don Pettit harrastaa vapaa-ajallaan tähtikuvausta avaruusasemalla
Tavalliset kameraan kiinnitettävät seurantalaitteistot eivät sovi Don Pettitille, sillä hän toteuttaa harrastustaan Kansainvälisellä avaruusasemalla.
Vaikka tähdet näyttävät pysyvän erittäin vakaasti paikallaan, ne liikkuvat koko ajan hitaasti taivaalla maapallon pyörimisen takia. Siksi tähdet venyvät valokuvissa helposti viiruiksi, kun käytetään pitkiä valotusaikoja.
Ongelmaan on onneksi helppo ratkaisu. Kamerajalustaan asennettavat seurantamoottorit kääntävät kameraa sopivalla nopeudella maapallon pyörimisen kompensoimiseksi, jolloin tähdet pysyvät pisteinä.
Kansainvälisellä avaruusasema ISS:llä ongelma on vielä pahempi, sillä asema kiertää maapallon vain 90 minuutissa. Tähtien näennäinen liike taivaalla on noin 16-kertainen maanpinnan kuvausolosuhteisiin verrattuna.
"Ilman seurantaa noin puolen sekunnin valotukset ovat pisimpiä [mitä on mahdollista saada] ilman näkyvää tähtien liikettä", kirjoittaa asemalla työskentelevä astronautti Don Pettit.
Tavalliset kaupasta saatavat seurantalaitteet eivät toimi avaruusasemalla, sillä niiden nopeus on optimoitu maanpinnan olosuhteisiin eikä säätövaraa yleensä ole. Tähtikuvausta vapaa-ajallaan harrastava Pettit hankki itse tehdyn ja aseman olosuhteisiin sovitetun seurantalaitteiston.
“Kotikutoinen seurantalaitteeni kompensoi ISS:n kallistumisnopeutta, joten nyt on mahdollista ottaa pidempiä 30 sekunnin valotusaikoja”, Pettit kertoo uudesta apuvälineestään.
Hän pystyy myös jonkin verran hidastamaan tai nopeuttamaan seurantaa. Se on tarpeen, sillä aseman nopeus muuttuu hieman lentokorkeuden mukana.
Aiheesta lisää Don Pettit (englanniksi)